Αβέρωφ: Δικαιολογημένες οι φωνές των προσφύγων που ζητούν ισότιμη μεταχείριση

Απόλυτα δικαιολογημένες είναι οι φωνές των προσφύγων που ζητούν και επιζητούν μια κοινωνική δικαιοσύνη και μια ισότιμη μεταχείριση, όσο δεν ανοίγει το παράθυρο ελπίδας για επίλυση του Κυπριακού, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, ύστερα από επίσκεψη στον Κεντρικό Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών (ΚΦΙΚΒ), κατά τη διάρκεια της οποίας συζήτησε την χρηματοδότηση ιδιοκτητών ακινήτων στην κατεχόμενη περιοχή και τη μελέτη για ετήσια μερική αποζημίωση στην απώλεια χρήσης περιουσίας.

Ο κ. Νεοφύτου είπε ότι «η καλύτερη θεραπεία για όσους βίωσαν την προσφυγιά και έχασαν το σύνολο των περιουσιών τους δεν είναι άλλη από την επίλυση του Κυπριακού», προσθέτοντας ότι αυτό «δεν εξαρτάται από εμάς, ούτε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας».

«Έχουμε απέναντι μας μια άκαμπτη και απαράδεκτη στάση εκ μέρους της Τουρκίας», πρόσθεσε.

Ο κ. Νεοφύτου είπε ακόμη ότι «αυτό δεν πρέπει να μας αποθαρρύνει από του να συνεχίσουμε τις προσπάθειες να ανοίξει ο διάλογος για την επίλυση του Κυπριακού», προσθέτοντας ότι «οι δεκαετίες περνούν και όσο δεν ανοίγει το παράθυρο ελπίδας για επίλυση του Κυπριακού, απόλυτα δικαιολογημένες είναι οι φωνές των προσφύγων που ζητούν και επιζητούν μια κοινωνική δικαιοσύνη και μια ισότιμη μεταχείριση».

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε ότι το ένα σκέλος της συζήτησης με τον ΚΦΙΚΒ αφορούσε την χρηματοδότηση ιδιοκτητών ακινήτων στην κατεχόμενη περιοχή που το σύνολο της αξίας τους έχει φθάσει το €1,3 δισεκατομμύρια.

Το δεύτερο σκέλος της συζήτησης, σύμφωνα με τον κ. Νεοφύτου, αφορούσε «μια μελέτη που έχει εκπονηθεί και είναι ενώπιον της πολιτείας, αν και εφόσον αυτή η πολιτεία συντεταγμένα θα προχωρούσε και στην ετήσια μερική αποζημίωση στην απώλεια χρήσης».

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε ότι «η μελέτη έχει αρκετά σημαντικά στοιχεία» και πρόσθεσε πως μαζί με τους συνεργάτες του θα επεξεργαστούν και θα βάλλουν και τις δικές τους ιδέες.

«Θα κουβεντιάσουμε αυτά τα σοβαρότατα θέματα μαζί με την Κυβέρνηση σε ένα διάλογο και με όλα τα πολιτικά κόμματα γιατί η οποιαδήποτε απόφαση πρέπει συλλογικά και υπεύθυνα να παρθεί από το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας (Κυβέρνηση, Βουλή) και πάντα λαμβανομένων υπόψη των οικονομικών δυνατοτήτων του κράτους», πρόσθεσε.

Ο κ. Νεοφύτου ευχαρίστησε τον Πρόεδρο του Φορέα και τους συνεργάτες του για την ενημέρωση στην οποία προέβησαν σε σχέση με «τον ρόλο και τον σκοπό του ΚΦΙΚΒ» και τους συνεχάρη για την «εξαίρετη δουλειά».

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του ΚΦΙΚΒ Άκης Πούρος ευχαρίστησε τον κ. Νεοφύτου για το γεγονός ότι «είναι ο πρώτος Πρόεδρος κόμματος που επισκέφθηκε τον οργανισμό».

Ο κ. Πούρος είπε ότι έγινε μία ευρεία ενημέρωση του Προέδρου του ΔΗΣΥ για τις εργασίες που διεξάγονται στον ΚΦΙΚΒ και πρόσθεσε πως ο κ. Νεοφύτου υποσχέθηκε πως «θα είναι αρωγός στις προσπάθειες μας για επίλυση των σοβαρών προβλημάτων του προσφυγικού κόσμου».

Δειτε Επισης

Δίωξη για κακούργημα στον Κωνσταντίνο Φλώρο για τον ξυλοδαρμό στη Βουλή
Τήρηση διεθνούς δικαίου ζητά η Αννίτα με αφορμή την Ημέρα Γενοκτονίας Αρμενίων
Πρόεδρος: Η αντιμετώπιση προκλήσεων στην ενέργεια ο μεγάλος στόχος για ανταγωνιστικότητα οικονομίας
Σε φωτοβολίδα αποδίδει τα αίτια φωτιάς στη Λεμεσό η Παναγιώτου-«Αναλαμβάνουμε την ευθύνη της Υπ. Μεταλλείων»
Κ. Ιωάννου: Το μεταναστευτικό είναι εδώ για να μείνει και έχει πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές προεκτάσεις
Σε επιφυλακή οι δυνάμεις πυρόσβεσης στη Λεμεσό-Ψάχνουν το τι πήγε λάθος με την καταστροφή φωτοβολίδων
Η Κύπρος μεταξύ των θεμάτων που συζήτησαν με Ερντογάν και Στάινμαϊερ
Υποβάλλονται την Πέμπτη οι υποψηφιότητες για Δημοτικές Εκλογές και ΕΟΑ
Διέταξε έρευνα για την πυρκαγιά η Παναγιώτου-Πιθανή αιτία η καταστροφή φωτοβολίδων
Την Παρασκευή η διαδικασία αίτησης των μοναχών για ακύρωση δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων