Τα σημάδια απιστίας του Θεμιστοκλέους και το σύμφωνο συμβίωσης που έσπασε νωρίς

Μόλις λίγους μήνες κράτησε ο πολιτικός γάμος μεταξύ του Ανδρέα Θεμιστοκλέους και το ΕΛΑΜ, με το κόμμα να επιλέγει νωρίς νωρίς μέσα στην νέα κοινοβουλευτική περίοδο να κρατήσει αποστάσεις από τον βουλευτή Λεμεσού, ο οποίος ήταν συνεργαζόμενος με το κόμμα και δεν υπήρξε, ούτε στέλεχος αλλά ούτε καν μέλος του.  

Το διαζύγιο μεταξύ των δύο πλευρών, δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία για όσους βρίσκονται κοντά στο ΕΛΑΜ. Εξάλλου, στο ΕΛΑΜ ποτέ δεν έκρυψαν την προτίμηση τους στην εκλογή του στελέχους του κόμματος, Πόλυ Ανωγυριάτη στη Λεμεσό, παρά του Ανδρέα Θεμιστοκλέους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στην αντεπίθεση ο Θεμιστοκλέους-«Οι βουλευτικές έδρες δεν εκβιάζονται, δεν απειλούνται»

Ο κ. Θεμιστοκλέους, ωστόσο, πήρε μαζί του στο ΕΛΑΜ μια ομάδα ψηφοφόρων που τον ακολούθησαν από τον Δημοκρατικό Συναγερμό, η οποία ήταν ικανή, να τον αναδείξει πρώτο σε σταυρούς προτίμησης. Με δυο λόγια, η προεκλογική συνεργασία ωφέλησε και τις δύο πλευρές.

Από τη μια ο Ανδρέας Θεμιστοκλέους βρήκε το όχημα με το οποίο θα επαναρχόταν στο προσκήνιο, αφού την πόρτα του Πινδάρου, την έκλεισε και του την έκλεισαν από καιρό, ενώ το ΕΛΑΜ, βρήκε στο πρόσωπό του μια προσωπικότητα που θα μπορούσε να φέρει στο κόμμα ψήφους και αναμφισβήτητα συνέβαλε στο να επιτευχθεί η εκλογική επιτυχία του περασμένου Μαΐου που το κατέταξε ανάμεσα στους νικητές.

Ωστόσο, στο ΕΛΑΜ γνώριζαν ποιον έβαζαν στα ψηφοδέλτια τους. Ο κ. Θεμιστοκλέους εξάλλου ήταν ένα πρόσωπο που απασχόλησε ουκ ολίγες φορές την κοινή γνώμη για τους λάθος λόγους. Συνεπώς κανείς δεν μπορεί να πει ότι τα δύο επεισόδια, στην επιτροπή Παιδείας, ανεξάρτητα με το ποιος είχε δίκαιο -αυτό θα το αποφασίσει η αρμόδια επιτροπή της Βουλής- προκάλεσαν έκπληξη στο ΕΛΑΜ.

Επιπλέον κάνεις δεν μπορεί να αμφισβητήσει, ότι στο ΕΛΑΜ, αν και ήξεραν τον τρόπο με τον οποίο ο κ. Θεμιστοκλέους πολιτεύεται, δεν φρόντισαν προεκλογικά να ετοιμάσουν ένα πλαίσιο συνεργασίας που θα εφαρμοζόταν σε περίπτωση εκλογής του. Ενδεχομένως η ηγεσία του κόμματος να ένιωθε πολύ σίγουρη για την επικράτηση Ανωγυριάτη στη Λεμεσό, ωστόσο ο Ανδρέας Θεμιστοκλέους κατάφερε να επικρατήσει, έστω και με 28 ψήφους.

Σε ένα άλλο επίπεδο ο κ. Θεμιστοκλέους δεν έκρυψε ποτέ τη συμπάθεια του, τόσο προς τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη όσο και προς τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, διαχωρίζοντας τις πολιτικές τους από τον Δημοκρατικό Συναγερμό και δη τον Αβέρωφ Νεοφύτου. Σε ουκ ολίγες περιπτώσεις, ειδικά μέσα από τους λογαριασμούς του στα social media ο κ. Θεμιστοκλέους, εκθείασε έργα και αποφάσεις των δύο, πράγμα που δεν έβλεπαν στο ΕΛΑΜ με το καλύτερο μάτι.

Εξάλλου, είναι η θέση του Ανδρέα Θεμιστοκλέους, πως ένας από τους λόγους που η ηγεσία του ΕΛΑΜ αποφάσισε να τον αποπέμψει, ήταν ένα πρόσφατο σχόλιο του σε σχέση με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Χριστοδουλίδη. Ειδικότερα, σχόλιο σε ιστοσελίδα, κατηγορούσε ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι ενώ η Τουρκία συνεχίζει τις προκλήσεις και προωθεί τη λύση δύο κρατών, ο υπουργός Εξωτερικών βρέθηκε την περασμένη Κυριακή στη Λόφου για το φεστιβάλ παλουζέ, όπου, πάντα σύμφωνα με το δημοσίευμα, «έκανε βόλτες και ενθουσιάστηκε όταν συνάντησε τον βουλευτή του ΕΛΑΜ. Εδώ φτιάχνουμε παλουζέ σιγά μην ασχοληθούμε με τις προκλήσεις των Τούρκων κατέληγε το εν λόγω δημοσίευμα».

Ο Ανδρέας Θεμιστοκλέους σχολίασε το εν λόγω δημοσίευμα, γράφοντας πως, «πέρασαν από τις φιέστες των ππαλουζέδων της κυπριακής υπαίθρου υπουργοί, βουλευτές, αρχηγοί κομμάτων, ακόμα κι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ένας σας ενόχλησε, ο φίλτατος Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, ενώ σε υστερόγραφο, ο Ανδρέας Θεμιστοκλέους έγραφε πως, «γλιστερό - πάρα πολύ γλιστερό - το έδαφος της υπονόμευσης, της ύβρεως και της λοιδορίας! Έσσεται ήμαρ!».

Η στάση αυτή του Ανδρέα Θεμιστοκλέους, ενδεχομένως και ενόψει των επικείμενων αποφάσεων των κομμάτων για τις Προεδρικές Εκλογές, σύμφωνα με τον ίδιο ενεργοποίησαν τα αντανακλαστικά του ΕΛΑΜ, το οποίο έσπευσε να διαχωρίσει τη θέση του με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο.

Αυτή η εξέλιξη, της λύσης της συνεργασίας με τον Ανδρέα Θεμιστοκλέους, ενδεχομένως να ωφελεί τον ίδιο, αφού πλέον χωρίς τα όποια βαρίδια που θα του προκαλούσε η ένταξη του σε ένα κόμμα αρχηγοκεντρικό όπως είναι το ΕΛΑΜ, πλέον δεν υπάρχουν και ο βουλευτής Λεμεσού, έχει μπροστά του μια γεμάτη κοινοβουλευτική θητεία ως ανεξάρτητος. Εξάλλου οι πιθανότητες για να βρει ο Ανδρέας Θεμιστοκλέους άλλη πολιτική στέγη εντός της Βουλής, είναι μηδαμινές.

Από την άλλη πλευρά, για το ΕΛΑΜ, η απόφαση σίγουρα δεν λήφθηκε ελαφρά τη καρδία. Η ηγεσία του κόμματος, ζύγισε τα δεδομένα, μέτρησε τις αντιδράσεις και έλαβε αυτή την απόφαση που πρόσκαιρα μπορεί να βρίσκει το κόμμα χαμένο, αλλά αισιοδοξούν ότι σε βάθος χρόνου τα οφέλη θα διαφανούν. Αφενός το κόμμα χάνει από την κοινοβουλευτική του δύναμη ένα βουλευτή και μένει πλέον με τρεις, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να προβλέψει, πως ο κ. Θεμιστοκλέους που εγκαινίασε με τους χειρότερους οιωνούς την τρίτη του κοινοβουλευτική παρουσία, θα την ολοκλήρωνε και πόσες φορές το ΕΛΑΜ θα βρισκόταν στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας ως απολογητής των συμπεριφορών του.

Την ώρα μάλιστα που εδώ και καιρό το ΕΛΑΜ επέλεξε τον δρόμο των χαμηλών τόνων, της αποφυγής των εντάσεων και της απεμπλοκής των σχέσεων με ακραία στοιχεία εντός και εκτός Κύπρου, προωθώντας ένα προφίλ πιο πατριωτικό, αποτάσσοντας από πάνω του τις ακρότητες που οδήγησαν τα στελέχη της Χρυσής Αυγής στη φυλακή.

Συμπερασματικά, η λύση της συνεργασίας μεταξύ ΕΛΑΜ και Θεμιστοκλέους, για πολλούς ήταν θέμα χρόνου πότε θα έρθει, αφενός διότι η ιδιοσυγκρασία του ΕΛΑΜ, δεν είναι έτοιμη να δεχθεί πρόσωπα με διαφορετικό υπόβαθρο, πολιτικό παρελθόν και ισχυρές προσωπικότητες που δεν μπορούν να μπουν σε καλούπια και αφετέρου ο Ανδρέας Θεμιστοκλέους είναι ένα πρόσωπο που έχει αποδείξει με την πολιτική του πορεία, πως δρα αυτόφωτα, έχει διαφορετική προσέγγιση σε μια σειρά πολιτικών ζητημάτων από το ΕΛΑΜ και δεν μπορεί να υιοθετήσει κανόνες και υποδείξεις που του υποβάλλονται από άλλα πρόσωπα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Υποβάλλονται οι υποψηφιότητες για δημοτικές εκλογές και ΕΟΑ
ΗΠΑ για τον ανθρωπιστικό διάδρομο-«Σε ετοιμότητα τα σκάφη να ξεκινήσουν όταν δοθεί η εντολή»
ΟΗΕ: Ο θαλάσσιος διάδρομος μέσω της Κύπρου βοήθησε, αλλά δεν αρκεί για την παράδοση μέσω ξηράς
Δημοσκόπηση IMR: Προβάδισμα Γιάννη Αρμεύτη στον Δήμο Λεμεσού
Κάνει αρχή στο Βερολίνο, ανιχνεύει θέσεις και προθέσεις πριν επιστρέψει στην Κύπρο η Ολγκίν
Τήρηση διεθνούς δικαίου ζητά η Αννίτα με αφορμή την Ημέρα Γενοκτονίας Αρμενίων
Πρόεδρος: Η αντιμετώπιση προκλήσεων στην ενέργεια ο μεγάλος στόχος για ανταγωνιστικότητα οικονομίας
Κ. Ιωάννου: Το μεταναστευτικό είναι εδώ για να μείνει και έχει πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές προεκτάσεις
Η Κύπρος μεταξύ των θεμάτων που συζήτησαν με Ερντογάν και Στάινμαϊερ
Υποβάλλονται την Πέμπτη οι υποψηφιότητες για Δημοτικές Εκλογές και ΕΟΑ