Πώς ανέγνωσαν τα κόμματα την ομιλία Αναστασιάδη στη ΓΣ του ΟΗΕ

Με θετικό μάτι είδαν κάποια κόμματα τις τοποθετήσεις του Προέδρου Αναστασιάδη για το Κυπριακό στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ενώ άλλα εξέφρασαν τη διαφωνία τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Επένδυσε στην κοινή λογική, αποδόμησε την τουρκική επιχειρηματολογία ο Πρόεδρος

Ο ΔΗΣΥ, δια στόματος του προέδρου του κόμματος Αβέρωφ Νεοφύτου, εξέφρασε την στήριξη και ικανοποίηση του, για τις αναφορές του Προέδρου της Δημοκρατίας για το Κυπριακό σημειώνοντας πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ξεκαθάρισε με «απόλυτο τρόπο» πως δεν υπάρχει άλλο πλαίσιο λύσης του Κυπριακού πέραν τις διζωνικής και δικοινοτικής ομοσπονδίας.

«Δηλώνω απόλυτα ικανοποιημένος αλλά και υποστηρικτικός σε όσα ξεκάθαρα είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χθες στη Γενική Συνέλευση», ανέφερε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στο περιθώριο προγεύματος εργασίας με την οργάνωση Νέων Επιστημόνων του Δημοκρατικού Συναγερμού, στη Φανερωμένη.

Ο κ. Νεοφύτου επεσήμανε επίσης ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης «με απόλυτο τρόπο ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει άλλο πλαίσιο λύσης του Κυπριακού, παρά το συμφωνημένο της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας» και απευθύνθηκε στους Τ/κ ότι από τη στιγμή που βρεθεί η στρατηγική συμφωνία για τον μετασχηματισμό και την εξέλιξη από ενιαίο σε ομόσπονδο κράτος να νοιώθουν περισσότερη ασφάλεια στο μεταβατικό στάδιο και με βάση του Σύνταγμα του ‘60.

«Αυτό που, ήταν και παραμένει, η προμετωπίδα όλων των αγώνων, όλων των κυβερνήσεων ότι δεν διαλύεται η Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά μετεξελίσσεται από ενιαίο σε διζωνικό δικοινοτικό ομόσπονδο κράτος» πρόσθεσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Απάντησε για το θέμα με τον Ελπιδοφόρο ο Πρόεδρος-«Βιώσαμε στιγμές πικρίας»

Τέλος, ο κ. Νεοφύτου σημείωσε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παραθέτοντας 13 σημεία για τις πραγματικότητες επί του εδάφους, «κατέδειξε αυτό που είναι γνωστό και στην Κύπρο και παγκόσμια, ότι τα αίτια γιατί υπάρχει σήμερα αυτή η κατάσταση στην Κύπρο είναι λόγω της τουρκικής εισβολής και της προκλητικότητας».

Από την πλευρά του το ΑΚΕΛ, μέσω ανακοίνωσης που εξέδωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Γιώργος Κουκουμάς, αναφέρει ότι «ορθά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέδειξε από το βήμα της ΓΣ του ΟΗΕ την επιθετικότητα της Τουρκίας ενάντια στην Κύπρο και σε άλλα κράτη της περιοχής μας, την απαράδεκτη αξίωση της για λύση δύο κρατών στο νησί μας αλλά και την απόπειρα της να αφομοιώσει την τουρκοκυπριακή κοινότητα. Κάθε διεθνές βήμα πρέπει να αξιοποιείται για να ασκείται πίεση στην κατοχική δύναμη να τερματίσει τις παρανομίες της και ταυτόχρονα, να καλείται η διεθνής κοινότητα να θέσει πραγματικά τον Ερντογάν ενώπιον των ευθυνών του». 

Την ίδια ώρα, σημειώνει «έχουμε την άποψη ότι η τοποθέτηση του Προέδρου έπρεπε να συμπληρώνεται με πρόταση για άρση του αδιεξόδου που να ανταποκρίνεται σε αυτά που αναμένει ο ΟΗΕ. Αντί τούτου όμως, ο κ. Αναστασιάδης επανάφερε ιδέες που εκφεύγουν από το πλαίσιο των Ψηφισμάτων του ΟΗΕ, όπως η περιβόητη πρόταση για επιστροφή των Τ/κ στο Σύνταγμα του 1960. Έθεσε επίσης εκ νέου τις ιδέες του οι οποίες αναιρούν βασικές συμφωνηθείσες συγκλίσεις (αποκεντρωμένη, κοινοβουλευτικό σύστημα), κάτι που συγκρούεται με τη διακήρυξη του ότι είναι έτοιμος να συνεχίσει τις συνομιλίες με δεδομένες τις συγκλίσεις».

Καταλήγοντας, ο κ. Κουκουμάς επισημαίνει πως «άμεσος και επιτακτικός στόχος είναι να αναχαιτιστεί η απόπειρα της κατοχικής δύναμης να οριστικοποιήσει τη διχοτόμηση της Κύπρου, επιβάλλοντας τετελεσμένα και επιχειρώντας να αχρηστεύσει τα Ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ για το Κυπριακό. Για να αποτρέψουμε την τουρκική μεθόδευση απαιτείται συνέπεια της πλευράς μας στα συμφωνηθέντα και πειστικές πρωτοβουλίες».

Με τη σειρά της η ΕΔΕΚ, σε ανακοίνωση που εξέδωσε, επαναλαμβάνει τη θέση της πως η λύση ΔΔΟ είναι ρατσιστική και ως εκ τούτου για την ΕΔΕΚ δεν είναι αποδεκτή.

«Η Κυπριακή Δημοκρατία πλήρωσε μεγάλο κόστος για να είναι μέλος της ΕΕ και για να διασφαλίσει την πλήρη εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Ως εκ τούτου οποιαδήποτε λύση δεν κατοχυρώνει την πλήρη εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου και οδηγεί σε γεωγραφικό και εθνοτικό διαχωρισμό δεν γίνεται αποδεκτή από την ΕΔΕΚ».

«Η ΕΔΕΚ διεκδικεί η λύση να οδηγεί σε ένα λαό και ένα κράτος με πλήρη κατοχύρωση των πολιτικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των πολιτών», καταλήγει η ανακοίνωση.

Εύστοχη κρίνει η ΔΗΠΑ την ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας και θεωρεί ότι «ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ως όφειλε, έδωσε τις αναγκαίες απαντήσεις στον Τούρκο Πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος προκλητικά και ανερυθρίαστα, επιμένει να εμπαίζει τη διεθνή κοινότητα ως διαπρύσιος κήρυκας της απαράδεκτης λύσης των δύο κρατών».

Σημειώνει επίσης πως «χαιρετίζουμε επίσης τη ξεκάθαρη τοποθέτηση του Προέδρου Αναστασιάδη, με την οποία δηλώνει την αποφασιστικότητα του, να εργαστεί για την επανάληψη της διαπραγματευτικής διαδικασίας, στη βάση του πλαισίου του ΟΗΕ και της συμφωνίας που είχε επιτευχθεί μεταξύ των δύο ηγετών, στο Βερολίνο, στις 25 Νοεμβρίου 2019. Επιπρόσθετα, με ικανοποίηση σημειώνουμε τη δήλωση του Πρόεδρου της Δημοκρατίας, ότι υπάρχει μόνο ένα σχέδιο όσον αφορά στη μορφή λύσης του Κυπριακού και αυτό είναι, η Διζωνική, Δικοινοτική Ομοσπονδία».

Επισημαίνει εξάλλου πως «καταγράφουμε την αναφορά του Προέδρου Αναστασιάδη, ότι η πρόσκληση του προς τους Τουρκοκύπριους για μια mutatis mutandis επιστροφή στο Σύνταγμα του ’60, δεν συνιστά αλλαγή της βάσης λύσης του Κυπριακού, αλλά υποβάλλεται στο πλαίσιο της προσπάθειας για επίτευξη μιας στρατηγικής συμφωνίας και μιας προοπτικής, η οποία θα οδηγεί σε τελική επίλυση και σε μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε ένα ομόσπονδο κράτος».

 Τέλος, η Δημοκρατική Παράταξη επισημαίνει ότι «το ζητούμενο παραμένει το κατά πόσον η τουρκική πλευρά είναι διατεθειμένη να αναθεωρήσει τη στάση της, να αναστρέψει τις έκνομες ενέργειες της στα Βαρώσια και να εμπλακεί εκ νέου, με την απαραίτητη πολιτική βούληση, στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού, με βάση τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τις Συμφωνίες Κορυφής και το Ευρωπαϊκό κεκτημένο».

Δειτε Επισης

Xριστοδουλίδης: Oι μνήμες και οι σκέψεις όσων έζησαν τα τραγικά γεγονότα είναι πιο έντονες και επιτακτικές
BINTEO: Τι έδειχνε το πρώτο βίντεο που ανέβηκε στο Youtube πριν από 19 χρόνια
Στρατηγικές προστασίας των παιδιών στην ΕΕ προτείνει στα κράτη μέλη η Κομισιόν
Μπορέλ: Το Ισραήλ να διασφαλίσει προστασία εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις
Ερντογάν: Ο Νετανιάχου είναι ο Χίτλερ της εποχής μας
Μ. Ραουνά: Εργαζόμαστε για μια επιτυχή Προεδρία ΕΕ με θετικό αποτύπωμα
Η επέτειος του σχέδιο Ανάν και οι διαφορετικές προσεγγίσεις στα κατεχόμενα
Πέραν των 18 χιλιάδων ατόμων εξυπηρετούν τα Επιμορφωτικά Κέντρα
Διακοπές ηλεκτροδότησης την Παρασκευή σε κοινότητες Λεμεσού και Λάρνακας
Δήμαρχος στη Γαλλία απαγορεύει την κυκλοφορία ασυνόδευτων ανήλικων κάτω των 13 ετών