Στα… σχοινιά για Pandora Papers-Ζητούν παραίτηση Αναστασιάδη ΑΚΕΛ και Οικολόγοι

Συνεχίζονται οι αντιπαραθέσεις στο εσωτερικό μέτωπο μετά την χθεσινή απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου για τα Pandora Papers και την ονομαστική αναφορά στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με το ΑΚΕΛ αλλά και τους Οικολόγους να ζητούν την άμεση παραίτηση του Νίκου Αναστασιάδη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:Με αναφορές σε Αναστασιάδη το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για τα Pandora Papers

Ωστόσο, ασπίδα προστασίας στην Κυβέρνηση υψώνει ο ΔΗΣΥ, ο οποίος βλέπει «προσπάθεια πολιτικής εκμετάλλευσης του θέματος», απαντώντας πως συντάσσεται με κάθε πολιτική που σκοπό έχει την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, το ξέπλυμα μαύρου χρήματος και εν γένει το σύνολο των διαστάσεων που αφορούν την καταπολέμηση του οικονομικού εγκλήματος.

«Το έχουμε αποδείξει με τις πράξεις μας και τις πολιτικές μας σε συνεργασία και με την κυβέρνηση», σημειώνει σε ανακοίνωση του, προσθέτοντας πως «σε αυτό το πλαίσιο σημειώνουμε ότι προκαλεί θλίψη η απόπειρα πολιτικής εκμετάλλευσης από κόμματα στο εσωτερικό της χώρας, της χτεσινής απόφασης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για έρευνα αναφορικά με την υπόθεση των Pandora Papers. Με μοναδικό σκοπό και πάλι την επίθεση προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, συμψηφίζουν την ονομαστική αναφορά προς το πρόσωπό του με άλλους πολιτικούς που ίδρυσαν υπεράκτιες εταιρείες για τη μεταφορά περιουσιακών στοιχείων. Όταν μάλιστα οι συγγραφείς της έρευνας δεν εμπλέκουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε τέτοιες υποθέσεις, κάτι που τονίζει και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα σε ανακοίνωσή του». 

Υπενθύμισε επίσης, ο Δημοκρατικός Συναγερμός που ενέγραψε το θέμα των Pandora Papers για συζήτηση στην Επιτροπή Θεσμών, πριν την απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου, ενώ υπέδειξε πως «κάθε αντιπολιτευτική απόπειρα που βασίζεται στη σωρευτική λογική και που σκοπό έχει μόνον να πλήξει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όχι μόνο μας βρίσκει αντίθετους αλλά είναι και αντίθετη με το γράμμα και το πνεύμα της τεκμηρίωσης που απαιτεί η χτεσινή απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου».

Ζητά άμεση παραίτηση το ΑΚΕΛ

«Ο Νίκος Αναστασιάδης έπρεπε να είχε ήδη παραιτηθεί» αναφέρει στην ανακοίνωση του το ΑΚΕΛ, τονίζοντας πως η ονομαστική αναφορά στον κ. Αναστασιάδη από το χθεσινό ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου ήρθε να προστεθεί σε όλες τις υποθέσεις διαπλοκής και σύγκρουσης συμφέροντος που τον βαραίνουν όλα αυτά τα χρόνια».

«Η Ευρώπη βοά», συνεχίζει το ΑΚΕΛ, προσθέτοντας πως «με την κυβέρνηση Συναγερμού αντί να είναι ο υπερασπιστής της χώρας στο εξωτερικό, έγινε η ντροπή της».

Και έστρεψε τα πυρά του στον ΔΗΣΥ και τον Αβέρωφ Νεοφύτου, αναφέροντας πως «έγιναν συνεργοί στον διασυρμό της χώρας προσπαθώντας μάταια να μπλοκάρουν τη συζήτηση. Οι ευρωβουλευτές του ΔΗΣΥ απομονώθηκαν απόλυτα και εξευτελιστικά χθες, αφού ήταν οι μόνοι, ακόμα και από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, που αποτόλμησαν να καταψηφίσουν το Ψήφισμα για τα Pandora Papers».

Το κόμμα της αριστεράς, διεμήνυσε ότι δεν θα αφήσει τα πράγματα ως εδώ και πως θα αναλάβει πρωτοβουλία για κινητοποίηση της κοινωνίας, των πολιτών και των οργανωμένων συνόλων, με στόχο οπως αναφέρει «να υπερασπιστούμε την αξιοπρέπεια της χώρας μας και το κράτος δικαίου».

«Καλούμε τον Πρόεδρο σε παραίτηση»

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι Οικολόγοι, οι οποίοι ζήτησαν παραίτηση Αναστασιάδη, δια του Προέδρου τους Χαράλαμπου Θεοπέμπτου. «Για πολλοστή φορά στα οκτώ χρόνια διακυβέρνησης του Νίκου Αναστασιάδη, τον καλούμε σε άμεση παραίτηση και άμεση κήρυξη προεδρικών εκλογών. Για πολλοστή φορά η χώρα μας ρεζιλεύεται και διασύρεται διεθνώς», ανέφερε ο κ. Θεοπέμπτου.

Πρόσθεσε επίσης, πως «αυτή τη φορά καλούμε τον Πρόεδρο σε παραίτηση με αφορμή τις νέες αποκαλύψεις των «Pandora Papers» και το χθεσινό ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για το θέμα».

Κατηγορώντας την Κυβέρνηση, ότι προσπαθεί να παρουσιάσει το θέμα ως μη σοβαρό, ο Πρόεδρος των Οικολόγων, αναφέρει ότι «υπάρχει ξεκάθαρη σύγκρουση συμφέροντος και διαπλοκή του ιδίου του Προέδρου και της διακυβέρνησης του με το θέμα των παράνομων πολιτογραφήσεων ξένων μεγιστάνων».

Διερωτάται ακόμη, πως ενώ ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρει ότι δεν γνωρίζει τους πελάτες που πολιτογραφήθηκαν από το δικηγορικό γραφείο των δύο θυγατέρων του, «παραδέχεται ότι τον Ιούλιο του 2013 ταξίδεψε με το ιδιωτικό τζετ του Ρώσου μεγιστάνα και αναφέρει ο ίδιος πως είχαν στενές φιλικές σχέσεις. Πως γίνεται να είχε στενές φιλικές σχέσεις με ένα μεγιστάνα εάν όντως δεν έχει καμία σχέση με το γραφείο του από το 1997 και μετά; Εξάλλου, το γεγονός ότι το γραφείο του από το 2007 μέχρι και πρόσφατα έχει προχωρήσει σε πολλές πολιτογραφήσεις ξένων επενδυτών είναι προβληματικό αφού ανήκει σε Πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα. Γιατί αν οι θυγατέρες του Προέδρου του μεγαλύτερου πολιτικού κόμματος του τόπου και μετέπειτα προέδρου της Δημοκρατίας δεν είναι Πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα, τότε ποιος είναι;». 

Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα, κατακεραυνώνει ολόκληρη την Κυβέρνηση, αναφέτοντας ότι «ξεκάθαρη είναι και η σύγκρουση συμφέροντος μελών του Υπουργικού της κυβέρνησης, καθώς εγκρίνονταν πολιτογραφήσεις από δικηγορικά γραφεία συνδεδεμένα με συγγενείς 1ου βαθμού. Συγκεκριμένα ο Μάριος Δημητριάδης, πρώην Υπουργός Συγκοινωνιών συμμετείχε με δικαίωμα ψήφου στις συνεδριάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου από τις 14/3/14 μέχρι 28/2/2018 εγκρίνοντας 137 πολιτογραφήσεις επενδυτών, οι οποίες προωθούνταν από το δικηγορικό γραφείο του πατέρα του».

Τέλος αναφερει πως, «αν είμασταν σε μια κανονική χώρα που παραμένει πιστή στις αρχές του κράτους δικαίου, μετά από τις αποκαλύψεις των Panama Papers, των Paradise Papers, μετά και από όλες τις αποκαλύψεις με το επίμαχο βίντεο του Al Jazeera – την έρευνα που αποδεικνύει ότι το 53% των πολιτογραφήσεων έγιναν εκτός του νομικού πλαισίου άρα παράνομα- και τώρα με τα «Pandora Papers», η Κυβέρνηση Αναστασιάδη, αλλά και προσωπικά ο ίδιος, για λόγους ευθιξίας θα πρέπει άμεσα να παραιτηθεί και όσοι ευθύνονται να πάρουν το δρόμο της δικαιοσύνης. Η κοινωνία ζητά δικαιοσύνη. Η δική μας αγανάκτηση, και η αγανάκτηση των πολίτων, έφτασε στα ύψη».

«Ηχηρό μήνυμα ΕΚ»

Πιο χαμηλοί τόνοι από το ΔΗΚΟ, που μέσω δήλωσης του Ευρωβουλευτή Κώστα Μαυρίδη, ζητά αναπροσαρμογή του οικονομικού μοντέλου της Κύπρου. 

«Το ψήφισμα συμπεριλαμβάνει ειδική αναφορά στον Πρόεδρο Αναστασιάδη, επειδή το Δικηγορικό Γραφείο της οικογένειας με το όνομα «Νίκος Αναστασιάδης» περιλαμβάνεται στα εν λόγω αποκαλυπτικά έγγραφα που αφορούν επιλήψιμες επαγγελματικές συμπεριφορές. Ως αρχηγός κράτους της ΕΕ, ιδιαίτερα της ημικατεχόμενης Κύπρου,  ο Πρόεδρος μετέχει στην λήψη των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και οφείλει να λειτουργεί και να μεριμνά προληπτικά υπέρ  της αξιοπιστίας των συμφερόντων της πατρίδας. Όσοι στην Κύπρο αρνούνται να αναγνωρίσουν το λάθος, έχουν απέναντι τους την συντριπτική θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», αναφέρει.   

Ο κ. Μαυρίδης, σημειώνει πως «οι τελευταίες εξελίξεις στα ζητήματα φορολογίας με τον παγκόσμιο ελάχιστο κοινό φορολογικό συντελεστή και τα επικείμενα μέτρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο επιβεβαιώνουν  αυτά που τόσα χρόνια υποστηρίζαμε. Η Κύπρος πρέπει να αναπροσαρμόσει το οικονομικό της μοντέλο με στόχο την προσέλκυση επιχειρήσεων με πλήρη παρουσία στην Κύπρο, που θα διευρύνουν τις θέσεις εργασίας και θα συμβάλουν σε μια βιώσιμη οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της χώρας μας».

Ζητά διαλεύκανση το ΕΛΑΜ

Στην δική του ανακοίνωση, το ΕΛΑΜ, αναφέρει ότι  «το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου αναμφίβολα αποδεικνύει ότι η Κύπρος για ακόμα μια φορά έχει εκτεθεί διεθνώς».

Σημειώνει πως «ακόμα και η εμπλοκή ονομάτων Προέδρων της πατρίδας μας, σε ακόμα μια υπόθεση όπως τα Pandora Papers, δεν περιποιεί τιμή για την χώρα μας, πόσο μάλλον όταν στο πρόσφατο παρελθόν η Κύπρος ήταν πρωταγωνιστής σε πολλές άλλες περιπτώσεις σκανδάλων».

Καταλήγοντας, αναφέρει πως «το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (Ε.ΛΑ.Μ.) απαιτεί διαλεύκανση των υποθέσεων, ενώ τονίζει ότι θα αγωνιστεί με σθένος για πάταξη των σκανδάλων και της διαφθοράς. Θα αγωνιστεί για την Κύπρο που μας αξίζει…»

Ζητά έρευνα η ΕΔΕΚ

Από πλευράς της η ΕΔΕΚ,  ζητά έρευνα για το θέμα ανέφερε πως «ώστε να διαφανεί εάν υπήρχε ή όχι οποιαδήποτε εμπλοκή κυπριακών δικηγορικών γραφείων σε αυτά σκάνδαλα, και αν ναι τότε να τιμωρηθούν και να αποδοθούν οι ευθύνες σε όσους τις έχουν».

Το γεγονός ότι γίνεται αναφορά στο δικηγορικό γραφείο του Προέδρου της Δημοκρατίας, προσθέτει «κάνει διπλή την ανάγκη διεξαγωγής της έρευνας ώστε να φύγουν οι όποιες σκιές υπάρχουν».

Τέλος, εξέφρασε την εκτίμηση «πως είναι αυτονόητο ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει άμεσα στη διεξαγωγή της έρευνας και στην εντός σύντομου χρονικού διαστήματος ολοκλήρωση και σεβασμού των πορισμάτων της, ώστε να τερματιστεί πλέον η όποια δυσφημίσει ή διασύνδεση της Κύπρου με σκάνδαλα που αμαυρώνουν το όνομα και το κύρος της Κυπριακής Δημοκρατίας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ο κλοιός σφίγγει, το κόμμα βυθίζεται, η Δικαιοσύνη αποφασίζει

Δειτε Επισης

Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Άφησαν αιχμές για «σκοπιμότητες» και «μαύρες λίστες» από το ΡΙΚ οι βουλευτές-Αντάλλαξαν πυρά
Απάντησε στην κριτική της αντιπολίτευσης ο ΠτΔ-«Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που μας οδήγησαν στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Στεφάνου: Πορευόμαστε με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση προς τις Ευρωεκλογές
Πράσινο Βουλής για αλλαγές στις εκλογικές διατάξεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση
Δείχνει παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω της διχοτόμησης η έκθεση των ΗΕ-Υποδείξεις για τα οδοφράγματα
«Δεν έδωσε άδεια Ευρωπαϊκός οργανισμός για ηλεκτρική διασύνδεση Τουρκίας-ψευδοκράτους»
Κατηγορεί ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ για λαϊκισμό το ΔΗΚΟ στον απόηχο των αντιδράσεων για τα μέτρα