Ν. Αναστασιάδης: Μεθοδεύσεις για να μετατρέψουν την ΚΔ σε τουρκικό προτεκτοράτο

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης δέχθηκε, σήμερα, τον χαιρετισμό της στρατιωτικής παρέλασης για την επέτειο της Ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, που πραγματοποιήθηκε στη λεωφόρο Ιωσήφ Χατζηιωσήφ, στη Λευκωσία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Παγωμένοι οι Έλληνες, προφητικοί οι Τούρκοι-Πώς έγινε δεκτή η ανακήρυξη της ΚΔ

Μετά το πέρας της παρέλασης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε στα ΜΜΕ ότι, «γιορτάζουμε σήμερα την 61η επέτειο από την εγκαθίδρυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενός κράτους που δημιουργήθηκε ως αποτέλεσμα των αγώνων για αποτίναξη του αποικιακού ζυγού.

Τιμή και δόξα σε όσους έδωσαν τη ζωή τους για την απελευθέρωση της πατρίδας μας.

Τιμή και δόξα σε όσους υπερασπίστηκαν την κυριαρχία και ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας όταν δοκιμάστηκε.

Τιμή και δόξα σε όσους υπερασπίστηκαν την εδαφική ακεραιότητα κατά την τουρκική εισβολή το 1974.

Είναι καλά γνωστό πως για 61 χρόνια περάσαμε δοκιμασίες, ξεκινήσαμε από μια φτωχή αποικία, για να είμαστε σήμερα ένα ευρωπαϊκό σύγχρονο κράτος με δομές, με θεσμούς, με διεθνείς σχέσεις, με ισχυρότατη τη βάση του διεθνούς δικαίου να υπεραμύνεται και να υπερασπίζεται της κυριαρχίας και ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Θα ένιωθα πιο ευτυχής αν σήμερα συνεόρταζαν μαζί μας και οι Τουρκοκύπριοι.

Λυπούμαι διότι οι μεθοδεύσεις ή οι παρεμβάσεις εκείνων που ανέλαβαν να υπερασπιστούν την Κυπριακή Δημοκρατία, οδήγησαν στα τραγικά φαινόμενα που καταγράφονται σήμερα.

Εύχομαι να συνειδητοποιήσουν το συντομότερο, τον δύσκολο δρόμο που τους επέλεξε να ακολουθήσουν, όχι η δική τους βούληση, αλλά η βούληση όσων θέλουν να μετατρέψουν την Κυπριακή Δημοκρατία σε τουρκικό προτεκτοράτο.

Θέλω να συγχαρώ θερμά την Εθνική Φρουρά, γενικότερα τις προσπάθειες που καταβάλλονται για να ενισχυθεί η αποτρεπτική μας δύναμη και είναι με καμάρι και με περηφάνεια που σήμερα παρακολουθήσαμε όλοι τον συνεχή εκσυγχρονισμό της Εθνικής Φρουράς που, επαναλαμβάνω, ο ρόλος της δεν είναι παρά αποτρεπτικός της όποιας επιβουλής, από όπου και αν προέρχεται.

Χρόνια πολλά και εύχομαι σύντομα να είμαστε σε θέση να γιορτάζουμε απαλλαγμένοι από την κατοχή και την επιβουλή που καταγράφεται από την Τουρκία».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το μήνυμα του Προέδρου για την 1η Οκτωβρίου-«Πορευόμαστε με υψηλό φρόνιμα πατριωτισμού»

Νωρίτερα, σήμερα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, συνοδευόμενος από τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου κατέθεσε στεφάνι στα Φυλακισμένα Μνήματα, στη συνέχεια στο Μνημείο Αντιστασιακών στο πάρκο Προεδρικού και στον ανδριάντα του Εθνάρχη Μακαρίου Γ΄ στον προαύλιο χώρο του Προεδρικού Μεγάρου.

  

  

Εξάλλου, μετά την παρέλαση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η σύζυγος του κα Άντρη Αναστασιάδη παρέθεσαν δεξίωση στους επικεφαλής των Διπλωματικών Αποστολών στην Κύπρο.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά τη στρατιωτική παρέλαση για την 1η Οκτωβρίου, ο υπουργός Άμυνας, Χαράλαμπος Πετρίδης είπε ότι «γιορτάζουμε σήμερα την 61η επέτειο της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας και τιμούμε όσους αγωνίστηκαν και θυσίασαν τη ζωή τους για την προάσπιση της ελευθερίας και της δημοκρατίας.

Η πληγή από την κατοχική δύναμη είναι ακόμη ανοικτή, ο εισβολέας είναι ακόμη στα χώματα μας για να μας θυμίζει ότι ο αγώνας προς τελική δικαίωση συνεχίζεται.

Η Κύπρος, ως μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα, με εξαιρετικές σχέσεις με τα όμορα κράτη και στιβαρές αμυντικές συνεργασίες εντός και εκτός ΕΕ, στέλνει μήνυμα σταθερότητας και ειρήνης με βάση το διεθνές δίκαιο. Παράλληλα, η Εθνική Φρουρά βρίσκεται σε πορεία συνεχούς αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού ώστε να φέρει σε πέρας την αποστολή της που δεν είναι άλλη από την προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.

Με την ευκαιρία χαιρετίζω την πρόσφατη ιστορική αμυντική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας. Αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την εμπέδωση συνθηκών ειρήνης και ασφάλειας στη Μεσόγειο, αλλά και για τη στρατιωτική αυτονομία της ΕΕ.

Η παρουσία του φίλου Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Νίκου Παναγιωτόπουλου και του Αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων της Ελλάδας, Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου αποδεικνύουν τους διαχρονικούς δεσμούς των δύο χωρών και το κλίμα σύμπνοιας, ενότητας και ομοψυχίας με το οποίο πορευόμαστε. Τους συγχαίρω για τη συμφωνία με τη Γαλλία, καθώς η αμυντική ενίσχυση της Ελληνικής Δημοκρατίας είναι πάντοτε καλά νέα για τον Κυπριακό και τον απανταχού Ελληνισμό.

Για ακόμα μια χρονιά η στρατιωτική παρέλαση διεξήχθη με υψηλό φρόνημα, εργατικότητα και επαγγελματισμό. Εκφράζω την ευαρέσκεια μου στον Αρχηγό, αντιστράτηγο Δημόκριτο Ζερβάκη και στο προσωπικό της Εθνικής Φρουράς, στο προσωπικό των Σωμάτων Ασφαλείας, αλλά και σε όλους όσοι καθ’ οιονδήποτε τρόπο συνέβαλαν στην επιτυχία.

Καταλήγοντας ευχαριστώ θερμά τους Πρέσβεις και τους Ακόλουθους Άμυνας για την εδώ τους παρουσία. Χρόνια πολλά στην Κυπριακή Δημοκρατία, χρόνια πολλά σε όλους».

Από πλευράς του, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά τη στρατιωτική παρέλαση για την 1η Οκτωβρίου, είπε ότι «με ιδιαίτερη τιμή και συγκίνηση συμμετέχουμε σήμερα στους εορτασμούς της 61ης επετείου της Ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η φετινή επέτειος έχει ξεχωριστή σημασία καθώς συμπίπτει με τους εορτασμούς για τα 200 χρόνια από την έναρξη της Επανάστασης για την αποτίναξη του τουρκικού ζυγού, την Εθνική Παλιγγενεσία, την ανεξαρτησία της Ελλάδας και τη σύσταση του σύγχρονου ελληνικού κράτους.

Στη μεγάλη αυτή επέτειος για την Ελλάδα, τους Έλληνες, τον Ελληνισμό και το Έθνος μας τιμούμε όλους τους ήρωες του ’21, τιμούμε επίσης τους Κύπριους αδελφούς μας, αυτούς που πολέμησαν με αυταπάρνηση και ηρωισμό στο πλευρό των Ελλήνων, με λαμπρό παράδειγμα την ηρωική φάλαγγα των Κυπρίων και έδωσαν το αίμα τους κατά το ’21. Στη μάχη των Αθηνών, στην έξοδο του Μεσολογγίου και αλλού.

Σήμερα, λοιπόν, κατά την επέτειο της Ανεξαρτησίας υποκλινόμαστε και αποτίνουμε φόρο τιμής σε όλους τους Κυπρίους και Ελλαδίτες που αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για να την ελευθερία και ανεξαρτησία του Κυπριακού Ελληνισμού. Τιμούμε τους τραυματίες, τους αγνοούμενους και τους μαχητές που αγωνίστηκαν για την ανεξαρτησία της Κύπρου.

Είναι μακρύς ο κατάλογος των Κυπρίων ηρώων που έδωσαν τη ζωή τους. Καραολής, Δημητρίου, Αυξεντίου, Παλληκαρίδης. Αργότερα Ισαάκ, Σολωμού, πάρα πολλοί. Η θυσία τους παραμένει επίκαιρη πάντοτε και χαράσσει τον δρόμο για την κοινή πορεία που έπρεπε και πρέπει να ακολουθήσουμε για μια δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση του Κυπριακού. Μια λύση απολύτως εναρμονισμένη με το διεθνές δίκαιο και τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, με πλήρη κυριαρχία, πλήρη ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα.

Η Κύπρος είναι η τελευταία χώρα της Ευρώπης που σκίζεται από ένα εσωτερικό τείχος, αυτό που σκίζει το έδαφος της και τις καρδιές μας.

Η Ελλάδα βρισκόταν, βρίσκεται και θα βρίσκεται πάντοτε στο πλευρό της Κύπρου για τη δικαίωση του αγώνα της. Και αυτό είναι κάτι που πρέπει να γνωρίζει ο κυπριακός λαός.

Η Ελλάδα και η Κύπρος, η Κύπρος και η Ελλάδα, ως κράτη μέλη της ΕΕ, συντονίζουμε τις ενέργειες μας σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την προάσπιση των εθνικών μας συμφερόντων. Παράλληλα ενώνουμε τις δυνάμεις μας για την ανάπτυξη ευρύτερων περιφερειακών συνεργασιών, αποτελώντας πυλώνες ειρήνης, ασφάλειας, σταθερότητας και ευημερίας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Από την άλλη μεριά η αναθεωρητική, αποσταθεροποιητική και παραβατική στάση της Τουρκίας απαιτεί τη συνεχή επαγρύπνηση μας καθώς και την ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος των ενόπλων δυνάμεων μας. Καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση. Σε αυτό το πλαίσιο θα συνεχίσουμε αλλά και θα εμβαθύνουμε τη διμερή αμυντική συνεργασία μας η οποία βασίζεται στην αδελφική, στρατηγική σχέση μας με σκοπό την αντιμετώπιση κάθε πρόκλησης και απειλής.

Τελειώνοντας, θα ήθελα από καρδιάς να συγχαρώ για αυτή τη μεγαλειώδη παρέλαση, τα αξιόμαχα στελέχη της Εθνικής Φρουράς και των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων που με υψηλό φρόνημα και αίσθημα καθήκοντος αποτελούν άξιους συνεχιστές των αγώνων του Ελληνισμού και υπερασπιστές της ελευθερίας και ανεξαρτησίας της Κύπρου. Χρόνια πολλά σε όλους».

Δειτε Επισης

Στόλτενμπεργκ: Δεν είναι πολύ αργά για να κερδίσει η Ουκρανία τον πόλεμο
Παρασκηνιακές συνεννοήσεις Ισραήλ-Τουρκίας για τουρκικό ανθρωπιστικό στολίσκο στη Γάζα
BINTEO: Τύπος πήγε σε πλυντήριο αυτοκινήτων το Cybertruck της Tesla και το μετάνιωσε
Μέσα από χίλια μύρια κύματα ψηφίστηκε ο νόμος που επιτρέπει την ταυτοποίηση χρηστών καρτοκινητών
Εγκρίθηκε από τη Βουλή σχέδιο ψηφίσματος για δικαίωμα στο καθαρό περιβάλλον
Αναβρασμός στα αμερικανικά πανεπιστήμια με εκατοντάδες συλλήψεις-Τεταμένες κινητοποιήσεις κατά του πολέμου στη Γάζα
Κάλεσε την Τουρκία να αρπάξει την ευκαιρία, βλέπει διάθεση από Γερμανία για πιο πρωταγωνιστικό ρόλο ο ΠτΔ
Πράσινο Βουλής για νέες κατηγορίες δανείων από τον Κεντρικό Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών
Στεφάνου: Διαχρονική η στήριξη ΑΚΕΛ στα αιτήματα των πολύτεκνων
Λήστεψαν έξι γυναίκες μέσα σε μια ημέρα στη Λεμεσό-Συνελήφθησαν δυο 21χρονοι