Σ. Στεφάνου: Θέλουμε να προωθήσουμε τη λογική μιας νέας εθνικής αγροτικής πολιτικής

Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, στο πλαίσιο περιοδείας που πραγματοποίησε σήμερα στη Λάρνακα είχε συνάντηση με αντιπροσωπεία των αγροτικών οργανώσεων.

Χαρακτήρισε ωφέλιμο και εποικοδομητικό τον διάλογο για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ένας πολύ σημαντικός κλάδος, όπως είπε της κυπριακής οικονομίας με πολλά προβλήματα τα οποία πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Δεν είναι τυχαίο ανέφερε ο κ. Στεφάνου το γεγονός ότι ζητήσαμε να έχουμε αυτή τη συνάντηση με τις αγροτικές οργανώσεις.  Πρώτα απ’ όλα γνωρίζουμε, ανέφερε, ότι οι αγροτικές οργανώσεις έχουν μια πολύ καλή συνεργασία μαζί τους και ενωμένοι βάζουν τα ζητήματα για να τα προωθούν και να πιέζουν για να επιλυθούν.  Δεύτερο θέλαμε, είπε, να μεταφέρουμε το μήνυμα στις αγροτικές οργανώσεις ότι το ΑΚΕΛ είναι στη διάθεση τους για να βοηθήσει στην προώθηση και επίλυση προβλημάτων του τομέα.

Ο τρίτος λόγος έχει να κάνει με την ιδιαιτερότητα της περιόδου, ανέφερε ο κ. Στεφάνου, και είπε πως υπάρχει διεθνώς μια κατάσταση που θα έλεγα ότι προσομοιάζει με μια κρίση.  Στη επισιτιστική βιομηχανία, σε πρώτες ύλες και ξέρετε ότι η Κύπρος επηρεάζεται πάρα πολύ από αυτή την κατάσταση επειδή είμαστε εξαρτώμενοι.  Είμαστε ένα απομονωμένο νησί και ημικατεχόμενο.  Τα ζητήματα είπε, της διατροφικής επάρκειας αποτελούν ζητήματα εθνικής ασφάλειας, άρα πρέπει να λαμβάνονται όλα εκείνα τα μέτρα έτσι ώστε να μπορούν με αποτελεσματικότητα να αντιμετωπίζονται διάφορα προβλήματα που προκύπτουν ανέφερε.

Όπως τώρα για παράδειγμα ανέφερε,  προκύπτει πρόβλημα και με τις τιμές των σιτηρών, πράγμα που επηρεάζει και την παραγωγή στην Κύπρο και κατ’ επέκταση αυτό το κόστος μετακυλύετε στους καταναλωτές, αλλά την ίδια ώρα προκύπτει και ζήτημα με τα αποθέματα σιτηρών.  Εμείς από την αρχή είχαμε πει συζητώντας για την Επιτροπή Σιτηρών ότι το κράτος πρέπει να διαφυλάξει τη δυνατότητα στον εαυτό του να παρεμβαίνει με εργαλεία έτσι ώστε να παρεμβαίνει για ν‘ αντιμετωπίζει κρίσεις και προβλήματα.  Αυτό το πράμα, είπε, πρέπει να το κάνει  το κράτος από τη στιγμή που η Κυβέρνηση επέλεξε να κλείσει την Επιτροπή Σιτηρών και θα πρέπει να γίνει με ταχύτητα και με αποτελεσματικότητα γιατί τα προβλήματα συνεχίζουν να υπάρχουν.

Θέλουμε επίσης, είπε, να προωθήσουμε τη λογική μιας νέας εθνικής αγροτικής πολιτικής η οποία να αντιμετωπίζει τα διάφορα διαρθρωτικά προβλήματα της αγροτικής οικονομίας και μια σειρά από άλλα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την ιδιαιτερότητα της Κύπρου όπως είναι τα κόστη παραγωγής, το υδατικό, οι ελλείψεις σε εργατικό δυναμικό και μια σειρά από άλλα ζητήματα τα οποία επιβαρύνουν την κατάσταση στον γεωργοκτηνοτροφικό τομέα.

Έχουμε συμφωνήσει με τις αγροτικές οργανώσεις, ανέφερε ο κ. Στεφάνου, ότι θα συνεχίσουμε να είμαστε σ‘ επαφή.  Είμαστε στη διάθεσή τους για να προωθήσουμε είπε τα διάφορα ζητήματα προς επίλυση, επεσήμανε.

Εκ μέρους των αγροτικών οργανώσεων δήλωση έκανε ο Χρίστος Παπαπέτρου, Γενικός Γραμματέας ΠΕΚ, ο οποίος ανέφερε πως οι αγροτικές οργανώσεις, με χαρά ανταποκρίθηκαν σήμερα στην πρόσκληση του ΓΓ του ΑΚΕΛ να συναντηθούν και να ανταλλάξουν απόψεις πάνω στα αγροτικά θέματα, τα φλέγοντα σημερινά αλλά και τα σοβαρά διαχρονικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός μας κόσμος ανέφερε. 

Μπορώ να πω είπε ο κ. Παπαπέτρου ότι είχαμε μια πολύ σημαντική και παραγωγική συνάντηση και να πω ακόμα ότι βρήκαμε ότι συμφωνούμε σχεδόν στα πάντα με τον γενικό γραμματέα του ΑΚΕΛ.  Ευελπιστούμε ότι θα ακολουθήσουν και οι άλλοι αρχηγοί κομμάτων να καλέσουν το αγροτικό κίνημα να συζητήσουμε αυτά τα θέματα ανέφερε ο κ. Παπαπέτρου.

|Μεταξύ των θεμάτων δεν μπορούσε να μην είναι το πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο τόπος με την ακρίβεια των σιτηρών και γενικά με την έλλειψη σιτηρών.  Δυστυχώς το αγροτικό κίνημα έχει επιβεβαιωθεί σε αυτό που προειδοποιούσε τα τελευταία εφτά τουλάχιστον χρόνια ότι θα γινόταν εάν και εφόσον επέμενε η κυβέρνηση να εφαρμόσει τις πολιτικές τις οποίες ήθελε να εφαρμόσει. Τώρα πρέπει να προσπαθήσουμε όλοι μαζί να δούμε πώς επιλύουμε το συντομότερο το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στον τόπο μας", επεσήμανε.

Σχετικά με την συνάντηση που είχε με τον Δήμαρχο Λάρνακας, Ανδρέα Βύρα, ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ είπε πω τέθηκαν ανέφερε διάφορα ζητήματα που αφορούν την Λάρνακα.  Είναι με ιδιαίτερη ευχαρίστηση, είπε, που διαπιστώνουμε ότι όντως υπό τη δημαρχία του κ. Βύρα η ατζέντα του Δήμου Λάρνακας και γενικότερα της επαρχίας έχει αλλάξει και έχει αλλάξει επειδή μια σειρά από ζητήματα που διαχρονικά ετίθεντο στην ατζέντα έχουν δρομολογηθεί προς επίλυση όπως το θέμα της μετακίνησης των δεξαμενών, τα ζητήματα που αφορούν στην ενιαία ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας που έχουν δρομολογηθεί άρα είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε άλλα ζητήματα που θέτει ως προτεραιότητα ο Δήμος για την ανάπτυξη της πόλης και επαρχίας Λάρνακας ανέφερε ο κ. Στεφάνου.

Έχουν θέσει πάρα πολύ έντονα το ζήτημα, είπε, της δημιουργίας δημόσιας πανεπιστημιακής σχολής, κάτι που η κυβέρνηση προηγουμένως είχε υποσχεθεί αλλά όπως φαίνεται έχει αναθεωρήσει τις σκέψεις και τις αποφάσεις της.  Είπαμε, ανέφερε ο κ. Στεφάνου, ότι για το θέμα θα είμαστε σ‘ επαφή όπως και για άλλα ζητήματα.  Συμφωνήσαμε ότι σύντομα θα πραγματοποιήσουμε μια δεύτερη επίσκεψη και δεύτερη συνάντηση για να έχουμε περισσότερο χρόνο να τα συζητήσουμε.

Σχετικά με την συνάντηση στην Πύλα ο κ. Στεφάνου δήλωσε πως η Πύλα έχει ιδιαίτερα και ιδιόμορφα προβλήματα λόγω και του στάτους που έχει ως δικοινοτικό χωριό στη νεκρή ζώνη, με αγγλικές βάσεις, με ιδιαίτερα προβλήματα. "Θα συζητήσουμε με τους κοινοτάρχες με στόχο πώς τα  αντιμετωπίζουμε και πώς επιλύονται τα προβλήματα που ομολογουμένως είναι σημαντικά και εμποδίζουν την περαιτέρω ανάπτυξη της κοινότητας", ανέφερε.

Πηγή: KYΠΕ

Δειτε Επισης

Θέλει ανταλλαγή των περιουσιών του ΕΒΚΑΦ στις ελεύθερες περιοχές ο Τατάρ
Υπουργική Σύνοδος για τους Ωκεανούς των κρατών της Κοινοπολιτείας στην Πάφο
Αυτά είναι τα εξεταστικά κέντρα για τις Παγκύπριες Εξετάσεις κατά επαρχία
Θρήνος για τον 31χρονο αστυνομικό που σκοτώθηκε όταν κατέρρευσε κτήριο-Έκανε μεροκάματα εκτός υπηρεσίας
Καταζητείσαι 42χρονος Σύρος για παράνομη είσοδο στην Κύπρο το... 2022
ΥΠΕΣ για σχέδιο ΚτίΖΩ-«Δεν θα υπάρξει σοβαρή παρέκκλιση από τα καθορισμένα χρονοδιαγράμματα»
Για ανάγκη αποκλιμάκωσης κατάστασης στη Μ. Ανατολή συζήτησαν ΠτΒ και Πρέσβειρα ΗΠΑ
Δικαιώνει την Κυβέρνηση για αναστολή εξέτασης των αιτήσεων ασύλου η Κομισιόν-«Προβλέπεται για εννέα μήνες»
Νέα μαρτυρία για τον νεκρό στο Πασαλιμάνι-«Πήδηξε στο φορτηγό για να σωθεί και τον πλάκωσαν τα μπάζα»
Ποινή φυλάκισης οκτώ ετών σε 34χρονο που χτύπησε και βίασε την πρώην σύζυγο του