Στην Ολομέλεια οδηγείται το νομοσχέδιο για κυβερνητικές εγγυήσεις στα πιστωτικά ιδρύματα

Ενώπιον της Ολομέλειας θα οδηγηθεί το νομοσχέδιο που αφορά την εφαρμογή του πλαισίου παροχής κρατικών εγγυήσεων στις τράπεζες για την παραχώρηση δανείων σε επιχειρήσεις και αυτοτελώς εργαζόμενους, που δέχτηκαν πλήγμα από την πανδημία.

Σήμερα, η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών ολοκλήρωσε την κατ’ άρθρον συζήτηση του νομοσχεδίου. Υπενθυμίζεται πως η προθεσμία για την εφαρμογή του σχεδίου λήγει την 31η Δεκεμβρίου 2021. Το νομοσχέδιο αναμένεται να τεθεί ενώπιον της Ολομέλειας στις 4 Νοεμβρίου.

Ο Βουλευτής ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού δήλωσε ότι υπάρχει συναντίληψη ότι το συντομότερο δυνατόν θα πρέπει να προωθηθεί το κυβερνητικό νομοσχέδιο στην Ολομέλεια. Την ίδια ώρα εξέφρασε ανησυχία ότι μέσα από τις ρυθμίσεις που γίνονται στο αναθεωρημένο κείμενο μειώνεται περαιτέρω η δυνατότητα ουσιαστικού ελέγχου. «Πρώτον διότι η ίδια η Επιτροπή η οποία συστήνεται από Επιτροπή Παρακολούθησης μετονομάζεται, και όχι άνευ λόγου, σε Επιτροπή Ενημέρωσης. Μάλιστα, ρητά αναφέρεται ότι θα είναι εκ των υστέρων η ενημέρωση, επομένως υπάρχουν ζητήματα διαφάνειας, υπάρχουν ζητήματα αδυναμίας άσκησης ουσιαστικού ελέγχου, πλην όμως αυτή είναι μια πτυχή την οποία θα παρακολουθούμε και στο μέτρον του δυνατού θα παρεμβαίνουμε στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου αλλά και δημόσια» σημείωσε.

Υπενθυμίζεται ότι με το νομοσχέδιο παρέχονται κίνητρα στις τράπεζες να δανειοδοτήσουν επιχειρήσεις ή αυτοτελώς εργαζομένους, που ήταν βιώσιμες και μη προβληματικές κατά το τέλος του 2019, αλλά έχουν επηρεαστεί από την πανδημία, ώστε να συνεχίσουν τη λειτουργία τους.

Το τροποποιητικό νομοσχέδιο τέθηκε ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών με στόχο την επίτευξη συμβατότητας με τους κανόνες ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ειδικότερα με τους κανόνες που διέπουν την παραχώρηση κρατικών ενισχύσεων, καθ’ υπόδειξη της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και συμμόρφωση με τη σχετικά εκδοθείσα Γνώμη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Προβλέπει την ανοικτή πρόσκληση προς όλα τα πιστωτικά ιδρύματα για παραχώρηση κυβερνητικών εγγυήσεων, και κατ’ επέκταση κατάργηση του άρθρου 10 του βασικού νόμου το οποίο εφαρμόζει κριτήριο κατανομής των κυβερνητικών εγγυήσεων στα πιστωτικά ιδρύματα.

Προβλέπει επίσης αντικατάσταση της Επιτροπής Παρακολούθησης από την Επιτροπή Ενημέρωσης και την απάλειψη της πρόνοιας για συμμετοχή δυο λειτουργών της Κεντρικής Τράπεζας σε αυτήν, η οποία συγκροτείται πλέον από ένα εκπρόσωπο του Γενικού Λογιστηρίου και ένα εκπρόσωπο του Υπουργείου Οικονομικών, οι οποίοι ορίζονται από τον Υπουργό Οικονομικών.

Περαιτέρω, προνοεί για τον καθορισμό ως αποκλειστικού σκοπού της Επιτροπής Ενημέρωσης, της εκ των υστέρων ενημέρωσης του Υπουργού και της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και Προϋπολογισμού, αναφορικά με την εφαρμογή του νόμου και συμπερίληψη πρόνοιας ότι η Επιτροπή Ενημέρωσης δεν παρεμβαίνει στη διαδικασία λήψης αποφάσεων των πιστωτικών ιδρυμάτων σχετικά με τις διαδικασίες διαχείρισης πιστωτικού κινδύνου και χορήγησης δανείων με κυβερνητικές εγγυήσεις.

Τέλος, προνοεί για την αντικατάσταση των χρονοδιαγραμμάτων σε σχέση με την ενημέρωση του Υπουργού Οικονομικών και της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και Προϋπολογισμού της Βουλής των Αντιπροσώπων, από την Επιτροπή Ενημέρωσης, για σκοπούς ευθυγράμμισης αυτών με την υποχρέωση των πιστωτικών ιδρυμάτων για παροχή, ανά τριμηνία, στοιχείων στο Γενικό Λογιστήριο για τα δάνεια που παραχωρούν.

Πηγή: KYΠΕ

Δειτε Επισης

Πρόεδρος: Σε 106 Δήμους και Κοινότητες ο Κοινωνικός Λειτουργός της Γειτονιάς, βήμα προς το κράτος πρόνοιας
Την προστασία δημοσιογράφων έθεσε στο Παγκόσμιο Φόρουμ ΟΟΣΑ η Χαραλαμπίδου
Εντός της εβδομάδας η αναχώρηση του δεύτερου πλοίου για τη Γάζα
Κομματική υποστήριξη για τον «Ζανέττο»-Πήρε «ψήφο» από τους Οικολόγους για τον Δήμο Λευκωσίας
Πρόεδρος: Ενδεχομένως προ της 1ης Μαΐου να είναι έτοιμο το λιμάνι στη Γάζα
Οριζόντια αλλά και στοχευμένα μέτρα προανήγγειλε ο ΠτΔ πριν το Υπουργικό-Αιχμές στην αντιπολίτευση
Ανοιχτά και το Σάββατο τα Επαρχιακά Γραφεία για εγγραφές στους εκλογικούς καταλόγους
Συνέρχεται εκτάκτως το Υπουργικό-Εξετάζει μέτρα κατά της ακρίβειας, εκτός συζήτησης η μείωση φόρου στα καύσιμα
Η επίσκεψη Κουτσούμπα στην Κύπρο, οι διαφορές ΚΚΕ-ΑΚΕΛ και η δράση της Κουμμουνιστικής Πρωτοβουλίας
Μεταφορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας ζητά ο «υπεξ»