Σειρά επαφών ΔΗΠΑ με υπουργούς-Στόχος επίλυση προβλημάτων και μεταρρυθμίσεις

Σειρά επαφών έχει ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Παράταξης και αντιπροσωπεία του κόμματος, με υπουργούς της Κυβέρνησης, με στόχο την επίλυση σημαντικών προβλημάτων και την προώθηση μεταρρυθμίσεων.

Με Προδρόμου για το Υφυπουργείο Πολιτισμού

Σε αυτό το πλαίσιο σήμερα αντιπροσωπεία της Δημοκρατικής Παράταξης – Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων αποτελούμενη από τον Πρόεδρο κ. Μάριο Καρογιάν, και τον Εκπρόσωπο Τύπου, κ. Μαρίνο Κλεάνθους, συναντήθηκε το πρωί με τον Υπουργό Παιδείας, κ. Πρόδρομο Προδρόμου.

Μετά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Παιδείας, η ΔΗΠΑ, εξέφρασε τη στήριξη της στη δημιουργία Υφυπουργείου Πολιτισμού το όποιο θα έπρεπε να εφαρμοστεί ως ξεχωριστός θεσμός εδώ και χρονιά και να ξεχωρίσει τη δράση του από το Υπουργείο Παιδείας που χειρίζεται πολλά άλλα πολιτικά θέματα, «τονίζοντας παράλληλα πως η Κυβέρνηση θα είναι χρήσιμο να εισακούσει τις προτάσεις των πολιτικών δυνάμεων, ούτως ώστε να δοθεί μια νέα πνοή και αίσθηση για τον πλούσιο και σημαντικό Πολιτισμό μας και συνάμα να εισάξουμε πέραν των τυποποιημένων τρόπων λειτουργίας, σημαντικές πρακτικές όπως ο ρόλος της πολιτιστικής διπλωματίας που μπορούμε να διαδραματίσουμε στις διεθνείς μας σχέσεις ως χώρα».

Συνάντηση και με Πηλείδου για αύξηση ηλεκτρισμού

Εξάλλου, αύριο ο Μάριος Καρογιάν και αντιπροσωπεία της ΔΗΠΑ – Συνεργασία θα έχει συνάντηση με την υπουργό Ενέργειας Νατάσα Πηλείδου, με το θέμα των αυξήσεων στις τιμές του ρεύματος να είναι στην ατζέντα.

Υπενθυμίζεται ότι η Δημοκρατική Παράταξη με επιστολή της προς την υπουργό Ενέργειας στα μέσα Σεπτεμβρίου, κατέθεσε σειρά προτάσεων που έχουν ως στόχο την μείωση ηλεκτρισμού μέσω του ΦΠΑ και των χρεώσεων για τη χρήση του δικτύου, ενώ πρότεινε τη σύσταση άτυπου Πολιτικού Ενεργειακού Σώματος για χάραξη ενιαίας πολιτικής στον τομέα της ενέργειας. Παράλληλα στην επιστολή της ΔΗΠΑ γίνεται αναφορά για περαιτέρω ενδυνάμωση της αξιοποίησης της παραγόμενης ενέργειας από συστήματα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας που βρίσκονται στο λεγόμενο «μεταβατικό πλαίσιο», εφαρμόζοντας τη μέθοδο της «κατώτερης και ανώτερης τιμής πώλησης της ενέργειας στην ΑΗΚ, αντί του εκάστοτε κόστους αποφυγής» όπως γίνεται σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, μέχρι να δουλέψει ο πραγματικός ανταγωνισμό, με ολοκληρωμένη μετάβαση της χώρας σε μια πιο αειφόρο και πιο βιώσιμη ανάπτυξη.

Πως θα λειτουργεί το Πολιτικό Ενεργειακό Σώμα και τι σκοπό θα έχει

Η πρόταση της Δημοκρατικής Παράταξης – Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων αφορά τη σύσταση και λειτουργία ενός άτυπου Πολιτικού Ενεργειακού Σώματος το οποίο θα συνεδριάζει υπό την Προεδρία του εκάστοτε υπουργού Ενέργειας, σε ειδικές περιπτώσεις, με τη συμμετοχή όλων των Κοινοβουλευτικών Κομμάτων, των εμπλεκόμενων Υπουργείων (πχ. Οικονομικών), αν χρειάζεται των οργανωμένων συνόλων και Συνδέσμων αναλόγως τεχνολογίας, του ΔΣΜΚ, του ΔΣΔ, της ΑΗΚ και της ΡΑΕΚ, όπου το επιτρέπει η νομοθεσία ως ανεξάρτητος Ρυθμιστής.

Σκοπός αυτού του Σώματος, δεν θα είναι η λήψη θεσμικών αποφάσεων, αλλά η χάραξη μιας ενιαίας πολιτικής στον τομέα της ενέργειας, κυρίως προπαρασκευαστική με την προσπάθεια για περαιτέρω συναίνεση και συναντίληψη σε νομοσχέδια και άλλα σημαντικά θέματα όπου στο τέλος τα κοινοβουλευτικά κόμματα θα νομοθετήσουν (όπως η ρύθμιση της αγοράς ηλεκτρισμού, η προώθηση και ενθάρρυνση της χρήσης των ΑΠΕ, τα πιθανά νομοθετικά κενά ή οι στρεβλώσεις για το μοντέλο αγοράς που θα εφαρμόσει η Κυπριακή Δημοκρατία, η αύξηση του ηλεκτρισμού, η βελτίωση ή/και αναβάθμιση του ενεργειακού σχεδιασμού, κ.α).

Δειτε Επισης

Σημαντικά επιτεύγματα στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας για Ωκεανούς
ΓΓ της Κοινοπολιτείας: Η Κύπρος πρώτη στη βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια
Στεφάνου: Έχουμε τα εχέγγυα να κερδίσουμε το στοίχημα των εκλογών
Πολιτική αντιπαράθεση στα κατεχόμενα για Συμπεράσματα Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Δημιουργείται λόμπι πίεσης για αποχαρακτηρισμό στη Συρία-Εξασφαλίστηκε υποστήριξη από δέκα κράτη
Επικρίνει την Κυβέρνηση το ΑΚΕΛ-«Ξέφραγο αμπέλι για τους σφαγείς των λαών»
Oι τρεις προτάσεις νόμου του ΔΗΣΥ για τα πρόστιμα από τις κάμερες-«Η Κυβέρνηση οφείλει να βελτιώσει την κατάσταση»
Για μεταναστευτικό θα ενημερώσει η ΠτΒ τη Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων ΕΕ
Ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας χαιρετίζει τις αναφορές των Συμπερασμάτων του ΕΣ στο Κυπριακό
Αρνητική εξέλιξη η απόφαση για Κόσοβο-«Δυσκολεύει τα δικά μας επιχειρήματα και βοηθά το ψευδοκράτος»