Α. Δημητρίου: Πρώτιστη προτεραιότητα της Βουλής το Κυπριακό

Πρώτιστη προτεραιότητα στο πλαίσιο της διεθνούς δραστηριότητας της Βουλής αποτελεί το κυπριακό πρόβλημα και οι προσπάθειες επίλυσής του, ενόσω συνεχίζονται οι παραβιάσεις από την Τουρκία της κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, ως αποτέλεσμα της τουρκικής εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής και ενόσω εντείνονται οι τουρκικές προκλήσεις, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου και των σχετικών Ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, υπογράμμισε η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Αννίτα Δημητρίου, κατά τις εργασίες της 14ης Διάσκεψης των Προέδρων των Κοινοβουλίων των Μικρών Κρατών Ευρώπης, οι οποίες ολοκληρώθηκαν χθες στο Μαυροβούνιο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Βουλής, στο πλαίσιο συζήτησης για την κοινοβουλευτική διπλωματία των μικρών κρατών Ευρώπης, η Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε ότι πέραν της εμπλοκής τους στη διαμόρφωση της εξωτερικής πολιτικής των κρατών τους, τα κοινοβούλια αποτελούν πραγματικούς παράγοντες της εξωτερικής πολιτικής, καθότι, όντας ευέλικτα, δύνανται να δρουν επικουρικά στην παραδοσιακή διπλωματία.

Η κ. Δημητρίου επισήμανε ότι τα κοινοβούλια έχουν ευρεία αυτόνομη δράση στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ρόλο στην προάσπιση των αρχών και αξιών του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, ιδιαίτερα του σεβασμού του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς και στην προώθηση της παγκόσμιας ειρήνης και σταθερότητας.

«Οικοδομώντας σχέσεις συνεργασίας», πρόσθεσε, «τα κοινοβούλια μπορούν να καταστούν φορείς αλλαγής και να συμβάλουν ουσιαστικά στη δημιουργία ισχυρών βάσεων για τη δημοκρατία».

Σημείωσε ακόμα ότι  η κυπριακή Βουλή επικοινωνεί σε τακτική βάση και αναπτύσσει συνεργασίες με κοινοβούλια και κοινοβουλευτικούς οργανισμούς, για διάφορα θέματα διεθνούς ενδιαφέροντος, αναφέροντας ως πρόσφατο παράδειγμα επιστολή της προς ομολόγους της για την επείγουσα ανάγκη προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ιδιαίτερα των γυναικών και των κοριτσιών στο Αφγανιστάν.

Η Πρόεδρος της Βουλής σημείωσε, επίσης, τη δημιουργία σε συνεργασία με τη Βουλή των Ελλήνων, μηχανισμών τριμερούς κοινοβουλευτικής συνεργασίας, επί του παρόντος, με το Ισραήλ, την Αίγυπτο και την Ιορδανία, με στόχο την προώθηση της ειρήνης, της συνεργασίας και της ευημερίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Η κ. Δημητρίου αναφέρθηκε, εξάλλου, στις προκλήσεις που τα κοινοβούλια των μικρών κρατών αντιμετωπίζουν λόγω του δυσανάλογα μεγάλου αριθμού διεθνών υποχρεώσεων, συγκριτικά με το μικρό τους μέγεθος και τους περιορισμένους πόρους που έχουν στη διάθεσή τους.

«Επομένως», τόνισε η Πρόεδρος της Βουλής, «επιβάλλεται η περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας των κοινοβουλίων των μικρών κρατών στο πλαίσιο διεθνών κοινοβουλευτικών οργανισμών και μηχανισμών, όπως η παρούσα Διάσκεψη, για την προώθηση θεμάτων που άπτονται των κοινών ανησυχιών και συμφερόντων τους».

Η Διάσκεψη ολοκληρώθηκε με την υιοθέτηση κοινής δήλωσης, στην οποία υπογραμμίζεται η κοινή επιθυμία των Κοινοβουλίων των μικρών κρατών Ευρώπης για περαιτέρω ενίσχυση του διαλόγου και της μεταξύ τους συνεργασίας καθώς και ο ρόλος που τα κοινοβούλια μπορούν να διαδραματίσουν στον τομέα της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής και της επίτευξης των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης.

Εξάλλου, με πρόταση της Προέδρου της Βουλής, περιλήφθηκε αναφορά στη δέσμευση των Κοινοβουλίων των Μικρών Κρατών στις αρχές του διεθνούς δικαίου και στην ανάγκη ανάληψης κοινών δράσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ενδυνάμωση των γυναικών και τη συμμετοχή των νέων στα κοινοβούλια.

Επιπλέον, υιοθετήθηκε πρόταση της κ. Δημητρίου για τη δημιουργία μηχανισμού συνεργασίας και ανταλλαγών μεταξύ των συμμετεχόντων κοινοβουλίων, με στόχο την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών για θέματα κοινού ενδιαφέροντος, περιλαμβανομένης της βελτίωσης των μεθόδων εργασίας στα Κοινοβούλια.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Άφησαν αιχμές για «σκοπιμότητες» και «μαύρες λίστες» από το ΡΙΚ οι βουλευτές-Αντάλλαξαν πυρά
Απάντησε στην κριτική της αντιπολίτευσης ο ΠτΔ-«Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που μας οδήγησαν στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Στεφάνου: Πορευόμαστε με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση προς τις Ευρωεκλογές
Πράσινο Βουλής για αλλαγές στις εκλογικές διατάξεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση
Δείχνει παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω της διχοτόμησης η έκθεση των ΗΕ-Υποδείξεις για τα οδοφράγματα
«Δεν έδωσε άδεια Ευρωπαϊκός οργανισμός για ηλεκτρική διασύνδεση Τουρκίας-ψευδοκράτους»
Κατηγορεί ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ για λαϊκισμό το ΔΗΚΟ στον απόηχο των αντιδράσεων για τα μέτρα