Πέρασε τα... εύκολα και μπαίνει στα βαθιά για τη μεταρρύθμιση της Τ.Α. η Επ. Εσωτερικών

Μέσα σε κλίμα συναίνεσης, ολοκληρώθηκε η κατ’ άρθρο συζήτηση των δύο από τα τρία νομοσχέδια για τον εκσυγχρονισμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στην Επιτροπή Εσωτερικών της Βουλής.

Τα κόμματα, διεξήλθαν των δύο νομοσχεδίων, εγκρίνοντας όσα σημεία έκριναν ότι δεν υπάρχουν διαφωνίες, ενώ για όσα σημεία κρίθηκε ότι θα πρέπει να γίνει συζήτηση, τοποθετήθηκαν σε ένα καλάθι και θα μελετηθούν στις επόμενες συνεδρίες.

Μεταξύ των κυριότερων σημείων που επικρατούν πολιτικές διαφωνίες, είναι το θέμα των τοπικών ή παγκύπριου δημοψηφίσματος, οι συνενώσεις, η συμπλεγματοποίηση περιοχών καθώς και ο αριθμός των δήμων, για τα οποία υπάρχουν διαφορετικές απόψεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πρεμιέρα στην Βουλή για Τ.Α.-Τρέχουν να προλάβουν για να μην τους μείνει η τάτσα

Σημειώνεται ότι κατά τη μελέτη των νομοσχεδίων εντοπίστηκαν κι άλλα σημεία που χρήζουν βελτίωσης, ωστόσο θεωρούνται δευτερευούσης σημασίας και με καλή θέληση θα βρεθούν λύσεις.

Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνεδρίας, ο πρόεδρος της Επιτροπής Άριστος Δαμιανού, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το πνεύμα συναίνεσης που επικράτησε ώστε να ολοκληρωθεί η κατ’ άρθρο συζήτηση.

«Ακούστηκαν διάφορες απόψεις από δήμους και κοινότητες, ενώ την ερχόμενη εβδομάδα τελειώνει η συζήτηση κατ’ άρθρο και ελπίζω ότι θα πρυτανεύσει η λογική ώστε να οδηγηθεί το νομοσχέδιο ενώπιον της Ολομέλειας για ψήφιση, όπως προνοεί το χρονοδιάγραμμα.

Κληθείς να σχολιάσει κατά πόσον γίνεται μια παρασκηνιακή συζήτηση μεταξύ των βουλευτών για να βρεθούν οι κοινές συνισταμένες, ο κ. Δαμιανού ανέφερε ότι η Επιτροπή δεν εργάζεται μόνο ένα τετράωρο την εβδομάδα, εντός των αιθουσών της Βουλής, αλλά γίνονται συνεχώς διεργασίες, για να βρίσκονται λύσεις.

Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Νίκος Σύκας, ανέφερε πως, «θέση του Δημοκρατικού Συναγερμού όσο αφορά τη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι ότι αποτελεί αδήριτη εθνική και κοινωνική ανάγκη. Εν συνεχεία των προηγούμενων συνεδριάσεων μέσα σε ένα πνεύμα συναίνεσης, έχουμε συνεχίσει την κατ’ άρθρο συζήτηση τελειώνοντας το νομοσχέδιο Περί Δήμων νόμο και Κοινοτήτων νόμο».

Σημείωσε επίσης ότι «έχουν καταγραφεί αρχικά οι περιοχές εκείνες που χρειάζεται περαιτέρω συζήτηση, στην επόμενη συνεδρία θα πάμε στο νομοσχέδιο των περιφερειακών συμβουλίων και στη συνέχεια ως Δημοκρατικός Συναγερμός, πιστοί σε αυτό που ακολουθούμε πάντα τη συναίνεση, να μπορέσουμε να βρούμε τις κοινές συνισταμένες για να προχωρήσει σε εκείνο το χρονοδιάγραμμα της 30ης Νοεμβρίου όπως έχει οριοθετηθεί από την Επιτροπή η προώθηση των νομοσχεδίων για ψήφιση στην Ολομέλεια.

Καταλήγοντας σημείωσε πως, «θέλω να επαναλάβω για ακόμη μια φορά ότι η Επιτροπή, με την υπευθυνότητα όλων των μελών της αποδείξαμε ότι και θέλουμε και μπορούμε να προχωρήσουμε με τη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης, Αυτός είναι και ο εθνικός μας στόχος».

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Πανίκκος Λεωνίδου, ανέφερε ότι εκκρεμούν τα μεγάλα ζητήματα, τα οποία άφησαν στο περιθώριο, σημειώνοντας ότι στην επόμενη συνεδρία θα τεθούν επί τάπητος το δημοψήφισμα, οι εκλογικές διαδικασίες, οι σχολικές εφορίες και οι συνενώσεις.

Εξέφρασε αισιοδοξία ότι θα ολοκληρωθεί η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ότι με το ρυθμό που ξεκίνησαν προσβλέπουν ότι στα χρονικά πλαίσια που έχουν θέσει θα υπάρξει οριστική τοποθέτηση, για να οδηγηθούν τα νομοσχέδια ενώπιον της Ολομέλειας.

Ανέφερε, μάλιστα, πως το ΔΗΚΟ θα έχει τις επόμενες μέρες μια σειρά από συζητήσεις με φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ώστε να τοποθετηθεί «οριστικά και αμετάκλητα» επί όλων των θεμάτων που εκκρεμούν και που τα θεωρεί πρώτιστα για συζήτηση.

Ο βουλευτής της ΔΗΠΑ, Μαρίνος Μουσιούττας, χαιρέτισε με τη σειρά του του το συναινετικό κλίμα που επικράτησε, αλλά και το χειρισμό από πλευράς του προέδρου της Επιτροπής, για τον τρόπο που λειτούργησε.

«Υπάρχει ομοθυμία για να εξευρεθούν λύσεις, μια ομοθυμία που ελπίζουμε να συνεχίσει να επικρατεί. Εμείς ως ΔΗΠΑ δεχόμαστε και με λιγότερους από δεκαεπτά δήμους και χωρίς δημοψηφίσματα. Δεχόμαστε και περισσότερα συμπλέγματα, φτάνει να περάσει η μεταρρύθμιση. Σε περίπτωση που δεν καταφέρουμε να περάσει η μεταρρύθμιση, εμείς θα φέρουμε πρόταση για διεξαγωγή των εκλογών».

Τέλος, η Αλεξάνδρα Ατταλίδου, βουλευτής των Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών είπε πως ως Κίνημα είναι δεσμευμένοι να εργαστούν σκληρά και να παραδώσουν τα νομοσχέδια για ψήφιση. Όπως τόνισε, τους ενδιαφέρει η αειφορία, το περιβάλλον και το μέλλον των πολιτών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Μιχαηλίδου: Έμφαση στην προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των παιδιών
Υπόδικος για υπόθεση εισαγωγής μεθαμφεταμίνης ο δραπέτης των Κεντρικών-Ερωτήματα για το πώς ξέφυγε όλων των μελών
Ανάλυση BBC: Δώρο για τα γενέθλια του Χαμενεΐ η επίθεση, τώρα ο Νετανιάχου περιμένει
Αρνητική εξέλιξη η απόφαση για Κόσοβο-«Δυσκολεύει τα δικά μας επιχειρήματα και βοηθά το ψευδοκράτος»
Καμία αναφορά στις επιθέσεις του Ισραήλ από τον πρόεδρο του Ιράν
Με σπόντες για αποπροσανατολισμό απαντά η Κυβέρνηση για τα περί επιδόματος εξωτερικού του ΠτΔ
Ξεκαθαρίζει για πυραύλους στο Ισραήλ μέσω Κύπρου η Κυβέρνηση-«Δεν δόθηκε ποτέ τέτοια άδεια»
Προετοιμάζεται για την επόμενη επίσκεψη Ολγκίν η Λευκωσία-«Αταλάντευτη προσήλωση στις προσπάθειες»
Aπέδρασε κρατούμενος από τις Κεντρικές Φυλακές
Πληρώνει τελικά επιπλέον τόκους €4.220.000 με απόφαση Δικαστηρίου η ΚΔ για ακίνητο στη Λάρνακα