Δεν δίνουν λευκή επιταγή στον Πετρίδη τα κόμματα-Πώς σχολιάζουν τον προϋπολογισμό

Σε συνθήκες μεγαλύτερης βεβαιότητας από πέρυσι και με την Κύπρο να περνά από το πάγωμα της οικονομικής δραστηριότητας στην ανάκαμψη και στο τρίτο στάδιο που είναι η ανάπτυξη, κατατίθεται φέτος ο προϋπολογισμός, όπως ανέφερε ο Υπουργός Οικονομικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης, παρουσιάζοντας τον κρατικό προϋπολογισμό ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και Προϋπολογισμού. Παράλληλα προχώρησε σε σύγκριση των οικονομικών δεικτών με αυτούς της ΕΕΝ σημειώνοντας την πλεονεκτική θέση στην οποία βρίσκεται η Κύπρος.  

Αναφερόμενος στους στόχους του προϋπολογισμού, ανέφερε ότι είναι η προστασία της υγείας του πληθυσμού και η ανάπτυξη των επιχειρήσεων, με μετατροπή της Κύπρου σε ένα αειφόρο επιχειρηματικό κέντρο της περιοχή, η κοινωνική διάσταση και η πράσινη ανάπτυξη.

Σημείωσε ότι ο προϋπολογισμός θα συνεχίσει να είναι ελλειμματικός και για το 2022, αλλά αυτό έλλειμμα θα είναι πολύ μικρότερο από ότι πέρυσι που ήταν κοντά στο 5%  και θα είναι κοντά στο 1,1% κάτι που χρειάζεται ώστε σταδιακά να επανέλθει σταδιακά σε ρυθμούς ισοζυγίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι βραδυφλεγείς βόμβες στα θεμέλια των δημόσιων οικονομικών

Έκανε λόγο για ενθαρρυντικές προοπτικές ανάπτυξης και είπε ότι αναμένεται ότι ο χρόνος θα κλείσει με 5,5% ανάπτυξη μετά από ύφεση 5,1% το 2020. Ο ρυθμός ανάπτυξης της Κύπρου ανέφερε θα είναι 0,8% με 1% υψηλότερος από τον ρυθμό ανάπτυξης της ευρωζώνης που είναι 4,8%ν σύμφωνα με εκτιμήσεις.

Όσον αφορά τον πληθωρισμό, είπε ότι παραμένουν οι αβεβαιότητες παρόλο που η κύρια άποψη είναι ότι είναι κάτι το πρόσκαιρο, κάτι που θα φανεί στη συνέχεια. Πρόσθεσε ότι αν επιβεβαιωθούν οι επίσημες προβλέψεις για 2% πληθωρισμό για το 2021, τότε δεν θα μιλάμε για πληθωριστική κρίση που θα αναστατώσει πολύ τις αγορές. Πρόσθεσε ότι η Κύπρος είναι από τις λίγες χώρες που λειτουργεί ακόμα με βάση την ΑΤΑ, ώστε υπάρχει μια αποζημίωση στον καταναλωτή για την αύξηση των τιμών, αλλά ταυτόχρονα ανατροφοδοτεί τον πληθωρισμό. Είπε ακόμα ότι λόγω των πληθωριστικών πιέσεων προβλέπεται να επέλθει αύξηση επιτοκίων το επόμενο διάστημα.

Δείτε ολόκληρη την παρουσίαση του κρατικού προϋπολογισμού ΕΔΩ

Οι τοποθετήσεις των κομμάτων

Στην τοποθέτηση της στην Επιτροπή η Πρόεδρος της Επιτροπής, Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χριστιανα Ερωτοκρίτου, ανέφερε ότι είτε υπήρξε είτε όχι πανδημία προκύπτει ότι τα διαρθρωτικά προβλήματα της οικονομίας παραμένουν από το 2013 και μετά όπως τα ΜΕΔ, η χαμηλή παραγωγικότητα και ανταγωνιστικότητα, προβλήματα που δεν έχουν αντιμετωπιστεί.

Πρόσθεσε ότι η πρόβλεψη για το χρέος 107% είναι από τις ποιο ψηλές στην ευρωζώνη και ότι θα ήταν χαμηλότερο το δημόσιο χρέος αν δεν εκτοξεύονταν τον 2018 και η οικονομία θα ήταν σε καλύτερη θέση, αν δεν υπήρξε κακοδιαχείριση του Συνεργατισμού. Εξέφρασε επίσης ανησυχία για ανεργία και διερωτήθηκε κατά πόσο προχωρούμε σε συνθήκες πλήρους απασχόλησης αφού παρατηρείται μια σταθεροποίηση στο 7,5%. Έκανε επίσης για 17% ανεργία των νέων.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Χάρης Γεωργιάδης, είπε ότι η Κύπρος είναι από τις οικονομίες που θα καλύψει πλήρως τις απώλειες από την πανδημία μέσα σε ένα χρόνο. Πρόσθεσε ότι η κυπριακή οικονομία διαθέτει ανθεκτικότητα, σωστές πολιτικές εκ μέρους της Κυβέρνησης που αξιοποιήθηκαν σωστά και τα δημοσιονομική περιθώρια για καθοριστική στήριξη των εργαζομένων και της οικονομίας. Έκανε λόγια για μια οικονομία με ισχυρή αναπτυξιακή προοπτική.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Άριστος Δαμιανού, ανέφερε  ότι ο προϋπολογισμός στερείται και οράματος και προοπτικής, καταγράφει έλλειμμα €1, 2 δις και η μερική αύξηση στις αναπτυξιακές δαπάνες είναι υπό την αίρεση του τελικού ποσοστό υλοποίησης. Έκανε επίσης λόγο για το πρόβλημα των ΜΕΔ που παραμένει, των εκποιήσεων της αποτυχία του ΕΣΤΙΑ, της ανυπαρξίας στεγαστικής πολιτική, της ακρίβειας και της μείωσης της αγοραστικής δύναμης των χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων. Είπε ότι ένα στους πέντε Κύπριου είναι στο όριο φτωχοποίησης και τα κοινωνικά ελλείμματα παραμένουν.

Απευθυνόμενος στον Υπουργό είπε ότι το μόνο που έχετε να παραδώσετε είναι το πρόγραμμα χρυσών διαβατηρίων και έκανε λόγο για αποτυχία ενός πραγματικού βιώσιμου μοντέλου ανάπτυξης.

Ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ, Σωτήρης Ιωάννου, είπε ότι η αύξηση των τιμών σε βασικά αγαθά έρχεται να προστεθεί στην υγειονομική κρίση. Αναφέρθηκε επίσης στα προβλήματα όπως τα κόκκινα δάνεια, οι εκποιήσεις, η αύξηση δημοσίου χρέους και το κλείσιμο τραπεζικών ιδρυμάτων. Η δική μας φιλοσοφία, πρόσθεσε, είναι η ύπαρξη ενός κοινωνικού κράτους στον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα και η στήριξη δανειοληπτών πάνω από τις τράπεζες, των ευάλωτων ομάδων και συνταξιούχων. Ανέφερε ακόμα ότι το κράτος θα πρέπει να σταματήσει να στηρίζει παράνομους μετανάστες σε βάρος των φορολογουμένων.

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ, Ηλίας Μυριάνθους, εξέφρασε ανησυχία για τη μονοδιάστατη ανάπτυξη που υπάρχει και τις εγγενείς αδυναμίες στη σφαιρική ανάπτυξη που δείχνει την αναγκαιότητα αλλαγής του αναπτυξιακού μοντέλου, ώστε όλοι οι τομείς να συνεισφέρουν καλύτερα στο ΑΠΕ. Πρόσθεσε ότι το ποσοστό κινδύνου φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού έχει δείξει αύξηση κατηγοριών κάτι που πρέπει να προβληματιστεί και είπε πως πρέπει να εξεταστεί πώς θα στηριχθούν.

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ, Αλέκος Τρυφωνίδης, ανέφερε ότι ο προϋπολογισμός επιστρέφει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης αφήνοντας πίσω μεγάλο μέρος των αρνητικών επιπτώσεων της πανδημίας. Θα συμπεριφερθούμε, ανέφερε, με υπευθυνότητα για τον προϋπολογισμό αλλά δεν θα δώσουμε λευκή επιταγή στην Κυβέρνηση. Πρέπει, όπως είπε, να συμπεριληφθούν αρκετές προτάσεις της ΔΗΠΑ, όπως στήριξη ευπαθώς ομάδων, νέων, υπαίθρου, ακριτικών περιοχών, γεωργίας, στεγαστικού, εκποιήσεων προστασίας συνεπών δανειοληπτών από υπερχρεώσεις και καταχρηστικές ρήτρες, κυκλική και πράσινη οικονομίας, αντιμετώπιση ακρίβειας και φαινομένων αισχροκέρδειας.

Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων, Σταύρος Παπαδούρης, ανέφερε ότι παρόλο που οι αριθμοί δείχνουν ότι πάμε καλά, δεν είναι βέβαιο ότι νιώθουν αυτά τα καλά δεδομένα οι πολίτες που αντιμετωπίζουν θέματα ακρίβειας σε καύσιμα και είδη πρώτης ανάγκης και θέματα πλειστηριασμών. Ανέφερε επίσης ότι παρόλο που μειώθηκαν τα ΜΕΔ αυτά παραμένουν στην οικονομία αφού πωλήθηκαν σε επενδυτικά ταμεία. Σε σχέση με την πράσινη ανάπτυξη σημείωσε ότι τα πρόστιμα που πληρώνει η Κύπρος κάθε χρόνο δείχνουν ότι υπάρχει καθυστέρηση

Δειτε Επισης

Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Άφησαν αιχμές για «σκοπιμότητες» και «μαύρες λίστες» από το ΡΙΚ οι βουλευτές-Αντάλλαξαν πυρά
Απάντησε στην κριτική της αντιπολίτευσης ο ΠτΔ-«Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που μας οδήγησαν στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Στεφάνου: Πορευόμαστε με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση προς τις Ευρωεκλογές
Πράσινο Βουλής για αλλαγές στις εκλογικές διατάξεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση
Δείχνει παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω της διχοτόμησης η έκθεση των ΗΕ-Υποδείξεις για τα οδοφράγματα
«Δεν έδωσε άδεια Ευρωπαϊκός οργανισμός για ηλεκτρική διασύνδεση Τουρκίας-ψευδοκράτους»
Κατηγορεί ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ για λαϊκισμό το ΔΗΚΟ στον απόηχο των αντιδράσεων για τα μέτρα