Κατέθεσε γνωμάτευση που καταδεικνύει παράτυπη την υποψηφιότητα Χαννίδη ο Χρίστου

Νομική γνωμάτευση την οποία διαβίβασε στα συλλογικά όργανα της ΕΔΕΚ, αναφορικά με την ένσταση που κατέθεσε για την υποψηφιότητα του Μάριου Χαννίδη για τη θέση του Αντιπροέδρου, εξασφάλισε το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και υποψήφιος για την αντιπροεδρία, Νικόλας Χρίστου.

Η γνωμάτευση η οποία ετοιμάστηκε από το δικηγορικό γραφείο «Χρίστος Πατσαλίδης ΔΕΠΕ» και υπογράφεται από τον δικηγόρο Αυγουστίνο Τσαρκάτζιη, ο οποίος εκφράζει την πεποίθηση πως, «η υποψηφιότητα του κ. Χαννίδη για την εκλογή στην θέση του Αντιπροέδρου βρίσκεται σε ξεκάθαρη σύγκρουση με τις καταστατικές πρόνοιες και ως εκ τούτου είναι παράτυπη και αντικαταστατική».

Για σκοπούς σύνταξης της γνωμάτευσης, κατατέθηκαν τέσσερα σημεία:

1) Ότι ο κ. Χαννίδης μέχρι το έτος 2011 ήταν μέλος του Κ.Σ ΕΔΕΚ, ημερομηνία και/ή έτος κατά το οποίο διεγράφη από μέλος του εν λόγω κόμματος.

2) ότι οκ. Χαννίδης από το 2011 μέχρι το 2020 είχε αναπτύξει δρασητιρότητα και πολιτική δράση με το κόμμα του ΑΚΕΛ, διεκδικώντας και συγκεκριμένα δημόσια αξιώματα με το εν λόγω κόμμα

3) ότι ο κ. Χαννίδης κατά τον Ιούνιο του 2021 ενδεχομένως να επαναγγράφηκε ως μέλος του Κ.Σ ΕΔΕΚ, κατόπιν απόφασης της Κεντρικής Επιτροπής που προέβλεπε την δυνατότητα εγγραφής ως μελών προσώπων που υπέβαλαν υποψηφιότητα με το Κ.Σ ΕΔΕΚ στις βουλευτικές εκλογές

4) ότι ο κ. Χαννίδης πρόσφατα υπέβαλε υποψηφιότητα ενώπιων των αρμοδίων οργάνων του Κ.Σ ΕΔΕΚ για εκλογή στην θέση του Αντιπροέδρου.

Σύμφωνα με την γνωμάτευση, με βάση τα πιο πάνω σημεία προκύπτει ότι «ο κ. Χαννίδης ενδεχομένως να έχει επανεγγραφεί ως μέλος του Κ.Σ ΕΔΕΚ κατά το έτος 2021, στην βάση της απόφασης της Κεντρικής Επιτροπής ως ανωτέρω. Με γνώμονα ότι το άρθρο 35 του Καταστατικού προβλέπει ρητά ότι προϋπόθεση για να μπορεί μέλος του κόμματος να διεκδικήσει την θέση του Αντιπροέδρου είναι τουλάχιστον η συνεχής 5 ετής παρουσία στην κομματική δράση προς όφελος του κόμματος, ακόμα και αν λάβουμε ως δεδομένο ότι ο κ. Χαννίδης έχει επανεγγραφεί το 2021, προκύπτει ξεκάθαρα ότι ο αυτός δεν ικανοποιεί αυτή την ουσιώδη προϋπόθεση».

«Το γεγονός ότι ο κ. Χαννίδης δειτέλεσε μέλος μέχρι το 2011 ή ότι ενδεχομένως μέχρι το 2011 να είχε συμπληρώσει 5 έτη συνεχούς κομματικής δράσης, δεν αλλάζει τα πράγματα. Καταρχάς σημειώνουμε ότι η οποιαδήποτε κομματική δράση του εν λόγω προσώπου πριν την διαγραφή του το 2011 από μέλος, δεν μπορεί να ληφθεί υπόψιν και/ή δεν μπορεί να λογιστεί για τους σκοπούς του άρθρου 35 του Καταστατικού», πρόσθεσε ο δικηγόρος.

Στην γνωμάτευση, σημειώνεται επίσης πως, «είναι εξυπακουόμενη και αυτονόητη προϋπόθεση, ότι αυτή η συνεχής πενταετής δράση πρέπει να ικανοποιείται κατά τον χρόνο υποβολής της υποψηφιότητας. Σε αυτό συνηγορούν και οι βασικές αρχές του διοικητικού δικαίου, όπως διατυπώθηκαν σε πληθώρα αποφάσεων του Ανώτατου Δικαστηρίου, ότι δηλαδή το νομότυπο μιας αιτήσεως κρίνεται κατά τον χρόνο υποβολής της και όχι προγενέστερα ή μεταγενέστερα».

Επομένως, αναφέρει η ο κύριος Αυγουστίνος Τσάρκατζιης, «κάποιο πρόσωπο που επιθυμεί να υποβάλει υποψηφιότητα κατά το 2021 για την εκλογή του στην συγκεκριμένη θέση, θα πρέπει τουλάχιστον από το 2016 να ήταν μέλος και/ή να είχε αναπτύξει κομματική δράση προς όφελος του Κ.Σ ΕΔΕΚ».

«Με δεδομένο ότι ο κ. Χαννίδης από το 2011 μέχρι το 2020 είχε αναπτύξει πολιτική δράση διεκδικώντας μάλιστα και δημόσια αξιώματα με άλλο κόμμα, καθίσταται ούτως ή αλλιώς σαφές ότι αυτός δεν μπορεί με κανένα τρόπο να επικαλεστεί ότι συμμετείχε σε κομματική δράση προς όφελος του Κ.Σ ΕΔΕΚ για την εν λόγω περίοδο, τόνισε ο δικηγόρος.

Πρόσθεσε επίσης πως, «τα άρθρα 12 (2) και 15 (1), (2), (4) και (5) του Καταστατικού και οι προβλέψεις σε αυτά, καθιστούν την πολιτική δράση του κ. Χαννίδη με άλλο κόμμα κατά την περίοδο 2011-2020, εντελώς ασυμβίβαστη με την ιδιότητα μέλους του Κ.Σ ΕΔΕΚ».

Τέλος, με βάση τα πιο πάνω γεγονότα και τις αναφερόμενες πρόνοιες του Καταστατικού, η γνωμάτευση καταλήγει πως «η υποψηφιότητα του κ. Χαννίδη για την εκλογή στην θέση του Αντιπροέδρου βρίσκεται σε ξεκάθαρη σύγκρουση με τις καταστατικές πρόνοιες και ως εκ τούτου είναι παράτυπη και αντικαταστατική».

Δειτε Επισης

Επιδιώκει συνάντηση με Ερντογάν για το Κυπριακό ο Εσθονός Πρόεδρος
Για πρόσκληση Γκουτέρες σε Τατάρ για συνάντηση κάνουν λόγο τα κατεχόμενα
Στην Κύπρο η Ρομπέρτα Μέτσολα για επιτόπια αυτοψία στο ΚΣΕΔ για το Αμάλθεια
Οι κεραυνοί κατά της αντιπολίτευσης και η ολιστική προσέγγιση στην οικονομική πολιτική
Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Άφησαν αιχμές για «σκοπιμότητες» και «μαύρες λίστες» από το ΡΙΚ οι βουλευτές-Αντάλλαξαν πυρά
Απάντησε στην κριτική της αντιπολίτευσης ο ΠτΔ-«Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που μας οδήγησαν στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Στεφάνου: Πορευόμαστε με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση προς τις Ευρωεκλογές