Αυτές είναι όλες οι αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης προήδρευσε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου.

Σε γραπτή δήλωση της η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος, Νιόβη Παρισινού, ενημερώνει για Αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου.

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε:

  • Όπως από σήμερα τεθεί σε ισχύ ο περί Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Νόμος του 2021 που αφορά την αυτονόμηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.
  • Προκειμένου να ικανοποιηθούν οι ανάγκες διαμονής των γονέων των παιδιών που νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο Αρχιεπισκόπου Μακαρίου ΙΙΙ ή και άλλων Νοσοκομείων του Δημοσίου, να εγκρίνει την εκμίσθωση στο Ίδρυμα Ronald McDonald, την επιπλέον έκταση περίπου 300 τ.μ. για σκοπούς δημιουργίας παιδότοπου. Υπενθυμίζουμε ότι το 2018 εγκρίθηκε η αρχική συμφωνία μίσθωσης μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Φιλανθρωπικού Ιδρύματος Ronald McDonald House Charities of Cyprus. Το έργο βρίσκεται σε τελικό στάδιο υλοποίησης και αναμένεται η παράδοση του το τέλος του 2021.

Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε, επίσης, νομοσχέδιο με το οποίο αυξάνεται η περίοδος άδειας μητρότητας για σκοπούς φροντίδας του νεογέννητου και εξισορρόπησης της επαγγελματικής με την οικογενειακή ζωή και επέκτασης της θεσμικής προστασίας της μητρότητας. Ειδικότερα, με το νομοσχέδιο προβλέπεται η επέκταση της περιόδου άδειας μητρότητας:

1.Κατά τέσσερις επιπρόσθετες εβδομάδες, για όλες τις περιπτώσεις δεύτερου τοκετού ή υιοθεσίας ή απόκτησης παιδιού μέσω παρένθετης μητέρας.

2.Κατά οκτώ επιπρόσθετες εβδομάδες, στις περιπτώσεις τρίτου ή μετέπειτα τοκετού ή υιοθεσίας ή απόκτησης παιδιού μέσω παρένθετης μητέρας.

Επιπλέον, τροποποιήθηκε ο βασικός νόμος, ώστε να αυξηθεί η χρονική περίοδος, για την οποία καταβάλλεται επίδομα μητρότητας, για δεύτερο, τρίτο παιδί και για μετέπειτα τοκετούς, υιοθεσίες και απόκτησης παιδιού μέσω παρένθετης μητέρας.

Επίσης, στο πλαίσιο του Σχέδιου κινήτρων για αγορά ποδηλάτου το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε την επιχορήγηση αγοράς καινούργιου-μη ηλεκτρικού ποδηλάτου. Λεπτομέρειες για το σχέδιο θα ανακοινωθούν από τον Υπουργό  Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων.

Αποφάσισε, επίσης, την επέκταση του προγράμματος οικονομικής στήριξης μαθητών/ριών νηπιαγωγείου, δημοτικού, γυμνασίου, λυκείου και τεχνικής σχολής, που κατάγονται από τις πληγείσες από την πυρκαγιά της 3ης Ιουλίου 2021 περιοχές στις Επαρχίες Λάρνακας και Λεμεσού. Με βάση την απόφαση θα καταβληθεί  ποσό ύψους €500 σε κάθε φοιτητή/ρια του/της οποίου/ας η διεύθυνση διαμονής του γονέα/κηδεμόνα εμπίπτει στα γεωγραφικά όρια των πληγεισών από την πυρκαγιά της 3ης Ιουλίου 2021 περιοχών.

Αποφάσισε ακόμα την καταβολή οικονομικής βοήθειας μέγιστου συνολικού ύψους 2.2εκ για ζημιές που προκάλεσαν αντίξοες καιρικές συνθήκες και άλλα αίτια σε γεωργικές καλλιέργειες  κατά τα έτη 2019, 2020 και 2021. 

Εξάλλου, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε τους πιο κάτω διορισμούς:

  • Επικεφαλής Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου ο Δρ. Παύλος Δράκου
  • Βοηθός Χρηματοοικονομικός Επίτροπος στον Ενιαίο Φορέα Εξώδικης Επίλυσης Διαφορών Χρηματοοικονομικής Φύσεως κα. Βαλεντίνα Γεωργιάδου
  • Πρόεδρος Δημοσιονομικού Συμβουλίου κ. Μιχάλης Περσιάνης

Δειτε Επισης

Επαναφέρει τη θέση του για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ ο ΔΗΣΥ
Υψίστης σημασίας η αποκλιμάκωση και αυτοσυγκράτηση στη Μ. Ανατολή, τονίζει ο ΥΠΕΞ
Συνάντηση Προέδρου της Δημοκρατίας με επενδυτές στο Λονδίνο
Στις 6.359 οι νέες εγγραφές στον εκλογικό κατάλογο στην Πάφο
Εγκαίνια επιτελείου υποψήφιου Περιφερειάρχη Πάφου Χ. Πιττοκοπίτη
Καθοδήγηση Κομισιόν για ορθή εφαρμογή περιοριστικών μέτρων κατά Ρωσίας
Συζήτηση στη «βουλή» για την απαγόρευση εισόδου Τουρκοκυπρίων στην Τουρκία
Περιορισμένες αλλαγές στο προσχέδιο Συμπερασμάτων για ευρωτουρκικά-Αναφορά στον Λίβανο
Πώς αξιολογούν την ένταση Ιράν-Ισραήλ στα κατεχόμενα
Προτάσεις για έναν Δήμο αλληλεγγύης παρουσίασε ο υποψήφιος Γιάννης Αρμεύτης