Τρίτη 7 Δεκ, 2021 | Επικοινωνία
trans gif

Εγκαθιδρύουν διπλωματικές σχέσεις Κύπρος και Νότιο Σουδάν

  25/09/2021 09:25
Εγκαθιδρύουν διπλωματικές σχέσεις Κύπρος και Νότιο Σουδάν

Εγκαθιδρύουν διπλωματικές σχέσεις Κύπρος και Νότιο Σουδάν

  25/09/2021 09:25

Στην εγκαθίδρυση διπλωματικών σχέσεων με το Νότιο Σουδάν προχώρησε η Κύπρος μετά τη συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Αναπληρωτή ΥΠΕΞ της χώρας, Deng Dau Deng, κατά την πρώτη συνάντηση μεταξύ αξιωματούχων των δύο χωρών, που πραγματοποιήθηκε χθες στη νέα Υόρκη.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, συνεχίζοντας τον κύκλο επαφών του στη Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο της 76ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο κ. Χριστοδουλίδης συναντήθηκε επίσης με τον Υπουργό Εξωτερικών του Καζακστάν Tileuberdi Mukhtar. Παρακάθισε επίσης στη συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με αντιπροσωπεία της ExxonMobil και ακολούθως παρέστη σε δείπνο που παρέθεσαν οι ομογενειακές οργανώσεις.

Επίσης παρακάθισε στη συνάντηση που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Sergey Lavrov, καθώς και στο γεύμα εργασίας που παρατέθηκε στους Μόνιμους Αντιπροσώπους των πέντε Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας. 

Σύμφωνα με το ΥΠΕΞ, στη συνάντηση με τον αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών του Νοτίου Σουδάν, Deng Dau Deng, που ήταν η πρώτη μεταξύ αξιωματούχων των δύο χωρών, οι δύο Υπουργοί συνυπέγραψαν Κοινό Ανακοινωθέν με το οποίο εγκαθιδρύονται διπλωματικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Στο ανακοινωθέν, εκφράζεται μεταξύ άλλων η επιθυμία των δύο χωρών να εργαστούν για την ανάπτυξη αμοιβαία επωφελών σχέσεων και συνεργασίας, σύμφωνα με τις αρχές και τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, και επαναβεβαιώνεται η προσήλωσή τους στην προώθηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας.

Εξάλλου, κατά τη συνάντηση με τον ΥΠΕΞ του Καζακστάν, Tileuberdi Mukhtar επαναβεβαιώθηκε η βούληση των δύο πλευρών να υλοποιήσουν τον οδικό χάρτη που συμφωνήθηκε το 2019 για ενίσχυση των διμερών τους σχέσεων.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας