Πετρίδης: Η περιοχή της ανατολικής Μεσογείου μπορεί να μετατραπεί σε χώρο σταθερότητας

Η περιοχή της ανατολικής Μεσογείου μπορεί να μετατραπεί σε χώρο σταθερότητας, ανάπτυξης και ευημερίας όπου το κοινό συμφέρον είναι η συνεργασία για προώθηση συνθηκών που προάγουν τη θαλάσσια και ενεργειακή ασφάλεια, ανέφερε σήμερα ο Υπουργός Άμυνας Χαράλαμπος Πετρίδης.

Ο ΥΠΑΜ μιλούσε σε χαιρετισμό του σε σεμινάριο ηγεσίας Ακαδημίας Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου - Πανεπιστημίου Cranfield, στη Λευκωσία.

Όπως ανέφερε, το πρόγραμμα περιλαμβάνεται στις δραστηριότητες του προγράμματος συνεργασίας Κύπρου – Ηνωμένο Βασίλειο σε θέματα άμυνας.

Τόνισε ότι η περιοχή βρίσκεται στην καρδιά σημαντικών διενέξεων και γεωστρατηγικών εξελίξεων λόγω της κεντρικής, στρατηγικής τοποθεσίας της,  στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων και μεγάλων πολιτισμών και θρησκειών. Η τρέχουσα αστάθεια στη Συρία, τη Λιβύη και τα πρόσφατα γεγονότα στο Αφγανιστάν, η πολιτική και οικονομική κατάσταση στον Λίβανο, η προσφυγική κρίση, η τρομοκρατία και η ασταθής κατάσταση στη Μέση Ανατολή, παραμένουν σημαντικές προκλήσεις στο θέμα της ασφάλειας, είπε ο Υπουργός Άμυνας. Η ανακάλυψη τεράστιων ποσοτήτων φυσικού αερίου και πετρελαίου στην Ανατολική Μεσόγειο, προστέθηκε στη γεωπολιτική και γεωοικονομική σημασία της περιοχής, σημείωσε.

Αναφέρθηκε στις παράνομες και προκλητικές δραστηριότητες της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας καθώς και στην υφαλοκρηπίδα της Ελλάδας, που δεν συνάδουν με τις διεθνείς και ευρωπαϊκές νομοθεσίες και το Δίκαιο της Θάλασσας. Αναφέρθηκε επίσης και στις παράνομες  τουρκικές δραστηριότητες στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου και στην Καρπασία.

Σημείωσε ότι η Ανατολική Μεσόγειος είναι πρωταρχικής σημασία για την περιφερειακή σταθερότητα και κατ’επέκταση του παγκόσμιου συστήματος ασφάλειας. Ανέφερε ότι η Κύπρος έχει προωθήσει μηχανισμούς συνεργασίας με γειτονικές χώρες στο πλαίσιο διμερών, τριμερών και τετραμερών συνεργασιών, οι οποίες αποτελούν μοντέλο για περιφερειακό διάλογο και συνεισφέρουν στην εδραίωση της ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας στην περιοχή.

Είπε ότι η περιοχή της ανατολικής Μεσογείου μπορεί  να μετατραπεί σε χώρο σταθερότητας, ανάπτυξης  και ευημερίας όπου το κοινό συμφέρον είναι η συνεργασία για προώθηση συνθηκών που προάγουν τη θαλάσσια και ενεργειακή ασφάλεια.

Σε αυτό το πλαίσιο, σημείωσε ο κ. Πετρίδης, «θεωρούμε το Ηνωμένο Βασίλειο βασικό εταίρο σε αυτήν την προσπάθεια αντιμετώπισης κοινών απειλών και ασφάλειας και πιστεύουμε ότι έχει σημαντικό ρόλο να αναλάβει, ως χώρα με μακρά παράδοση και επιρροή στη διεθνή σκηνή, αλλά και ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών».

 

Δειτε Επισης

Επιδιώκει συνάντηση με Ερντογάν για το Κυπριακό ο Εσθονός Πρόεδρος
Για πρόσκληση Γκουτέρες σε Τατάρ για συνάντηση κάνουν λόγο τα κατεχόμενα
Στην Κύπρο η Ρομπέρτα Μέτσολα για επιτόπια αυτοψία στο ΚΣΕΔ για το Αμάλθεια
Οι κεραυνοί κατά της αντιπολίτευσης και η ολιστική προσέγγιση στην οικονομική πολιτική
Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Άφησαν αιχμές για «σκοπιμότητες» και «μαύρες λίστες» από το ΡΙΚ οι βουλευτές-Αντάλλαξαν πυρά
Απάντησε στην κριτική της αντιπολίτευσης ο ΠτΔ-«Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που μας οδήγησαν στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Στεφάνου: Πορευόμαστε με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση προς τις Ευρωεκλογές