Ο… αντίπελλος του Οδυσσέα, οι εκθέσεις-νόμος και τα λαϊκά Δικαστήρια

Για άλλη μια φορά έκθεση του Γενικού Ελεγκτή αποτέλεσε αφορμή για νέο γύρο συγκρούσεων, με τη δημόσια συζήτηση να λαμβάνει πολιτικές διαστάσεις, καθώς για άλλη μια φορά ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης κατηγορήθηκε για σκοπιμότητες με φόντο τις προεδρικές εκλογές του 2023.

Ο Δήμαρχος Παραλιμνίου, Θεόδωρος Πυρίλλης, τον οποίο ο Γενικός Ελεγκτής στην έκθεση του τον έδειξε πίσω από παρεμβάσεις για παραλίες και αναγέρνεις κτιρίων, έγινε λάβρος και εξαπέλυσε δριμύ κατηγορώ κατά του Οδυσσέα Μιχαηλίδη, χρησιμοποιώντας βαριές κουβέντες.

Για το ποιος έχει δίκαιο ή άδικο, ο κάθε ένας μπορεί να εξάγει τα δικά του συμπεράσματα, βλέποντας τα γεγονότα από την δική του οπτική γωνία, ωστόσο, ως γνωστόν, πολλά πράγματα κρίνονται στο παιχνίδι εντυπώσεων που παίζεται δημόσια.

Από τη μια ο Γενικός Ελεγκτής που με τις εκθέσεις του κατάφερε να κερδίσει ένα μεγάλο μέρος του κόσμου που τον κρίνει αδιάφθορο και ως τον «πελλό» που χρειαζόμασταν για να χτυπήσει τη διαφθορά στη ρίζα της, από την άλλη όμως υπάρχουν και αυτοί που φρόντισαν να τον κατεβάσουν λίγο από τον θρόνο του, δείχνοντας πως πίσω από ορισμένες ενέργειες του, κρύβονται πολιτικά κίνητρα.

Πολλοί κατά καιρούς, εξέφρασαν δυσφορία για τις εκθέσεις του Γενικού Ελεγκτή, απορρίπτοντας τα όσα τους καταλογίζονται σε αυτές, με τον ίδιο μάλιστα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να τον επικρίνει και να λέει πως ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης «πρέπει κάποια στιγμή να συνειδητοποιήσει ότι δεν μπορεί να πολιτεύεται», ενώ του έστειλε το μήνυμα πως «δεν μπορεί να μετατραπεί σε κυβερνήτη ή συγκυβερνήτη».

Πριν τις βουλευτικές εκλογές, ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης κατηγορήθηκε επανειλημμένα για την σχέση του με το ΔΗΚΟ, ενώ δεν ήταν λίγοι αυτοί που έλεγαν πως οι ενέργειες και η αντιπολιτευτική του στάση, έχει ορίζοντα τις προεδρικές εκλογές του 2023.

Ανεξαρτήτως για το ποιος έχει δίκαιο ή όχι, θα έλεγε κανείς, παρακολουθώντας τα απανωτά επεισόδια με τις κατηγορίες του Δημάρχου Παραλιμνίου στον Οδυσσέα Μιχαηλίδη, πως ο Γενικός Ελεγκτής βρήκε τον… αντίπελλο του. Και αυτό, γιατί ο κ. Πυρίλλης μπήκε για τα καλά στον χορό, και ίσως είναι πρώτη φορά που είδαμε κρατικό αξιωματούχο να λέει εν ολίγοις τον Γενικό Ελεγκτή διεφθαρμένο. «Κρύβεται και φοβάται ότι θα εκτεθεί ανεπανόρθωτα διότι έντεχνα επιλέγει ποιους θα πλήξει ώστε να μπορούν συγκεκριμένα λόμπι να το εκμεταλλευτούν για εξυπηρέτηση των επιδιώξεών τους. Κρύβεται και φοβάται ότι μέσα από τον δημόσιο διάλογο θα αποδειχθεί ότι δεν είναι αδιάφθορος».

Παράλληλα, ο Δήμαρχος Παραλιμνίου επανάφερε την φημολογία που θέλει τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη να διεκδικεί την προεδρία το 2023, καθώς και την σύνδεση του με πολιτικό κόμμα, λέγοντας πως «εν είμαστε παλαβοί, ούτε ο κόσμος. Ο Γενικός Ελεγκτής στοχοποιεί κάποιους για να ανοίξει το δρόμο σε κάποιους άλλους».

Σημειώνεται πως μετά την έκθεση του Γενικού Ελεγκτή, ο Θεόδωρος Πυρίλλης εξέδωσε δύο ανακοινώσεις και πραγματοποίησε δημοσιογραφική διάσκεψη, ενώ προανήγγειλε την Δευτέρα νέες αποκαλύψεις, κάτι που δείχνει πως το σήριαλ θα έχει και συνέχεια, αφού όπως διαμήνυσε ο Δήμαρχος, «πάνω στην εντιμότητα του Πυρίλλη, όποιος αγγίξει κόφκουνται τα σιέρκα του. Και εάν δεν αποδείξουν αυτά που λεν, θα τους κόψω τα σιέρκα τους».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Χείμαρρος ο Πυρίλλης, πυροβολεί από το ένα μέτρο τον Οδυσσέα-«Έν φοούμαι τίποτε»

Η έλλειψη... Ανωτάτου

Πολλές φορές, οι εκθέσεις του Γενικού Ελεγκτή αμφισβητήθηκαν με ανακοινώσεις, ωστόσο δεν υπάρχει εκτελεστική εξουσία ή αρμόδιο όργανο, ώστε να επανεξεταστεί μια υπόθεση, με αποτέλεσμα οι εκθέσεις αυτές να είναι «επικυρωμένες» με την έκδοση τους.

Τα πρωτόδικα Δικαστήρια, πολλές φορές εκδίδουν αποφάσεις, οι οποίες εφεσιβάλλονται στο Ανώτατο, το οποίο ενδεχομένως να τις ανατρέψει. Δηλαδή, ο κατηγορούμενος ή η Νομική Υπηρεσία, έχει το δικαίωμα να προσφύγει στο Ανώτατο, το οποίο επανεξετάζει την υπόθεση και είτε ανατρέπει την πρωτόδικη απόφαση, είτε την επικυρώνει. Σε περίπτωση που εξαντληθούν όλα τα ένδικα μέσα, η οποιαδήποτε πλευρά, έχει μάλιστα το δικαίωμα να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.  

Συνεπώς, ακόμα και το Δικαστήριο, ενδεχομένως να εκδώσει μια απόφαση η οποία είναι λανθασμένη, ωστόσο υπάρχει μια δεύτερη ευκαιρία και δεν είναι λίγες οι φορές, που είδαμε να ανατρέπονται αποφάσεις που αφορούν σοβαρά αδικήματα, όπως φόνοι, ανθρωποκτονίες, ναρκωτικά κτλ. 

Η Ελεγκτή Υπηρεσία στην ουσία εκδίδει μια έκθεση, βασισμένη σε στοιχεία και θέσεις που λαμβάνει, οι οποίες όμως δεν μπορούν να αμφισβητηθούν και ως εκ τούτου, αυτές μετατρέπονται σε.. Νόμο. Αυτές μπορεί να είναι απόλυτα ορθές, μπορεί όμως και το αντίθετο. Από τη στιγμή όμως που δεν υπάρχει άλλη αρχή για επανεξέταση τους, τότε το μόνο που γίνεται είναι, μετά από κάθε έκθεση να στήνονται λαϊκά δικαστήρια, τόσο από τους μεν όσο και από τους δε, με τον κόσμο να βλέπει το... επίπεδο της δημόσιας συζήτησης να πιάνει πάτο.   

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Βαριές κατηγορίες Πυρίλλη για Οδυσσέα-«Κρύβεται γιατί δεν είναι αδιάφθορος»

Δειτε Επισης

Πολλές αναφορές για κυβερνητική διαφθορά στην Κύπρο καταγράφηκαν σε έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ
Συγκάλεσε Εθνικό Συμβούλιο ο Πρόεδρος-Ενημερώνει αρχηγούς κομμάτων για τις εξελίξεις στο Κυπριακό
ΠΙΝΑΚΕΣ: Η ανάλυση των εκλογέων ανά επαρχία
Παγιδευμένος στη διογκούμενη θεσμική κρίση ο Πρόεδρος-O αντίκτυπος και το ντόμινο από τη πιθανή προσφυγή
«Υλοποιήθηκαν πρωτοποριακά έργα»-Έκανε τον απολογισμό της επταετίας ο Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης
Κ. Κόμπος: Εξαιρετικά ανήσυχη για κατάσταση στη Γάζα η Κύπρος
«Στο δρόμο προς την Ευρώπη, η Τουρκία έχει και πάλι μπροστά της την Κύπρο»
Έδωσαν τα χέρια Κυβέρνηση και κοινωνικοί εταίροι για την απασχόληση αλλοδαπών
Υπ. Ενέργειας: Μετά τη λειτουργία του Great Sea Interconnector η όποια επιβάρυνση
Οι αντιδράσεις κομμάτων για την κρίση στο μέτωπο Ελεγκτή και Εισαγγελίας-Καλεί ΠτΔ να αναλάβει πρωτοβουλία το ΑΚΕΛ