Δημοσίευμα εμπλέκει την Κύπρο σε περίεργη αγορά νησιού στην Φιλανδία

Για εμπλοκή Ρώσου ολιγάρχη με κυπριακό διαβατήριο, το οποίο φέρεται να εξασφαλίστηκε μέσω του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος, σε αγορά νησιού στη Φινλανδία με στρατηγική αξία για την άμυνα της χώρας, κάνει λόγο σε δημοσίευμα της η ευρωπαϊκή ειδησεογραφική ιστοσελίδα Euractiv.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, με τίτλο «Ρώσος ολιγάρχης αγοράζει γη στη Φινλανδία με κυπριακό ‘χρυσό διαβατήριο», ο Ρώσος Igor Kesaev, 727ος στην λίστα των δισεκατομμυριούχων του Forbes για το 2021, αγόρασε νησί μεγάλης έκτασης στην ανατολική Φινλανδία το 2020.

«Ο μεγιστάνας φέρεται να παρέκαμψε την διαδικασία έγκρισης που απαιτείται από το φινλανδικό Υπουργείο Αμυνας για μια τέτοια συναλλαγή μέσω της χρήσης κυπριακού διαβατηρίου», αναφέρει το δημοσίευμα.

Το δημοσίευμα επισημαίνει πως ο Kesaev ελέγχει το 70% της αγοράς καπνού στη Ρωσία και «έχει διασυνδεθεί με εμπόριο όπλων», ενώ σύμφωνα με έγγραφα που δημοσιοποιήθηκαν από το Wikileaks και την εφημερίδα Novaya Gazeta, «είχε στενές σχέσεις με τη μαφία και τις ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας FSB και GRU».

Το άρθρο του Euractiv προσθέτει πως οι φερόμενες διασυνδέσεις του Kesaev προκάλεσαν ανησυχία στο φινλανδικό Υπουργείο Αμυνας, το οποίο βλέπει επιρροή της ρωσικής κυβέρνησης.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Επιδιώκει συνάντηση με Ερντογάν για το Κυπριακό ο Εσθονός Πρόεδρος
Για πρόσκληση Γκουτέρες σε Τατάρ για συνάντηση κάνουν λόγο τα κατεχόμενα
Στην Κύπρο η Ρομπέρτα Μέτσολα για επιτόπια αυτοψία στο ΚΣΕΔ για το Αμάλθεια
Οι κεραυνοί κατά της αντιπολίτευσης και η ολιστική προσέγγιση στην οικονομική πολιτική
Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Άφησαν αιχμές για «σκοπιμότητες» και «μαύρες λίστες» από το ΡΙΚ οι βουλευτές-Αντάλλαξαν πυρά
Απάντησε στην κριτική της αντιπολίτευσης ο ΠτΔ-«Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που μας οδήγησαν στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Στεφάνου: Πορευόμαστε με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση προς τις Ευρωεκλογές