Πέμπτη 9 Δεκ, 2021 | Επικοινωνία
trans gif

Σ. Στεφάνου: Τα αφηγήματα του Προέδρου δεν είναι αξιόπιστα, ούτε πειστικά στο εξωτερικό

  10/10/2021 16:26
Σ. Στεφάνου: Τα αφηγήματα του Προέδρου δεν είναι αξιόπιστα, ούτε πειστικά στο εξωτερικό

Σ. Στεφάνου: Τα αφηγήματα του Προέδρου δεν είναι αξιόπιστα, ούτε πειστικά στο εξωτερικό

  10/10/2021 16:26

O ΓΓ του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να προβληματιστεί γιατί τα αφηγήματά μας δεν γίνονται πειστικά από τη διεθνή κοινότητα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Χείμαρρος ο Πρόεδρος για διορισμό ειδικού απεσταλμένου-«Η υποκρισία δεν ωφελεί»

Σε δηλώσεις στο περιθώριο της αντικατοχικής πορείας των Μορφιτών την Κυριακή, ο κ. Στεφάνου είπε ότι η πορεία φέτος γίνεται με φόντο το παρατεταμένο αδιέξοδο και το διαπραγματευτικό κενό, το οποίο η Τουρκία εκμεταλλεύεται προκλητικά για να δημιουργεί νέα σοβαρά τετελεσμένα, που επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο τη λύση του Κυπριακού, καθιστώντας  πολύ περισσότερο ορατό τον κίνδυνο της οριστικής διχοτόμησης της Κύπρου.

«Ενώπιον αυτής της προκλητικής και παράνομης συμπεριφοράς της Τουρκίας, δυστυχώς θέλουμε να επισημάνουμε κάτι το οποίο ο διαπραγματευτής της ελληνοκυπριακής πλευράς έχει πει και δημόσια. Ότι τα αφηγήματα του Προέδρου δεν είναι αξιόπιστα, ούτε πειστικά στο εξωτερικό», σημείωσε..

«Θα πρέπει να απασχολήσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το γεγονός ότι ενώ η Τουρκία είναι τόσο προκλητική, παραβιάζει προκλητικά τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, εντούτοις τα αφηγήματα της δικής μας πλευράς δεν είναι πειστικά", ανέφερε ο κ. Στεφάνου.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι ο  Πρόεδρος θα πρέπει να αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, οι οποίες όμως να ανταποκρίνονται και σε αυτά που θέλει ο ΟΗΕ, τα οποία λέει εδώ και τέσσερα ολόκληρα χρόνια ο Γενικός Γραμματέας του διεθνούς οργανισμού και αφορούν στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από το σημείο που διακόπηκαν, στη διαπραγμάτευση επί του πλαισίου Γκουτέρες και στη διαφύλαξη των συγκλίσεων. 

«Επομένως, θα πρέπει ο Πρόεδρος να επικεντρωθεί σε αυτό με αξιοπιστία και πειστικότητα ενώ για το πως θα επιτευχθεί αυτό, του έχουμε επιδώσει συγκεκριμένη πρόταση από τον περασμένο Δεκέμβριο.  Η δύναμη της πρότασης του ΑΚΕΛ είναι ότι στηρίζεται σε όσα λέει ο ΓΓ του Ο.Η.Ε., δεν συνιστούν παραβίαση των κόκκινων γραμμών που έχουμε, ενώ δημιουργούν δυναμική κινητικότητας για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων», ανέφερε.

Ο κ. Στεφάνου είπε ότι αν η Τουρκία ανταποκριθεί στις δικές μας πρωτοβουλίες, τότε σημαίνει ότι θα έχουμε επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, κάτι το οποίο επιθυμούμε και θα πρέπει να επιδιώκουμε, εάν όχι «τουλάχιστον θα καταστεί σαφές ότι το αδιέξοδο και το παρατεταμένο διαπραγματευτικό κενό οφείλεται στην τουρκική πλευρά, γιατί μέχρι τώρα μας καταγράφουν δυστυχώς ως συνυπεύθυνους».

«Αυτό θα πρέπει να γίνει γιατί η Τουρκία βολεύεται από την άγονη παρέλευση του χρόνου ενώ εμείς δεν βολευόμαστε διότι το status quo διολισθαίνει ολοένα και περισσότερο προς την οριστική διχοτόμηση της Κύπρου», κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας