Τρίτη 7 Δεκ, 2021 | Επικοινωνία
trans gif

Φωτίου: Ελλάδα και Κύπρος καταβάλλουν μαζί προσπάθειες για αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας

  10/10/2021 10:44
Φωτίου: Ελλάδα και Κύπρος καταβάλλουν μαζί προσπάθειες για αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας

Φωτίου: Ελλάδα και Κύπρος καταβάλλουν μαζί προσπάθειες για αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας

  10/10/2021 10:44

Ελλάδα και Κύπρος καταβάλλουμε από κοινού προσπάθειες για αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας σε συνεργασία με φίλες χώρες, δήλωσε χθες ο Επίτροπος Προεδρίας, Φώτης Φωτίου.

Σε εσπερίδα που διοργανώθηκε στη Σαλαμίνα της Ελλάδας, με ειδική αναφορά στη Σαλαμίνα της Κύπρου, o κ. Φωτιου διαβίβασε τους θερμούς χαιρετισμούς του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και της Κυβέρνησης, σημειώνοντας ότι τέτοιες εκδηλώσεις δεν επιβεβαιώνουν απλώς τους ισχυρούς δεσμούς αίματος που μας συνδέουν, αλλά ενισχύουν περαιτέρω την κοινή μας πεποίθηση πως δεν είναι δυνατόν με τίποτα να παραγραφεί η μακραίωνη ιστορία μας, όπως και η εθνική ταυτότητα και συνείδηση μας.

Ενωμένοι ως Ελληνισμός είμαστε ταγμένοι σε έναν κοινό αγώνα αντιμετώπισης των προκλήσεων που έχουμε ενώπιον μας, διεκδικώντας τα αναφαίρετα δίκαια μας και δίνοντας συνέχεια στην ιστορία και τις μακρές μας παραδόσεις, είπε.

Αναφερόμενος στο θέμα της εσπερίδας «Σαλαμίς: Από τον Αίαντα και Τεύκρο, στον Θεμιστοκλή και τον Καραϊσκάκη», είπε ότι η διασύνδεση με τα διακόσια χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 και μαζί το αφιέρωμα στη σκλαβωμένη Σαλαμίνα της Κύπρου, μας συγκινεί ακόμη περισσότερο, σημειώνοντας ότι τέτοιες εκδηλώσεις προάγουν την αξία και τη σημασία της ιστορίας και των παραδόσεων μας σφραγίζοντας την κοινή μας εθνική ταυτότητα.

Ως Ελληνισμός έχουμε πλήρη συνείδηση της σημασίας της ιστορίας μας, καθώς είναι από τα βάθη των αιώνων που ακούγεται το παράγγελμα που απορρίπτει την υποταγή, την αδράνεια και την παραίτηση, το «Εις οιωνός άριστος αμύνεσθαι περί πάτρης», ανέφερε ο κ. Φωτίου.

Γι’ αυτό, είναι με υπερηφάνεια που συνεορτάζουμε τη συμπλήρωση διακοσίων χρόνων από την κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης. Έλληνες Κύπριοι συμμετείχαν στο πλευρό της Ελλάδας σε όλους τους αγώνες που έδωσε, από την Επανάσταση του 1821 υπερασπίζοντας την ελευθερία της, αλλά και Έλληνες του μητροπολιτικού χώρου κλήθηκαν να φυλάξουν Θερμοπύλες στο νησί μας και αναφέρθηκε στον απελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-59 κατά του βρετανικού αποικιακού ζυγού.

Ο κ. Φωτίου είπε ότι έχουν παρέλθει 61 χρόνια από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και σε όλα αυτά τα χρόνια η επιθετική και εκβιαστική πολιτική της Άγκυρας συνεχίζει να είναι μόνιμη απειλή κατά του λαού μας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Σήμερα δε, η νεοοθωμανική πολιτική και τακτική αυτή της Άγκυρας έχει εκτραχυνθεί σε μέγιστο βαθμό. Με το αφήγημα της «γαλάζιας πατρίδας» επιχειρεί να πλήξει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, ενώ για την επίλυση του Κυπριακού θέτει εκ προοιμίου ως απαίτηση την αναγνώριση της λεγόμενης κυριαρχικής ισότητας των Τουρκοκυπρίων και της ύπαρξης δύο χωριστών κρατών. Στόχος της Άγκυρας και της εγκάθετης της ηγεσίας στα κατεχόμενα είναι να τεθεί υπό τον έλεγχο της όλη η Κύπρος, καθώς και η ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Η περιφρόνηση του διεθνούς δικαίου εκ μέρους της Τουρκίας δεν επιδέχεται καμία αμφισβήτηση.

Ελλάδα και Κύπρος, είπε, «καταβάλλουμε από κοινού προσπάθειες για αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας σε συνεργασία με φίλες χώρες που επιδεικνύουν και οι ίδιες σεβασμό προς το διεθνές δίκαιο και καταδικάζουν κάθε επιβουλή κατά των αρχών της ειρηνικής συνύπαρξης και της καλής γειτονίας των κρατών».

Παραμένουμε, πρόσθεσε, «προσηλωμένοι στις θέσεις μας και με πίστη και αισιοδοξία προσβλέπουμε στη δικαίωση των αγώνων μας, εμπνεόμενοι και από το μοναδικό αίσθημα ηρωισμού, αυτοθυσίας και φιλοπατρίας που επιδείχθηκε ανά τους αιώνες από τον Ελληνισμό στο σύνολο του».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας