Πέμπτη 19 Μαϊ, 2022 | Επικοινωνία
trans gif

Ανέλαβε δράση το ΥΠΟΙΚ-Ραβασάκι στα κόμματα για να επιστρέψουν χρήματα

Μιχάλης Πολυδώρου  01/10/2021 07:08
Ανέλαβε δράση το ΥΠΟΙΚ-Ραβασάκι στα κόμματα για να επιστρέψουν χρήματα

Ανέλαβε δράση το ΥΠΟΙΚ-Ραβασάκι στα κόμματα για να επιστρέψουν χρήματα

Μιχάλης Πολυδώρου  01/10/2021 07:08

Υπό την ευθύνη του Υπουργείου Οικονομικών βρίσκεται πλέον το σήριαλ σε σχέση με τη χρηματοδότηση των κομμάτων, κάποια εκ των οποίων έλαβαν περισσότερα χρήματα, από όσα θα έπρεπε για το 2021 και σήμερα αρνούνται να τα επιστρέψουν στα κρατικά ταμεία. Το όλο θέμα πήρε διαστάσεις μετά τις βουλευτικές εκλογές, με το ΔΗΚΟ, τη Συμμαχία Πολιτών και το Κίνημα Αλληλεγγύης να καλούνται να επιστρέφουν ένα ποσό πέραν του μισού εκατομμυρίου ευρώ συνολικά, που θα πρέπει να αναδιανεμηθεί σε άλλα κόμματα, με τη μερίδα του λέοντος, πέραν τον τριακόσιων χιλιάδων- να προορίζεται για τη Δημοκρατική Παράταξη.  

Υπενθυμίζεται πως το όλο θέμα απασχόλησε τη σύσκεψη αρχηγών την περασμένη εβδομάδα, με το Δημοκρατικό Κόμμα, να εμμένει στη θέση πως δεν πρόκειται να επιστρέψει τα χρήματα, διαφωνώντας και με τη σχετική γνωμάτευση του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα. Εξάλλου το Υπουργείο Οικονομικών, παρά το γεγονός, ότι υπέδειξε στη διεύθυνση της Βουλής των Αντιπροσώπων πως με βάση το Νόμο, αυτή είναι υπεύθυνη για να εισπράξει και να ανακατανείμει τα χρήματα, τελικά θα αναλάβει αυτό την όλη διαδικασία.

Δηλώνει αδυναμία η Βουλή

Μετά τη σύσκεψη αρχηγών, η διευθύντρια της Βουλής, Τασούλα Ιερωνυμίδου, απευθύνθηκε στο Υπουργείο Οικονομικών με επιστολή, στην οποία σημειώνει πως όλα τα ζητήματα που θίχτηκαν από το Υπουργείο, τέθηκαν ενώπιον της Σύσκεψης Αρχηγών της 23ης Σεπτεμβρίου, κατά την οποία όλες οι πλευρές επαναβεβαίωσαν τις προηγουμένως εκφρασθείσες θέσεις τους, τόσο επί του ευρύτερου ζητήματος της χρηματοδότης των πολιτικών κομμάτων όσο και ως προς το περιεχόμενο και τη δεσμευτικότητα της σχετικής γνωμάτευσης του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, η οποία ως γνωστόν ζητήθηκε από τον Γενικό Ελεγκτή και ακολούθως διαβιβάσθηκε από τον ίδιο στη Βουλή των Αντιπροσώπων προς ανάληψη σχετικών ενεργειών.

Ως εκ τούτου, σημειώνει η κ. Ιερωνυμίδου, ενεργούσα βάσει της ειλημμένης απόφασης της Σύσκεψης Αρχηγών, η Βουλή δεν προτίθεται να προβεί σε οποιεσδήποτε ενέργειες προς ανάκτηση και ανακατανομή ποσών, στο πλαίσιο του κονδυλίου «Χορηγία Πολιτικών Κομμάτων.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της ανάγκης εξορθολογισμού του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου για τη χρηματοδότηση πολιτικών κομμάτων, η κ. Ιερωνυμίδου, σημειώνει ότι έχουν κατατεθεί οι απόψεις όλων των κομμάτων και η συζήτηση θα συνεχισθεί σε επίπεδο Σύσκεψης Αρχηγών, στο αμέσως επόμενο διάστημα, με στόχο την κατάθεση σχετικής πρότασης Νόμου, προς τροποποίηση του Περί Πολιτικών Κομμάτων Νόμου, πριν τη ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2022.

Αναλαμβάνει δράση το ΥΠΟΙΚ

Σε απαντητική επιστολή του ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών, Γιώργος Παντελή, σημειώνει, ότι μετά τη λήψη της συγκεκριμένης απάντησης από τη Βουλή, το Υπουργείο Οικονομικών, έχει ήδη αποστείλει επιστολές προς τα επηρεαζόμενα πολιτικά κόμματα, ζητώντας να επιστραφεί στο Πάγιο Ταμείο της Δημοκρατίας, η διαφορά που προκύπτει, λόγω της λανθασμένης κατανομής των χρημάτων της κρατικής χορηγίας.

Την ίδια ώρα, ο κ. Παντελή υποδεικνύει, πως η διαδικασία ανάκτησης των ποσών που λανθασμένα δόθηκαν από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, στα κοινοβουλευτικά κόμματα, θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2021, τονίζοντας πως σε αντίθετη περίπτωση, για σκοπούς διευθέτησης του ζητήματος, το αντίστοιχο ποσό θα αποκοπεί από τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων για το έτος 2022.

Ποια κόμματα έλαβαν επιστολή

Υπενθυμίζεται πως με βάση τον υπολογισμό που είχε γίνει τις προηγούμενες εβδομάδες από το Υπουργείο Οικονομικών, η Συμμαχία Πολιτών θα πρέπει να επιστρέψει 277 χιλιάδες ευρώ το Κίνημα Αλληλεγγύη 251 χιλιάδες, το ΔΗΚΟ 47 χιλιάδες και το ΑΚΕΛ 1500 ευρώ. Από αυτά τα χρήματα 318 χιλιάδες θα πρέπει να δοθούν στην Δημοκρατική Παράταξη, 145 χιλιάδες στο ΕΛΑΜ, 59 χιλιάδες στην ΕΔΕΚ, 37 χιλιάδες στον Δημοκρατικό Συναγερμό και 16 χιλιάδες στο Κίνημα Οικολόγων.

Σύμφωνα με κύκλους της Βουλής, η στάση του Νικόλα Παπαδόπουλου, που απορρίπτει την οποιαδήποτε διευθέτηση του ζητήματος, έχει να κάνει με το γεγονός ότι η μερίδα του λέοντος από αυτά τα λεφτά, θα δοθεί στην Δημοκρατική Παράταξη-Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων και στα στελέχη που έφυγαν πυροβολώντας τον ίδιο από το ΔΗΚΟ τα προηγούμενα χρόνια.

Μάλιστα στη Βουλή κυκλοφόρησε πριν από λίγες μέρες σχετικό σημείωμα με συγκεφαλαίωση απόψεων των κομμάτων για το ζήτημα της κρατικής χορηγίας. Όπως φαίνεται και από τις καταγεγραμμένες απόψεις των κομμάτων που ακολουθούν, όλα τα κόμματα πλην του ΔΗΚΟ, υιοθετούν την άποψη πως οι παρούσες πρόνοιες του Νόμου είναι προβληματικές και ζητούν αφενός την ρύθμιση του ζητήματος και αφετέρου τον επαναϋπολογισμό και την ανακατανομή των χρημάτων, στη βάση και της σχετικής γνωμάτευσης του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Με πρόταση νόμου θα βάλει τέλος στο σήριαλ με τις κομματικές χορηγίες η Βουλή

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας