Οι δήμαρχοι που συνεχίζουν, οι δύο αναποφάσιστοι και ποιος ετοιμάζει... έξοδο

Η απόφαση για αναβολή των εκλογών από την Ολομέλεια της Βουλής, η οποία δίνει παράταση θητειών στους νυν τοπικούς άρχοντες, για τα επόμενα δυόμιση χρόνια, βρίσκει όλους τους δημάρχους και τους κοινοτάρχες να μελετούν τα επόμενα τους βήματα. Άλλοι με ικανοποίηση και άλλοι με σκεπτικισμό, υποδέχθηκαν την απόφαση της Βουλής και πλέον βρίσκονται σε στάδιο επανασχεδιασμού των επόμενων τους βημάτων. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κλείδωσε με εκκρεμότητες η αναβολή εκλογών-Στενό χρονοδιάγραμμα για Μεταρρύθμιση

Όσοι είχαν προαποφασίσει να επαναδιεκδικήσουν εκλογή τους για την επόμενη πενταετία, θα παραμείνουν στο πηδάλιο του δήμου ή της κοινότητάς τους και θα πρέπει να καταρτίσουν τα πλάνα τους, για την υλοποίηση διάφορων έργων, ενώ παράλληλα θα πρέπει να προετοιμάσουν ο κάθε ένας την περιοχή του, για την Μεταρρύθμιση.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν οι αναποφάσιστοι και αυτοί που είχαν δηλώσει ότι θα αποχωρήσουν τον ερχόμενο Δεκέμβριο από τον δημαρχιακό ή κοινοτικό θώκο, κάτι που με βάση τις εξελίξεις, δεν μπορεί να συμβεί, εκτός κι αν παραιτηθούν από τις θέσεις τους. Εξάλλου κομματικά στελέχη από διάφορους κομματικούς χώρους, περιέγραφαν τις τελευταίες ημέρες την αγωνία των τοπικών αρχόντων που επικοινωνούσαν με τα κομματικά γραφεία για να έχουν εσωτερική ενημέρωση για το τι μέλλει γενέσθαι με τους δήμους. Κάποιοι μάλιστα εξασκούσαν πιέσεις ώστε να αποφασισθεί αναβολή και να παραμείνουν για άλλα δυόμισι χρόνια στη θέση τους. Άλλοι οι οποίοι χόρτασαν και μάλλον κουράστηκαν από τον τίτλο του δημάρχου, σκέφτονται ακόμα και την παραίτηση τους. 

Μια παραίτηση όμως που κανείς αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να απαντήσει για το τι σημαίνει σε πρακτικό επίπεδο, αφού η απόφαση της Βουλής, είναι να αφήσει σε εκκρεμότητα το συγκεκριμένο ζήτημα και να το συζητήσει σε κατοπινό στάδιο. Υπενθυμίζεται ότι στο αρχικό Νομοσχέδιο που κατέθεσε η Κυβέρνηση, υπήρχε πρόνοια πως σε περίπτωση κενωθείσας θέσης δημάρχου ή κοινοτάρχη από τον Ιανουάριο του 2022 μέχρι τον Μάιο του 2024, δεν θα γίνουν εκλογές, όπως προβλέπεται στον Περί Δήμων Νόμων, αλλά θα αναλάβει καθήκοντα δημάρχου ο αντιδήμαρχος. 

Η εν λόγω πρόνοια προκάλεσε τον προβληματισμό κάποιων βουλευτών και μετά από πρόταση Νουρή, το εν λόγω ζήτημα έμεινε σε εκκρεμότητα και οι εξελίξεις θα πρέπει να αναμένονται τις επόμενες ημέρες. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι υποψήφιοι που κλείδωσαν για δημοτικές, οι αναποφάσιστοι και ποιοι αποχωρούν

Σχεδόν καθολικό «ναι»

Οι δήμαρχοι που παρουσιάζονταν έτοιμοι να αποχωρήσουν, όπως είχε αναφέρει σε προηγούμενο ρεπορτάζ του ο REPORTER, πλέον κάνουν δεύτερες σκέψεις και παρουσιάζονται έτοιμοι να συνεχίσουν να υπηρετούν τον τόπο εκ της θέσεώς τους, ώστε να ολοκληρωθεί η Μεταρρύθμιση.

Ο δήμαρχος Αραδίππου Ευάγγελος Ευαγγελίδης, χαρακτήρισε «λιποταξία» την αποχώρηση από τη θέση του, αφού είναι υπέρ της Μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και για το λόγο αυτό πήρε την απόφαση να συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά του, όπως διέταξε η Βουλή.

Στο ίδιο μήκος κύματος βρίσκεται και ο δήμαρχος Κάτω Πολεμιδιών Χρίστος Αναστασίου, καθώς και ο ομόλογός του στον Άγιο Δομέτιο, Κώστας Πέτρου. Ο κ. Αναστασίου ανέφερε πως «από τη στιγμή που υπάρχει παράταση για δυόμιση χρόνια, θα παραμείνω στη θέση μου, νοουμένου ότι θα πετύχουμε τη Μεταρρύθμιση.

Ο κ. Πέτρου με τη σειρά του διαμήνυσε πως θα ακολουθήσει τις εντολές που δόθηκαν από τη Βουλή και θα βοηθήσει στην προετοιμασία για το καλό της Μεταρρύθμισης και του τόπου».

Θετικός, αλλά υπό προϋποθέσεις για να παραμείνει δήμαρχος Ιδαλίου, είναι ο Λεόντιος Καλλένος, ο οποίος είπε πως παρότι βρίσκεται για είκοσι χρόνια στη συγκεκριμένη θέση, εντούτοις μετά την απόφαση της Βουλής, θα μείνει στη θέση του. Έθεσε ωστόσο ως προϋπόθεση πως το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί με τα υφιστάμενα σχήματα που έχουν παρουσιαστεί, στα οποία ο δήμος του, παραμένει δήμος. «Δεν παρέλαβα δήμο για να παραδώσω γειτονιά», υπέδειξε χαρακτηριστικά, λέγοντας πως αν συμβεί κάτι τέτοιο, θα αποχωρήσει.

«Επί των επάλξεων για τη Μεταρρύθμιση», ήταν η λακωνική απάντηση της δημάρχου Λακατάμιας Φωτούλας Χατζήπαπα, για το αν θα παραμείνει στο πηδάλιο του δήμου για τα επόμενα δυόμιση χρόνια.

Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση του Άντρου Καραγιάννη, ο οποίος θα είναι Δήμαρχος Δερύνειας, παρότι ήταν σκεπτικός ως προς το κατά πόσον θα επαναδιεκδικούσε τη θέση του. «Στηρίζω τη Μεταρρύθμιση, με την έννοια της λέξης, για να βοηθήσουμε τον κόσμο. Είναι πεπαλαιωμένο το σύστημα και χρήζει εκσυγχρονισμού».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ποιοι έλαβαν… θέση για τις εκλογές και ποιοι αποχωρούν από τους Big-10 δήμους

Ξεσπάθωσε ο δήμαρχος Πέγειας

Σε ότι αφορά τον δήμαρχο Πέγειας Μαρίνο Λάμπρου, ξεσπάθωσε κατά της απόφασης της Βουλής, εξαπολύοντας πυρά κυρίως κατά του ΑΚΕΛ και του ΔΗΚΟ.

Ο κ. Λάμπρου χαρακτήρισε «αντιδημοκρατικό και γελοίο τον τρόπο που γίνεται η Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η θέση μου είναι ότι έπρεπε να γίνουν εκλογές για δυόμιση χρόνια ή για πέντε χρόνια. Είναι σαν δωροδοκία των δημάρχων και των κοινοταρχών, αυτή η απόφαση Πλέον μετά από αυτή την εξέλιξη, θα το συζητήσουμε με τους νομικούς μας συμβούλους για να αποφασίσουμε τι θα πράξουμε».

Διερωτήθηκε ακόμα, «τι άλλαξε για το ΑΚΕΛ και το ΔΗΚΟ, από πριν τις εκλογές; Να το πουν και στον κόσμο να το ξέρει. Έχασαν τις αξίες τους ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ με αυτή την ενέργεια να στηρίξουν την αναβολή. Πλέον εμείς θα αποφασίσουμε, χωρίς να αποκλείεται και παραίτηση είτε του δημάρχου, είτε του δημοτικού συμβουλίου.

Σημειώνεται ότι βάσει των νομοσχεδίων, όπως προωθούνται, ο δήμος Πέγειας συνενώνεται με άλλους δήμους της Πάφου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Επιστολή Νουρή σε Αννίτα-Ζητά άρον άρον έγκριση Νομοσχεδίων για αναβολή εκλογών

Δύο αναποφάσιστοι

Υπάρχουν επίσης και κάποιοι, οι οποίοι δεν βλέπουν ούτε αρνητικά, αλλά ούτε θετικά την εξέλιξη με την παράταση της θητείας τους, όπως για παράδειγμα ο δήμαρχος Παραλιμνίου, Θεόδωρος Πυρίλλης, ο οποίος ξεκαθάρισε πως αυτή τη στιγμή δεν έχει κάτι ανακοινώσιμο και από εβδομάδας θα λάβει τις τελικές του αποφάσεις, οι οποίες θα καθοριστούν και με βάσει την πορεία των νομοσχεδίων. «Σκέφτομαι σοβαρά να αποχωρήσω», ήταν η λακωνική του δήλωση.

Αινιγματικός για το μέλλον του ήταν και ο δήμαρχος Λευκωσίας, Κωνσταντίνος Γιωρκάτζιης, ο οποίος είχε ξεκαθαρίσει πριν την εκλογή του το 2016, ότι θα ήταν η τελευταία του θητεία. Όπως ανέφερε ο κ. Γιωρκάτζιης, μετά την απόφαση της Βουλής, θα σκεφτεί σοβαρά τι θα πράξει.

«Στην απόφαση μου θα μετρήσει με ποιες προϋποθέσεις έχει προχωρήσει η συγκεκριμένη παράταση. Αν για παράδειγμα η παράταση προχωρά, και θα δοθεί κάποιος χρόνος σε κόμματα να μελετήσουν την Μεταρρύθμιση για να προχωρήσει είναι ένα πράγμα, αν όχι είναι άλλο. Θα χρειαστώ λίγο χρόνο».

Τέλος, σε ότι αφορά τις κοινότητες ο πρόεδρος της Ένωσης Κοινοτήτων Ανδρέας Κιτρομηλίδης, σημείωσε ότι μέχρι χθες υπήρχαν υπό τον τύπο πληροφοριών το ενδεχόμενο αναβολής των εκλογών και ως εκ τούτου δεν εκφράστηκε πρόθεση από οποιοδήποτε κοινοτάρχη για το κατά πόσον θέλει να αποχωρήσει.

«Οι προθέσεις των κοινοταρχών αναμένεται να ξεκαθαρίσουν το αμέσως επόμενο διάστημα».

Δειτε Επισης

Οι υποψήφιοι Δήμαρχοι, Αντιδήμαρχοι που στηρίζει το Κόμμα για τα Ζώα σε Λευκωσία
Στεφάνου: Οι Τοπικές Αρχές να αξιοποιηθούν ως πεδίο αγώνα
Xριστοδουλίδης: Oι μνήμες και οι σκέψεις όσων έζησαν τα τραγικά γεγονότα είναι πιο έντονες και επιτακτικές
Μ. Ραουνά: Εργαζόμαστε για μια επιτυχή Προεδρία ΕΕ με θετικό αποτύπωμα
Η επέτειος του σχέδιο Ανάν και οι διαφορετικές προσεγγίσεις στα κατεχόμενα
Συνδρομή για βοήθεια προς Λίβανο, επανεξέταση κατάστασης Συρίας ζητά από ομολόγους της η ΠτΒ
Εγκρίθηκαν οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες της ΕΕ από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Αναγκαιότητα η φορολογική μεταρρύθμιση λένε ΑΚΕΛ-συνδικαλιστές οργανώσεις
Στα 40 εκ. ευρώ της Κύπρου οι δαπάνες για φιλοξενία των Ουκρανών προσφύγων-Όσα δείχνει έκθεση της Ε.Υ.
Εγκρίθηκε από Ευρωκοινοβούλιο η αναθεώρηση κανόνων για καταπολέμηση εμπορίας ανθρώπων