Με αναφορές σε Αναστασιάδη το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για τα Pandora Papers

Την Πέμπτη το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζήτησε να ξεκινήσουν ενδελεχείς έρευνες όσον αφορά τις αποκαλύψεις των Pandora Papers για τυχόν παρατυπίες στην επικράτεια της ΕΕ.

Σε ψήφισμα που εγκρίθηκε με 578 ψήφους υπέρ, 28 κατά και 79 αποχές, οι ευρωβουλευτές προσδιόρισαν τα μέτρα που θεωρούν ότι πρέπει να ληφθούν επειγόντως από την ΕΕ, προκειμένου να εξαλειφθούν τα νομικά κενά που διευκολύνουν σήμερα την εκτεταμένη φοροαποφυγή, φοροδιαφυγή και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Ζήτησαν επίσης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να κινηθεί νομικά κατά των κρατών μελών που δεν εφαρμόζουν ορθά την ισχύουσα νομοθεσία. Οι ευρωβουλευτές επέκριναν ιδιαίτερα τους πρώην και νυν πρωθυπουργούς και υπουργούς κρατών μελών της ΕΕ, των οποίων οι δραστηριότητες αποκαλύφθηκαν από τα Pandora Papers.

Το ψήφισμα αντανακλά το αίσθημα αγανάκτησης που εκφράστηκε από τους ευρωβουλευτές στη σύνοδο ολομέλειας του Οκτωβρίου, σε συζήτηση που πραγματοποιήθηκε δύο ημέρες μετά τη δημοσίευση των πρώτων ευρημάτων των Pandora Papers.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οργιώδες παρασκήνιο σε Ευρωβουλή για Pandora Papers-Διαφωνίες για αναφορά σε ΠτΔ

Κανείς στο απυρόβλητο

Το ψήφισμα που εγκρίθηκε σήμερα καλεί τις αρχές των κρατών μελών να ξεκινήσουν ενδελεχείς έρευνες στην επικράτειά τους για τυχόν παρατυπίες που αποκαλύφθηκαν και να προχωρήσουν σε έλεγχο όλων των προσωπικοτήτων που αναφέρονται στα Pandora Papers. Οι ευρωβουλευτές ζητούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αξιολογήσει τις αποκαλύψεις και να εξετάσει κατά πόσον απαιτείται η θέσπιση νέας νομοθεσίας. Η Επιτροπή καλείται ακόμη να διαπιστώσει αν δικαιολογείται η ανάληψη νομικής δράσης κατά ορισμένων κρατών μελών. Σύμφωνα με τους ευρωβουλευτές, η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία θα πρέπει επίσης να αξιολογήσει κατά πόσον απαιτούνται εξειδικευμένες έρευνες με βάση τις αποκαλύψεις.

Οι ευρωβουλευτές εκφράζουν τη λύπη τους για το γεγονός ότι πρώην και νυν πολιτικοί της ΕΕ κατονομάζονται στα Pandora Papers. Πρόκειται για τους Andrej Babiš, πρωθυπουργό της Τσεχίας, Νίκο Αναστασιάδη, πρόεδρο της Κύπρου, Wopke Hoekstra, υπουργό Οικονομικών των Κάτω Χωρών, Tony Blair, πρώην πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου, και John Dalli, πρώην υπουργό της Μάλτας και Ευρωπαίο επίτροπο. Ο Ilham Aliyev, Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, και ο Milo Đukanović, Πρόεδρος του Μαυροβουνίου, επικρίνονται επίσης άμεσα στο ψήφισμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ομόφωνα στην Επ. Θεσμών τα Pandora Papers-Δεν αποκλείεται να κληθεί η Προεδρία

Πραγματικοί δικαιούχοι και εφαρμογή συμφωνηθέντων κανόνων — ανάγκη για περισσότερα

Το Κοινοβούλιο καλεί τα κράτη μέλη και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να καταβάλουν περισσότερες προσπάθειες όσον αφορά την ανταλλαγή πληροφοριών και τον εντοπισμό των πραγματικών δικαιούχων, εκείνων δηλαδή που τελικά επωφελούνται και κρύβονται πίσω από τις εικονικές εταιρείες. Οι ευρωβουλευτές επισημαίνουν επίσης ότι πολλά κράτη μέλη έχουν καθυστερήσει να εφαρμόσουν τους ισχύοντες κανόνες που έχουν ως στόχο την καταπολέμηση της φοροαποφυγής και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να επαναφέρει στην τάξη τα κράτη μέλη που καθυστερούν. Η Επιτροπή καλείται επίσης να υποβάλει προτάσεις για τη ρύθμιση των προγραμμάτων «χρυσών διαβατηρίων» και χορήγησης ιθαγένειας ή άδειας διαμονής, καθώς και να αξιολογήσει εάν είναι αποτελεσματική η διαδικασία ταυτοποίησης πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων και η εφαρμογή ενισχυμένων μέτρων δέουσας επιμέλειας.

Σύμφωνα με το ψήφισμα, δεν έχει νόημα να θεσπιστούν νέοι και πιο αυστηροί κανόνες, εάν δεν εφαρμόζονται σωστά οι ήδη υπάρχοντες. Απαιτείται επίσης καλύτερη συνεργασία μεταξύ των αρχών των κρατών μελών σε ολόκληρη την ΕΕ. Το ψήφισμα ζητάει ακόμη να επιδεικνύεται καλή θέληση σε παρόμοιες υποθέσεις και να διατίθενται περισσότεροι πόροι σε αυτό τον τομέα πολιτικής. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει η ίδια να αξιολογεί κατά πόσον οι «μονάδες χρηματοοικονομικών πληροφοριών» των κρατών μελών διαθέτουν επαρκείς πόρους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Βγαίνει μπροστά ο Αναστασιάδης για τα Pandora Papers-«Ουδέν μεμπτό»

Αναποτελεσματική η ευρωπαϊκή μαύρη λίστα φορολογικών παραδείσων

Σύμφωνα με το ψήφισμα, η ευρωπαϊκή μαύρη λίστα φορολογικών παραδείσων δεν εξυπηρετεί τον ρόλο της, καθώς δεν περιλαμβάνει ορισμένες από τις χώρες στις οποίες τελούνται οι περισσότερες παραβάσεις. Στο ψήφισμα σημειώνεται ότι, για παράδειγμα, στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους εδρεύουν τα δύο τρίτα των εικονικών εταιρειών που αναφέρονται στα Pandora Papers, ωστόσο η χώρα αυτή δεν περιλαμβάνεται στην ευρωπαϊκή μαύρη λίστα. Οι ευρωβουλευτές προτείνουν διάφορους τρόπους για να βελτιωθεί η διαδικασία συμπερίληψης χωρών στη μαύρη λίστα, όπως είναι η διεύρυνση του καταλόγου πρακτικών που θεωρούνται χαρακτηριστικά γνωρίσματα φορολογικών παραδείσων και η μεταρρύθμιση της σχετικής διαδικασίας λήψης απόφασης. Νωρίτερα τον φετινό Οκτώβριο οι ευρωβουλευτές είχαν ήδη εγκρίνει ένα πιο λεπτομερές ψήφισμα για το θέμα.

Πυροβολούν τα κόμματα

Την αρχή έκανε το ΑΚΕΛ, που σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι, «ο Νίκος Αναστασιάδης έγραψε ιστορία στο ρεζίλεμα της Κύπρου ανά το παγκόσμιο». Είναι ο ένας από τους δύο αρχηγούς κρατών-μελών που κατονομάζονται ρητά στο σημερινό Ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για τα Pandora Papers και για τον οποίο ζητείται έρευνα από τις αρχές της χώρας.

Πρόσθεσε επίσης πως, «δεν πρόκειται απλά για ακόμα ένα πρόβλημα του κ. Αναστασιάδη, αλλά ντροπή για ολόκληρη τη χώρα. Πρόκειται για διασυρμό χωρίς σύνορα. Αλλού θα υπήρχε αυθημερόν παραίτηση».

Από την πλευρά του το ΔΗΚΟ, σε ανακοίνωση του ανέφερε πως, «η συμπερίληψη του ονόματος του Προέδρου Αναστασιάδη, στο ψήφισμα που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητώντας σε βάθος έρευνα από τα κράτη-μέλη για τα πολιτικά πρόσωπα που εμπλέκονται στα “Pandora Papers” και ταυτόχρονα η εξέταση του ενδεχομένου λήψης νομικών μέτρων εναντίον της Κύπρου, αποτελεί μια μελανή σελίδα για την χώρα μας».

Πρόσθεσε ότι, «δυστυχώς, μαζί με το όνομα του Προέδρου Αναστασιάδη, που περιλαμβάνεται τόσο στα Pandora Papers και τώρα σε ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου, διασύρεται ολόκληρη η χώρα μας. Από το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας επί της τροπολογίας για τις επίμαχες ονομαστικές αναφορές, φαίνεται ότι υπέρ της συμπερίληψης των ονομάτων του Προέδρου Αναστασιάδη και του Τσέχου Πρωθυπουργού, τάχθηκαν και ευρωβουλευτές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ)».

Τέλος ανέφερε, ότι, «ως Δημοκρατικό Κόμμα θεωρούμε ότι πρέπει άμεσα να αναληφθούν πρωτοβουλίες για την αποκατάσταση του ονόματος και της εικόνας της Κύπρου με ριζικές μεταρρυθμίσεις που θα στέλνουν το μήνυμα της πάταξης της διαφθοράς».

Από πλευράς του, το κόμμα της ΕΔΕΚ σε ανακοίνωση του ανέφερε πως, «είναι πραγματικά θλιβερό το όνομα της χώρας μας να φιγουράρει για ακόμα μια φορά σε λίστες σκανδάλων και να φέρεται να εμπλέκεται με οποιοδήποτε τρόπο σε περιπτώσεις φοροδιαφυγής, ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και αθέμιτου πλουτισμού. 

Το αίτημα του Ευρωκοινοβουλίου για σε βάθος έρευνα για όσους εμπλέκονται σε τέτοιου είδους σκάνδαλα μας βρίσκει σύμφωνους.

Είναι επιβεβλημένο να γίνει έρευνα ώστε να διαφανεί εάν υπήρχε ή όχι οποιαδήποτε εμπλοκή κυπριακών δικηγορικών γραφείων σε τέτοια σκάνδαλα. Το γεγονός ότι γίνεται αναφορά στο δικηγορικό γραφείο του Προέδρου της Δημοκρατίας κάνει διπλή την ανάγκη διεξαγωγής της έρευνας ώστε να φύγουν οι όποιες σκιές υπάρχουν.

Θεωρούμε αυτονόητο πως η κυβέρνηση θα προχωρήσει άμεσα στη διεξαγωγή της έρευνας και στην εντός σύντομου χρονικού διαστήματος ολοκλήρωση και σεβασμού των πορισμάτων της, ώστε να τερματιστεί πλέον η όποια δυσφημίσει ή διασύνδεση της Κύπρου με σκάνδαλα που αμαυρώνουν το όνομα και το κύρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Δειτε Επισης

Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Άφησαν αιχμές για «σκοπιμότητες» και «μαύρες λίστες» από το ΡΙΚ οι βουλευτές-Αντάλλαξαν πυρά
Απάντησε στην κριτική της αντιπολίτευσης ο ΠτΔ-«Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που μας οδήγησαν στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Στεφάνου: Πορευόμαστε με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση προς τις Ευρωεκλογές
Πράσινο Βουλής για αλλαγές στις εκλογικές διατάξεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση
Δείχνει παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω της διχοτόμησης η έκθεση των ΗΕ-Υποδείξεις για τα οδοφράγματα
«Δεν έδωσε άδεια Ευρωπαϊκός οργανισμός για ηλεκτρική διασύνδεση Τουρκίας-ψευδοκράτους»
Κατηγορεί ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ για λαϊκισμό το ΔΗΚΟ στον απόηχο των αντιδράσεων για τα μέτρα