Πέμπτη 2 Δεκ, 2021 | Επικοινωνία
trans gif

Ρίχνει στα τάρταρα τις προσδοκίες για τριμερή ο Τατάρ-«Δεν υπάρχει κοινό έδαφος»

  23/09/2021 14:41
Ρίχνει στα τάρταρα τις προσδοκίες για τριμερή ο Τατάρ-«Δεν υπάρχει κοινό έδαφος»

Ρίχνει στα τάρταρα τις προσδοκίες για τριμερή ο Τατάρ-«Δεν υπάρχει κοινό έδαφος»

  23/09/2021 14:41

Να εξανεμίσει και τις τελευταίες ελπίδες, για να υπάρξει παράθυρο επανέναρξης των ουσιαστικών διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, επιχείρησε με δηλώσεις του από τη Νέα Υόρκη ο κατοχικός ηγέτης, Ερσίν Τατάρ ο οποίος σε συνέντευξη του στο τουρκικό Haber Global αναφερόμενος στο Κυπριακό, επανέλαβε ότι «δεν τίθεται πλέον θέμα να κάνουμε βήμα πίσω από την πολιτική δύο χωριστών, κυρίαρχων, ίσων κρατών που θα ζουν δίπλα -δίπλα και όχι μια εταιρική σχέση σε ένα ομοσπονδιακό κράτος».

Ερωτηθείς για τις νέες προτάσεις που θα θέσει η ε/κ πλευρά, ο κ. Τατάρ υποστήριξε ότι οι Ε/κ «προσπαθούν να μπερδέψουν την διεθνή κοινότητα, αλλά κανείς δεν θα το αποδεχθεί».

Δεν θα διαλύσουν την «τδβκ», όπως αποκάλεσε το ψευδοκράτος. «Στον αγώνα για ανεξαρτησία, δεν θα κάνουμε κανένα βήμα που θα ακυρώσει τα κυριαρχικά δικαιώματά μας και θα βλάψει τη στάση μας» είπε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι τουρκικοί ακροβατισμοί, οι σκέψεις Γκουτέρες και η λεπτή κλωστή του Κυπριακού

Το παιχνίδι που παίζεται, συνέχισε, είναι να μεταφέρουν τις αρμοδιότητες του ψευδοκράτους στα ΗΕ και να γίνουν έτσι απευθείας πτήσεις από και προς το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου. «Δεν είναι εφικτό να αποδεχτούμε κάτι τέτοιο. Στον πυρήνα του αγώνας μας για το Κυπριακό είναι το ζήτημα της ίσης κυριαρχίας. Όσο είναι κυρίαρχη η ε/κ πλευρά, τόσο είμαστε κυρίαρχοι κι εμείς».

Ανέφερε επίσης ότι όταν βλέπουν τις πραγματικότητες στην Κύπρο, «διαπιστώνουμε ότι σε αυτές τις συνθήκες δεν είναι εφικτή η επιστροφή στο 1960 ή ένας ομοσπονδιακός συνεταιρισμός».

Ερωτηθείς ποιες είναι οι προσδοκίες του από την συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ, ο Ερσίν Τατάρ απάντησε ότι καθήκον του κ. Γκουτέρες είναι να διαπιστώσει εάν υπάρχει κοινό έδαφος ή όχι. «Το είπαμε και στην Γενεύη αυτό. Εκείνη την ημέρα δεν υπήρξε κοινό έδαφος. Και σήμερα φαίνεται ότι δεν υπάρχει. Το παραδέχεται και ο ίδιος».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ανέλυσε στον Γκουτέρες την πρότασή του για επανέναρξη του διαλόγου ο Πρόεδρος

Ο κ. Τατάρ πρόσθεσε ότι έγιναν διάφορες συναντήσεις για το κατά πόσο θα διορίσει ο ΓΓ εκπρόσωπό του. «Μπορεί να διορίσει προσωπικά αλλά εμείς του είπαμε ότι είμαστε αντίθετοι στο να διορίσει ειδικό εκπρόσωπο για να γίνουν συνομιλίες για μια δικοινοτική ομοσπονδία. Ωστόσο προσωπικά μπορεί να διορίσει» ανέφερε.

Πρέπει να απελευθερωθεί, συνέχισε ο κ. Τατάρ, ο ΓΓ από τις παραμέτρους μιας δικοινοτικής ομοσπονδίας που ανάγονται στις συνομιλίες του ’60.  «Στην Κύπρο πλέον υπάρχει μια νέα πολιτική. Και αυτή περιλαμβάνει την θέση των δύο κρατών στη βάση της κυριαρχίας. Είναι η θέση της τ/κ πλευράς. Και την στηρίζει η Τουρκία. Αυτά που λέει ο Αναστασιάδης δεσμεύουν τον ίδιο, αλλά για να υπάρξει μια συμφωνία στην Κύπρο πρέπει να την εγκρίνουν και οι δύο πλευρές. Η συμφωνία που θα εγκρίνουμε εμείς είναι αυτή που εξήγησα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η τριμερής μισό βήμα εμπρός, η έκβαση της... δύο βήματα πίσω

Εκμεταλλεύεται το ζήτημα με τον Ελπιδοφόρο

Εξάλλου ο κατοχικός ηγέτης εξέφρασε τη λύπη του για τις αντιδράσεις από ελληνικής και ε/κ πλευράς για την παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αμερικής, Ελπιδοφόρου στα εγκαίνια του «Σπιτιού της Τουρκίας», λέγοντας ότι «ενέργειες με πολιτικό κίνητρο δείχνουν το επίπεδο του φανατισμού και της μισαλλοδοξίας της ελληνικής και της ε/κ πλευράς».  

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, σε ανακοίνωση της «προεδρίας» αναφέρονται δηλώσεις του Τ/κ ηγέτη όπου λέει πως ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής ήταν καλεσμένος στα εγκαίνια από τον Τούρκο Πρόεδρο, όπως και πολλοί διεθνείς ηγέτες, μεταξύ αυτών και ο ΓΓ του ΟΗΕ. Ενώ θα έπρεπε να χειροκροτηθεί από πλευράς διεθνούς ειρήνης η παρουσία εκπροσώπων των δύο μεγαλύτερων μονοθεϊστικών θρησκειών στον κόσμο σε αυτή την τελετή, προσθέτει ο κ. Τατάρ, είναι ενδεικτική για την στάση του «δίδυμου Ελλήνων – Ε/κ» η ενέργειά τους να ακυρώσουν τις συναντήσεις τους με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δυσφορία για παρουσία Ελπιδοφόρου στη φιέστα Ερντογάν-Ακύρωσε τη συνάντηση ΠτΔ

«Σε μια περίοδο που γίνεται προσπάθεια για μια συμφωνία στην Κύπρο, είναι φανερό ότι τέτοιες συμπεριφορές, που θα εμβαθύνουν τη δυσπιστία μεταξύ των δύο λαών, θα βλάψουν αυτές τις προσπάθειες» πρόσθεσε. Ο Ερσίν Τατάρ κατέληξε λέγοντας ότι αυτού του είδους οι συμπεριφορές είναι καταδικαστέες και αναμένει από την διεθνή κοινότητα να εξάγει τα απαραίτητα συμπεράσματα.

Σε μια άλλη ανακοίνωση του «προεδρικού» αναφέρεται ότι ο Τ/κ ηγέτης υποστηρίζει ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, αποκαλώντας επίσημη την τριμερή συνάντηση στις 27 Σεπτεμβρίου, ενώ είναι ένα ανεπίσημο γεύμα, προσπαθεί να «διαστρεβλώσει» την προσπάθεια που γίνεται και αυτό «είναι μάταιο».

Επαναλαμβάνει δε ότι χωρίς να γίνεται αποδεκτή η κυριαρχική ισότητα και το ίσο διεθνές στάτους της τ/κ πλευράς, χωρίς να επιβεβαιωθούν αυτές οι αρχές – όπως τις λέει – από την αρχή και χωρίς να δημιουργηθεί το απαραίτητο έδαφος, «είναι φανερό ότι δεν θα ξεκινήσουν επίσημες διαπραγματεύσεις. Καλούμε την ε/κ πλευρά να εγκαταλείψει αυτές τις παραπλανητικές και χειριστικές συμπεριφορές».

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας