Η πικρία ΠτΔ για Γκουτέρες, ο ψεύτης Τατάρ και ο μεγάλος κίνδυνος στο Κυπριακό

Ιδιαίτερα προβληματισμένος με τη στάση του Ερσίν Τατάρ και το ψέμα, όπως είπε χαρακτηριστικά του κατοχικού ηγέτη, για να καλύψει την υπαναχώρηση του από τα όσα συμφώνησαν κατά τη διάρκεια της τριμερούς, αλλά και την πικρία του για το γεγονός ότι  ο Αντόνιο Γκουτέρες συνεχίζει να διατηρεί ίσες αποστάσεις, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. 

Σε συνέντευξη του στην εκπομπή «Προκλήσεις« και τον Ανδρέα Κημήτρη στο κρατικό κανάλι, ο Νίκος Αναστασιάδης, εξήγησε τι συνέβη κατά τη διάρκεια των επαφών του στη Νέα Υόρκη και τον λόγο για τον οποίο μια εβδομάδα μετά τα Ηνωμένα Έθνη, δεν εξέδωσαν ακόμη ανακοίνωση για το τι διαμείφθηκε στην τριμερή. 

Κληθείς να σχολιάσει τα όσα δήλωσε τις τελευταίες ημέρες ο Ερσίν Τατάρ, ο οποίος επιχείρησε να ρίξει την ευθύνη στην ελληνοκυπριακή πλευρά, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, εξέφρασε τη λύπη του γιατί όπως είπε, προσπαθούν κτίζοντας στο ψέμα να δημιουργηθούν εντυπώσεις, κυρίως μέσα στην τουρκοκυπριακή κοινότητα. «Ευθύς μετά τη συνάντηση του ΓΓ προέβηκα σε συγκεκριμένες δηλώσεις και ο Ερσίν Τατάρ στεκόταν δίπλα μου. Όχι μόνο δεν με διέψευσε, αλλά και δεν έκανε καν αναφορά στο ότι ο Γενικός Γραμματέας, εισηγήθηκε τάχα τον διορισμό προσωπικού απεσταλμένου«.

Ερωτηθείς για το τι λέχθηκε εντός της τριμερούς ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, εξήγησε πως ο Ερσίν Τατάρ κατέθεσε τη θέση του, ότι πρέπει να διοριστεί προσωπικός απεσταλμένος, με τον Γενικό Γραμματέα να τον αντικρούει, εξηγώντας του τους λόγους για τους οποίος θα διόριζε ειδικό απεσταλμένο. «Η εξήγηση που έδωσε ο Γενικός Γραμματέας«, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «ήταν ότι υπήρχαν αντιδράσεις από  την Κίνα και τη Ρωσία, ενώ έφερε ως παράδειγμα το Αφγανιστάν όπου θα διόριζε προσωπικό απεσταλμένο και επίσης υπήρξαν αντιδράσεις, αφού τα πέντε Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, θέλουν για τα ζητήματα που τους αφορούν να έχουν άμεση ενημέρωση».

Ο κ. Τατάρ, συνέχισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «έφερνε αρχικώς εντάσεις. Μετά του εξήγησα ότι δεν πρόκειται να πω εγώ ότι πέτυχα κάτι και αυτός απέτυχε κάτι. Εισήγηση μου ήταν να αποδεχθούμε την εισήγηση του ΓΓ και η ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών θα γινόταν την επόμενη ημέρα το πρωί.  Ουδείς αντέδρασε μετά που είχε συμφωνηθεί ότι ο ειδικός απεσταλμένος θα συγκεντρώσει την προσοχή του στη διαβούλευση για να δημιουργηθούν οι θετικές εκείνες κινήσεις που θα μας οδηγούσαν σε διάλογο», τόνισε.

Προχωρώντας ένα βήμα παρακάτω, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, εξήγησε πως οι όροι εντολής του ειδικού απεσταλμένου, θα ήταν να οδηγηθούμε σε κάποιες θετικές κινήσεις, μέσω της εφαρμογής ουσιαστικών Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, της διαβούλευσης σε επίπεδο τεχνικών επιτροπών, έτσι ώστε να δημιουργούντο οι προϋποθέσεις για επανέναρξη του διαλόγου. 

Η τουρκική πλευρά, πρόσθεσε, «δεν θέλει να επανέλθει στον διάλογο, εάν και εφόσον δεν αναγνωριστεί πρώτα το ίσο καθεστώς της Κυπριακής Δημοκρατίας, με το παράνομο μόρφωμα. Θέλουν επίσης, οι τεχνικές επιτροπές να αναβαθμιστούν σε διακρατικό επίπεδο. Τότε και μόνο, είπε ο Τατάρ, ότι θα προσέρχονταν σε διάλογο. Κάτι, που είναι εντελώς απαράδεκτο». 

Στόχο έχουν, υπέδειξε ο Νίκος Αναστασιάδης, «την αναγνώριση της κυριαρχικής ισότητας, να ακολουθήσει ο διάλογος για να αποτύχει και εν συνεχεία να πουν ότι έχουν το κεκτημένο της κυριαρχίας και να αξιούν επισήμως την αναγνώριση από τα Ηνωμένα Έθνη. 

Μάλιστα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, προχώρησε σε μια ιστορική αναδρομή, υποδεικνύοντας πως στόχος τους είναι να εφαρμόσουν μια ειλημμένη από το 1956 απόφαση. «Είναι μια συγκεκριμένη πολιτική που ξεκινά από το 1956, στη συνέχεια με το ‘’ταξίμ’’, όσων επεσυνέβησαν το 1963-1964, την εν συνεχεία δημιουργία των θυλάκων που ήθελαν να ασκούν εξουσία και το 1974 και το 1975 στις 13 Ιανουαρίου που μιλούσαν για ομόσπονδο κράτος και την ανακήρυξη του ψευδοκράτους τον Νοέμβριο του 1983. Επανήλθαν και πάλι στο θέμα των δύο κυριάρχων κρατών με τον Ντενκτάς το 1998 και ακολούθως ο κ. Έρογλου το 2012 επαναλαμβάνει την επιθυμία και τον στόχο δημιουργίας δύο κρατών. Αυτό καταδεικνύει γιατί απέτυχαν 45 χρόνια διαπραγματεύσεων. Γιατί δεν το έλυσαν οι προηγούμενοι πρόεδροι», επεσήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. 

Λάθος αντιμετώπιση από Γκουτέρες

Την ίδια ώρα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αναφερόμενος στη στάση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, δεν έκρυψε την ενόχληση του για τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζει διαχρονικά, τόσο τις άκρεες θέσεις εκτός πλαισίου της άλλης πλευράς, αλλά και την πρόσφατη υπαναχώρηση του Ερσίν Τατάρ. Μάλιστα έφερε ως παράδειγμα και τη στάση του Αντόνιο Γκουτέρες μετά την άτυπη πενταμερή στη Γενεύη. 

«Πέστε μου αν στην έκθεση μετά την άτυπη πενταμερή όταν η άλλη πλευρά εκφεύγοντας των ψηφισμάτων κατέθεσε τα έξι σημεία προτείνοντας ως βάση λύσης τα δύο κράτη. Ο Αντόνιο Γκουτέρες δεν θα έπρεπε να καταδικάσει την ενέργεια;. Τώρα μετά το γεύμα δεν θα έπρεπε ο Γενικός Γραμματέας να πει ή να αποδώσει την αλήθεια;. Δεν το κάνει…», είπε ο Νίκος Αναστασιάδης. Ερωτηθείς για το τι θα έπρεπε να πράξει ο Αντόνιο Γκουτέρες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, απάντησε, «να πει την αλήθεια.  Δεν το κάνει γιατί θεωρεί ότι αν το κάνει θα έρθει σε ρήξη με μια εκ των δύο πλευρών, θα χάσει την εμπιστοσύνη  και δεν θα μπορεί να διαδραματίσει τον ρόλο του. Εγώ θεωρώ ότι δεν είναι ορθή αντιμετώπιση των πραγμάτων, η επιτήδεια ουδετερότητα που τηρείται», υπέδειξε ο κ. Αναστασιάδης. 

«Δεν μπορεί», συνέχισε ο Πρόεδρος, «στις 27 του Σεπτέμβρη να δίδει έκθεση που να λέει ότι οι εσωτερικές πτυχές είχαν συμφωνηθεί και να αποδίδει εύσημα στις εγγυήτριες δυνάμεις που ήταν η βασική αιτία να μην ολοκληρωθεί η στρατηγική συμφωνία ενόψει της εμμονής της Τουρκίας για παραμονή εγγυήσεων και στρατευμάτων. Αυτό που ενοχλεί είναι ότι η μη έκδοση ανακοίνωσης σαν αποτέλεσμα υπαναχώρησης, δεν θα έπρεπε να αποτρέψει τον Γενικό Γραμματέα να πει τη θέση και την απόφαση του. Δεν είναι θέμα συμβιβασμού του, είναι θέμα υποχρέωσης του να ενεργεί εντός του ρόλου εντολής του», ανέφερε σε έντονο ύφος. 

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος

Ερωτηθείς εάν είμαστε σε αδιέξοδο στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, απάντησε πως βρισκόμαστε σε μια επικίνδυνη στασιμότητα, με μεγαλύτερο κίνδυνο την παγίωση των τετελεσμένων. 

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, αν αυτή η κατάσταση μπορεί να δημιουργήσει νέες εστίες έντασης εκτίμησε πως δεν θα φέρει νέες εστίες, αλλά θα παγιώσει την απαράδεκτη κρατούσα κατάσταση. «Για αυτό υπέβαλα και την πρόταση για ουσιώδη ΜΟΕ πχ να τεθεί η Αμμόχωστος υπό τη διοίκηση των ΗΕ, ως αντάλλαγμα να τεθεί υπό τη διοίκηση των ΗΕ το αεροδρόμιο της Τύμβου, να λειτουργήσει ο λιμένας της Αμμοχώστου νόμιμα, με αντάλλαγμα την αποδοχή κατάπλου πλοίων που φέρουν την κυπριακή σημαία στα τουρκικά λιμάνια και για το θέμα των υδρογονανθράκων πλέον της συμφωνίας που έχει επιτευχθεί από το 2012, έδωσα τη θεσμοθέτηση του ειδικού ταμείου υδρογονανθράκων, το θέμα ανοίγματος καταπιστευτικού λογαριασμού για τα έσοδα των Τουρκοκυπρίων, προσθέτοντας ότι αν η Τουρκία αναγνωρίσει την κυπριακή ΑΟΖ, τότε να δικαιούνται ακόμα και με μη λύση του Κυπριακού να αποσύρουν τα χρήματα για τις ανάγκες τους», υπενθύμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. 

Οι νέες προτάσεις

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αναφέρθηκε στις ιδέες που κατέθεσε ενώπιον του Γενικού Γραμματέα, υπενθυμίζοντας πως αυτό συνέβη, διότι ο ίδιος ο Αντόνιο Γκουτέρες το ζήτησε. «Με έκκληση του Γενικού Γραμματέα έχω καταθέσει μια σειρά από ιδέες. Πρώτη κατέθεσα την ιδέα για αποκέντρωση εξουσιών, με στόχο να σμικρυνθούν τα σημεία τριβής και παράλληλα να διασφαλίζεται η λειτουργικότητα του κράτους». 

Μια άλλη πρόταση, συνέχισε, «ήταν η υιοθέτηση του κοινοβουλευτικού συστήματος με εκ περιτροπής πρωθυπουργία, με ένα πρόεδρο τελετουργικό. Γιατί εισηγήθηκα αυτό το σύστημα; Γιατί η Κυβέρνηση θα εκλέγετο με κοινό πρόγραμμα και συνεπώς είτε Ελληνοκύπριος είτε Τουρκοκύπριος ήταν ο πρωθυπουργός η υλοποίηση του προγράμματος θα είχε σημασία». 

Για την πρόταση για επάνοδο στο Σύνταγμα του 1960 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, επανέλαβε πως αυτή η πρόταση είναι «μια άλλη απόδειξη των καλών μας προθέσεων, να ξεπεραστούν προβλήματα που δημιουργούνται σαν αποτέλεσμα της λεγόμενης απομόνωσης και επίτευξη στρατηγικής συμφωνίες με βάση τα όσα έχουν ήδη συμφωνηθεί, δεδομένου ότι τίποτα δεν έχει συμφωνηθεί εάν δεν έχουν συμφωνηθεί όλα». 

«Λένε πολλοί, ότι άφησα τον χρόνο να περάσει», είπε και απάντησε πως, «δεν έμεινε ενέργεια που δεν έκανα. Ποιοι είναι αυτοί που ολιγώρησαν και περίμεναν τις εκλογές για να φύγει ο Ακιντζί και να έρθει ο Τατάρ;», διερωτήθηκε και απάντησε, «η Τουρκία που συνεχώς επικαλείτο μια το Brexit, μια τις ευρωεκλογές, μια τις τοπικές εκλογές.»

Το επόμενο βήμα στο Κυπριακό

Ερωτηθείς εάν η Κύπρος θα προχωρήσει σε ενίσχυση της αποτρεπτικής της ισχύος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, απάντησε πως, «δεν μπορεί ποτέ να μπούμε σε μια κούρσα εξοπλισμών, λαμβάνοντας υπόψη τα μεγέθη της χώρας και τις δυνατότητες άλλων χωρών. Αυτό που θεωρούμε ως ασπίδα μας είναι οι συμφωνίες αμυντικής συνεργασίας. Αυτό που θέλουμε είναι να είμαστε μια δύναμη σταθερότητας και ειρήνης. Δεν θεωρώ ότι το Κυπριακό μπορεί να λυθεί μέσα από εμπόλεμες συμπεριφορές», εξήγησε. 

Κληθείς να καταθέσει το καταληκτικό του σχόλιο για τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό, ο Νίκος Αναστασιάδης, επανέλαβε πως, «η προσπάθεια παραμένει και θα συνεχίσει χωρίς παρεκκλίσεις να είναι για εξεύρεση λύσης στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, των όρων εντολής του ΓΓ στη βάση ότι πρέπει να είναι λειτουργικό, βιώσιμο, πραγματικά ανεξάρτητο με κατάργηση εγγυήσεων και στρατευμάτων, κράτος. Κινητοποιούμε όσες των δυνάμεων μας και αυτό καταδεικνύεται και από την προεδρική δήλωση του ΣΑ όπου και τα 15 μέλη, με τη διεύρυνση των σχέσεων με τις ΗΠΑ, χωρίς να διασαλεύονται οι σχέσεις με την Ρωσία, με τα τριμερή σχήματα, είτε συνεργασίες με τα μέλη της ΕΕ του Νότου. Κάνουμε ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να ασκήσουμε επιρροή στην Τουρκία. Θέλω να ελπίζω ότι θα υπάρξουν εκείνες οι συνθήκες, που θα οδηγήσουν τους Τουρκοκύπριους στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και θα βοηθήσει και τους ίδιους», κατέληξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. 

Η απάντηση για τα Pandora Papers

O Nίκος Αναστασιάδης κλήθηκε να απαντήσει και για την εμπλοκή του ονόματος του δικηγορικού γραφείου που φέρει το όνομα του και διαχειρίζονται οι θυγατέρες του στις νέες αποκαλύψεις που προκάλεσαν παγκόσμιο σάλο για πολιτικά πρόσωπα που εμπλέκονται σε offshore εταιρείες. 

«Ένα θα ήθελα να πω» ανέφερε ο Πρόεδρος. «Αναφέρονται σε 35 τόσους ηγέτες και 330 άλλους αξιωματούχους γιατί έχουν ανακαλύψει ότι μέσω offshore έχουν πλούτο σε χώρες του εξωτερικού. Οι ίδιοι διαπιστώνουν ότι δεν υπάρχει οτιδήποτε εις βάρος του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ανακάλυψαν ότι το δικηγορικό γραφείο που φέρει το όνομα μου, ενέγραφε offshore, οι οποίες πλέον καταργήθηκαν μετά και από υποδείξεις. Έχουμε καταργήσει αυτό το είδος των εταιριών που απέκρυπταν τους μετόχους. Άστε που από το 1997 ουδέποτε ασχολήθηκα με το δικηγορικό γραφείο. Εκείνο που με εκπλήττει είναι ποια σκοπιμότητα υπηρετείται όταν μιλούν για διεφθαρμένους ηγέτες ή αξιωματούχους να εμφανίζεται ένα δικηγορικό γραφείο και να προσπαθούν να δημιουργήσουν θέμα.  Γνωρίζω σκοπιμότητες, δεν θέλω να κάνω αναφορά. Και θέλω ένα έντιμο άνθρωπο να βρει τον συσχετισμό, μεταξύ αυτών που είχαν πλούτο και εμένα». 

Δειτε Επισης

Κάλεσε την Τουρκία να αρπάξει την ευκαιρία, βλέπει διάθεση από Γερμανία για πιο πρωταγωνιστικό ρόλο ο ΠτΔ
Στεφάνου: Διαχρονική η στήριξη ΑΚΕΛ στα αιτήματα των πολύτεκνων
«Κομβικό» το δημοψήφισμα για σχέδιο Ανάν λέει ο Τατάρ και παραπέμπει στο «όραμα» των δύο κρατών
Άκυρο Βουλής για αποσπάσεις δημοσίων υπαλλήλων και αορίστου χρόνου-«Γάγγραινα και βόλεμα ημετέρων»
Αιχμές στην Επ. Εσωτερικών για έλλειψη διαβούλευσης στα ν/σ Περί Αλλοδαπών και Μετανάστευσης
Οι αγωνιστές ΕΟΚΑ 1955-1959 καταγγέλλουν το Υφ. Πολιτισμού για «θέμα γλώσσας» στη Μπιενάλε
Στις 3232 οι υποψηφιότητες για τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης-Δείτε αναλυτικά ανά δήμο και επαρχία
Ε/κ και Τ/κ κόμματα ενθαρρύνουν προσπάθειες επανέναρξης συνομιλιών για Κυπριακό
Απαντά στην καταχώρηση της αγωγής από τον Αναστασιάδη ο Δρουσιώτης-«Κίνηση πανικού και εκφοβισμού»
Ετοιμότητα ΕΦ για παροχή βοήθειας στην ΕΕ με κάθε δυνατό τρόπο στην αντιμετώπιση κρίσεων στο μέλλον