Κανονικά η διεξαγωγή της Συνδιάσκεψης της ΕΔΕΚ-Επίθεση Σιζόπουλου κατά πάντων

Από τις δέκα το πρωί, βρίσκεται σε εξέλιξη η Εκλογική Συνδιάσκεψη της ΕΔΕΚ για την Επαρχία Λευκωσίας, που πραγματοποιείται στη δημοσιογραφική Εστία, παρά το δικαστικό διάταγμα που εκδόθηκε την περασμένη Πέμπτη, από το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας, για αναστολή της διεξαγωγής του. 

Η Επαρχιακή Συνδιάσκεψη, ξεκίνησε με ομιλία του προέδρου της ΕΔΕΚ, Μαρίνου Σιζόπουλου, ενώ η ψηφοφορία για αναδείξει την νέας ηγεσίας του κόμματος στην Επαρχία Λευκωσίας ολοκληρώνεται στις επτά το απόγευμα. 

Η Συνδιάσκεψη πραγματοποιείται στη σκιά του εμφυλίου που βρίσκεται σε εξέλιξη, μεταξύ της ηγεσίας και των μελών που απαιτούν την επανεξέταση του μητρώου μελών, καταγγέλλοντας παραποίηση του από τον Μαρίνο Σιζόπουλου. Υπενθυμίζεται ότι τρία μέλη της Κεντρικής Επιτροπής προσέφυγαν στο Δικαστήριο ζητώντας αναστολή της εκλογικής Συνδιάσκεψης και κατ΄ επέκταση επίλυση του ζητήματος με το μητρώο

Το Δικαστήριο εξέδωσε διάταγμα μετά από προσφυγή τριών υποψηφίων των εκλογών, με το οποίο αναστέλλει τις εκλογές, μέχρι την ολοκλήρωση της δικαστικής μάχης και την ετυμηγορία του Δικαστηρίου, το οποίο στην ουσία θα αποφασίσει τι μέλλει γενέσθαι με το μητρώο του κόμματος, αν θα ελεγχθεί και με ποιο τρόπο, καθώς υπάρχουν καταγγελίες πως έγιναν παραποιήσεις. Παρά την απόφαση του Δικαστηρίου, ο πρόεδρος του κόμματος, Μαρίνος Σιζόπουλος, τόνισε πως η νομοθεσία καλύπτει απόλυτα την ΕΔΕΚ για την διεξαγωγή των εκλογών.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην Επαρχιακή Συνδιάσκεψη της Λευκωσίας, στην οποία δεν συμμετέχουν τα μέλη που διαφωνούν με την ηγεσία για το θέμα του μητρώου υπέδειξε πως το μητρώο μένει στη νομική ευθύνη του προέδρου του κόμματος, ενώ κατηγόρησε την άλλη πλευρά, πως πέρα από την παρανομία που έγινε με την κλοπή του μητρώου, έγινε και παραποίηση, μόνο και μόνο για να δημιουργηθεί πρόβλημα στο κόμμα. 

Την ίδια ώρα ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, διερωτήθηκε, αν αποσκοπεί στην ενότητα η προσφυγή στα Δικαστήρια, ενώ εξαπέλυσε νέα πυρά, κατηγορώντας τους, ότι υπονόμευαν το κόμμα τόσο καιρό, ενώ κάθονταν σπίτι τους και ξαφνικά θυμήθηκαν όλοι ότι πρέπει να ενώσουμε το κόμμα. «Που είναι σήμερα; Τους έχετε δει καθόλου, τους καλώ να έρθουν εδώ», υπέδειξε ο Μαρίνος Σιζόπουλος. 

Από τα πυρά του Μαρίνου Σιζόπουλου, δεν γλίτωσε ο τέως πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Γιαννάκης Ομήρου. «Καταρχάς», είπε ο κ. Σιζόπουλος, «ο τέως πρόεδρος του κόμματος, ποτέ δεν μας παρέδωσε το κόμμα, αλλά το εγκατέλειψε χωρίς να δώσει εξηγήσεις και χωρίς να αποχαιρετίσει κανένα στο κόμμα».

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, αναφέρθηκε, ενώπιον των παριστάμενων μελών της Επαρχιακής του κόμματος στη Λευκωσία, για τα οικονομικά ζητήματα για τα οποία του ασκούνται κριτική από τον ανθυποψήφιο του Γιώργο Βαρνάβα, υπενθυμίζοντας την οικονομική κατάσταση, όταν παραλάμβανε το κόμμα και για το γεγονός  ότι σήμερα ξοφλήθηκαν όλα τα χρέη και υπάρχει ένα αποθεματικό, ύψους 200 χιλιάδων ευρώ.

Σε δηλώσεις του στο πλαίσιο της διαδικασίας, ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι «εκεί όπου υπάρχει το κακό υπάρχει και το καλό. Σε μας επαφίεται, μέσα από τους προγραμματισμούς με ψυχραιμία και νηφαλιότητα, όπως αποδείξαμε το τελευταίο διάστημα, να διαχειριστούμε και αυτή την κρίση προς όφελος της ΕΔΕΚ, και κύρια προς όφελος της πατρίδας μας - καθώς εισερχόμαστε σε μια κρίσιμη περίοδο για το Κυπριακό -  αλλά κυρίως για την στήριξη των ευάλωτων ομάδων πληθυσμού που σήμερα υφίστανται τις συνέπεις της οικονομικής κρίσης, αρχικά του ’12-’13 και σήμερα της πανδημίας».

Είμαστε απόλυτα βέβαιοι πως τα μέλη της ΕΔΕΚ θα δώσουν αποστομωτική απάντηση σε αυτούς που στο όνομα δήθεν της ενότητας, στην ουσία προσπαθούν να διασύρουν και να εξευτελίσουν το κόμμα, ανέφερε ο κ. Σιζόπουλος, είτε με καταγγελίες στην αστυνομία, είτε με προσφυγές στα δικαστήρια, είτε με αναστολή των δημοκρατικών διαδικασιών και της διαφάνειας «που όπως έχετε διαπιστώσει είναι σε πλήρη εξέλιξη και με πλήρη σεβασμό προς τους πολίτες και τα μέλη του κόμματος που γίνονται αυτές οι διαδικασίες».

Ερωτηθείς για το πώς προχωράει η διαδικασία από εδώ και πέρα, ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι στην ΕΔΕΚ έχουν καθιερώσει την πλήρη δημοκρατία με τη συμμετοχή όλων των μελών του κόμματος σε όλες τις διαδικασίες. Σήμερα, ανέφερε, ολοκληρώνεται ο κύκλος των Επαρχιακών Συνδιασκέψεων,  όπου οι Επαρχιακές οργανώσεις εκλέγουν με ανοικτές διαδικασίες τις Επαρχιακές Επιτροπές και τα 50 από τα 100 συνολικά μέλη της Κεντρικής Επιτροπής.

Τα υπόλοιπα 50 μέλη όπως και η ηγεσία του κόμματος, είπε, θα εκλέγουν στο Εκλογικό Συνέδριο, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 24 Οκτωβρίου και πιθανόν στις 30 Οκτωβρίου, οπόταν θα εκλεγεί ο Πρόεδρος, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος, ο Αντιπρόεδρος και τα άλλα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, μέσα από την συμμετοχή όλων των μελών του κόμματος.

Γι’ αυτό, συνέχισε, από την ανάληψη των καθηκόντων του Προέδρου από τον ίδιο έχουν καθιερώσει την τοποθέτηση καλπών σε όλες τις επαρχίες, για να διευκολύνουν τη συμμετοχή όλων των μελών και απρόσκοπτα να εκφράσουν το δημοκρατικό τους δικαίωμα.

Στο σχόλιο δημοσιογράφου ότι το αποτέλεσμα θα φανεί στο τέλος του μήνα, ο Μαρίνος Σιζόπουλος είπε «ακριβώς, το αποτέλεσμα θα είναι στις 30 ή 31 Οκτωβρίου όταν θα είναι η εκλογική διαδικασία».

Σε ερώτηση πώς θα λήξει η αντιπαράθεση στην ΕΔΕΚ, ο Πρόεδρος του κόμματος ανέφερε ότι από δικής του πλευράς δεν έχει προσφύγει στην δικαιοσύνη και θα ανταποκρίνεται σε αυτά που έχουν προκύψει ως αδήριτη υποχρέωση, λόγω της προσφυγής κάποιων στη δικαιοσύνη με τον τρόπο που το έκαναν.

Το συγκεκριμένο διάταγμα, είπε, έχει σοβαρές παρατυπίες λέγοντας ότι στη βάση των γνωματεύσεων των νομικών του συμβούλων ακολούθησε αυτή τη διαδικασία σήμερα και είναι οι νομικοί σύμβουλοι που θα κληθούν να χειριστούν το θέμα νομικά.

 

 

Πάντως, κομματικές πηγές που μίλησαν στον REPORTER, από το χώρο όπου πραγματοποιείται η Επαρχιακή Συνδιάσκεψη Λευκωσίας, έστειλαν το μήνυμα, πως οι ΕΔΕΚίτες δίνουν μαζικά το παρών τους και πως αναμένεται αθρόα προσέλευση των μελών κατά τη ψηφοφορία, η οποία πλέον λαμβάνει τη μορφή διαμαρτυρίας προς όσους, «σέρνουν την ΕΔΕΚ με αδιαφανείς διαδικασίες και ψεύδη στα Δικαστήρια».

Η ψηφοφορία έχει ξεκινήσει στις 12 και θα ολοκληρωθεί στις επτά το απόγευμα. 

 

  

 

 

Δειτε Επισης

Το προεκλογικό προφίλ του ΔΗΣΥ-Η μεσαία τάξη, η ευρωπαϊκή ταυτότητα και η «υπεύθυνη αντιπολίτευση»
Όταν οι φιλίες και οι συγγένειες συναντούν τα high politics
Σημαντικά επιτεύγματα στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας για Ωκεανούς
ΓΓ της Κοινοπολιτείας: Η Κύπρος πρώτη στη βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια
Στεφάνου: Έχουμε τα εχέγγυα να κερδίσουμε το στοίχημα των εκλογών
Πολιτική αντιπαράθεση στα κατεχόμενα για Συμπεράσματα Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Δημιουργείται λόμπι πίεσης για αποχαρακτηρισμό στη Συρία-Εξασφαλίστηκε υποστήριξη από δέκα κράτη
Επικρίνει την Κυβέρνηση το ΑΚΕΛ-«Ξέφραγο αμπέλι για τους σφαγείς των λαών»
Oι τρεις προτάσεις νόμου του ΔΗΣΥ για τα πρόστιμα από τις κάμερες-«Η Κυβέρνηση οφείλει να βελτιώσει την κατάσταση»
Για μεταναστευτικό θα ενημερώσει η ΠτΒ τη Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων ΕΕ