Απάντησε για το θέμα με τον Ελπιδοφόρο ο Πρόεδρος-«Βιώσαμε στιγμές πικρίας»

Δεν θα υποκύψουμε στις οποιεσδήποτε πιέσεις, ούτε στους οποιουσδήποτε εκβιασμούς στο Κυπριακό, είπε το βράδυ της Παρασκευής ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας  Νίκος Αναστασιάδης, διαβεβαιώνοντας ότι δεν θα παρεκκλίνει από αρχές και αξίες και δεν θα αποδεχθεί την όποια λύση δεν θα προσφέρει λειτουργικότητα, βιωσιμότητα και ιδιαίτερα ανεξαρτησία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μετά την απολογία του βλέπει τον Ελπιδοφόρο ο Αναστασιάδης

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Προεδρίας, στην ομιλία του κατά το δείπνο που παρέθεσε προς τιμή του η Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής, στη Νέα Υόρκη, ο Πρόεδρος είπε ότι νιώθει συγκίνηση και περηφάνια γιατί βρίσκεται ανάμεσα σε εκείνους που βοήθησαν, ύστερα από τα χρόνια της καταστροφής, για να σταθούμε όρθιοι, να ζωντανέψουμε την ελπίδα ότι υπάρχει προοπτική ενόσω υπάρχει Ελληνισμός που ζει, δραστηριοποιείται και αγωνίζεται, προκειμένου να ενισχύσει περιοχές του ευρύτερου Ελληνισμού που υποφέρουν.

Εξέφρασε την περηφάνια του λέγοντας ότι οι περισσότεροι ομογενείς βρίσκονται στην Αμερική ως αποτέλεσμα της προσφυγιάς και διαπρέπουν, προσθέτοντας ότι αυτό δημιουργεί και την υποχρέωση σε όσους ο λαός τίμησε να τον εκπροσωπούν, να αναλάβουν τις ευθύνες που οφείλουν προς την πατρίδα.

Ο Πρόεδρος μίλησε για αρνητικές εξελίξεις ως αποτέλεσμα της τουρκικής αναθεωρητικής στάσης και της τουρκικής επεκτατικής συμπεριφοράς που δεν περιορίζεται μόνο στην Κύπρο, αλλά καταγράφεται με τις ενέργειες ενάντια στα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, με την εισβολή στη Συρία, την επέμβαση στη Λιβύη, την επέμβαση στο Νακόρνο Καραμπάχ,  την ανάλογη αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων του Ιράκ.

«Παρακολουθούμε μια τακτική και πολιτική επεκτατισμού, μια συμπεριφορά νέο-οθωμανική η οποία οδήγησε στην παρέκκλιση από το συμφωνημένο πλαίσιο λύσης, όπως αυτό είχε καθοριστεί από τις Συμφωνίες Κορυφής και καταγράφεται στα ψηφίσματα των ΗΕ. Όπως επίσης και οι όροι εντολής του Γενικού Γραμματέα. Συνεπώς αυτό που σήμερα έπραξα (στη Γενική Συνέλευση) δεν ήταν παρά το ελάχιστο που θα μπορούσα, διαφωτίζοντας τη διεθνή κοινή γνώμη για το ποιοι είναι οι πραγματικοί λόγοι ύπαρξης του Κυπριακού, διότι, δυστυχώς, όσο ο χρόνος περνά, όσο τα συμφέροντα κάποιων το υπαγορεύουν, παραγνωρίζονται τα εγκλήματα που διέπραξε η Τουρκία είτε στην Κύπρο είτε αλλού», ανέφερε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Επένδυσε στην κοινή λογική, αποδόμησε την τουρκική επιχειρηματολογία ο Πρόεδρος

Επανέλαβε την αναφορά του ότι ο θύτης προσποιείται και προσπαθεί να πείσει ότι είναι το θύμα, τονίζοντας ότι δεν θα υποκύψουμε στις οποιεσδήποτε πιέσεις και εκβιασμούς γιατί έχουμε το δίκαιο με το μέρος μας, έχουμε τις αρχές και αξίες του διεθνούς οργανισμού που μας προστατεύουν.

«Είμαστε πλήρες μέλος της ΕΕ και πρέπει να σεβόμαστε τις αρχές και αξίες της μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας. Το πιο σημαντικό είναι ότι, δεν μπορεί να είμαστε λιγότερο Έλληνες από ό,τι οι πρόγονοι μας, από εκείνους που γνώριζαν ότι είναι μέσα από αγώνες που κερδίζεται η ελευθερία», ανέφερε.

Ο Πρόεδρος είπε ότι θα προστατεύσουμε την χώρα μας με κάθε τρόπο, όχι παραγνωρίζοντας τα δικαιώματα των συμπατριωτών μας, αλλά παραγνωρίζοντας τις αξιώσεις και τη βουλιμία των Τούρκων, του κ. Ερντογάν και των όσων τον ακολουθούν.

«Θέλω να σας βεβαιώσω πως δεν θα παρεκκλίνω από αρχές και αξίες, πως δεν θα αποδεχθώ την όποια λύση δεν θα προσφέρει λειτουργικότητα, βιωσιμότητα και ιδιαίτερα ανεξαρτησία. Αυτά δεν παραβλάπτουν τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων. Εκείνο που παραβλάπτει τα συμφέροντα του συνόλου των Κυρίων, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, είναι η εξάρτηση ή η διχόνοια,  αποδοχή εξάρτησης της Κύπρου από την Τουρκία ή οποιαδήποτε ξένη δύναμη», διαβεβαίωσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δυσφορία για παρουσία Ελπιδοφόρου στη φιέστα Ερντογάν-Ακύρωσε τη συνάντηση ΠτΔ

Συνάντηση με Ελπιδοφόρο

Αναφερόμενος στο θέμα που δημιουργήθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι τις τελευταίες μέρες βιώσαμε κάποιες στιγμές πικρίας, «γιατί δεν μπορεί κανείς επικαλούμενος τον δικό του πόνο να λησμονεί πως και κάποιοι άλλοι έγιναν πρόσφυγες από τους ίδιους που μετέτρεψαν και τη δική του οικογένεια σε πρόσφυγες».

«Θα έπρεπε να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Το λέω με πολύ σεβασμό και πολλή εκτίμηση και δεν θέλω να δημιουργηθεί κανένα μα κανένα πρόβλημα μεταξύ της παροικίας, διότι έχει ρόλο να διαδραματίσει ο προϊστάμενος της Εκκλησίας στην Αμερική. Θα πρέπει απλούστατα να συνειδητοποιήσουμε κάποια ώρα ότι ανεξάρτητα της υπηκοότητας, αυτό που στο DNA μας υπάρχει και δεν αλλοιώνεται με τις πολιτογραφήσεις είναι το DNA του Έλληνα», ανέφερε.

Ο Πρόεδρος είπε ότι παρά την πικρία που προκλήθηκε και θέλοντας να νιώθει πως είμαστε όλοι ενωμένοι «θα πρέπει να διαγράψουμε το τι συνέβη, η σημείωση ετέθη, το σφάλμα, θέλω να πιστεύω, ότι αναγνωρίστηκε και αύριο (σήμερα) και δια ζώσης θα διαβιβάσω στον σεβασμιότατο την πικρία που έχει προκληθεί και την απογοήτευση που έχει προκαλέσει».

Τιμή στον ομογενή Δρ Παπαδόπουλο

Αναφερόμενος στον Δρα Στέλιο Παπαδόπουλο, διαπρεπή επιστήμονα στις ΗΠΑ, με καταγωγή τη Θεσσαλονίκη, ο οποίος τιμήθηκε από την Ομοσπονδία για τα επιτεύγματα του στον τομέα της επιστήμης του, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι θέλει να συγχαρεί την Ομοσπονδία για τη φετινή της επιλογή να τιμηθεί ένας διαπρεπέστατος Έλληνας επιστήμονας, ο κ. Στέλιος Παπαδόπουλος.

«Θυμούμαι ότι κάθε χρόνο αναδεικνύετε και κάποιο διαπρεπή Έλληνα. Εύχομαι του χρόνου που θα είναι η τελευταία παρουσία μου εδώ προ του τέλους της θητείας μου, να δω και άλλους πανάξιους να τιμώνται από την Ομοσπονδία», ανέφερε.

Στην εκδήλωση μίλησαν, επίσης, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κυριάκος Παπαστυλιανού, ο οποίος εξέφρασε τη στήριξη των ομογενειακών οργανώσεων στις προσπάθειες που καταβάλλει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για επίλυση του Κυπριακού και ο Πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ Φίλιπ Κρίστοφερ, ο οποίος επεσήμανε τη σημασία της ενότητας του Ελληνισμού ευρύτερα, κάνοντας ειδική μνεία σε όσους ομογενείς συνέβαλαν τα μέγιστα στον αγώνα της Κύπρου για δικαίωση.

Δειτε Επισης

Φιντάν: Ο Νετανιάχου θέλει να σύρει σε πόλεμο τη Μέση Ανατολή για να παραμείνει ο ίδιος στην εξουσία
Ιωάννου: Είμαστε αρωγοί πρωτοβουλιών αναβάθμισης κοινωνικού κράτους
ΒΙΝΤΕΟ: Ηφαίστειο εξερράγη στη βορειοανατολική Κελέβη-Εκκενώθηκαν δύο χωριά
Το Ισραήλ «ζυγίζει» τις επιλογές του για την απάντηση στο Ιράν
Φωλιές ανθρωποπουλιών για καταπολέμηση τρωκτικών δίνει το Υπ. Γεωργίας
Κλείδωσαν τα επόμενα ραντεβού του Προέδρου με Ολγκίν-Στις 2 Μαίου μεταβαίνει στον Λίβανο με την Ούρσουλα
Αναχώρησαν προς το άγνωστο οι πέντε βάρκες που ανακόπηκαν από τις κυπριακές Αρχές στα σύνορα του Λιβάνου
Την ανάγκη ηλεκτρικών διασυνδέσεων τόνισε ο ΓΔ του Υπ. Ενέργειας σε επίπεδο ΕΕ
Microsoft: Ρωσικές διαδικτυακές εκστρατείες έχουν στόχο να επηρεάσουν το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών
Πολύ διαδεδομένη η διαφθορά στα κατεχόμενα, σύμφωνα με ερωτηθέντες σε έρευνα