Κατά μέτωπο επίθεση Θεμιστοκλέους σε ΕΛΑΜ-«Με ήθελαν φιμωμένο και άβουλο»

Το ιστορικό από τον πολιτικό γάμο μέχρι το σύντομο διαζύγιο με το ΕΛΑΜ ανέλυσε σε δημοσιογραφική διάσκεψη στη Λεμεσό, ο ανεξάρτητος πλέον βουλευτής, Ανδρέας Θεμιστοκλέους, ο οποίος παρέθεσε τους λόγους για τους οποίους, σύμφωνα με τον ίδιο, τέθηκε εκτός κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος και ξεκαθάρισε προς πάσα κατεύθυνση πως θα παραμείνει μέχρι το τέλος της θητείας του στη Βουλή.   

Την ίδια ώρα κατηγόρησε την ηγεσία του ΕΛΑΜ πως προωθούσε άλλο υποψήφιο στην Επαρχία Λεμεσού, ενώ χαρακτήρισε την προεκλογική περίοδο, ως τη δυσκολότερη στην οποία συμμετείχε. Επιπλέον αναφερόμενος στο τελεσίγραφο που του δόθηκε στις 4 Οκτωβρίου άπω το ΕΛΑΜ, το οποίο κλήθηκε να υπογράψει, σημείωσε πως επρόκειτο για ένα έγγραφο που το απέρριψε την ίδια μέρα, αφού θα τον μετέτρεπε σε ένα άβουλο βουλευτή. 

Ο Ανδρέας Θεμιστοκλέους περιέγραψε το πλαίσιο μέσα στο οποίο ο ίδιος και ο αρχηγός του ΕΛΑΜ, Χρίστος Χρίστου, ήρθαν σε συμφωνία από τον Ιούλιο του 2020, ώστε ο ίδιος να είναι υποψήφιος του κόμματος στις βουλευτικές εκλογές του Μαΐου του 2021. Όπως εξήγησε συζήτησαν με τον κ. Χρίστου και συμφώνησαν πως το ΕΛΑΜ θα έπρεπε να μετεξελιχθεί σε ένα κανονικό κόμμα, με γυναικεία οργάνωση, αγροτικές οργανώσεις και μια σειρά άλλων θεσμών που θα το ενδυνάμωναν και θα το μετέτρεπαν σε ένα κόμμα που θα προσέλκυε τους πολίτες της λαϊκής δεξιάς. 

«Η συμφωνία για να είμαι υποψήφιος», είπε ο κ. Θεμιστοκλέους, «οριστικοποιήθηκε τον Ιούλιο του 2020 και η ανακοίνωση της έγινε στις αρχές του 2021. Συμφώνησα ότι θα είμαι αριστίνδην υποψήφιος ώστε η κάθε πλευρά να μην είναι υπόλογη για το παρελθόν της άλλης αλλά και επειδή στο μέλλον θα ήταν αδύνατο να είχαμε σε όλα τα ζητήματα ταυτόσημες απόψεις. Αποδέχτηκα την πρόταση με τις καλύτερες των προθέσεων, διότι πίστεψα ότι το ΕΛΑΜ θα μπορούσε να εξελισσόταν σε ένα κανονικό, δημοκρατικό πολιτικό κόμμα το οποίο θα έδινε αγώνες για την προστασία των πολλών και θα παρείχε πολιτική στέγη και έκφραση και ελπίδα στους συμπατριώτες μας που είναι βυθισμένοι στο τέλμα και αγωνιούν για την επόμενη μέρα και την επόμενη γενιά και κυρίως που αγωνιούν για την επιβίωση του κυπριακού ελληνισμού στη Γη των Πατέρων του». 

Μιλώντας για την προεκλογική περίοδο, ο κ. Θεμιστοκλέους την χαρακτήρισε την δυσκολότερη που έλαβε μέρος ποτέ, αφού όπως αποκάλυψε, «από τη μια θα έπρεπε να έπειθα φίλους και ομοιδεάτες πως θα έπρεπε να εγκατέλειπαν προσωρινά το κόμμα τους και να με υποστήριζαν, σε ένα κόμμα που καλώς ή κακώς, δικαίως ή αδίκως ήταν στιγματισμένο από τον πρότερο πολιτικό βίο του και από την άλλη είχα να περάσω μέσα από συμπληγάδες διότι η ηγεσία του ΕΛΑΜ συγκεκαλυμμένα και το εκλογικό επιτελείο της Λεμεσού απροκάλυπτα, προωθούσαν τον εκλεκτό υποψήφιο τους εις βάρος των υπολοίπων». 

«Ανέλαβα όλα τα ρίσκα», συνέχισε, και μαζί με το εκλογικό μου επιτελείο δώσαμε ένα έντιμο αγώνα και κερδίσαμε μια δύσκολη μάχη. Μάλιστα υπογράμμισε, πως οι 1491 ψήφοι που έλαβε είναι προσωπικοί και ιδεολογικοί φίλοι που τους γνωρίζω και με γνωρίζουν προσωπικά». 

Μετά τις εκλογές, συνέχισε ο κ. Θεμιστοκλέους, «συναντήθηκα με τον πρόεδρο του ΕΛΑΜ και συζητήσαμε ιδέες για τους τρόπους που το ΕΛΑΜ θα εξελισσόταν σε ένα κανονικό πολιτικό κόμμα. Σε όλες ανεξαιρέτως τις συναντήσεις του επανέλαβα ότι δεν με ενδιέφερε κανένα αξίωμα στην ιεραρχία του ΕΛΑΜ και ήμουν θέλω να πιστεύω αρκούντως κατανοητός. Μου είπε πως συμφωνούσε, ωστόσο δεν υπήρχε λόγος να γίνουν βιαστικά βήματα και όλα αυτά θα γινόντουσαν μετά τις εκλογές». 

Και πρόσθεσε: «Λίγες μέρες προτού οι δημοτικές εκλογές ματαιωθούν, έθεσαν εκ νέου το ζήτημα για μετεξέλιξη του ΕΛΑΜ. Και εκεί που ξαφνικά αυτή η προϋπόθεση πετάχτηκε στον κάλαθο των άχρηστων και εισέπραξα από τον κ. Χρίστου πως δεν μου έπεφτε κανένας λόγος για τη μετεξέλιξη του ΕΛΑΜ και για τον ίδιο λόγο απέκλεισε και την εξ αξιώματος συμμετοχή μου στα όποια συλλογικά όργανα του κόμματος. Στο κατόπι μου απέστειλαν μια επιστολή στις 4 Οκτωβρίου, στην οποία είτε θα αποδεχόμουν και θα συμμορφωνόμουν με το περιεχόμενο της είτε θα έθετα εαυτό εκτός κοινοβουλευτικής ομάδας του ΕΛΑΜ.

Σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους το περιεχόμενο της επιστολής ζητούσε μεταξύ άλλων την φίμωση μου και την μετατροπή μου σε άβουλο βουλευτή. Η απάντηση μου στην επιστολή αυτή ήταν η καθ ολοκληρία απόρριψή της. Η απάντηση δόθηκε στις 4 Οκτωβρίου στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΕΛΑΜ. Λυπούμαι για τη δημιουργηθήσα κατάσταση. Αυτοί επέλεξαν τη διαγραφή μου από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΕΛΑΜ. Όλα τα άλλα που λένε είναι προφάσεις εν αμαρτίαις. Εάν δεν τους έκαναν αυτές οι προφάσεις, θα έβρισκαν άλλες», υποστήριξε ο ανεξάρτητος βουλευτής.

Στο καταληκτικό του σχόλιο, αφού έδωσε το ιδεολογικοπολιτικό στίγμα της παρουσίας του, τόνισε πως δεν ανήκει σε κανένα κόμμα και παραμένει αφοσιωμένος και αφιερωμένος στις αξίες που διαχρονικά υπηρετεί. «Οι πόρτες μου», είπε, «είναι ανοικτές και δηλώνω έτοιμος να συνεργαστώ με κάθε άνθρωπο και οργανωμένο σύνολο, που διακατεχόμαστε από τις ίδιες αγωνίες και έχουμε τους ίδιους ιδεολογικούς προσανατολισμούς».

Δειτε Επισης

Δίωξη για κακούργημα στον Κωνσταντίνο Φλώρο για τον ξυλοδαρμό στη Βουλή
Τήρηση διεθνούς δικαίου ζητά η Αννίτα με αφορμή την Ημέρα Γενοκτονίας Αρμενίων
Πρόεδρος: Η αντιμετώπιση προκλήσεων στην ενέργεια ο μεγάλος στόχος για ανταγωνιστικότητα οικονομίας
Σε φωτοβολίδα αποδίδει τα αίτια φωτιάς στη Λεμεσό η Παναγιώτου-«Αναλαμβάνουμε την ευθύνη της Υπ. Μεταλλείων»
Κ. Ιωάννου: Το μεταναστευτικό είναι εδώ για να μείνει και έχει πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές προεκτάσεις
Σε επιφυλακή οι δυνάμεις πυρόσβεσης στη Λεμεσό-Ψάχνουν το τι πήγε λάθος με την καταστροφή φωτοβολίδων
Η Κύπρος μεταξύ των θεμάτων που συζήτησαν με Ερντογάν και Στάινμαϊερ
Υποβάλλονται την Πέμπτη οι υποψηφιότητες για Δημοτικές Εκλογές και ΕΟΑ
Διέταξε έρευνα για την πυρκαγιά η Παναγιώτου-Πιθανή αιτία η καταστροφή φωτοβολίδων
Την Παρασκευή η διαδικασία αίτησης των μοναχών για ακύρωση δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων