Ειδικός απεσταλμένος, ΜΟΕ και βλέπουμε-Επιβεβαιώθηκε το αδιέξοδο στην τριμερή

Επιβεβαίωση του χάσματος που προκύπτει λόγω των απαράδεκτων θέσεων της άλλης πλευράς, ήταν το αποτέλεσμα του γεύματος που παρέθεσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον κατοχικό ηγέτη. 

Η μοναδική εξέλιξη που προκύπτει σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, είναι ο διορισμός ειδικού απεσταλμένου (special envoy), διορισμός ο οποίος θα περάσει μέσα από το Συμβούλιο Ασφαλείας, μετά και από την αποχώρηση της Τζέιν Χολ Λουτ. Η συγκεκριμένη απόφαση, ενδεχομένως να ανακοινωθεί αύριο από τον ΟΗΕ. 

Μετά την ολοκλήρωση του γεύματος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε ότι, «ήταν μια, θα πρέπει να πω, δημιουργική συνάντηση. Βεβαίως οι διαφορές καταγράφηκαν. Ανέπτυξε τις θέσεις περί κυριαρχικής ισότητας και περί δύο ανεξαρτήτων κρατών ο κ. Τατάρ και βεβαίως ανέπτυξα τη δική μας θέση που συνάδει απόλυτα με τα ψηφίσματα των ΗΕ, την εντολή του ΓΓ με βάση τα ψηφίσματα, και αναπτύξαμε διάφορους τρόπους πώς προχωρούμε προκειμένου να ξεπεράσουμε τα αδιέξοδα, αλλά και να δημιουργήσουμε προοπτικές επανέναρξης ενός δημιουργικού διαλόγου,

«Λεπτομέρειες», πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «αντιλαμβάνεστε, δεν μπορεί να λεχθούν, αλλά αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι δεν παραλείψαμε να επισημάνουμε όλα όσα επιβαλλόταν να επισημανθούν, προκειμένου να δημιουργηθούν οι ορθές αντιλήψεις περί όσων ακούγονται από την άλλη πλευρά, αλλά ταυτόχρονα και να είμαστε δημιουργικοί στην παραπέρα πορεία».

Για το θέμα διορισμού ειδικού αντιπροσώπου, ο Νίκος Αναστασιάδης υπέδειξε πως, «ο ΓΓ φαίνεται ότι προσανατολίζεται στον διορισμού ειδικού απεσταλμένου (special envoy), προκειμένου να διερευνηθούν Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, αλλά και η πιθανότητα εξεύρεσης κοινού εδάφους για μια μελλοντική προοπτική επανέναρξης του διαλόγου. Σχετική ανακοίνωση θα εκδοθεί αύριο από τα ΗΕ, από το Γραφείο του ΓΓ ύστερα από συνεννόηση και με τις δύο πλευρές».

Ερωτηθείς αν ο ΓΓ των ΗΕ αναφέρθηκε σε συγκεκριμένο πρόσωπο σε σχέση με τον διορισμό ειδικού του απεσταλμένου, ο Πρόεδρος απάντησε αρνητικά.

Σε ερώτηση αν θα υπάρξει άλλη συνάντηση του με τον ΓΓ και τον κ. Τατάρ, ο Πρόεδρος είπε «όχι προς το παρόν, δεν έχουμε συμφωνήσει (κάτι τέτοιο)».

Ερωτηθείς πώς υποδέχθηκε ο ΓΓ των ΗΕ και ο κ. Τατάρ την πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας για επιστροφή στο Σύνταγμα του ’60, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι ο ΓΓ δεν είναι για να σχολιάζει θετικά ή αρνητικά. Εκείνο που συγκρατεί είναι οτιδήποτε μπορεί να αποτελέσει ένα κίνητρο για να φέρει τις δύο κοινότητες κοντά. Ο κ. Τατάρ διατηρεί τις δικές του θέσεις και συνεπώς, σε ώτα μη ακουόντων».

Η συνάντηση διήρκησε μια ώρα και τριάντα λεπτά και σε αυτή συμμετείχαν μόνο οι τρεις άντρες. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Με ανοικτά χαρτιά και... χωρίς ατζέντα στην τριμερή

Τατάρ: Ήταν απλός ένα γεύμα
Την ελπίδα ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ θα εξερευνήσει νέες ιδέες εξέφρασε ο Ερσίν Τατάρ εμμένοντας πως η αναγνώριση της κυριαρχικής ισότητας των Τ/κ είναι ένα δικαίωμα.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων κατά την έξοδό του από το κτίριο των ΗΕ όπου έγινε η άτυπη τριμερής συνάντηση, ο Τ/κ ηγέτης, μιλώντας στα αγγλικά, ανέφερε ότι ήταν ένα πολύ καλό γεύμα και δύο φορές σημείωσε ότι «ήταν απλώς ένα γεύμα».

Μίλησαν, ανέφερε, για διάφορα θέματα,. «Ελπίζουμε ότι τα πράγματα θα προχωρήσουν αλλά όπως σας είπα αυτό ήταν απλά ένα γεύμα. Τα ΗΕ θα εκδώσουν μια ανακοίνωση για το τί συζητήσαμε και θα δούμε πώς θα πάνε τα πράγματα».

Ο κ. Τατάρ πρόσθεσε ότι «συζητήσαμε ό,τι μπορέσαμε και ελπίζουμε ότι ο ΓΓ θα μπορέσει να εξερευνήσει νέες ιδέες γιατί η θέση μας είναι, όπως έλεγα πάντα, ότι έχουμε δικαίωμα να αναγνωριστεί η κυριαρχική μας ισότητα. Θα δούμε πώς θα προχωρήσουμε».

Ερωτηθείς πότε θα είναι το επόμενο βήμα, ο Ερσίν Τατάρ είπε ότι «το Κυπριακό πρόβλημα διαρκεί εδώ και πολλά χρόνια, έτσι δεν βιαζόμαστε».

Αυτό που πρέπει να κάνουμε, συνέχισε, είναι να διατηρήσουμε την θέση μας για να διασφαλίσουμε τα δικαιώματα της κοινότητας μας, του τ/κ «λαού». Και βεβαίως, κατέληξε, χρησιμοποιούμε την ευκαιρία για να συζητήσουμε τον τρόπο που θα προχωρήσουμε.

Δειτε Επισης

Οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Ισραηλινά ΜΜΕ: Μέσω Κύπρου μεταφέρθηκαν αμερικανικοί πύραυλοι από το Κατάρ στο Ισραήλ
Χ. Γεωργιάδης: Πρόωροι οι «πανηγυρισμοί» της Κυβέρνησης για το μεταναστευτικό
Ν. Παπαδόπουλος: Δεν είμαστε όλοι το ίδιο στο μεταναστευτικό
Αυξημένη τροχαία κίνηση στον αυτοκινητόδρομο λόγω τροχαίου
Ενέκρινε ψήφισμα για μεταναστευτικό η Βουλή-Ζητά-Ζητά να εντείνει τις ενέργειες της προς την ΕΕ η Κυβέρνηση
Δυο άμεσα μέτρα για τη μετανάστευση σε επίπεδο ΕΕ ζήτησε ο Στεφάνου
Επικρίνει τα μεγάλα κόμματα ο Κουλίας-«Το μεταναστευτικό πρόβλημα υπήρχε από το 2011»
Ισραήλ vs Ιράν-Σύγκριση αεροπορικών δυνάμεων και συστημάτων αεροπορικής άμυνας (pics)
Εικόνες από τον σεισμό 5,6 Ρίχτερ στην Τουρκία-Πληροφορίες ότι κατέρρευσαν μιναρέδες, ζημιές σε σπίτια