Πέμπτη 9 Δεκ, 2021 | Επικοινωνία
trans gif

Τα σχέδια στήριξης των εγκλωβισμένων παρουσίασε ο Φωτίου στην Επιτροπή Προσφύγων

  05/10/2021 13:45
Τα σχέδια στήριξης των εγκλωβισμένων παρουσίασε ο Φωτίου στην Επιτροπή Προσφύγων

Τα σχέδια στήριξης των εγκλωβισμένων παρουσίασε ο Φωτίου στην Επιτροπή Προσφύγων

  05/10/2021 13:45

Τα σχέδια της Κυβέρνησης για την στήριξη των εγκλωβισμένων παρουσίασε στην κοινοβουλευτική επιτροπή Προσφύγων, ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου, ο οποίος τόνισε πως η Κυβέρνηση στηρίζει με συνεχείς δράσεις και ενέργειες τους εγκλωβισμένους που παραμένουν στην πατρώα γη.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νίκος Κέττηρος αναγνώρισε ότι έχουν δρομολογηθεί λύσεις για τα προβλήματα που έχουν αναδειχθεί σε προηγούμενες συνεδρίες προσθέτοντας ωστόσο ότι παραμένουν ακόμη ανοικτά θέματα, όπως ο μηχανισμός διάθεσης της αποζημίωσης των εγκλωβισμένων και των συγγενών των αγνοουμένων από την Τουρκία.

«Τις πιο δραματικές συνέπειες της τουρκικής εισβολής και της κατοχής τις βιώνουν οι εγκλωβισμένοι μας και αγωνίζονται σε δύσκολες συνθήκες να παραμείνουν πεισματικά στην πατρώα γη και είναι γι’ αυτό το λόγο που εμείς με συνεχείς δράσεις και ενέργειες τους στηρίζουμε για να αντεπεξέλθουν από αυτές τις δυσκολίες», ανέφερε ο κ. Φωτίου στις δηλώσεις του μετά τη συνεδρία.

Αναφέρθηκε στα νέα σχέδια για νεαρά ζευγάρια που έχουν εγκριθεί πρόσφατα από το Υπουργικό Συμβούλιο, λέγοντας πως τα σχέδια αυτά θα ενθαρρύνουν και νέα ζευγάρια να παν στα χωριά που διαβιούν εγκλωβισμένοι μας αλλά και να στηριχθούν και υφιστάμενα ζευγάρια που παραμένουν εκεί «γιατί θέλουμε με αυτό τον τρόπο να δώσουμε ζωντάνια στα χωριά μας να ενισχύσουμε περαιτέρω τα σχολεία μας στο Ριζοκάρπασο».

Όπως είπε, αυτή τη στιγμή στο Ριζοκάρπασο φοιτούν 40 μαθητές, 15 στο γυμνάσιο/λύκειο, 15 στο δημοτικό και 10 μαθητές στο νηπιαγωγείο και στην προδημοτική.

«Είναι ένας καλός αριθμός, θα έλεγα αλλά θέλουμε να κρατήσουμε αυτούς τους αριθμούς και πρέπει να στηριχθούν αυτά τα νέα ζευγάρια τόσο των εγκλωβισμένων όσο και των επανεγκατασταθέντων μας», πρόσθεσε.

Ο κ. Φωτίου είπε πως ενημέρωσε την επιτροπή ότι έχει ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός των εγκλωβισμένων και ξεκινούμε τώρα για την 3η δόση και αναμένουμε τις επόμενες λίγες μέρες να μεταφέρουμε τα εμβόλια εκεί.

Είπε επίσης ότι το Υπουργικό Συμβούλιο έχει εγκρίνει ποσό γύρω στις €100.000 για να γίνουν επιδιορθώσεις και βελτιωτικά έργα σε κτίρια του σχολείου, τα οποία έχουν ήδη αρχίσει μόλις το επέτρεψαν οι διαδικασίες για τη διέλευση μέσω των οδοφραγμάτων.

Ο Επίτροπος Προεδρίας σημείωσε ακόμη ότι με την οικονομική στήριξη του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού και της κυβέρνησης αρχίζει η κατασκευή γηπέδου φούτσαλ. «Θέλουμε να δώσουμε στους μαθητές μας εκεί την ευκαιρία να έχουν τέτοιες εξωσχολικές εκδηλώσεις για να μπορούν να έχουν ίσες ευκαιρίες με τα παιδιά στις ελεύθερες περιοχές», συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με τον κ. Φωτίου μέχρι το τέλος του έτους θα κατατεθεί στο Υπουργικό μια πρόταση που αφορά στην επιδιόρθωση οικιών στα κατεχόμενα που δεν ανήκουν σε εγκλωβισμένους. «Αλλά αν τα εγκαταλείψουμε υπάρχει ο κίνδυνος να τα πάρουν οι αρχές του κατοχικού καθεστώτος», εξήγησε.

Τέλος, ο Επίτροπος Προεδρίας είπε ότι ενημέρωσε την Επιτροπή για τον διάλογο με το Υπουργείο Γεωργίας και άλλες κρατικές υπηρεσίες με στόχο την αναθεώρηση των σχεδίων γεωργοκτηνοτροφικών επιδοτήσεων έτσι ώστε ο όλος σχεδιασμός να καταστεί πιο αποτελεσματικός και δικαιότερος και να ωφελούνται περισσότεροι οι πραγματικοί γεωργοκτηνοτρόφοι μας.

Στις δικές του δηλώσεις, ο Νίκος Κέττηρος αναγνώρισε πως αρκετά από τα ζητήματα που αναδείχθηκαν σε προηγούμενες συνεδρίες της επιτροπής φαίνονται να δρομολογούνται για επίλυση.

Σημείωσε όμως ότι παραμένουν ανοικτά θέματα τα οποία επείγουν και είναι ανοιχτά εδώ και χρόνια, όπως για παράδειγμα την ευθύνη που έχει η κυβέρνηση για να δημιουργήσει αποτελεσματικό μηχανισμό για τη διάθεση της αποζημίωσης των εγκλωβισμένων και των συγγενών των αγνοουμένων από την Τουρκία.

«Έχουμε ενημερωθεί ότι το Υπουργείο Εξωτερικών ετοιμάζει νομοσχέδιο το οποίο ζητήσαμε να κατατεθεί στη Βουλή μέχρι το τέλος του χρόνου. Θεωρούμε απαράδεκτη την καθυστέρηση ετοιμασίας του νομοσχεδίου η οποία δίνει άλλοθι στην Τουρκία να ξεφεύγει από την ουσία του ζητήματος, που είναι η υποχρέωσή της να καταβάλλει τις αποζημιώσεις», κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας