Υπέγραψαν κοινή διακήρυξη καταδίκης των ενεργειών στην Αμμόχωστο κόμματα από όλο τον κόσμο

Κόμματα από όλο τον κόσμο που στηρίζουν την εκστρατεία του ΑΚΕΛ για την Αμμόχωστο και την επανένωση της Κύπρου απαιτούν τον τερματισμό όλων των τουρκικών παράνομων ενεργειών που, όπως αναφέρουν, αυξάνουν τις εντάσεις στην Κύπρο και γύρω από αυτήν, δημιουργούν νέα διχοτομικά τετελεσμένα και υπονομεύουν τις προοπτικές επανέναρξης απευθείας και ουσιαστικών διαπραγματεύσεων, οι οποίες συνιστούν τη μόνη διαθέσιμη οδό για την επανένωση της Κύπρου και του λαού της.

Συγκεκριμένα 45 κόμματα του εξωτερικού συνυπογράφουν Κοινή Διακήρυξη, με την οποία καταδικάζουν τις ενέργειες της Τουρκίας στα Βαρώσια και στηρίζουν τον αγώνα του κυπριακού λαού για επανένωση της πατρίδας του.

Στην Κοινή Διακήρυξη αναφέρεται, μεταξύ άλλων, πως "καταδικάζουμε τις εντεινόμενες αρνητικές ενέργειες της Τουρκίας κατά της Κύπρου, όπως αυτές εκφράζονται με τη δημιουργία νέων τετελεσμένων εντός και γύρω από το νησί. Οι πρόσφατες και κλιμακούμενες αρνητικές εξελίξεις στα Βαρώσια, στην περιφραγμένη περιοχή της Αμμοχώστου, είναι εξαιρετικά ανησυχητικές και υποστηρίζουμε όλες τις προσπάθειες που στοχεύουν στην ανατροπή τους. Τονίζουμε ότι οι τουρκικές προκλήσεις και παράνομες ενέργειες εξυπηρετούν αποκλειστικά και μόνο τη μόνιμη διαίρεση των Κυπρίων και της κοινής τους πατρίδας".

Επίσης τα κόμματα σημειώνουν πως "καταδικάζουμε τις απαράδεκτες παρεμβάσεις της Τουρκίας εντός της τουρκοκυπριακής κοινότητα οι οποίες στοχεύουν στην αποσιώπηση των δημοκρατικών θέσεων της τουρκοκυπριακής κοινότητας, απειλούν την κοινοτική τους ύπαρξη, υποθάλπουν την οικονομική και πολιτισμική αφομοίωση των Τουρκοκυπρίων και επιχειρούν να σιγήσουν τις φωνές των Τουρκοκυπρίων που αντιστέκονται στις επιβουλές της τουρκικής κυβέρνησης".

Ακόμη απαιτούν τον άμεσο τερματισμό όλων των καταδικαστέων μονομερών ενεργειών που μεταβάλλουν το προσωρινό στάτους κβο των Βαρωσίων κατά παράβαση των σχετικών Ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και που επιδιώκουν να προετοιμάσουν την περιοχή για τον παράνομο εποικισμό της και τΤην επιστροφή στα Βαρώσια των νόμιμων κατοίκων τους μετά την αδιαπραγμάτευτη μεταφορά της περιφραγμένης περιοχής υπό τον έλεγχο της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, όπως προβλέπεται στα σχετικά ψηφίσματα.

Επίσης απαιτούν τον τερματισμό όλων των τουρκικών παράνομων ενεργειών που αυξάνουν περαιτέρω τις εντάσεις στο νησί και γύρω από αυτό, δημιουργούν νέα διχοτομικά τετελεσμένα και υπονομεύουν τις προοπτικές επανέναρξης απευθείας και ουσιαστικών διαπραγματεύσεων, οι οποίες συνιστούν τη μόνη διαθέσιμη οδό για την επανένωση της Κύπρου και του λαού της.

Ζητούν εξάλλου την άμεση επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων στη συμφωνημένη βάση λύσης της δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας με μία και μόνη κυριαρχία, μία και μόνη διεθνή νομική προσωπικότητα και μία και μόνη ιθαγένεια, με πολιτική ισότητα μεταξύ των δύο κοινοτήτων, όπως αυτή καθορίζεται από τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, "καθώς επίσης και από το σημείο που σταμάτησαν στο Κράνς Μοντανά το 2017∙ συνεπώς, στη βάση της Κοινής Διακήρυξης των δύο ηγετών του 2014, του Πλαισίου των Έξι Σημείων του κ. Γκουτέρες της 30ης Ιουνίου 2017 και των συγκλίσεων που επιτεύχθηκαν μέχρι το τέλος της Διάσκεψης".

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Οι υποψήφιοι Δήμαρχοι, Αντιδήμαρχοι που στηρίζει το Κόμμα για τα Ζώα σε Λευκωσία
Στεφάνου: Οι Τοπικές Αρχές να αξιοποιηθούν ως πεδίο αγώνα
Xριστοδουλίδης: Oι μνήμες και οι σκέψεις όσων έζησαν τα τραγικά γεγονότα είναι πιο έντονες και επιτακτικές
Μ. Ραουνά: Εργαζόμαστε για μια επιτυχή Προεδρία ΕΕ με θετικό αποτύπωμα
Η επέτειος του σχέδιο Ανάν και οι διαφορετικές προσεγγίσεις στα κατεχόμενα
Συνδρομή για βοήθεια προς Λίβανο, επανεξέταση κατάστασης Συρίας ζητά από ομολόγους της η ΠτΒ
Εγκρίθηκαν οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες της ΕΕ από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Αναγκαιότητα η φορολογική μεταρρύθμιση λένε ΑΚΕΛ-συνδικαλιστές οργανώσεις
Στα 40 εκ. ευρώ της Κύπρου οι δαπάνες για φιλοξενία των Ουκρανών προσφύγων-Όσα δείχνει έκθεση της Ε.Υ.
Εγκρίθηκε από Ευρωκοινοβούλιο η αναθεώρηση κανόνων για καταπολέμηση εμπορίας ανθρώπων