Δευτέρα 16 Μαϊ, 2022 | Επικοινωνία
trans gif

Οργιώδες παρασκήνιο σε Ευρωβουλή για Pandora Papers-Διαφωνίες για αναφορά σε ΠτΔ

  20/10/2021 19:45
Οργιώδες παρασκήνιο σε Ευρωβουλή για Pandora Papers-Διαφωνίες για αναφορά σε ΠτΔ

Οργιώδες παρασκήνιο σε Ευρωβουλή για Pandora Papers-Διαφωνίες για αναφορά σε ΠτΔ

  20/10/2021 19:45

Υπό διαμόρφωση βρίσκεται προσχέδιο ψηφίσματος για τα Pandora Papers που θα τεθεί σε ψηφοφορία νωρίς το απόγευμα της Πέμπτης από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο.

Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, κατά τη διαμόρφωση του προσχεδίου προέκυψε διαφωνία μεταξύ του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και των υπόλοιπων πολιτικών ομάδων καθώς σε ένα από τα πρώτα προσχέδια με στήριξη των ομάδων των Σοσιαλιστών (S&D), των Φιλελεύθερων (Renew), των Πρασίνων και της Αριστεράς υπήρχε ονομαστική αναφορά στους ηγέτες και αξιωματούχους κρατών της ΕΕ και τρίτων χωρών των οποίων τα ονόματα περιλαμβάνονταν στα Pandora Papers.

Στο προσχέδιο το οποίο έχει δημοσιοποιηθεί στη βάση δεδομένων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η ονομαστική αναφορά στους ηγέτες έχει αφαιρεθεί, με την εν λόγω παράγραφο να περιορίζεται στην αναφορά πως το Κοινοβούλιο εκφράζει τη λύπη του για το ότι υψηλόβαθμοι Ευρωπαίοι πολιτικοί περιλαμβάνονται στα Pandora Papers, και καλεί τις αρχές των κρατών μελών να διερευνήσουν το θέμα.

Στο προσχέδιο που συνυπόγραψαν Σοσιαλιστές, Φιλελεύθεροι, Πράσινοι και Αριστερά, η συγκεκριμένη παράγραφος περιλαμβάνει ονομαστική αναφορά στον απερχόμενο Τσέχο πρωθυπουργό, τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και τον Υπουργό Οικονομικών της Ολλανδίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τέσσερις πολιτικές ομάδες δεν αποκλείεται να καταθέσουν τροπολογία προς ψήφιση στην Ολομέλεια.

Στο ενιαίο προσχέδιο, όπως δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η εν λόγω παράγραφος 12 έχει ως εξής:

«(το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο) εκφράζει τη λύπη του για το γεγονός πως αριθμός πολιτικών, που περιλαμβάνει υψηλόβαθμους λήπτες αποφάσεων της ΕΕ, έχουν επίσης αναφερθεί στα Pandora Papers, και καλεί τις αρχές των κρατών μελών που εμπλέκονται να προχωρήσουν με την κατάλληλη διερεύνηση πιθανών παραπτωμάτων».

Στο προσχέδιο που προώθησαν οι τέσσερις πολιτικές ομάδες προστίθετο πως το Κοινοβούλιο «εκφράζει ιδιαίτερα τη λύπη του για το γεγονός πως πολιτικοί όπως ο Αντρέι Μπάμπις, Πρωθυπουργός της Τσεχίας, και Νίκος Αναστασιάδης, ο Πρόεδρος της Κύπρου, οι οποίοι συμμετέχουν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, καθώς και ο Ολλανδός Υπουργός Οικονομικών Wopke Hoekstra και επίσης ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζέν Ilham Aliyev, ο πρώην Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ, ο Πρόεδρος του Μαυροβουμίου Μίλο Ντουκάνοβιτς, και ο πρώην Μαλτέζος Υπουργός και πρώην Επίτροπος της ΕΕ Τζόν Ντάλι έχουν όλοι αναφερθεί στα Pandora Papers σε σχέση με φερόμενες διασυνδέσεις με offshore δραστηριότητες».

Και στη Βουλή των αντιπροσώπων το θέμα 

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα σήμερα η Επιτροπή Θεσμών αποφάσισε ομόφωνα το θέμα των Pandora Papers να συζητηθεί αυτεπάγγελτα την ερχόμενη Τετάρτη. 

Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Δημήτρης Δημητρίου, αυτό που θα συζητηθεί είναι τι κάναμε, τι κάνουμε και τι πρόκειται να κάνουμε ως χώρα για να αντιμετωπίσουμε είτε τη φοροδιαφυγή είτε την φοροαποφυγή, είτε το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. 

Ερωτηθείς αν θα κληθούν εμπλεκόμενοι στα Pandora Papers στην Επιτροπή, ο κ. Δημητρίου είπε πως έχουν προτείνει αρκετούς για να κληθούν και θα συναποφασιστεί με τα άλλα κόμματα αν έχουν προσθήκες για να είναι την Τετάρτη παρών όλοι όσοι έχουν κάτι να προσθέσουν σε αυτή τη συζήτηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ομόφωνα στην Επ. Θεσμών τα Pandora Papers-Δεν αποκλείεται να κληθεί η Προεδρία

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας