Έδωσε το ενεργειακό στίγμα για τα επόμενα χρόνια ο ΠτΔ-ΑΠΕ και άρση απομόνωσης

Την αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης να προχωρήσει, παρά τις όποιες προκλήσεις της Τουρκίας, στην εφαρμογή των στοχευμένων της σχεδιασμών σε ό,τι αφορά την ενέργεια, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, κατά την τελετή διαβεβαίωσης του Προέδρου της ΡΑΕΚ Ανδρέα Πουλλικκά και του Αντιπροέδρου της Αρχής Άλκη Φιλίππου, οι οποίοι επαναδιορίστηκαν στην ΡΑΕΚ για τα επόμενα 7 έτη.

Παράλληλα, μιλώντας στην τελετή, που έγινε την Παρασκευή στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε πως «θα συνεχίσουμε τις πρωτοβουλίες αναβάθμισης των ενεργειακών συμπράξεων με χώρες της Ανατολικής Μεσογείου και της Ευρώπης, αλλά και την υλοποίηση των ιδιαίτερα σημαντικών συμφωνιών που έχουμε συνάψει είτε με τρίτες χώρες είτε με εταιρείες».

Συνεχίζοντας, τόνισε ότι «όπως πολλές φορές έχω αναφέρει και διαμηνύσει: Πάγια πεποίθηση μας είναι πως η ενέργεια μπορεί να καταστεί καταλύτης περιφερειακής συνεργασίας, στη βάση πάντοτε του διεθνούς δικαίου, του δικαίου της θαλάσσης και τις αρχές της καλής γειτονίας, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο στις προσπάθειες επίτευξης σταθερότητας και ασφάλειας».

Ως ιστορικό ορόσημο προς αυτήν την κατεύθυνση, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, «είναι και η ίδρυση του περιφερειακού διακυβερνητικού οργανισμού «East Mediterranean Gas Forum», στο οποίο η Κύπρος συμμετέχει ως ιδρυτικό μέλος μαζί με την Αίγυπτο, την Ελλάδα, το Ισραήλ, την Ιταλία, την Ιορδανία, την Παλαιστίνη και τη Γαλλία, στοχεύοντας τη δημιουργία μιας βιώσιμης και αειφόρου αγοράς φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Παίρνουν πίσω τα κυπριακά διαβατήρια από 45 άτομα-Οδηγίες για έρευνα άλλων έξι

Ανέφερε ότι μέσα από όλα αυτά «καταδεικνύεται η ύψιστη βαθμίδα των προτεραιοτήτων μας στην οποία έχουμε θέσει τον εθνικό στόχο να καταστεί η ενέργεια σταθερή πηγή πλούτου για τη χώρα και παράγοντας ευημερίας και ασφάλειας για τις σημερινές και τις επόμενες γενιές των Κυπρίων».

Αναφέροντας ότι η αξιόλογη δράση της ΡΑΕΚ και οι σχεδιασμοί που ανέπτυξε συνέβαλαν τα μέγιστα στην προώθηση της στοχευμένης ενεργειακής στρατηγικής που έχει υιοθετήσει η Κυβέρνηση, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι η στρατηγική αυτή εδράζεται σε έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό, αποσκοπώντας στη δημιουργία συνθηκών ανταγωνισμού στην εσωτερική αγορά ηλεκτρισμού, σύμφωνα με τα όσα οι υποχρεώσεις, αλλά και οι ανάγκες απεξάρτησης από τις συμβατικές μορφές ενέργειας επιτάσσουν, αλλά και στην άρση της ενεργειακής απομόνωσης της Κύπρου, μέσω της αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας με χώρες της ευρύτερης γειτονικής περιοχής, αλλά και της έλευσης φυσικού αερίου.

Επίσης, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «εργαζόμενοι με προσήλωση προς αυτήν την κατεύθυνση, σημειώσαμε ως Κράτος, σημαντικά βήματα», όπως είναι, μεταξύ άλλων, σε σχέση με την εσωτερική αγορά ενέργειας, η ψήφιση πρόσφατα των νομοσχεδίων που αφορούν τους κανόνες που θα διέπουν τη λειτουργία της ανταγωνιστικής αγοράς ηλεκτρισμού, η σύσταση της ΡΑΕΚ και του Γραφείου της ως ενιαίου νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου, και η ανεξαρτητοποίηση του Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς Κύπρου, ο οποίος θα είναι και ο λειτουργός της αγοράς.

Ανέφερε επίσης ότι τα υπό αναφορά νομοσχέδια ρυθμίζουν και θέματα προστασίας των ευάλωτων καταναλωτών και κάλεσε στο σημείο αυτό τους δικαιούχους εκπτώσεων, που εμπίπτουν στην κατηγορία των ευάλωτων ομάδων «να αναζητήσουν αλλά και να ενδιαφερθούν για τη σημαντική έκπτωση που φτάνει το 20%» στις τιμές ηλεκτρικού ρεύματος.

Επίσης, αναφέρθηκε στην αύξηση των τιμών καυσίμων και ηλεκτρισμού σε όλη την Ευρώπη, κάτι που οδήγησε την Πολιτεία, όπως είπε, «να λάβει την απόφαση οριζόντιας μείωσης 10% επί του συνόλου του λογαριασμού ηλεκτρικού ρεύματος σε καταναλωτές, νοικοκυριά και επιχειρήσεις». 

Επιπλέον, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στην υιοθέτηση του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα με χρονικό ορίζοντα υλοποίησης το 2030, στη βάση και των συστάσεων της Πράσινης Συμφωνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για κλιματική ουδετερότητα μέχρι το 2050, αλλά και στην ολοκλήρωση μέχρι το 2025 του έργου εγκατάστασης 400 χιλιάδων έξυπνων μετρητών, ύψους 35 εκατομμυρίων ευρώ.

Είπε ακόμη ότι δρομολογήθηκε η δημιουργία διαδικτυακού One-Stop-Shop για τη διευκόλυνση της πληροφόρησης, εξυπηρέτησης αλλά και αδειοδότησης έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και της υλοποίησης ενεργειακών αναβαθμίσεων σε κτήρια, ενώ προωθήθηκε η υλοποίηση 223 έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, σύμφωνα με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, «η ολοκλήρωση των οποίων, σε συνάρτηση με τα οικιακά και τα συστήματα σε επιχειρήσεις, θα αυξήσουν τη συνολική εγκατεστημένη παραγωγή από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας σε πέραν των 700 μεγαβάτ».

Ανέφερε επίσης ότι «έχουμε υπερκαλύψει ήδη από το 2018, τους υποχρεωτικούς μας στόχους για το 2020 σε σχέση με την ακαθάριστη τελική κατανάλωση ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ν. Χριστοδουλίδης: Έχουν γίνει βήματα σε θέματα συμμόρφωσης, αλλά δεν εφησυχάζουμε

Όσον αφορά την ενεργειακή απόδοση και διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, μέσω του Εθνικού Σχεδίου «Κύπρος – το Αύριο», ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι θα διατεθούν 269 εκατομμύρια ευρώ για την υλοποίηση σχετικών μεταρρυθμίσεων, επενδύσεων και σχεδίων χορηγιών.

Αναφορικά με τον δεύτερο πυλώνα που σχετίζεται με την άρση της ενεργειακής απομόνωσης της Κύπρου και την έλευση φυσικού αερίου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι προωθήθηκαν τρία υψίστης σημασίας έργα Κοινού Ενδιαφέροντος για την Ευρωπαϊκή Ένωση, τα οποία «αναμένεται να διευκολύνουν τη λειτουργία ανεξάρτητων παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας και, ως εκ τούτου, θα επιφέρουν μείωση της τιμής ηλεκτρισμού και της εκπομπής αερίων».

Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι τα εν λόγω έργα αφορούν την ηλεκτρική διασύνδεση Ισραήλ, Κύπρου και Ελλάδας, γνωστής ως EuroAsia Interconnector. Ένα έργο το οποίο θα λάβει και χρηματοδότηση ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ από το Σχέδιο «Κύπρος – Το Αύριο», τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed, που αποσκοπεί στη μεταφορά του φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου στην ηπειρωτική Ευρώπη και την ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου – Αιγύπτου - Ελλάδας, γνωστής ως  EuroAfrica Interconnector, για την οποία η σχετική συμφωνία υλοποίησης του έργου θα πραγματοποιηθεί αύριο κατά τη διάρκεια τελετής στο Προεδρικό μεταξύ των καθ’ ύλην αρμοδίων Υπουργών Αιγύπτου και Κύπρου.

Παράλληλα, ανέφερε ότι η Κυβέρνηση προχωρεί με τη δημιουργία των υποδομών έλευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Κύπρο, στην περιοχή Βασιλικού, συνολικής αξίας 289 εκατομμυρίων ευρώ, εκ των οποίων τα 101 εκατομμύρια αφορούν χρηματοδότηση που έχει εξασφαλιστεί  από τον μηχανισμό «Συνδέοντας την Ευρώπη» (Connecting Europe Facility).

Στο σημείο αυτό, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κάλεσε τον Πρόεδρο και τα μέλη της Αρχής να συνεχίσουν να εργάζονται, συναισθανόμενοι πλήρως τις υψηλές ευθύνες τις οποίες συνεπάγεται ο διορισμός τους και εξέφρασε βεβαιότητα ότι τόσο από την πείρα τους όσο και από τη μέχρι σήμερα επιτέλεση της αποστολής τους θα συνεχίσουν με τον ίδιο ζήλο, με την ίδια αφοσίωση, με τον ίδιο επαγγελματισμό να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους.

Ανέφερε ότι η απόφαση του επαναδιορισμού των κ. Πουλλικκά και Φιλίππου, πέραν της ακαδημαϊκής κατάρτισης, του εγνωσμένου ήθους και του ακέραιου του χαρακτήρα τους, «εδράστηκε στον ιδιαίτερο ζήλο και αφοσίωση που επιδείξατε προς την επιτέλεση των υψηλών καθηκόντων και αποστολής που σας ανατέθηκε κατά τη διάρκεια της πρώτης σας θητείας».

ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΕΔΩ: Αυτές είναι όλες οι αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου

Τέλος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχήθηκε ό,τι καλύτερο στη στρατηγική που δεν αποσκοπεί παρά στο να παραδώσουμε μια σύγχρονη χώρα, όπως τόνισε, «προσαρμοσμένη με την πράσινη ανάπτυξη, την επάρκεια ηλεκτρικής ενέργειας, με το φθηνότερο κόστος προσφοράς ίσως το υ σημαντικότερου αγαθού στη σύγχρονη εποχή».

Από την πλευρά του, ο κ. Πουλλικκάς μιλώντας και εκ μέρους του Αντιπροέδρου της ΡΑΕΚ, αφού ευχαρίστησε για τον επαναδιορισμό τόσο του ίδιου όσο και του κ. Φιλίππου στην Αρχή σε μια περίοδο που αναμένονται πολλαπλές εξελίξεις, όπως είπε, στον τομέα του ηλεκτρισμού και του φυσικού αερίου στον τόπο, διαβεβαίωσε ότι «όλα τα θέματα θα συνεχίσουμε να τα προσεγγίζουμε με επιστημονικότητα στα πλαίσια των εξουσιών που μας παρέχει ο νόμος και οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί προς όφελος πάντα των καταναλωτών».

«Ύψιστη προτεραιότητα μας θα είναι η διασφάλιση της αξιοπιστίας του ενεργειακού συστήματος της Κύπρου, δηλαδή τη συνεχή παροχή ενέργειας προς όλους τους πολίτες πάντα με τον βέλτιστο οικονομικό τρόπο», υπογράμμισε.

Ο Πρόεδρος της ΡΑΕΚ αναγνώρισε πως το έργο τους «θα είναι δύσκολο», αλλά με σκληρή δουλειά, με επιστημονικότητα, όπως είπε, «και συνεργασία με όλους τους θεσμούς του κράτους και της ΕΕ θα προσπαθήσουμε να το διεκπεραιώσουμε με επιτυχία».  

Ανέφερε επίσης ότι «τα εμπόδια για να πετύχουμε τους ενεργειακούς μας στόχους θα είναι πολλά» και διαβεβαίωσε ότι θα κρατούν πάντα σταθερό το βλέμμα τους στους ενεργειακούς τους στόχους.

Τέλος, ο κ. Πουλλικκάς είπε ότι οι αγορές ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου είναι από την φύση τους πολύπλοκες και πρόσθεσε ότι «όσο και να θέλουμε να απλουστεύσουμε τους κανόνες που τις διέπουν το αποτέλεσμα θα είναι πάντα πολύπλοκο».

ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΕΔΩ:Ν. Νουρής: Τις τελευταίες 10 μέρες διήλθαν παράνομα από την πράσινη γραμμή 800 μετανάστες

Δειτε Επισης

Δημιουργείται λόμπι πίεσης για αποχαρακτηρισμό στη Συρία-Εξασφαλίστηκε υποστήριξη από δέκα κράτη
Επικρίνει την Κυβέρνηση το ΑΚΕΛ-«Ξέφραγο αμπέλι για τους σφαγείς των λαών»
Oι τρεις προτάσεις νόμου του ΔΗΣΥ για τα πρόστιμα από τις κάμερες-«Η Κυβέρνηση οφείλει να βελτιώσει την κατάσταση»
Για μεταναστευτικό θα ενημερώσει η ΠτΒ τη Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων ΕΕ
Ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας χαιρετίζει τις αναφορές των Συμπερασμάτων του ΕΣ στο Κυπριακό
Αρνητική εξέλιξη η απόφαση για Κόσοβο-«Δυσκολεύει τα δικά μας επιχειρήματα και βοηθά το ψευδοκράτος»
Με σπόντες για αποπροσανατολισμό απαντά η Κυβέρνηση για τα περί επιδόματος εξωτερικού του ΠτΔ
Ξεκαθαρίζει για πυραύλους στο Ισραήλ μέσω Κύπρου η Κυβέρνηση-«Δεν δόθηκε ποτέ τέτοια άδεια»
Προετοιμάζεται για την επόμενη επίσκεψη Ολγκίν η Λευκωσία-«Αταλάντευτη προσήλωση στις προσπάθειες»
ΠΙΝΑΚΕΣ: Πόσες ενστάσεις εγκρίθηκαν στις περιοχές που έβαλε στο μικροσκόπιό του το ΥΠΕΣ