Σε εξέλιξη η τριμερής-Αντάλλαξαν δηλώσεις Αναστασιάδης και Τατάρ

Ελπίζουμε σε μια λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας στη βάση των ψηφισμάτων του ΣΑ των ΗΕ, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης προσερχόμενος στο γεύμα στο οποίο παρακάθεται με τον ΓΓ των ΗΕ και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, στη Νέα Υόρκη.

Σε δηλώσεις του προσερχόμενος στη 1μμ (ώρα Νέας Υόρκης) στο Γραφείο του ΓΓ των ΗΕ κ. Αντόνιο Γκουτέρες, όπου θα παρακαθίσει σε άτυπη συνάντηση, υπό μορφή γεύματος, μαζί με τον ΓΓ των ΗΕ και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη κ. Ερσίν Τατάρ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ερωτηθείς από Τουρκάλα δημοσιογράφο του Πρακτορείου Ανατολού, αν είναι ανοικτός σε μια λύση δύο κρατών, είπε «όχι. Ελπίζουμε σε μια λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, όλων των ψηφισμάτων».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Με ανοικτά χαρτιά και... χωρίς ατζέντα στην τριμερή

Τον Πρόεδρο Αναστασιάδης συνόδευε στο κτήριο των ΗΕ ο Διαπραγματευτής κ. Ανδρέας Μαυρογιάννης. Η συνάντηση πραγματοποιείται στο πλαίσιο γεύματος που παραχωρεί στους δυο ηγέτες ο κ. Γκουτέρες. Πρώτος στο κτίριο του ΟΗΕ εισήλθε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ενώ ακολούθησε λίγα λεπτά αργότερα ο κατοχικός ηγέτης.

Αμετακίνητος ο Τατάρ

«Εδώ και 60 χρόνια έχουμε το κράτος μας, στην Κύπρο η πραγματικότητα είναι ότι εδώ και 60 χρόνια υπάρχουν δύο κράτη» δήλωσε ο Ερσίν Τατάρ προσερχόμενος στο γεύμα του ΓΓ του ΟΗΕ απόψε.

Κληθείς να σχολιάσει την απόρριψη από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη της λύσης δύο κρατών που ο ίδιος προτείνει, ο κ. Τατάρ είπε ότι «η Δημοκρατία που λένε Κυπριακή έχει μετατραπεί σε εκείνη την πλευρά ένα ε/κ κράτος. Για αυτό στον βορρά της Κύπρου υπάρχει το κράτος της τδβκ, που είναι το κράτος των Τ/κ», όπως είπε αναφερόμενος στο ψευδοκράτος.

«Υπάρχει για 60 χρόνια. Μετά από αυτό το διάστημα, σίγουρα κάποιος δεν εγκαταλείπει το κράτος του».

Εξάλλου, όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο κ. Ολγκούν μιλώντας στην τηλεόραση του παράνομου «Μπαϊράκ» πριν από την έναρξη της άτυπης τριμερούς, είπε ότι στο γεύμα η κάθε πλευρά θα πει τις απόψεις της και αυτή η συνάντηση «δεν είναι αποχαιρετιστήρια». Εάν γίνει αντιληπτό, πρόσθεσε, ότι η ισότητα των πλευρών στην Κύπρο είναι απαραίτητη και ένα αποτέλεσμα δεν μπορεί να εξευρεθεί χωρίς την επίτευξη μιας ισορροπίας,  χωρίς την εξίσωση του καθεστώτος των πλευρών, η μία πλευρά να είναι κράτος και η άλλη να μην έχει στάτους, εάν οι πλευρές φτάσουν σε μια συμφωνία στο ότι αυτό είναι απαραίτητο, τότε «βεβαίως και μπορεί να υπάρξει ένα αποτέλεσμα ώστε να αρχίσουν διαπραγματεύσεις».

«Επιθυμία μας είναι να επιτευχθεί αυτή η ισορροπία και να γίνει αντιληπτό γιατί αυτό είναι απαραίτητο. Δεν είναι δυνατόν να υπάρξει μια βιώσιμη συμφωνία στην Κύπρο υπό συνθήκες όπου ένα από τα δύο μέρη είναι ανώτερο, καμία πλευρά δεν θέλει να υπαχθεί στην άλλη πλευρά στην Κύπρο και αυτό είναι ένα δικαίωμα», πρόσθεσε.

Περιμένουν «με 4 μάτια», είπε ο κ. Ολγκούν, την συνάντηση αυτή και να είναι σε εποικοδομητική ατμόσφαιρα προσθέτοντας ότι η ομιλία του Προέδρου Αναστασιάδη στην ΓΣ του ΟΗΕ ήταν επιθετική, περιείχε άδικες κατηγορίες και ήταν μονόπλευρη.

Επιπλέον, συνέχισε, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος δήλωσε ότι οι Τ/κ δεν θα είναι ποτέ ίσοι με τους Ε/κ. «Ελπίζουμε σε αυτή τη συνάντηση να μην επικρατήσει αυτή η νοοτροπία και να αλλάξει. Εάν αλλάξει αυτή η νοοτροπία, θα ανοίξει ο δρόμος και για επίσημες διαπραγματεύσεις και για μια συμφωνία. Ευχή μας να προκύψει αυτό σε αυτή την συνάντηση».

Ο κ. Ολγκούν είπε ότι μετά την συνάντηση ο Τ/κ ηγέτης θα προβεί σε δηλώσεις, Ανέφερε επίσης ότι η τ/κ αντιπροσωπεία θα αναχωρήσει από την Νέα Υόρκη απόψε τα μεσάνυχτα – τοπική ώρα – αύριο θα βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη και αύριο το βράδυ θα φτάσουν στα κατεχόμενα.

Τι θα επιδιώξει ο Γκουτέρες

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο γεύμα που παραθέτει ο Γενικός Γραμματέας στους δύο ηγέτης, θα παρευρίσκονται μόνο οι τρεις άνδρες, ενώ αναμένεται να έχει διάρκεια πέραν της μιας ώρας. Σύμφωνα με πηγές από την Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνων, ο Γενικός Γραμματέας θα επιδιώξει να εκμεταλλευθεί την παρουσία των δύο ηγετών στη Νέα Υόρκη, ώστε από το γεύμα να υπάρξει κάποιο παραγωγικό αποτέλεσμα. 

Υπενθυμίζεται ότι προηγήθηκαν χωριστές συναντήσεις του κ. Γκουτέρες με τους δυο ηγέτες την προηγούμενη εβδομάδα κατά τις οποίες ο ΓΓ του ΟΗΕ είχε την ευκαιρία να ακούσει τις θέσεις της κάθε πλευράς ως προς τον δρόμο προς τα μπρος μετά και την άτυπη Διάσκεψη τύπου 5+1 που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Απρίλιο στη Γενεύη, στο πλαίσιο της οποίας δεν κατέστη δυνατό να εξευρεθεί αρκετό κοινό έδαφος, όπως είχε πει ο κ. Γκουτέρες, για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Οι δύο ηγέτες έχουν βολιδοσκοπηθεί για το θέμα του διορισμού ειδικού απεσταλμένου ή ειδικού αντιπροσώπου. Η διαφορά μεταξύ των δύο έγκειται στο γεγονός ότι ο ειδικός απεσταλμένος στο χαρτοφυλάκιο που αναλαμβάνει έχει σαφώς περιορισμένους όρους εντολής, αφού διορίζεται και λογοδοτεί κατευθείαν στον Γενικό Γραμματέα, ενώ ο ειδικός αντιπρόσωπος, λαμβάνει τους όρους εντολής του από το Συμβούλιο Ασφαλείας, κάτι που στην περίπτωση του Κυπριακού θα αναλάμβανε να εργαστεί για να πετύχει μια συμφωνία στα πλαίσια της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, όπως ορίζουν τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας. Η Λευκωσία θα ήθελε ο απεσταλμένος να έχει την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας, ενώ η τουρκική πλευρά, είναι ανένδοτη και απαιτεί προσωπικό απεσταλμένο. 

Δειτε Επισης

Πέραν των 18 χιλιάδων ατόμων εξυπηρετούν τα Επιμορφωτικά Κέντρα
Διακοπές ηλεκτροδότησης την Παρασκευή σε κοινότητες Λεμεσού και Λάρνακας
Δήμαρχος στη Γαλλία απαγορεύει την κυκλοφορία ασυνόδευτων ανήλικων κάτω των 13 ετών
BINTEO: Άλλο ένα περιστατικό για τη Boeing-Αεροσκάφος έχασε τον τροχό του κατά την απογείωση
Οι ισραηλινές δυνάμεις βομβαρδίζουν ξανά τη βόρεια Γάζα-Για αδιάκοπο σφυροκόπημα μιλούν οι Παλαιστίνιοι
BINTEO: Παλαιστής ακινητοποίησε αλιγάτορα 2,5 μέτρων με γυμνά χέρια
Διαπιστώνει παράλειψη και αμέλεια των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών για την ανεξέλεγκτη εισαγωγή σκύλων η Λοττίδη
Συνδρομή για βοήθεια προς Λίβανο, επανεξέταση κατάστασης Συρίας ζητά από ομολόγους της η ΠτΒ
Ο στρατός του Ισραήλ απορρίπτει τους ισχυρισμούς για ομαδικούς τάφους σε νοσοκομεία της Γάζας
Πιάστηκαν ξανά στον ύπνο μέρα μεσημέρι-Οργανώθηκε καλύτερα από την Αστυνομία ο υπόκοσμος για την ενέδρα