Τη στήριξη σωματείων ομαδικών αθλημάτων εκτός ποδοσφαίρου συζήτησε η Επ. Παιδείας Βουλής

Το θέμα της στήριξης σωματείων ομαδικών αθλημάτων εξαιρουμένου του ποδοσφαίρου, συζήτησε, μεταξύ άλλων, την Τετάρτη, η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας και Πολιτισμού. Το θέμα θα απασχολήσει εκ νέου την Επιτροπή την ερχόμενη εβδομάδα.

Ο αναπληρωτής Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας και Πολιτισμού, Χρύσανθος Σαββίδης, σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας της Επιτροπής είπε ότι ο αθλητισμός είναι πολιτισμός.

«Ο αθλητισμός προσφέρει υγεία. Ο αθλητισμός αποτελεί μια εναλλακτική επιλογή υγιούς ενασχόλησης των νέων και δυστυχώς πολλά σωματεία και ιδιαίτερα προσφυγικά σωματεία φυτοζωούν και φυτοζωούν γιατί υπάρχουν ευθύνες του ίδιου του κράτους. Ευθύνες που απορρέουν μέσα από την διαχείριση των γηπέδων», ανέφερε. Ευθύνες, πρόσθεσε, «που απορρέουν μέσα από την οικονομική στήριξη που δέχονται τα σωματεία αυτά. Ευθύνες που απορρέουν από την ίδια την αντίληψη όσον αφορά τι έχουν αυτά τα σωματεία να προσφέρουν στην νεολαία, στην κοινωνία».

Ο κ. Σαββίδης είπε, επιπρόσθετα, ότι η συζήτηση θα συνεχιστεί την επόμενη συνεδρία και σημείωσε ότι «θα έρθουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς και θα πρέπει να ακούσουμε ιδιαίτερα από τον ΚΟΑ, από την σχολική εφορεία και από το Υπουργείο Παιδείας πως μπορούμε να βοηθήσουμε ιδιαίτερα αυτά τα προσφυγικά σωματεία για να συνεχίσουν τον πολύπλευρο και πολυδιάστατο ρόλο τους εν σχέση ιδιαίτερα με τους νέους».

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Γιώργος Κάρουλλας, σε δηλώσεις του είπε ότι στην Επιτροπή Παιδείας σήμερα εξετάσαμε το θέμα της στήριξης των προσφυγικών Σωματείων που δεν ασχολούνται με το ποδόσφαιρο.

«Είναι θέση μας ότι αυτά τα Σωματεία έχουν ένα επιπλέον λόγο ύπαρξης λόγω της εθνικής τους αποστολής και τη συσπείρωση γύρω από το όνομα τους της κάθε κατεχόμενης κοινότητας ή δήμου», ανέφερε. Θέση μας είναι επίσης, πρόσθεσε, «ότι αυτά τα Σωματεία πρέπει να τυγχάνουν της απαραίτητης στήριξης από την πολιτεία και την ίδια στιγμή πρέπει να υπάρξει ο απαραίτητος συντονισμός μεταξύ των υπηρεσιών του κράτους, σχολικές εφορείες, Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του ΚΟΑ, έτσι ώστε οι διαθέσιμοι πόροι είτε υποδομές να μεγιστοποιούνται στο μέγιστο βαθμό έτσι ώστε να μπορούν απρόσκοπτα αυτά τα σωματεία να επιτελούν την αποστολή τους».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΕΛΑΜ Γεάδης Γεάδη, σε δηλώσεις του είπε ότι  μετά τα όσα έχουν αναφερθεί στην Επιτροπή Παιδείας από τα Σωματεία Ομαδικών Αθλημάτων είναι αυταπόδεικτο ότι ο αθλητισμός στην Κύπρο χωλαίνει.

«Έχουν  υποχρέωση η Κυβέρνηση, τα πολιτικά κόμματα, η πολιτεία ευρύτερα να στηρίξουν με κάθε τρόπο τον αθλητισμό, ο οποίος δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αποτελεί τη διέξοδο της νεολαίας μας. Ο αθλητισμός πρέπει να είναι για όλους. Και θα πρέπει να διαφυλαχθεί ως κόρην οφθαλμού», πρόσθεσε.

Ο Βουλευτής ΕΔΕΚ Ανδρέας Αποστόλου, σε δηλώσεις του είπε ότι τα σωματεία, τα οποία ασχολούνται με αθλήματα πέραν του ποδοσφαίρου και ιδιαίτερα τα προσφυγικά σωματεία αντιμετωπίζουν δύο βασικά προβλήματα.

«Το πρώτο πρόβλημα είναι το θέμα των εγκαταστάσεων για να προπονούνται οι ομάδες», είπε.

Ενημέρωσε ότι «λόγω του ότι στη σημερινή Επιτροπή ήταν καλεσμένος αλλά δεν παρευρέθηκε ο ίδιος ο Πρόεδρος του ΚΟΑ, αλλά επειδή δεν ήταν καλεσμένος ο Πρόεδρος της Σχολικής Εφορείας, η οποία διαχειρίζεται πάρα πολλά γήπεδα, τα οποία μπορούν να δοθούν προς αυτά τα σωματεία, έχω ζητήσει όπως στην επόμενη Επιτροπή, στην οποία θα συζητηθεί το θέμα, την επόμενη εβδομάδα, όπως ζητηθεί από τον ίδιο τον Πρόεδρο του ΚΟΑ να είναι παρών, να είναι ο Πρόεδρος της Σχολικής Εφορείας, αλλά και αρμόδιος από το Υπουργείο Παιδείας για να δούμε πώς λύνεται το θέμα των εγκαταστάσεων και να δούμε πώς μπορούν με τον καλύτερο τρόπο να αξιοποιούνται αυτές οι εγκαταστάσεις από τα σωματεία μας κατά τη διάρκεια των απογευματινών ωρών».

Το δεύτερο θέμα, συνέχισε, που αφορά τα σωματεία είναι οι χορηγίες, οι οποίες δίνονται από τον ΚΟΑ.

Σημείωσε ότι έχει ζητήσει όπως την επόμενη εβδομάδα κληθεί να παραστεί στη συνεδρία και εκπρόσωπος του ΡΙΚ, «γιατί θεωρούμε ότι αυτά τα σωματεία, για αυτά τα αθλήματα πρέπει να δίνεται και απαραίτητη προβολή, έτσι ώστε να βοηθήσουμε αυτά τα σωματεία να έχουν επιπλέον προβολή, άρα επιπλέον έσοδα και να μπορεί το ευρύ κοινό να παρακολουθεί αυτά τα αθλήματα».

Ο Βουλευτής της Δημοκρατικής Παράταξης Αλέκος Τρυφωνίδης, σε δηλώσεις του είπε ότι άκουσαν πράγματα και θαύματα που αφορούν τόσο την οικονομική τους ενίσχυση αλλά και τους χώρους που θα αθλούνται οι αθλητές, να προπονούνται και να παίζουν τα παιχνίδια τους.

«Τα όσα ακούσαμε αποτελούν ντροπή για την κοινωνία μας που αφορούν την οικονομική ενίσχυση και κυρίως των προσφυγικών αθλητικών σωματείων. Αποτελούν ντροπή γιατί ακούσαμε ότι καταφεύγουν σε δανεισμό από ανθρώπους της νύχτας», κατέληξε.   

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

Δειτε Επισης

ΒΙΝΤΕΟ: Σεισμός 5,6 Ρίχτερ στην Τουρκία-Ιδιαίτερα αισθητός κοντά στην Άγκυρα
Απαντά για το επίδομα ενοικίου σε διπλωμάτη το ΥΠΕΞ-«Η Εισαγγελία γνωμάτευσε πως δεν στοιχειοθετείται ποινικό αδίκημα»
Γκάφα στο υπουργείο Επικρατείας του ΗΒ-Κρέμασαν ανάποδα τη σημαία της Κύπρου
Ετοιμότητα Βουλής για στήριξη έργου ΚΣΣΕ εξέφρασαν Κύπριοι Βουλευτές στον Θεόδωρο Ρουσόπουλο
Πίεση προς την Τουρκία για το θέμα των αγνοουμένων ζήτησε ο Μαυρίδης
Επιμένει για ανταλλαγή περιουσιών ο Τατάρ-«Μια μέρα, θα αξιολογηθούν και θα ανταλλαχθούν»
Τα Συμπεράσματα της Επιτροπής Εσωτερικών για Μεταναστευτικό-«Επείγει η αποτελεσματική διαχείριση»
Εκπέμπει SOS ο Διευθυντής του Νοσοκομείο Τροόδους-«Τριτοκοσμικές οι συνθήκες, αναγκαία η ανακαίνιση του»
Δυνατότητα υποβολής αίτησης για μειωμένο ΦΠΑ 5% για κατοικία εντός ενός έτους
Κλείδωσε για τις 13 Μαΐου η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στην Άγκυρα