Τετάρτη 1 Δεκ, 2021 | Επικοινωνία
trans gif

Ανατολική Γειτονία και σχέσεις με τις χώρες του Κόλπου στην ατζέντα των 27-Σε εξέλιξη η ΣΕΥ

  18/10/2021 11:19
Ανατολική Γειτονία και σχέσεις με τις χώρες του Κόλπου στην ατζέντα των 27-Σε εξέλιξη η ΣΕΥ

Ανατολική Γειτονία και σχέσεις με τις χώρες του Κόλπου στην ατζέντα των 27-Σε εξέλιξη η ΣΕΥ

  18/10/2021 11:19

Σε εξέλιξη βρίσκεται στο Λουξεμβούργο το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με κύρια θέματα συζήτησης την προετοιμασία της συνόδου της Ανατολικής Γειτονίας τον Δεκέμβριο. Σύμφωνα με τις τελευταίες δηλώσεις, αναμένεται να συζητηθεί η λήψη μέτρων κατά της κρατικής αεροπορικής εταιρίας της Λευκορωσίας Belavia λόγω του ρόλου της στην διακίνηση μεταναστών και εργαλειοποίηση της μετανάστευσης από το καθεστώς Λουκασένκο. Παράλληλα, κάτω από την επικεφαλίδα των θεμάτων τρέχουσας επικαιρότητας αναμένεται να υπάρξει ενημέρωση από τον ΥΠΕΞ της Κύπρου για τις εξελίξεις στο Βαρώσι.

Ενδεικτικά, ο Λιθουανός Υπουργός Εξωτερικών Γκαμπριέλιους Λαντσμπέργκις σημείωσε πως θα συζητηθεί τι μπορεί η Ευρωπαϊκή Ένωση να κάνει για να αντιμετωπίσει αυτό το φαινόμενο της εργαλειοποίησης της μετανάστευσης. Υπογράμμισε πως το ζήτημα θα πρέπει να λυθεί στην Λευκορωσία, καθώς οι πτήσεις έχουν ήδη σταματήσει από την Ιορδανία και το Ιράκ. Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο κυρώσεων εξήγησε πως υπάρχουν δύο διαφορετικά θέματα. Το ένα αφορά κυρώσεις στο καθεστώς Λουκασένκο για την εκμετάλλευση των μεταναστών, και το άλλο αφορά το πώς θα σταματήσουν οι πτήσεις, μέσω ενδεχομένως κυρώσεων στην Belavia αλλά και ενημέρωση των αερογραμμών που συνεργάζονται. Τόνισε πως η ΕΕ γνωρίζει ποιες αερογραμμές φέρνουν κόσμο στη Λευκορωσία και από ποιες πρωτεύουσες αναχωρούν.

Κάτω από την επικεφαλίδα των θεμάτων τρέχουσας επικαιρότητας αναμένεται να υπάρξει ενημέρωση από τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη για τις εξελίξεις στο Βαρώσι. Το θέμα τοποθετήθηκε στην ατζέντα από τον Ύπατο Εκπρόσωπο για την εξωτερική πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ ως συνέχεια της αναφοράς του τον Ιούλιο πως οι Υπουργοί Εξωτερικών θα επανέρχονταν στο θέμα εφόσον η Τουρκία δεν αντέστρεφε τις μονομερείς της ενέργειες. Ο κ. Χριστοδουλίδης αναμένεται να ενημερώσει και για το περιστατικό της παρενόχλησης Nautical Geo.

Πριν την έναρξη της συνόδου πραγματοποιήθηκε πρόγευμα των Υπουργών Εξωτερικών με την Λίβυα Υπουργό Εξωτερικών Νάζλα Μαγκούς, το οποίο φιλοξένησε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. Όπως ανέφερε ο κ. Δένδιας πριν την συνάντηση, οι ΥΠΕΞ συζήτησαν με την Λίβυα ομόλογο τους τις παραμέτρους της ομαλοποίησης της κατάστασης στη χώρα.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Ρουμάνου ΥΠΕΞ Μπογκντάν Λουσιάν, μεταξύ άλλων συζητήθηκε η προετοιμασία των εκλογών στη χώρα τον Δεκέμβριο και η αποχώρηση των μισθοφόρων ξένων στρατευμάτων.

Στις δηλώσεις του ο κ. Δένδιας ανέφερε και πως ο κ. Χριστοδουλίδης θα ενημερώσει για την τουρκική παραβατικότητα έναντι κυπριακής κυριαρχίας, η οποία όπως είπε συνδέεται και με ανάλογες παραβιάσεις και σε σχέση με την Ελλάδα.

Στην ατζέντα της συνάντησης κυριαρχούν εκτός από την Ανατολική Γειτονία και οι σχέσεις με τις χώρες του Κόλπου. Ο Ύπατος Εκπρόσωπος Ζοζέπ Μπορέλ αναμένεται να ενημερώσει τους ομολόγους του για τις επαφές του στην περιοχή. Όπως δήλωσε ο κ. Μπορέλ κατά την άφιξή του στη σύνοδο η ΕΕ δεν έχει επενδύσει αρκετή προσοχή στην περιοχή και είναι έτοιμη να το κάνει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πονοκέφαλος για Αμμόχωστο, Κυπριακό και ΑΟΖ-Προλειαίνει το έδαφος η Λευκωσία

Οι Υπουργοί Εξωτερικών θα συζητήσουν ακόμα την ανθρωπιστική κατάσταση στην Αιθιοπία ένα χρόνο μετά την έναρξη της κρίσης στο Τιγκράι, καθώς και την πολιτική κατάσταση στη Νικαράγουα ενόψει των εκλογών στη χώρα τον Νοέμβριο.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας