Οι προϋποθέσεις και το προφίλ του υποψηφίου του ΑΚΕΛ για τις Προεδρικές

Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που θα πρέπει να έχει ο υποψήφιος που θα στηρίξει το κόμμα, στις Προεδρικές Εκλογές του 2023, αλλά και τις προϋποθέσεις μιας πιθανής συνεργασίας με άλλα κόμματα, θέτει ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, τονίζοντας πως πέραν από τις κατάλληλες προοπτικές για να κερδίσει η όποια προσωπικότητα στηριχθεί, θα πρέπει να έχει και την προοπτική ότι μπορεί να φέρει την αλλαγή.  

Σε εφ΄όλης της ύλης συνέντευξη του στον REPORTER, ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, επιχειρεί να θέσει το πλαίσιο των όποιων συνεργασιών ενόψει των Προεδρικών, απαντά για τις διαφορετικές προσεγγίσεις με τα κόμματα του Ενδιάμεσου χώρου στο Κυπριακό, ενώ προκαλεί τον Αβέρωφ Νεοφύτου να ξεκαθαρίσει τις θέσεις του στις «τελευταίες φαεινές ιδέες του Προέδρου», σε σχέση με την επιστροφή στο Σύνταγμα του 60’ και όλες αυτές οι παλινωδίες και αντιφάσεις», όπως τις χαρακτηρίζει.

Ο Στέφανος Στεφάνου, χαρακτηρίζει την πρόταση για επιστροφή στο Σύνταγμα του ’60 επικίνδυνη και χωρίς περιεχόμενο, ενώ αναλύει τον τρόπο με τον οποίο το ΑΚΕΛ προσεγγίζει το ζήτημα επανέναρξης των διαπραγματεύσεων, σε συνδυασμό με τις απαράδεκτες θέσεις της άλλης πλευράς. Την ίδια ώρα, αναλύει τους λόγους του κακού αποτελέσματος στις βουλευτικές εκλογές και εξηγεί τους λόγους που σύμφωνα με τον ίδιο το κόμμα δεν κατάφερε να πείσει την κοινωνία, ότι αποτελεί κάτι διαφορετικό.

Δείτε στο βίντεο ολόκληρη τη συνέντευξη του Στέφανου Στεφάνου

Χαμηλά ο πήχης της Τριμερούς

Ο κ. Στεφάνου εμφανίστηκε απαισιόδοξος σε σχέση με την προγραμματισμένη για αύριο τριμερή μεταξύ του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον κατοχικό ηγέτη, υποδεικνύοντας πως μέσα σε αυτό το κλίμα και δεδομένων των διαφωνιών και της προκλητικής στάσης της τουρκικής πλευράς, οι προσδοκίες δεν μπορούν να είναι ψηλά.

Ερωτηθείς εάν οι εξηγήσεις του Προέδρου μετά την πρόταση του για επιστροφή στο Σύνταγμα του ’60 διασκέδασε τις αρχικές του ανησυχίες, ο κ. Στεφάνου, υπέδειξε πως τις έκανε ακόμα πιο μεγάλες. «Πρώτα απ’ όλα, ο Πρόεδρος δεν έδωσε σαφείς εξηγήσεις για το πιο είναι το περιεχόμενο της πρότασης. Δεν ακούσαμε και δεν είδαμε περιεχόμενο της πρότασης. Το μόνο πράγμα που είδαμε είναι ότι ο Πρόεδρος λέει ότι είναι έτοιμος αν επιστρέψουμε πίσω στο Σύνταγμα του 60’ και αποδεχθεί η Τουρκοκυπριακή πλευρά, σημαίνει ότι οι Τουρκοκύπριοι θα επιστρέψουν πίσω στους θεσμούς, όπως προνοεί το Σύνταγμα και την ίδια ώρα θα μπούμε σε μια διαπραγμάτευση για το έδαφος. Το Σύνταγμα του 60’ προνοεί για ενιαίο κράτος. Οι συμφωνίες ψηλού επιπέδου και τα ψηφίσματα προνοούν για Ομοσπονδιακό κράτος, Διζωνικό Δικοινοτικό. Άρα πώς μπορούν να συγκεραστούν αυτά τα δυο πράγματα;», διερωτήθηκε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ.

«Επικίνδυνη και χωρίς περιεχόμενο η πρόταση»

Μάλιστα θέτοντας μια σειρά από ερωτήματα, που σύμφωνα με τον κ. Στεφάνου δεν απαντήθηκαν από την Κυβέρνηση, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, σημείωσε πως, «αυτή την πρόταση που δεν έχει περιεχόμενο, τη θεωρούμε επικίνδυνη, διότι ακριβώς δεν συνάδει με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και τις συμφωνίες υψηλού επιπέδου, όταν έρχεται η τουρκική πλευρά και εκφεύγει των ψηφισμάτων και των συμφωνιών και εμείς σωστά καταγγέλλουμε την τουρκική πλευρά ότι βγαίνει έξω από τα ψηφίσματα, πώς θα είμαστε πειστικοί για την καταγγελία μας όταν και εμείς εκφεύγουμε από τα ψηφίσματα και τις συμφωνίες υψηλού επιπέδου από την άλλη πλευρά; Αυτή η στάση θα μας καταστήσει συνυπεύθυνους για το αδιέξοδο και εάν κατατεθεί από μέρους του προέδρου, προειδοποιούμε ότι αυτό θα οδηγήσει στο να είμαστε συνυπεύθυνοι για τη συνέχιση του αδιεξόδου».

Ερωτηθείς εάν με αυτόν τον τρόπο εξισώνεται από το ΑΚΕΛ η πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας με την πρόταση του Ερσίν Τατάρ για τα δύο κράτη, ο κ. Στεφάνου, απέρριψε κάτι τέτοιο, υποδεικνύοντας πως, «αυτό που λέω είναι ότι απαράδεκτη είναι και η πρόταση για τα δυο κράτη γιατί είναι έξω από αυτό που έχουμε συμφωνήσει για Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία, με πολιτική ισότητα όπως περιγράφεται αυτή στα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ». Και πρόσθεσε πως, «και η πρόταση να πάμε πίσω στο Σύνταγμα του 60’ είναι επίσης έξω από τα ψηφίσματα. Άρα και οι δυο προτάσεις είναι εκτός. Ο ίδιος ο Πρόεδρος, βάζει τη θέση του ουσιαστικά στην ίδια μοίρα με την Τουρκική πλευρά που είναι έξω από τα ψηφίσματα. Ενώ η απάντηση θα έπρεπε να ήταν να είμαστε όσο ποτέ άλλοτε συνεπείς σε αυτά που συμφωνήσαμε και υπάρχουν στις συμφωνίες υψηλού επιπέδου 77’-79’ και στα ψηφίσματα που προνοούν για λύση ΔΔΟ».

Σε σχέση με την αυριανή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Γενικό Γραμματέα και τον Ερσίν Τατάρ,  ο κ. Στεφάνου σημείωσε πως ακόμα και οι άλλες προτάσεις του Προέδρου για αποκεντρωμένη ομοσπονδία ζήτησε εξηγήσεις από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τις οποίες όμως ποτέ δεν έλαβε. «Όχι μόνο εμείς και άλλες πολιτικές δυνάμεις και εντός και εκτός του Εθνικού Συμβουλίου είπαμε, Πρόεδρε, η αποκεντρωμένη ομοσπονδία μας παραπέμπει στη συζήτηση για τις αρμοδιότητες. Γιατί πόσο συγκεντρωμένη και πόσο αποκεντρωμένη είναι μια ομοσπονδία, εξαρτάται από τις αρμοδιότητες που θα έχει η κεντρική κυβέρνηση. Επειδή το θέμα έχει συζητηθεί και έχει συμφωνηθεί στις διαπραγματεύσεις, το θέμα των αρμοδιοτήτων είναι στις συγκλίσεις πλην κάποιων ελάχιστων εξαιρέσεων, πέστε μας αφού θα πάτε τώρα στη συζήτηση της αποκεντρωμένης ομοσπονδίας, ποιες αρμοδιότητες θα αποσύρεται από την κεντρική κυβέρνηση και θα παν πίσω στις περιφέρειες; Θα αποσυρθούν αρμοδιότητες, η απόσυρση των οποίων θα οδηγεί σε κινδύνους σε σχέση με το πόσο ισχυρή είναι η ομοσπονδία; Θα έχουμε ομοσπονδία ή τελικά θα έχουμε συνομοσπονδία; Δεν είναι μόνο ο αριθμός των αρμοδιοτήτων, είναι και η ποιότητα των αρμοδιοτήτων. Σε αυτό το θέμα ο Πρόεδρος δεν έχει ποτέ τοποθετηθεί. Δεν έχει ενημερώσει τις πολιτικές δυνάμεις, εάν έχει πρόταση για την αποκεντρωμένη ομοσπονδία με περιεχόμενο, να μας πει ποιες αρμοδιότητες θα πάνε πίσω στις περιφέρειες. Ποτέ δεν απάντησε…», σημείωσε ο κ. Στεφάνου.

«Πρόβλημα αξιοπιστίας του Αναστασιάδη»

Εξάλλου ερωτηθείς για το γεγονός ότι το ΑΚΕΛ απορρίπτει αφενός την πρόταση για επιστροφή στο Σύνταγμα του ’60 και αφετέρου την πρόταση για αποκεντρωμένη, ενώ την ίδια ώρα κατηγορεί τον Νίκο Αναστασιάδη, πως εμφανίζεται απορριπτικός και δεν δείχνει την απαιτούμενη διάθεση για να λυθεί το Κυπριακό, ο κ. Στεφάνου απάντησε πως αυτό που λέει το ΑΚΕΛ, «είναι ότι σε αυτή την κατάσταση του αδιεξόδου με την Τουρκία απενεχοποιημένη, με βάση την έκθεση του κ. Γκουτέρες μετά το Κρανς Μοντανά, στην Τουρκία απένειμε επαίνους για την παρουσία της και ο κ. Γκουτέρες φόρτωσε την ευθύνη για την αποτυχία και στις δυο πλευρές. Στη συνέχεια όσες φορές απευθυνθήκαμε στον ΓΓ ως Ελληνοκυπριακή πλευρά και είπαμε ότι είμαστε έτοιμοι να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις, η απάντησή του ήταν ότι δεν έχει πειστεί από την πολιτική βούληση τόσο της Ε/κ πλευράς, όσο και της Τ/κ, για να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις».

Επομένως εδώ, συνέχισε ο κ. Στεφάνου, «έχουμε ένα πρόβλημα αξιοπιστίας. Δεν πείθουμε τον Γενικό Γραμματέα. Του λέμε λοιπόν του Προέδρου, για να αποκατασταθεί αυτό το πρόβλημα αξιοπιστίας και να βάλεις πίεση πολιτική και διπλωματική πάνω στην τουρκική πλευρά, εσύ Πρόεδρε, πρέπει να υιοθετήσεις πλήρως τη θέση του ΓΓ που λέει επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από το σημείο που διακόπηκαν, διαφυλάσσοντας τις συγκλίσεις και διαπραγματευόμενοι του πλαισίου Γκουτέρες και την ίδια ώρα να καταθέσεις και πρόταση για το πώς μπορεί να δημιουργηθεί δυναμική».

Δεν πείσαμε τους πολίτες

Σε σχέση με τα αποτελέσματα των βουλευτικών και την αυτοκριτική που ακολούθησε εντός του κόμματος κατά τη διάρκεια του προσυνεδριακού και συνεδριακού διαλόγου, ο κ. Στεφάνου εξέφρασε την άποψη πως σε γενικές γραμμές το ΑΚΕΛ δεν κατάφερε να πείσει τους πολίτες πως αποτελεί την άλλη φωνή. «Είναι φανερό, είπε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, «ότι μέσα σε αυτό το κλίμα, δεν πείσαμε στον βαθμό που θα θέλαμε, ότι αποτελούμε την άλλη φωνή. Ότι έχουμε συγκεκριμένες προτάσεις για αντιμετώπιση των μεγάλων και μικρότερων ζητημάτων που αφορούν πρωτίστως τη χώρα και την κοινωνία αλλά και την καθημερινότητα του πολίτη. Είναι γι’ αυτό ακριβώς τον λόγο, που επιμερίζουμε ιδιαίτερη προσοχή τώρα έτσι ώστε να είμαστε πιο συγκεκριμένοι στις τοποθετήσεις μας, να λαμβάνουμε μέτρα και ιδιαίτερη φροντίδα έτσι ώστε η φωνή μας να μεταφέρεται και να γίνεται κατανοητή στην κοινωνία, που συνήθως προσπερνά τα πάντα επιφανειακά, σε ένα γρήγορο ρυθμό που επιβάλει η εποχή και την ίδια ώρα προσπαθούμε να ενισχύσουμε τις σχέσεις μας με την κοινωνία που διαχρονικά αποτελεί και τη ζωοδόχο πηγή για την ισχυρή παρουσία του ΑΚΕΛ στην κυπριακή κοινωνία».

Δεν υφίσταται ΔΗΣΑΚΕΛ στο Κυπριακό

Ερωτηθείς εάν η ταύτιση θέσεων με το ΔΗΚΟ προεκλογικά τελικά προκάλεσε ζημιά, ο κ. Στεφάνου, εξέφρασε την άποψη πως αυτό που κόστισε, «ήταν η αντίληψη που σε ένα μέρος της κοινωνίας κυριάρχησε και αυτό ήταν μέσα στην επικοινωνιακή στρατηγική των κυβερνόντων, ότι λίγο πολύ το ΑΚΕΛ και το ΔΗΚΟ είχαν μια συντονισμένη αντιπολιτευτική τακτική απλά για να βαρούν την Κυβέρνηση, κάθε άλλο δεν ήταν έτσι. Σε διάφορα ζητήματα, είχαμε διαφορετικές προσεγγίσεις από το ΔΗΚΟ, όμως αυτό δεν έγινε αρκούντος κατανοητό από την κοινωνία. Εμείς όταν κάνουμε πολιτική, δεν κάνουμε πολιτική για χάρη της αντιπολίτευσης, άλλωστε σε διαφορετικές περιόδους κατηγορηθήκαμε ότι λίγο πολύ ήμασταν ΔΗΣΑΚΕΛ σε σχέση με το κυπριακό, που επίσης δεν είναι αλήθεια».

Και πρόσθεσε: «Το δεύτερο, εμείς πάντοτε θέλουμε να έχουμε προτάσεις και όχι μόνο κριτική. Το ΑΚΕΛ ποτέ δεν ήταν κόμμα της αντίδρασης, της απόρριψης και της κριτικής, πάντοτε ήταν το κόμμα της θέσης, της πρότασης και της δράσης για να υλοποιηθούν οι προτάσεις. Και σε πολλά ζητήματα υπάρχει η σφραγίδα του ΑΚΕΛ. Σε λύσεις που δόθηκαν, σε επιτεύγματα που υπήρξαν κτλ. αυτό θέλουμε να το ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο γιατί ο κόσμος δεν θέλει απλά την κριτική, θέλει την εναλλακτική πρόταση για την επίλυση των προβλημάτων. Και εμείς επίσης σε αυτό, επιμερίζουμε ιδιαίτερη προσοχή».

Ερωτηθείς για τις διαφορετικές προσεγγίσεις, ειδικά στο Κυπριακό με τα κόμματα που το κόμμα θα διερευνήσει τις πιθανότητες συνεργασίας ενόψει των Προεδρικών Εκλογών, ο κ. Στεφάνου, σημείωσε πως, «η μέχρι σήμερα πρακτική δείχνει πώς πολλά ζητήματα, με κόμματα του ενδιάμεσου χώρου και με κόμματα που αυτοπροσδιορίζονται στην αντιπολίτευση , συναντιόμαστε και έχουμε κοινή αντίληψη ή συγκλίνουμε στις θέσεις. Αυτό φαίνεται και από τη δουλειά που γίνεται στη Βουλή. Με τον Συναγερμό, έχουμε τεράστιες διαφορές στα κοινωνικοοικονομικά ζητήματα, είναι θέμα πολιτικής και οικονομικής φιλοσοφίας

Σε σχέση με το Κυπριακό, όπου ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ είναι πιο κοντά, ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, τόνισε πως «και εδώ υπάρχουν διαφορές με τον Συναγερμό. Πρώτα πρώτα εμείς δεν έχουμε καταλάβει ο Συναγερμός τι λέει για τις τελευταίες φαεινές ιδέες του Προέδρου, σε σχέση με την επιστροφή στο Σύνταγμα του 60’ και όλες αυτές οι παλινωδίες και αντιφάσεις του Προέδρου, εμείς ακούμε τον κ. Αβέρωφ Νεοφύτου, να τις υιοθετεί, ενώ εμείς διαφωνούμε και τις θεωρούμε επικίνδυνες. Άρα δεν είναι έτσι απλά όπως παρουσιάζεται το θέμα, ότι λίγο πολύ ΔΥΣΗ και ΑΚΕΛ συγκλίνουν στις θέσεις τους στο κυπριακό και διαφωνούν με τους υπόλοιπους. Δεύτερο, επειδή υπάρχει και μια αντίληψη, που λέει εσείς πώς θα τα βρείτε με τον ενδιάμεσο χώρο, καλά ο Συναγερμός με τον ενδιάμεσο χώρο, συμφωνεί; Είναι ένα ζήτημα το οποίο είναι μέσα στη διαλεκτική της πολιτικής συζήτησης και της προσπάθειας του καθενός ανάλογα με το πόσο ειλικρινής είναι και το πόσο θέλει να αλλάξουν τα πράγματα στην Κύπρο».

Το προφίλ του υποψηφίου για τις Προεδρικές

Σε σχέση με τις διεργασίες για τις Προεδρικές, ο κ. Στεφάνου, επεσήμανε πως στο ΑΚΕΛ δεν έχει συζητηθεί ακόμη το θέμα, ωστόσο κάτι τέτοιο θα πρέπει να αναμένεται να συμβεί το επόμενο διάστημα. «Βεβαίως χρειάζεται να υπάρχουν συμμαχίες και συνεργασίες και προσπάθειες να δημιουργήσεις μια δυναμική για να κερδίσεις στις εκλογές αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα καταργήσουμε τις θέσεις μας, απλά και μόνο για να έχουμε συνεργασίες», υπογράμμισε.

Ερωτηθείς με το προφίλ του υποψηφίου και αν υιοθετεί τη θέση του προκατόχου του ότι αυτός δεν θα πρέπει να είναι κομματικός, είπε πως, «είναι φανερό ότι για να υπάρξουν συγκλίσεις και συνεργασίες, είναι περισσότερες οι δυνατότητες αν δεν είναι κάποιος κομματικά φωνογραφημένος, γιατί εκεί αρχίζουν οι συζητήσεις με το ποιος θα έχει και το πάνω χέρι, αυτό δεν σημαίνει ότι εμείς βάζουμε τους οποιουσδήποτε περιορισμούς και θα πάμε να συζητήσουμε. Και στο τέλος σύμφωνα με τις δικές μας διαδικασίες, την τελική απόφαση θα την πάρουν τα μέλη του κόμματος, μέσα από μια παγκύπρια συνδιάσκεψη. Τώρα θέλουμε να έχουμε όσο πιο ανοικτό πνεύμα την ώρα που θα συζητήσουμε, ξεκινώντας πρώτα σε σχέση με το πιο είναι το πλαίσιο που θα θέλαμε να βάλουμε κάτω και σε σχέση με την πολιτική και σε σχέση με τη διαδικασία και από εκεί και πέρα θα αρχίσουμε να εξειδικεύουμε και τα πρόσωπα, διότι προεδρικές χωρίς πρόσωπα δεν κάνεις. Έχουμε όμως μερικές προϋποθέσεις. Πρώτο, η όποια επιλογή κάνουμε, να είναι επιλογή, που να συγκεντρώνει καλές προϋποθέσεις και προοπτικές για να κερδίσει».

Δηλαδή, συνέχισε ο κ. Στεφάνου, «θα πρέπει να έχει τις κατάλληλες προοπτικές για να κερδίσει και  η όποια προσωπικότητα πρέπει να έχει και τις προϋποθέσεις ότι μπορεί να φέρει την αλλαγή. Διότι εμείς δεν θέλουμε απλά να αλλάξουμε την Κυβέρνηση, αλλά να έχουμε ένα προοδευτικό Πρόεδρο, ο οποίος να εγγυάται στα βασικά ζητήματα που να καλύπτουν και τις δικές μας θέσεις.

Σύντομα οι αποφάσεις

Την ίδια ώρα ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, εκτίμησε πως στην Εζεκία Παπαϊωάννου θα καταλήξουν σύντομα, διότι όπως παραδέχθηκε δεν υπάρχει και μεγάλη χρονική ευχέρεια. «Οι εκλογές είναι τον Φλεβάρη του 2023. Επομένως χρειάζεσαι μετρώντας αντίθετα να έχεις τον χρόνο για τον υποψήφιο να τον προβάλεις, να μιλήσει με την κοινωνία, να δώσει τις δικές του προτάσεις και θέσεις. Χρειαζόμαστε όμως λίγο χρόνο πρώτα για να συζητήσουμε μεταξύ μας, να κάνουμε τις επαφές τόσο με κόμματα και με οργανωμένα σύνολα για να δούμε πότε τελειώνουμε», είπε, ενώ ερωτηθείς για το πότε θα υπάρχει οριστική κατάληξη, απέφυγε να το οριοθετήσει χρονικά, σημειώνοντας πως μπορεί να είναι και τους πρώτους μήνες του 2022. «Πρώτα πρέπει να δούμε τα χρονοδιαγράμματα και να δούμε ποιο έδαφος έχουμε μπροστά μας. Διότι καμιά φορά μπορεί να κάνεις Α σχεδιασμούς και να σου προκύψουν Β. Αυτή την ευελιξία θέλουμε να την κάνουμε αλλά σίγουρα δεν θα πλησιάσουμε στις Προεδρικές εκλογές και ακόμη να αναζητούμε υποψήφιο».

Στο μεταξύ ερωτηθείς, εάν είχε συναντήσεις με κάποια εκ των προσώπων που έχουν επιδείξει ενδιαφέρον για να είναι υποψήφιοι στις επικείμενες εκλογές, ο κ. Στεφάνου, απάντησε αρνητικά. «Εμείς δεν είχαμε επαφή με κανένα, προφανώς όμως κάποια στιγμή θα έχουμε, γιατί εμείς δεν αποφεύγουμε τον διάλογο. Αν μας ζητήσουν κάποια στιγμή και εμείς θα θέλαμε να τους ακούσουμε τι έχουν να πουν. Και θα ήταν λάθος εμείς να ήμαστε σε ένα αποστειρωμένο δωμάτιο και να μην είχαμε με κανένα επαφή. Οι επαφές, οι συζητήσεις, ο διάλογος είναι μέρος και της δημοκρατικής διαδικασίας. Άλλωστε και εμείς θα θέλαμε να ακούσουμε τι έχουν να πουν για να το βάλουμε μέσα στο πακέτο του προβληματισμού που θα κάνουμε και εμείς», σημείωσε.

Δειτε Επισης

Το προεκλογικό προφίλ του ΔΗΣΥ-Η μεσαία τάξη, η ευρωπαϊκή ταυτότητα και η «υπεύθυνη αντιπολίτευση»
Όταν οι φιλίες και οι συγγένειες συναντούν τα high politics
Σημαντικά επιτεύγματα στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας για Ωκεανούς
ΓΓ της Κοινοπολιτείας: Η Κύπρος πρώτη στη βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια
Στεφάνου: Έχουμε τα εχέγγυα να κερδίσουμε το στοίχημα των εκλογών
Πολιτική αντιπαράθεση στα κατεχόμενα για Συμπεράσματα Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Δημιουργείται λόμπι πίεσης για αποχαρακτηρισμό στη Συρία-Εξασφαλίστηκε υποστήριξη από δέκα κράτη
Επικρίνει την Κυβέρνηση το ΑΚΕΛ-«Ξέφραγο αμπέλι για τους σφαγείς των λαών»
Oι τρεις προτάσεις νόμου του ΔΗΣΥ για τα πρόστιμα από τις κάμερες-«Η Κυβέρνηση οφείλει να βελτιώσει την κατάσταση»
Για μεταναστευτικό θα ενημερώσει η ΠτΒ τη Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων ΕΕ