Ετοιμάζει νέα προσπάθεια ο ΟΗΕ, ενημερώνει το Εθνικό Συμβούλιο ο Πρόεδρος

Για τα αποτελέσματα της τριμερούς, αλλά και των κατ΄ ιδίαν επαφών του στη Νέα Υόρκη θα ενημερώσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας το Εθνικό Συμβούλιο που συνέρχεται σήμερα. Στη σκιά του φιάσκου της τριμερούς, όπου ο Ερσίν Τατάρ υπαναχώρησε από τα συμφωνηθέντα, η πολιτική ηγεσία, καλείται να εξετάσει τα νέα δεδομένα στο Κυπριακό.  

Νέα δεδομένα, που σε καμία περίπτωση δεν ικανοποιούν κανένα, αφού ουσιαστικά οι νέες εξελίξεις, επαναβεβαίωσαν το αδιέξοδο που προκαλούν οι τουρκικές θέσεις στις οποίες παραμένει αμετακίνητος ο Ερσίν Τατάρ. Η άλλη πλευρά, επενδύει αφενός στην κόπωση του διεθνή παράγοντα, που θα έχει ως αποτέλεσμα την εγκατάλειψη των προσπαθειών του Κυπριακού, που θα αφήνει ανοικτό το πεδίο για δημιουργία νέων τετελεσμένων. Αφετέρου η άλλη πλευρά, επενδύει στην ανάγκη της Λευκωσίας για εξελίξεις στο Κυπριακό και γνωρίζει πως όσο το δυνατό πιο μεγάλη πίεση εξασκήσει, τόσα περισσότερα θα κερδίσει σε μια επικείμενη διαπραγμάτευση. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στο ψυγείο τουλάχιστον μέχρι την άνοιξη του 2023 το Κυπριακό

Κατά τη διάρκεια του Εθνικού Συμβουλίου, τα κόμματα θα έχουν την ευκαιρία να καταθέσουν τις απόψεις τους για τις εξελίξεις. Ωστόσο στην παρούσα φάση, προβάλλει ως πιο επιτακτική ανάγκη από τη συνήθη τακτική της κριτικής και της αντιπολίτευσης, ο καταρτισμός μιας στρατηγικής που θα βελτιώσει σε βάθος χρόνου -αφού βραχυπρόθεσμα δεν αναμένονται οι όποιες εξελίξεις- τη διαπραγματευτική θέση της πλευράς μας, που σήμερα μοιάζει να βρίσκεται εγκλωβισμένοι μέσα στους τουρκικούς τακτικισμούς. 

Επί της ουσίας, η υπαναχώρηση Τατάρ, προκάλεσε αμηχανία ακόμα και στα Ηνωμένα Εθνη, αφού ακριβώς μια εβδομάδα μετά, δεν έχει εκδοθεί καμία ανακοίνωση για την τριμερή της περασμένης Δευτέρας. Ο Αντόνιο Γκουτέρες και οι συνεργάτες του, θεώρησαν πως από τη στιγμή που η συμφωνία που επιτεύχθηκε δεν μπορεί πλέον να εφαρμοστεί, αφού ο Ερσίν Τατάρ, απέσυρε τη συγκατάθεση του για διορισμό ειδικού απεσταλμένου από το Συμβούλιο Ασφαλείας, δεν υπάρχει λόγος να εκδοθεί οποιαδήποτε ανακοίνωση. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Απαντά για την μη έκδοση ανακοίνωσης για την τριμερή ο ΟΗΕ-«Συνειδητή απόφαση»

Ενδεικτική του επιπέδου αδυναμίας συνεννόησης με τον κατοχικό ηγέτη, είναι και οι χθεσινές δηλώσεις του, όπου ούτε λίγο ούτε πολύ, κατηγόρησε τον Νίκο Αναστασιάδη, ότι αυτός συμφώνησε σε διορισμό προσωπικού απεσταλμένου και άλλαξε γνώμη μετά την τριμερή και για αυτό το λόγο δεν υπήρξαν επίσημες ανακοινώσεις από τα Ηνωμένα Έθνη. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έπαθε πατατράκ ο Τατάρ, βγαίνει κούππα άπαννη για ειδικό αντιπρόσωπο

Την ίδια ώρα, αποφασίσθηκε όπως συνεχιστούν οι προσπάθειες για εντοπισμό κοινού εδάφους με τα εμπλεκόμενα μέρη, μέσω των επαφών που θα έχει η Βοηθός Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Ρόζμαρι Ντι Κάρλο. Η κα. Ντι Κάρλο, αναμένεται να έχει επαφές με τους δύο ηγέτες, έτσι ώστε να αποκτήσει ιδίαν αντίληψη για το μέγεθος του χάσματος και να πάει στον Γενικό Γραμματέα με συγκεκριμένη πρόταση. Ιδιαίτερα θορυβημένα από τις εξελίξεις, είναι και τα πέντε Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας τα οποία είχαν ζητήσει ώστε ο νέος ειδικός απεσταλμένος, να λάβει όρους εντολής από το ΣΑ. Δεν αποκλείεται το επόμενο διάστημα, να ληφθούν πρωτοβουλίες και να ασκηθούν ανάλογες πιέσεις προς την Άγκυρα, αν και οι προσδοκίες και από αυτή την προσπάθεια είναι εξίσου περιορισμένες. 

Έρχεται ο Στιούαρτ
Σε μια άλλη εξέλιξη, τις τελευταίες ημέρες ξεκαθάρισε και το ζήτημα με την αντικατάσταση της Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, να δίνει τη συγκατάθεσή του για τον διορισμό του  Καναδού Κόλιν Στιούαρτ ως του νέου Ειδικού Αντιπροσώπου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο.

Ο κ. Στιούαρτ υπηρετούσε προηγουμένως ως Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στη Δυτική Σαχάρα, όπου θα πάει να τον αντικαταστήσει η Ελίζαμπεθ Σπέχαρ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ο Καναδός Κόλιν Στιούαρτ αντικαταστάτης της Σπέχαρ-Έδωσε συγκατάθεσή ο ΠτΔ

Στη Σλοβενία ο Πρόεδρος
Στο μεταξύ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μεταβεί μετά το Εθνικό Συμβούλιο, στη Σλοβενία όπου θα συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ - Δυτικών Βαλκανίων, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 6 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που δόθηκε από την ΕΕ, "στη σύνοδο κορυφής ΕΕ - Δυτικών Βαλκανίων, που θα γίνει στο Brdo pri Kranju, υπό την αιγίδα της Σλοβενικής Προεδρίας της ΕΕ, θα λάβουν μέρος ηγέτες από τα κράτη μέλη της ΕΕ και την Αλβανία, τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, τη Σερβία, το Μαυροβούνιο, τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας και το Κόσοβο".

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ θα προεδρεύσει της Συνόδου Κορυφής. Την ΕΕ θα εκπροσωπήσουν τόσο ο κ. Μισέλ όσο και η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Στις 5 Οκτωβρίου, την παραμονή δηλαδή της Συνόδου Κορυφής, οι ηγέτες της ΕΕ αναμένεται να παρακαθίσουν σε ανεπίσημο δείπνο εργασίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Εξάλλου στις 7 Οκτωβρίου θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Κύπρο ο Πρόεδρος της Πολωνίας, Andrzej Duda, ο οποίος θα έχει συνομιλίες με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δριμύ κατηγορώ Κυβέρνησης σε ΑΚΕΛ-«Εξισώνουν τον Πρόεδρο με Τατάρ και Ερντογάν»

Δειτε Επισης

Ή αυτοί ή εκείνος... Η απόφαση επί της προσφυγής θα γράψει το τέλος της ιστορίας
Ξεκινά επίσημα η προεκλογική κούρσα-Κατατίθενται οι υποψηφιότητες των Ευρωεκλογών
Η ανάγκη της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στα σχολεία και οι μύθοι που καταρρίφθηκαν
Οι άνθρωποι της νύχτας δραστηριοποιούνται πλέον την ημέρα και η Αστυνομία αναζητά χειροκροτητές
Γυρίζουν τον χρόνο στην εποχή Αλέξη οι έρευνες για την ενέδρα-Στο κάδρο δύο Επαρχίες, είχαν πληροφορίες οι Αρχές
Διερευνά τα παράπονα καταναλωτών για υψηλούς λογαριασμούς υδατοπρομήθειας ο Δήμος Πάφου
Το σκανδαλοθηρικό National Enquirer είχε συμφωνία με τον Τραμπ για να «θάβει» ρεπορτάζ εναντίον του
Αποζημίωση 139 εκατ. για την ανεπαρκή έρευνα του FBI κατά του Λάρι Νάσαρ θα λάβουν τα θύματά του
Θλίψη για την απώλεια της Ελένης Νικήτα εκφράζει το Υφυπουργείο Πολιτισμού
Οι υποψήφιοι Δήμαρχοι, Αντιδήμαρχοι που στηρίζει το Κόμμα για τα Ζώα σε Λευκωσία