Στο… εδώλιο η ΕΔΕΚ-Οι δικαστικές μάχες και το plan B ετοιμοπόλεμων στελεχών

Τα όσα διαδραματίζονται τις τελευταίες εβδομάδες της ΕΔΕΚ, χωρίς κανένας να μπορεί να διασφαλίσει πως δεν θα υπάρξουν ακόμα χειρότερες για το κόμμα και τα μέλη του συμπεριφορές, αποτελούν ξεκάθαρα τη μεγαλύτερη κρίση που υπήρξε ποτέ σε κοινοβουλευτικό κόμμα στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας.   

Ούτε στο ΑΚΕΛ του 1990, ούτε στον ΔΗΣΥ του 2004, ακόμα ούτε στο ΔΗΚΟ του 1980, του 1998 ή του 2011-2013 καταγράφηκαν συμπεριφορές ή κατηγορίες όπως αυτές που έχουν γίνει πλέον καθημερινότητα σε σχέση με την ΕΔΕΚ.

Το κόμμα που παρέδωσε ο φυσικός ηγέτης της παράταξης Βάσος Λυσσαρίδης στα παιδιά του, όπως τα αποκαλούσε, ταλανίζεται από μια άνευ προηγουμένου κρίση, που μέχρι σήμερα ούτε τα Δικαστήρια δεν κατάφεραν να επιλύσουν, ωστόσο σε μεγάλο βαθμό η τύχη του κόμματος βρίσκεται στα χέρια της Δικαιοσύνης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σε δικαστικό ρινγκ η ΕΔΕΚ-Στη Δικαιοσύνη ο τελικός λόγος

Διαφορετικές εκδοχές μητρώων, ομόφωνες αποφάσεις που λήφθηκαν αλλά ποτέ δεν εφαρμόστηκαν, καταγγελίες για εγγραφές που έγιναν στα μουλωχτά χωρίς να ενημερωθεί κανένας, πλαστογραφίες, οικονομικές δοσοληψίες για κάθε έγγραφή και άλλα πολλά συνθέτουν το αποσυντιθέμενο παζλ του κόμματος των Σοσιαλιστών που, ανεξαρτήτως του τι θα συμβεί τους επόμενους μήνες, θα χρειαστεί αρκετό χρόνο για να πατήσει ξανά στα πόδια του και να ανακτήσει την χαμένη του υπόληψη.

Οι πρωταγωνιστές της κρίσης, σήμερα μπορεί να μην το αντιλαμβάνονται, διότι ενδεχομένως νιώθουν το δίκιο να τους πνίγει, ωστόσο με την πάροδο του χρόνου θα κατανοήσουν τη ζημιά που έχει γίνει στο κόμμα. Η προσφυγή στη Δικαιοσύνη, ενδεχομένως να ήταν το μοναδικό όπλο που είχαν στα χέρια τους όσοι αντιδρούν για το μητρώο της ΕΔΕΚ, όμως αυτή αποτελεί και το κύκνειο άσμα μιας εποχής, αφού μιλώντας κανείς με παραδοσιακά μέλη του κόμματος, το συναίσθημα που κυριαρχεί μεταξύ τους, είναι αυτό της οργής για τα πρόσωπα ένθεν και ένθεν και της λύπης για τους κόπους και τις θυσίες των προηγούμενων γενιών των ΕΔΕΚιτών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κανονικά η διεξαγωγή της Συνδιάσκεψης της ΕΔΕΚ-Επίθεση Σιζόπουλου κατά πάντων

Ενδεικτικό της κατάστασης στην οποία περιήλθε το κόμμα, είναι το γεγονός, πως αποτελεί το μοναδικό κοινοβουλευτικό κόμμα, οι υποθέσεις του οποίου καταλήγουν στα Δικαστήρια και συνοδεύονται από δημόσια διαπόμπευση των πρωταγωνιστών.

Η σημερινή κρίση με το μητρώο δεν είναι η πρώτη ή η μοναδική που η σημερινή ηγεσία κλήθηκε να λογοδοτήσει ενώπιον της Δικαιοσύνης. Την ίδια κατάληξη είχε και ο εμφύλιος που ξέσπασε πριν από σχεδόν δύο χρόνια, με αφορμή τότε τη διαγραφή του ευρωβουλευτή Δημήτρη Παπαδάκη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στην αντεπίθεση ο Βαρνάβα-«Δεν νοείται μέλος της Βουλής να παρακινεί σε παρακοή»

Αν και διαφορετικά δεδομένα, ο δρόμος που ακολουθήθηκε ήταν ακριβώς ο ίδιος. Σε εκείνη την περίπτωση ο Μαρίνος Σιζόπουλος, ήταν στην επίθεση και όχι στην άμυνα, όπως είναι σήμερα, κατηγορώντας τον Δημήτρη Παπαδάκη για μη εφαρμογή της συμφωνίας που συνάφθηκε μεταξύ των δύο πλευρών πριν της Ευρωεκλογές. Ακολούθησαν βέβαια και οι άλλες καταγγελίες για τη χρήση του πολιτικού γραφείου του Ευρωβουλευτή με χρήματα το οποίο συντηρείτο με χρήματα της Ε.Ε. για ιδιωτικές του επιχειρηματικές δραστηριότητες. 

Με δίκες, οι οποίες χαρακτηρίστηκαν από τον κ. Παπαδάκη ως στημένες, το Πειθαρχικό Συμβούλιο του κόμματος με συνοπτικές διαδικασίες, τον καθάρισε, με τον ίδιο να έχει μοναδικό δρόμο δικαίωσης την προσφυγή στα Δικαστήρια. Η ειρωνεία της όλης υπόθεσης, ήταν ότι κάποια από τα μέλη εκείνου του Πειθαρχικού Συμβουλίου που εκδίωξε κακήν κακώς τον Δημήτρη Παπαδάκη, σήμερα είναι ανάμεσα στους πολέμιους του Μαρίνου Σιζόπουλου. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το Συνέδριο του 2001, οι… χρόνιες ασθένειες και η προφητική συμβουλή του γιατρού

Στο σήμερα

Σήμερα η κατάσταση κρέμεται από μια κλωστή. Σύμφωνα με πληροφορίες του REPORTER, στο παρασκήνιο γίνονται διάφορες συζητήσεις και αναλόγως της τροπής που θα λάβουν τις επόμενες ώρες οι εξελίξεις, κυρίως σε νομικό επίπεδο, θα υπάρξουν και οι ανάλογες ενέργειες, κυρίως από την πλευρά των μελών που επιθυμούν την ταυτοποίηση του μητρώου πριν συνέλθει το Συνέδριο του κόμματος στις 24 του μήνα. 

Τα μέτωπα αυτή τη στιγμή είναι πολλά. Το πρώτο αφορά την προσφυγή των τριών μελών που εκκρεμεί ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας και θα εξετασθεί την επόμενη Πέμπτη, με τις δύο πλευρές να καταθέτουν τις απόψεις τους επί του ζητήματος. Μια εκ των θεραπειών που ζητούν οι τρεις υποψήφιοι που προσέφυγαν στο Δικαστήριο, είναι και η επίλυση του ζητήματος με το μητρώο. Εάν το Δικαστήριο εκδώσει διάταγμα για ταυτοποίηση του μητρώου, στη βάση των όσων δήλωσε ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής Μιχάλης Τερέπεης, τότε θα πρέπει πριν από το Συνέδριο το όλο θέμα να ξεκαθαρίσει. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κεραυνοί Τερέπεη για το μητρώο μελών της ΕΔΕΚ-«Έγιναν 600 παράνομες εγγραφές»

Το δεύτερο μέτωπο αφορά την Επαρχιακή Συνδιάσκεψη Λευκωσίας που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, χωρίς τη συμμετοχή των μελών που διαφωνούσαν, μετά και από το σχετικό διάταγμα αναστολής που εκδόθηκε την Πέμπτη. Η Συνδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε, ενώ από την ΕΔΕΚ εκδόθηκαν και επίσημα αποτελέσματα. Για αυτό το λόγο κατατέθηκε χθες στο Επαρχιακό Δικαστήριο προσφυγή, ώστε η Συνδιάσκεψη να θεωρηθεί άκυρη. Τις επόμενες ημέρες αναμένονται εξελίξεις και από αυτό το μέτωπο. 

Το τρίτο μέτωπο αφορά την προσφυγή της επίσημης ΕΔΕΚ στο Ανώτατο Δικαστήριο, για να εξασφαλίσει ένταλμα certiorari που να ακυρώνει το διάταγμα που εκδόθηκε την περασμένη Πέμπτη από το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας. Από τη στιγμή που οι νομικοί σύμβουλοι της ΕΔΕΚ, εξέδωσαν γνωμάτευση στον Μαρίνο Σιζόπουλο για να προχωρήσει κανονικά με τις εκλογές, εντοπίζοντας παρατυπίες στην έκδοση του διατάγματος, αναμένεται πως εάν δεν έχουν προσφύγει ήδη στο Ανώτατο θα το πράξουν τις επόμενες ώρες. 

Όλα αυτά οδηγούν αβίαστα στο συμπέρασμα πως οι επόμενες ημέρες και ώρες είναι ιδιαίτερα κρίσιμες στην ΕΔΕΚ. Ιδιαίτερα από τη στιγμή, που όπως πληροφορείται ο REPORTER, μια ομάδα στελεχών είναι έτοιμη, εάν τα Δικαστήρια δεν δώσουν λύση στο θέμα του μητρώου, να βγουν μπροστά και να παρουσιάσουν αδιάσειστα στοιχεία, σύμφωνα με τους ίδιους, που θα αποδεικνύουν πέραν πάσης αμφιβολίας τις παρατυπίες και την πλαστογραφία του μητρώου, που διαπράχθηκε τον Ιούλιο και τον Αύγουστο  του 2021. Δηλαδή μεταξύ της απόφασης της Κεντρικής Επιτροπής για να προκηρυχθεί το Συνέδριο με το μητρώο του Νοεμβρίου του 2017 και της παράδοσης του μητρώου στα μέλη της Επιτροπής Διαπιστευτηρίων. 

Δειτε Επισης

Πέρασαν από την Ολομέλεια οι νέοι κανονισμοί των Δημοτικών-Ικανοποίηση ΥΠΑΝ, όσα αλλάζουν
Οι ΗΠΑ κατηγορούν την Κίνα για υποστήριξη της Ρωσίας στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας-«Παρέχετε όπλα, δεν είστε ουδέτεροι»
Άκυρο Βουλής για αποσπάσεις δημοσίων υπαλλήλων και αορίστου χρόνου-«Γάγγραινα και βόλεμα ημετέρων»
Πράσινο Βουλής για χρονική παράταση χρηματοδότησης ελλειμμάτων ΟΚΥπΥ
Ανατροπή στο Ανώτατο της Ν. Υόρκης-Ακύρωσε την καταδίκη του Χάρβεϊ Γουάινστιν γιατί «δεν είχε δίκαιη δίκη»
Αιχμές στην Επ. Εσωτερικών για έλλειψη διαβούλευσης στα ν/σ Περί Αλλοδαπών και Μετανάστευσης
Οι αγωνιστές ΕΟΚΑ 1955-1959 καταγγέλλουν το Υφ. Πολιτισμού για «θέμα γλώσσας» στη Μπιενάλε
Στις 3232 οι υποψηφιότητες για τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης-Δείτε αναλυτικά ανά δήμο και επαρχία
Θλίψη Υφ. Πολιτισμού για τον θάνατο του Πέτρου Στυλιανού
Χάος στα αεροδρόμια της Βρετανίας, εξαιτίας τεχνικού προβλήματος-Ατελείωτες ουρές