Ανέλυσε στον Γκουτέρες την πρότασή του για επανέναρξη του διαλόγου ο Πρόεδρος

Την ελπίδα ότι όλα θα πάνε κατ΄ ευχήν και θα υπάρξει μια νέα προοπτική στο Κυπριακό, μετά και την τριμερή συνάντηση της ερχόμενης Δευτέρας, εξέφρασε μετά τη συνάντησή του με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, από τη Νέα Υόρκη. 

Ο Νίκος Αναστασιάδης, συναντήθηκε στη μια τα ξημερώματα με τον Γενικό Γραμματέα σε ένα τετ α τετ που κράτησε περίπου είκοσι λεπτά. Μετά τη συνάντηση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε δηλώσεις του, επεσήμανε πως η συνάντηση έγινε σε δημιουργικό κλίμα, ενώ υπέδειξε πως είχε την ευκαιρία να παραθέσει τις απόψεις της δικής μας πλευράς ενώπιον του κ. Γκουτέρες. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η τριμερής μισό βήμα εμπρός, η έκβαση της... δύο βήματα πίσω

«Έχουμε παραθέσει τις απόψεις, τις θέσεις και πώς θα μπορούσε να επαναρχίσει ένας δημιουργικός διάλογος χωρίς προαπαιτούμενα. Έχω αναπτύξει κάποιες θέσεις και ιδέες και έχουμε συμφωνήσει ότι τα όσα αφορούν το Κυπριακό θα συζητηθούν και κατά το γεύμα που θα έχουμε στις 27 του μηνός με τον κ. Τατάρ», δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα, «ότι όλα θα πάνε κατ΄ευχήν, έτσι ώστε να υπάρχει μια νέα προοπτική για την Κύπρο».

Στη συνάντηση παρέστησαν, επίσης, ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Μάριος Πελεκάνος, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Δημοκρατίας στα Ηνωμένα Έθνη κ. Ανδρέας Χατζηχρυσάνθου και το Μέλος του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου κ. Παντελής Παντελίδης.

Εξάλλου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, έχει ξεκαθαρίσει πως θα μεταφέρει στον Γενικό Γραμματέα, τις κατά καιρούς εναλλακτικές προτάσεις προς άρση του αδιεξόδου, είτε αφορούσαν αποκέντρωση εξουσιών για να μειωθούν οι ενδεχόμενες συγκρούσεις στο κέντρο είτε της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας είτε των ουσιαστικών ΜΟΕ που θα επέτρεπαν ένα κλίμα θετικό για να δημιουργηθούν οι απαραίτητες συνθήκες επανέναρξης του διαλόγου, είτε και της πολύ πρόσφατης αναφοράς για επάνοδο στο Σύνταγμα του ‘60 υπό προϋποθέσεις 

Μέχρι τη συνάντηση της ερχόμενης Δευτέρας, μεσολαβεί η ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, όπου αναμένεται να κάνει σημαντικές αναφορές στο Κυπριακό, αφενός για να στείλει το μήνυμα πως ο ίδιος είναι έτοιμος για να εμπλακεί σε ένα νέο γύρο διαλόγου και αφετέρου να στείλει σχετικά με το Κυπριακό μηνύματα, τόσο στην Άγκυρα όσο και στη διεθνή κοινότητα. 

Εξάλλου, η δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας μετά τη συνάντηση του με τον Αντόνιο Γκουτέρες, είναι ενδεικτική των περιορισμένων προσδοκιών της δικής μας πλευράς, από τη συνάντηση της ερχόμενης Δευτέρας, από τη στιγμή που ο Ερσίν Τατάρ, παραμένει αμετακίνητος από τις εκτός πλαισίου θέσεις που προβάλλει. 

Ακόμα και χθες από τη Νέα Υόρκη, ο Ερσίν Τατάρ φρόντισε να στείλει ανάλογα μηνύματα, αφού σε ένα ακόμη παραλληρηματικό του λόγο, δήλωσε πως ο ίδιος δεν θα κάνει ούτε ένα βήμα πίσω από τα όσα κατέθεσε τον περασμένο Απρίλιο στη Γενεύη. Στόχος του, είπε, είναι να εξηγήσει την πολιτική του για κυριαρχική ισότητα και ίσο διεθνές καθεστώς και μια θεσμική σχέση που θα βασίζεται στην συνεργασία μεταξύ δύο κρατών στην Κύπρο.

«Η στάση μας», είπε ο κατοχικός ηγέτης, «είναι ξεκάθαρη και δεν τίθεται θέμα να κάνουμε βήμα πίσω. Είμαστε υπέρ του διαλόγου, ωστόσο για να μπορέσει αυτός ο διάλογος να έχει νόημα και να πετύχει ένα θετικό αποτέλεσμα, αυτό είναι εφικτό τηρώντας τις αρχές που ανέφερα. Μια πιθανή συμφωνία για να είναι ρεαλιστική και βιώσιμη, εξαρτάται από την αποδοχή αυτών των αρχών. Επίσημες διαπραγματεύσεις μπορούν να ξεκινήσουν μόνο με την εφαρμογή αυτών των αρχών. Δοκιμασμένες και ανεπιτυχείς μέθοδοι και φόρμουλες, δεν μπορούν ποτέ να μας οδηγήσουν στον επιθυμητό στόχο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αμετακίνητος ο Τατάρ-«Ούτε βήμα πίσω από τις θέσεις μας...»

Δειτε Επισης

Στόλτενμπεργκ: Δεν είναι πολύ αργά για να κερδίσει η Ουκρανία τον πόλεμο
Παρασκηνιακές συνεννοήσεις Ισραήλ-Τουρκίας για τουρκικό ανθρωπιστικό στολίσκο στη Γάζα
BINTEO: Τύπος πήγε σε πλυντήριο αυτοκινήτων το Cybertruck της Tesla και το μετάνιωσε
Μέσα από χίλια μύρια κύματα ψηφίστηκε ο νόμος που επιτρέπει την ταυτοποίηση χρηστών καρτοκινητών
Εγκρίθηκε από τη Βουλή σχέδιο ψηφίσματος για δικαίωμα στο καθαρό περιβάλλον
Αναβρασμός στα αμερικανικά πανεπιστήμια με εκατοντάδες συλλήψεις-Τεταμένες κινητοποιήσεις κατά του πολέμου στη Γάζα
Κάλεσε την Τουρκία να αρπάξει την ευκαιρία, βλέπει διάθεση από Γερμανία για πιο πρωταγωνιστικό ρόλο ο ΠτΔ
Πράσινο Βουλής για νέες κατηγορίες δανείων από τον Κεντρικό Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών
Στεφάνου: Διαχρονική η στήριξη ΑΚΕΛ στα αιτήματα των πολύτεκνων
Λήστεψαν έξι γυναίκες μέσα σε μια ημέρα στη Λεμεσό-Συνελήφθησαν δυο 21χρονοι