Επαφές Αννίτας στο περιθώριο της Διάσκεψης Προέδρων Κοινοβουλίων μικρών κρατών Ευρώπης

Στη σημασία της συνεργασίας μεταξύ των Κοινοβουλίων των μικρών κρατών Ευρώπης, τονίζοντας ότι μέσω της ενότητας και της μεταξύ τους αλληλεγγύης, τα μικρά κράτη μπορούν να ενισχύσουν τη φωνή τους στη διεθνή σκηνή και να προωθήσουν αποτελεσματικά τις κοινές αρχές και αξίες τους, περιλαμβανομένης της προάσπισης του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αναφέρθηκε η Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου, κατά τη διάρκεια των επαφών της στο περιθώριο της 14ης Διάσκεψης των Προέδρων των Κοινοβουλίων των μικρών κρατών Ευρώπης, που φιλοξένησε το Μαυροβούνιο στις 3-5 Οκτωβρίου.

Ανακοίνωση της Βουλής αναφέρει ότι, η κ. Δημητρίου υπογράμμισε επίσης ότι μέσω των συνεχών και τακτικών ανταλλαγών αναφορικά με θέματα κοινού ενδιαφέροντος, τα κοινοβούλια των μικρών κρατών Ευρώπης μπορούν να αντεπεξέλθουν αποτελεσματικότερα στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν.

Κατά τις χωριστές συναντήσεις με τους Προέδρους των συμμετεχόντων Κοινοβουλίων ή τους εκπροσώπους τους η Πρόεδρος της Βουλής ενημέρωσε τους συνομιλητές της για τις τρέχουσες εξελίξεις σε ότι αφορά το κυπριακό πρόβλημα και στις προσπάθειες επίλυσής του και στηλίτευσε τις συνεχείς προκλήσεις και παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου από την Τουρκία.

Υπογράμμισε ότι η επανέναρξη των συνομιλιών προς επίλυση του κυπριακού προβλήματος, στη βάση των σχετικών Ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, αποτελεί πρωταρχικό στόχο της ελληνοκυπριακής πλευράς.

Εξάλλου, η Πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε τη βούλησή της για αναβάθμιση των διμερών σχέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων με τα Κοινοβούλια των μικρών κρατών Ευρώπης, μέσω της δημιουργίας Κοινοβουλευτικών Ομάδων Φιλίας, της ανταλλαγής επισκέψεων, και της συνεργασίας  μεταξύ κοινοβουλευτικών επιτροπών για θέματα ειδικού ενδιαφέροντος.

Κατά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου του Μαυροβουνίου Aleksa Bečić, η Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι η Κύπρος τάσσεται υπέρ της ευρωπαϊκής πορείας του Μαυροβουνίου και εξέφρασε την ετοιμότητα της Βουλής των Αντιπροσώπων να παρέχει, στο πλαίσιο αυτό, βοήθεια και εμπειρογνωμοσύνη στο Κοινοβούλιο της χώρας.

Ευχαρίστησε τον κ. Bečić για τη στάση αρχών που η χώρα του τηρεί σε ότι αφορά στο Κυπριακό, θέση την οποία ο κ. Bečić επανέλαβε κατά τη διάρκεια της συνάντησης.

Η κ. Δημητρίου εξήρε επίσης τη σημασία συμμετοχής νέων πολιτικών στη διαμόρφωση του μέλλοντος των χωρών τους και ιδιαίτερα της ανάδειξής τους σε σημαντικά πολιτειακά αξιώματα.

Ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου του Λουξεμβούργου Fernand Etgen, αναφερόμενος στην ανάγκη προστασίας της κυριαρχίας των μικρών κρατών, εξέφρασε την ετοιμότητα του Κοινοβουλίου του Λουξεμβούργου να στηρίξει την Κύπρο σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό πρόβλημα στο πλαίσιο διεθνών κοινοβουλευτικών οργανισμών.

Τονίστηκε επίσης εκατέρωθεν η ανάγκη συνεργασίας, αλληλεγγύης και συντονισμού μεταξύ των μικρών κρατών μελών στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ιδιαίτερα ενόψει των κοινών προκλήσεων και όμοιων χαρακτηριστικών τους.

Η κ. Δημητρίου ενημέρωσε επίσης για τις προκλήσεις που η Κύπρος αντιμετωπίζει σε ό,τι αφορά τις μεταναστευτικές ροές και σημείωσε την ανάγκη ευρωπαϊκής αλληλεγγύης για το ζήτημα αυτό.

Κατά τη συνάντηση με την Αντιπρόεδρο του Κοινοβουλίου του Μονακό Brigitte Boccone- Pages και τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος Guillaume Rose, συζητήθηκαν τα επόμενα βήματα στη συνεργασία των Κοινοβουλίων των μικρών κρατών Ευρώπης, ενόψει της διοργάνωσης από το Κοινοβούλιο του Μονακό της 15ης Διάσκεψης των Προέδρων Κοινοβουλίων.

Ο κ. Rose αναφέρθηκε στην ανάγκη ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ των μικρών κρατών Ευρώπης στον τομέα της οικονομίας και ενημέρωσε για την πρωτοβουλία που το Κοινοβούλιο του Μονακό θα αναλάβει προς αυτή την κατεύθυνση. 

Κατά τη συνάντηση με την εκτελούσα χρέη Αντιπροέδρου του Κοινοβουλίου της Ισλανδίας Bryndís Haraldsdóttir υπήρξε αλληλοενημέρωση για τα βήματα που λαμβάνονται από τα δύο Κοινοβούλια προς επίτευξης της ισότητας των φύλων και συμφωνήθηκε η ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των δύο Κοινοβουλίων και των αρμόδιων επιτροπών τους, με στόχο την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών στον τομέα αυτό.

Με τους εκπρόσωπους του Κοινοβουλίου του Αγίου Μαρίνου, βουλευτές Gerardo Giovagnoli και Michele Muratori συζητήθηκε η ανάγκη συνεργασίας μεταξύ των μικρών Κοινοβουλίων στα πλαίσια των διεθνών οργανισμών που συμμετέχουν, ειδικότερα για την προάσπιση των κοινών αρχών και αξιών που πρεσβεύουν.

Σχετικά με το Κυπριακό, ο κ. Giovagnoli υπογράμμισε ότι το Σαν Μαρίνο τάσσεται υπέρ του σεβασμού του διεθνούς δικαίου και θεώρησε απαράδεκτη της παραβίαση της κυριαρχίας της Κύπρου από την Τουρκία, αναφέρει τέλος η ανακοίνωση.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Τις γνωστές, αδιάλλακτες θέσεις του θα εκφράσει ο Τατάρ στον Αντόνιο Γκουτέρες
Δένδιας: Ύψιστη προτεραιότητα της ελληνικής πολιτείας το Κυπριακό
«Λάρνακα, Συνεχίζουμε!»-Επίσημα ανακοίνωσε την επαναδιεκδίκηση της Δημαρχίας ο Ανδρέας Βύρας
Επιδιώκει συνάντηση με Ερντογάν για το Κυπριακό ο Εσθονός Πρόεδρος
Για πρόσκληση Γκουτέρες σε Τατάρ για συνάντηση κάνουν λόγο τα κατεχόμενα
Στην Κύπρο η Ρομπέρτα Μέτσολα για επιτόπια αυτοψία στο ΚΣΕΔ για το Αμάλθεια
Οι κεραυνοί κατά της αντιπολίτευσης και η ολιστική προσέγγιση στην οικονομική πολιτική
Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ