Στα χαρακώματα ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ με αφορμή τα Pandora Papers-Χωρίς τέλος ο χαρτοπόλεμος

Νέα κόντρα ξέσπασε ανάμεσα σε κυβερνών κόμμα και Αριστερά, με αφορμή τα Pandora Papers και την αναφορά που γίνεται στο δικηγορικό γραφείο του Προέδρου της Δημοκρατίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Βγαίνει μπροστά ο Αναστασιάδης για τα Pandora Papers-«Ουδέν μεμπτό»

Την αρχή έκανε το ΑΚΕΛ, που σε ανακοίνωσή του ανέφερε πως ουδείς πέφτει από τα σύννεφα για την εμπλοκή του Γραφείου Νίκος Αναστασιάδης στα Pandora Papers. Υποστήριξε, δε, ότι έχει καταστεί ρουτίνα ο κ. Αναστασιάδης και το δικηγορικό του γραφείο να φιγουράρουν σε διεθνή σκάνδαλα διαφθοράς και ξεπλύματος μαύρου χρήματος δισεκατομμυρίων.

«Τι θα πουν τώρα το Προεδρικό και η Πινδάρου; Ότι τους πολεμά η Guardian και το BBC; Το μόνο σίγουρο είναι ότι η Κύπρος διασύρεται και εξευτελίζεται για άλλη μια φορά ανά την οικουμένη, εξαιτίας του κ. Αναστασιάδη και της κυβέρνησης του Συναγερμού».

Η απάντηση του Δημοκρατικού Συναγερμού ήρθε λίγο αργότερα. Συγκεκριμένα, σε τρεις προτάσεις, ο ΔΗΣΥ ανέφερε πως θα αποτελούσε έκπληξη πρώτου βαθμού, εάν το ΑΚΕΛ δεν έσπευδε να εκμεταλλευτεί, δημοσιεύματα στα οποία αναφέρεται το όνομα του Προέδρου της Δημοκρατίας.

«Το γεγονός ότι στα δημοσιεύματα επισημαίνεται ότι δεν προκύπτει οτιδήποτε μεμπτό για τον Πρόεδρο, περνά σε δεύτερη μοίρα μπροστά στη βούλησή τους για δημιουργία κλίματος έντασης και υπονόμευσης του. Της αλήθειας προέχει το κομματικό συμφέρον».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Απορρίπτει τις υπόνοιες των Pandora Papers ο Αναστασιάδης-«Δεν έχω γνώση»

Ανταπάντησε το ΑΚΕΛ

Το ΑΚΕΛ σήκωσε το γάντι και ανταπάντησε στον ΔΗΣΥ, με επίσης τρεις προτάσεις. Συγκεκριμένα, η απάντηση ήρθε διά στόματος Γιώργου Κουκουμά, που ανέφερε πως «επισημαίνουμε στο ΔΗΣΥ ότι αυτά που αλλεπάλληλα δημοσιεύονται στο διεθνή Τύπο για τον κ. Αναστασιάδη δεν είναι βροχή. Εδώ και 8 χρόνια ο ΔΗΣΥ συγκαλύπτει χωρίς ντροπή τον κ. Αναστασιάδη σε όλα τα θέματα διαφθοράς και σύγκρουσης συμφέροντος που εμπλέκεται».

Καταλήγοντας, υπέδειξε πως του δημοσίου συμφέροντος «και του συμφέροντος της χώρας προέχει το κομματικό και προσωπικό συμφέρον».

Για να λάβει ξανά απάντηση από τον ΔΗΣΥ, ο οποίος ανέφερε πως «καλό θα ήταν να μην μπερδεύονται στο ΑΚΕΛ. Διότι είναι το ΑΚΕΛ που υπηρέτησε και υπηρετεί την "αρχή", το κόμμα και τα μάτια σας. Είναι το ΑΚΕΛ που κατέστησε τη διαπλοκή ως θεσμική «κανονικότητα», με αποτέλεσμα υψηλά στελέχη του να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες του νόμου. Άρα ναι, για το ΑΚΕΛ παραμένει αυτοσκοπός το κομματικό συμφέρον».

Ανακοινώσεις και από άλλα κόμματα

Για τα Pandora Papers έχουν εκδώσει ανακοίνωση και άλλα κόμματα. Συγκεκριμένα, το Δημοκρατικό Κόμμα, το οποίο ανέφερε πως το πλήγμα κατά της αξιοπιστίας της Κύπρου καθίσταται ολοένα και πιο βαρύ, «καθώς η χώρα μας εξακολουθεί να συμπεριλαμβάνεται σε σχεδόν κάθε διεθνές σκάνδαλο που αποκαλύπτεται τα τελευταία χρόνια για αθέμιτο πλουτισμό, διαφθορά και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος».

Προστίθεται πως δυστυχώς ούτε από τα Pandora Papers, λείπει το όνομα του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη και του πρώην δικηγορικού του γραφείου, που φιγουράρει στις κύριες ειδήσεις διεθνών και έγκριτων Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης όπως το CNN, το BBC και η Guardian.

«To διεθνές ρεζίλεμα της Κύπρου συνεχίζεται αμείωτο την ώρα που ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, φαίνεται να νίπτει και αυτή τη φορά τας χείρας, πέφτοντας όμως σε αντιφάσεις. Σύμφωνα με την Guardian ο ΠτΔ ανέφερε ότι από το δικηγορικό του γραφείο έφυγε το 1997. Ενώ σε περσινή του αναφορά έλεγε ότι μέχρι το 2013 ήταν δικηγόρος. Ο Πρόεδρος οφείλει να δώσει σαφείς απαντήσεις στον κυπριακό λαό και να απολογηθεί, πρωτίστως γιατί μετά από 9 σχεδόν χρόνια διακυβέρνησης δεν κατάφερε να αποκαταστήσει τη φήμη της χώρας μας».

Από πλευράς του, το Κίνημα Οικολόγων υποδεικνύει πως για ακόμη μια φορά, γίνεται «διάσημο» για τους λάθος λόγους το νησί μας. Αυτή τη φορά οι αποκαλύψεις του διεθνές δικτύου «International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ)» που ακούουν στο όνομα «Pandora Papers», παρουσιάζουν εκ νέου πόσο βαθιά είναι βουτηγμένη στα οικονομικά σκάνδαλα η Κυβέρνηση μας.

«Όπως αποκάλυψε το BBC σε δημοσίευμά του ημερομηνίας 3 Οκτωβρίου 2021, νομικό πρόσωπο που ίδρυσε ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης φέρεται να παρουσιάζει «εικονικούς» ιδιοκτήτες προκειμένου να αποκρύψει τους πραγματικούς κατόχους μιας σειράς από offshore εταιρείες που έχουν καταθέσεις στα Βρετανικά Παρθένα Νησιά. Ανάμεσά τους περιλαμβάνεται και Ρώσος πολιτικός, ο οποίος κατηγορείται για υπεξαίρεση, κάτι το οποίο η εταιρεία απορρίπτει».

Σε δηλώσεις του ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών κ. Σταύρος Παπαδούρης ανέφερε πως «Μετά από τα δημοσιεύματα του OCCRP και το πρόγραμμα των ‘χρυσών’ διαβατηρίων, έρχεται τώρα από την έρευνα του ICIJ να προσθέσει στην αρνητική εικόνα που δημιουργήθηκε στο εξωτερικό για την Κύπρο. Ο τόπος μας διασύρεται διαρκώς από την Κυβέρνηση Αναστασιάδη και τους παραστεκάμενους του.

«Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης πρέπει άμεσα να απαντήσει επίσημα και δημόσια για τα όσα του καταλογίζονται και εκείνου και του πρώην δικηγορικού του γραφείου. Ειδικά όσον αφορά την καταγγελία ότι χρησιμοποίησε το ιδιωτικό τζέτ του συγκεκριμένου Ρώσου επιχειρηματία «δωρεάν» αφορά θέμα που άπτεται όχι μόνο παραβίασης του κώδικα δεοντολογίας που ο ίδιος ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θεσμοθέτησε, αλλά και πιθανού «δούναι και λαβείν» του ιδίου του προέδρου. Η δε αρχική του τοποθέτηση ότι δεν γνωρίζει για τις υπηρεσίες που έχει προσφέρει το γραφείο του στο συγκεκριμένο πρόσωπο μάλλον καταρρίπτονται από την «δωρεάν» παροχή του ιδιωτικού του τζετ την τελευταία στιγμή, όπως ο ίδιος ο πρόεδρος το περιγράφει. Τονίζουμε πως η μόνη απάντηση στη διαφθορά είναι η διαφάνεια».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μαύρο χρήμα δισεκατομμυρίων αποκαλύπτουν τα Pandora Papers-Εμπλέκουν δικηγορικό Αναστασιάδη

Δειτε Επισης

Ανήλικη ξυλοκόπησε άγρια τη 17χρονη αδερφή της στην Ελλάδα-Το θύμα έχασε τις αισθήσεις του
Άνοδος 5,4% στις αφίξεις τουριστών την πρώτη τριμηνία 2024-Αισιοδοξία Υφ. Τουρισμού
Παρουσίασε το όραμά του για το Δήμο Λευκωσίας ο Νίκος Τορναρίτης-Οι δώδεκα προτεραιότητές του
Εκ πρώτης όψεως ευθύνες για την απόδραση κρατούμενου από τις Κεντρικές-Εν αναμονή της έκθεσης γεγονότων
Απαντά στη συσκότιση της Αστυνομίας για σοβαρές υποθέσεις ο Χαρτσιώτης-Τα ρίχνει στα ΜΜΕ «που εστιάζουν στα αρνητικά»
Δεν είναι ευχαριστημένος με τα μέτρα για το έγκλημα ο Χαρτσιώτης-«Ευελπιστώ να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα»
Στέλνει στη Βουλή το θέμα μετακίνησης ψηφοφόρων το ΑΚΕΛ-Ζητά διερεύνηση πριν τις εκλογές
Επιστολή Στεφάνου σε Κεραυνό για πράσινη φορολογία-Ζητά ξανά αναβολή της επιβολής της
Συμπλοκή και μαχαιρώματα μεταξύ Σύρων στη Λευκωσία-Οι ισχυρισμοί των εμπλεκομένων
Δεκαεννιάχρονος έχασε τον έλεγχο της μοτοσικλέτας του και προσέκρουσε σε πάσσαλο (pics)