Επικές μάχες στην ΕΔΕΚ-Τα δεδομένα πριν τις Συνδιασκέψεις σε Λεμεσό και Λευκωσία

Δύο στροφές πριν την ολοκλήρωση των Επαρχιακών Συνδιασκέψεών της βρίσκεται η ΕΔΕΚ, η οποία οδεύει προς το Εκλογικό Συνέδριο στο τέλος Οκτωβρίου, βυθισμένη στην εσωστρέφεια και τις φωνές μιας σημαντικής μερίδας μελών της που πυροβολούν την ηγεσία για αντικαταστατικές και παράνομες αποφάσεις σε σχέση με το μητρώο του κόμματος.  

Υπενθυμίζεται ότι υποψήφιοι για την προεδρία του κινήματος είναι ο σημερινός πρόεδρος, Μαρίνος Σιζόπουλος και ο πρώην βουλευτής και πρώην αντιπρόεδρος της ΕΔΕΚ, Γιώργος Βαρνάβα. Μέχρι σήμερα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για ανάδειξή των Επαρχιακών Επιτροπών του κόμματος σε Λάρνακα, Κερύνεια, Πάφο και Αμμόχωστο, με αυτές της Λευκωσίας και της Λεμεσού να εκκρεμούν.

Εξάλλου η διαδικασία μέχρι τώρα, έχει στιγματιστεί από τις καταγγελίες για τα όσα συνέβησαν στην Επαρχίακή Συνδιάσκεψη της Λάρνακας και της Πάφου, ενώ στην Αμμόχωστο τα πράγματα κύλησαν αρκετά πιο ομαλά. Σε ότι αφορά την Κερύνεια η Επαρχιακή Συνδιάσκεψη ολοκληρώθηκε χωρίς να διεξαχθούν εκλογές, λόγω περιορισμένου ενδιαφέροντος.

Οι Επαρχιακές Συνδιασκέψεις παραδοσιακά αποτελούν πρόκριμα για το Συνέδριο και ήδη έχει διαμορφωθεί μια πρώτη εκτίμηση για την αμφίρροπη αναμέτρηση μεταξύ Σιζόπουλου και Βαρνάβα. Αφενός η νίκη Σιζόπουλου στην Πάφο, όπου το κόμμα έχει παράδοση ισχυρής παρουσίας εδώ και δεκαετίες και αφετέρου η συντριπτική επικράτηση Βαρνάβα στην Αμμόχωστο, επιβεβαιώνει πως τίποτα δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένο για καμία πλευρά, πριν την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Ειδικότερα, χρονικά πρώτη ήταν η Συνδιάσκεψη της Λάρνακας, στην οποία υπήρξαν καταγγελίες για τη στάση που κράτησε ο Μαρίνος Σιζόπουλος, ο οποίος ζήτησε να διακοπεί η διαδικασία για να μην ψηφίσουν οι πρόσφυγες που ζουν στην πόλη του Ζήνωνα. Συγκεκριμένα, ο Μαρίνος Σιζόπουλος υπέδειξε στην Εφορευτική Επιτροπή πως θα πρέπει να διακοπεί η διαδικασία, διότι δεν μπορούν να ψηφίζουν για την Επαρχία Λάρνακας, μέλη που είναι γραμμένα στην Επαρχιακή της Αμμοχώστου ως πρόσφυγες. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ο Ευαγγελίδης νέος πρόεδρος της Επαρχιακής ΕΔΕΚ στη Λάρνακα-Πρώτη νίκη Βαρνάβα

Η απόφαση αυτή, που σύμφωνα με τις καταγγελίες της πλευράς Ευαγγελίδη, δηλαδή του ενός εκ των δύο υποψηφίων για τη θέση του Επαρχιακού, (σ.σ. ο δεύτερος ήταν ο Διομήδης Διομήδους) ήταν αντίθετη με τα όσα αναφέρονταν στην ανακοίνωση του κόμματος για τις επαρχιακές συνδιασκέψεις. Συγκεκριμένα, με βάση την ανακοίνωση του κόμματος, «τα μέλη του Κινήματος που είναι πρόσφυγες και είναι εγγεγραμμένα στις επαρχίες Κερύνειας, Αμμοχώστου και Λευκωσίας, δικαιούνται να ψηφίσουν στις Επαρχιακές Συνδιασκέψεις, είτε στην Επαρχιακή Οργάνωση που είναι εγγεγραμμένοι ως πρόσφυγες, είτε στην Επαρχιακή Οργάνωση διαμονής τους, σύμφωνα με την διεύθυνση που είναι καταχωρημένη στο Μητρώο του Κινήματος. Η ψήφος τους θα καταμετρηθεί στην επαρχία την οποία θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα».

Για το θέμα εκδόθηκε και σχετική ανακοίνωση από την επιτροπή διαπιστευτηρίων. Τελικά ο κ. Ευαγγελίδης ο οποίος προέρχεται από τη νεολαία του κόμματος και στηρίζει την υποψηφιότητα Βαρνάβα, επικράτησε με μικρή διαφορά του Διομήδη Διομήδους που επαναδιεκδικούσε. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Η Επιτροπή Διαπιστευτηρίων επιβεβαιώνει τις αυθαιρεσίες Σιζόπουλου»-Νέος γύρος αντιπαραθέσεων στην ΕΔΕΚ

Από τη ψηφοφορία στη Λάρνακα δεν μπορούν να εξαχθούν συμπεράσματα για τη δυναμική των δύο υποψηφίων, αφενός λόγω του μικρού δείγματος και της μικρής διαφοράς μεταξύ των δύο υποψηφίων και αφετέρου. λόγω της κατάστασης που επικράτησε, αφού από ένα σημείο και μετά δεν επιτρεπόταν σε κάποια μέλη που είχαν προσέλθει να ψηφίσουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Διευκρινίσεις της Επιτροπής Διαπιστευτηρίων ΕΔΕΚ για Επαρχιακές Συνδιασκέψεις

Σοβαρές καταγγελίες στην Πάφο

Ακόμη χειρότερα ήταν τα πράγματα για τους Σοσιαλιστές στην Επαρχία Πάφου, όπου το κόμμα παραδοσιακά διατηρεί ισχυρές τοπικές οργανώσεις, τόσο στα αστικά κέντρα όσο και στην Επαρχία. Για όσους γνωρίζουν πράγματα και καταστάσεις εντός του κόμματος, το αποτέλεσμα στην Πάφο, δεν ήταν έκπληξη, αφού ο Μαρίνος Σιζόπουλος διατηρεί στενούς δεσμούς με πολλά από τα στελέχη των τοπικών οργανώσεων. Παρά το γεγονός ότι η Πάφος αποτελεί γενέτειρα, τόσο του πρώην προέδρου της ΕΔΕΚ, Γιαννάκη Ομήρου όσο και του βουλευτή Ηλία Μυριάνθους που καταφέρθηκαν κατά του Μαρίνου Σιζόπουλου τις τελευταίες ημέρες, ο σημερινός πρόεδρος της ΕΔΕΚ, κατάφερε να κάνει επίδειξη δύναμης.

Πάντως, στελέχη που στηρίζουν την υποψηφιότητα Βαρνάβα, μιλώντας στον REPORTER, απέδωσαν το αποτέλεσμα στο γεγονός ότι η ηγεσία του κόμματος αρνήθηκε να στηθεί κάλπη πέραν από την Πάφο και στην Πόλη Χρυσοχούς, όπως είχε συμβεί σε προηγούμενες εκλογικές συνδιασκέψεις, γεγονός που απέτρεψε πολλούς ψηφοφόρους του κόμματος από την Πόλη και τα γύρω χωριά να κάνουν το ταξίδι προς την Πάφο για να ψηφίσοουν.

Εξάλλου, το αποτέλεσμα των εκλογών έφτασε μέχρι και την Αστυνομία, αφού ο Ανδρέας Διογένους, κατήγγειλε πως δέχθηκε σωματική και λεκτική επίθεση από συγκεκριμένα άτομα στο χώρο που διενεργείτο η ψηφοφορία. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ο Βάσος Δημητρίου νέος πρόεδρος της επαρχιακής επιτροπής της ΕΔΕΚ στην Πάφο

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση που εκδόθηκε από το δικηγορικό γραφείο του Κυριάκου Πρωτοπαπά, υποβλήθηκε καταγγελία εναντίον μελών της αστυνομικής φρουράς του προέδρου της ΕΔΕΚ, Μαρίνου Σιζόπουλου για το πρωτοφανές και απαράδεκτο γεγονός, ότι καθ΄ όλη τη διάρκεια της ψηφοφορίας στην αίθουσα κινηματογράφου «Αττικό», ανέλαβαν αναρμοδίως και παράνομα τον ρόλο εποπτείας της διαδικασίας, επενέβαιναν στη διαδικασία, προέβαιναν σε παρατηρήσεις προς τους ψηφοφόρους και σε μερικές περιπτώσεις προπηλάκιζαν ψηφοφόρους», αναφέρεται στην ανακοίνωση. Σημειώνεται ότι ο κ. Διογένους ήταν υποψήφιος για τη θέση του οργανωτικού γραμματέα, με ανθυποψήφιο του τον Στέλιο Χαραλάμπους που επαναδιεκδικούσε. Ο κ. Χαραλάμπους, έλαβε 336 ψήφους, έναντι 226 του κ. Διογένους.

Μάλιστα, σύμφωνα με τα ίδια στελέχη, που μίλησαν στον REPORTER, περίπου 70 μέλη της ΕΔΕΚ που μετέβησαν στον χώρο που γινόταν η ψηφοφορία για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, διαπίστωσαν πως είχαν διαγραφεί από το μητρώο του κόμματος, χωρίς να το έχουν ζητήσει. Τα συγκεκριμένα μέλη αναμενόταν να καταγγείλουν τη διαγραφή τους στην Αστυνομία. Τέλος, σε ότι αφορά την Πάφο, στελέχη του κόμματος διαπίστωσαν πως πρόσωπο το οποίο το 2017 δεν ήταν μέλος του κόμματος, ήταν υποψήφιος στηριζόμενος από την πλευρά Σιζόπουλου. Για το εν λόγω περιστατικό, αναμένεται πως θα υπάρξουν εξελίξεις τις επόμενες ημέρες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σιζόπουλος: Σκόπιμες ανακρίβειες επιχειρούν να δημιουργήσουν αρνητικό κλίμα

Ήσυχα τα πράγματα στην Αμμόχωστο

Άκρως αντίθετη ήταν η εικόνα την περασμένη Τετάρτη στην Επαρχιακή Συνδιάσκεψη Αμμοχώστου, όπου τα πράγματα κύλησαν ιδιαίτερα ομαλά, χωρίς να υπάρξουν αντιπαραθέσεις και ψηλοί τόνοι. Σε αυτό ίσως να έπαιξε κάποιο ρόλο το γεγονός ότι ο πρόεδρος του κόμματος επέλεξε να μην απευθυνθεί με ομιλία στα στελέχη του κόμματος.

Το αποτέλεσμα στην Αμμόχωστο, ήταν συντριπτικό υπέρ του Γιώργου Βαρνάβα και των στελεχών που τον στηρίζουν. Είναι ενδεικτικό ότι ο Ανδρέας Γιάγκου επικράτησε του ανθυποψηφίου του για την προεδρία της Επαρχιακής με 167 έναντι 55. Το ίδιο περίπου σκηνικό ακολούθησε και για τις θέσεις του αναπληρωτή προέδρου, του οργανωτικού, αλλά και των στελεχών που θα εκπροσωπούν την επαρχία Αμμοχώστου στην Κεντρική Επιτροπή.

Σε αυτό το σημείο υπενθυμίζεται ότι η Αμμόχωστος είναι η επαρχία από την οποία κατάγονται, τόσο ο Γιώργος Βαρνάβα όσο και ο διαγραφέντας ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδάκης, που αμφότεροι έχουν ανοικτούς λογαριασμούς με τον κ. Σιζόπουλο.

Ακολουθούν Λεμεσός και Λευκωσία

Με τα πιο πάνω δεδομένα, πλέον οι μάχες στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα, τη Λεμεσό και τη Λευκωσία, αποκτούν ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον, αφού αναλόγως του αποτελέσματος, θα διαφανεί ποιος εκ των δύο υποψηφίων θα βρίσκεται σε πιο πλεονεκτική θέση ενόψει του Συνεδρίου. Η Επαρχιακή Συνδιάσκεψη της Λεμεσού, είναι προγραμματισμένη για αυτή την Κυριακή ενώ της Λευκωσίας την επόμενη Κυριακή.

Εξάλλου, η Λεμεσός αποτελεί το δυνατό χαρτί του Μαρίνου Σιζόπουλου και μένει να το αποδείξει στην πράξη, αφού ήδη κάποια στελέχη που στο παρελθόν τον στήριζαν του έχουν γυρίσει την πλάτη, ενώ η Λευκωσία παραμένει ερωτηματικό, αφενός λόγω του μεγαλύτερου αριθμού μελών και αφετέρου λόγω των διαφορετικών προσεγγίσεων που κατά καιρούς εκφράζουν διάφορα στελέχη.

Δειτε Επισης

Από τον αμερικανόφιλο Σάχη στη θεοκρατία-Η μετάλλαξη του Ιράν και η εχθρότητα με το Ισραήλ
Το ΕΕΕ στα θύματα βίας δεν είναι βάρος για το κράτος, είναι αφαίρεση δύναμης από τους θύτες
Η μεγάλη εικόνα της έξαρσης των μεταναστευτικών ροών, οι ευθύνες των εταίρων και ο ρόλος της Τουρκίας
Μεταναστευτικό και οικονομία θέτουν στο επίκεντρο του προεκλογικού οι πολίτες
Η δυστοκία επίλυσης του ζητήματος των πολλαπλών συντάξεων και οι εναλλακτικές που μελετώνται
Φιντάν: Ο Νετανιάχου θέλει να σύρει σε πόλεμο τη Μέση Ανατολή για να παραμείνει ο ίδιος στην εξουσία
Ιωάννου: Είμαστε αρωγοί πρωτοβουλιών αναβάθμισης κοινωνικού κράτους
ΒΙΝΤΕΟ: Ηφαίστειο εξερράγη στη βορειοανατολική Κελέβη-Εκκενώθηκαν δύο χωριά
Το Ισραήλ «ζυγίζει» τις επιλογές του για την απάντηση στο Ιράν
Φωλιές ανθρωποπουλιών για καταπολέμηση τρωκτικών δίνει το Υπ. Γεωργίας