Ομόφωνη καταδίκη έκνομων ενεργειών της Τουρκίας από EUMED9-Η πολιτική διακήρυξη

Ηχηρά μηνύματα προς την Άγκυρα έστειλαν ομόφωνα από την Αθήνα οι εννέα ηγέτες που συμμετέχουν στη Σύνοδο των EUMED9, αφού χαρακτηρίζουν απαράδεκτη μια πρόταση για δημιουργία δύο κρατών στην Κύπρο, καλώντας την Τουρκία να απέχει από προκλήσεις κατά της Κύπρου και να αποκαταστήσει την κατάσταση που δημιούργησε με τις παράνομες ενέργειες της στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου.

Στις δηλώσεις που ακολούθησαν του κύριου μέρους της Συνόδου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης καλωσόρισε τους ομολόγους του, σημειώνοντας πως στα συμπεράσματα της καθρεφτίζονται στον χώρο που σήμερα φιλοξενεί το Σύνοδο, πάντα κάτω από την αύρα της αιώνιας πυξίδας, της Ακρόπολης.

Στη Σύνοδο που ολοκληρώνεται απόψε με δείπνο συμμετέχουν ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν, ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι, ο πρωθυπουργός της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς, ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης, ο πρωθυπουργός της Μάλτας Ρόμπερτ Αμπέλα, ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας Γιάνεζ Γιάνσα, και ο υπουργός Εξωτερικών της Πορτογαλίας Αουγκούστο Σάντος Σίλβα.

Την ξεχωριστή σημασία της Συνόδου υπογραμμίζει και η παρουσία της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, που θα παρακολουθήσει τις εργασίες της.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αφού ευχαρίστησε τον Έλληνα Πρωθυπουργό για τη διοργάνωση, σημείωσε πως αυτές οι συναντήσεις, βοηθούν ώστε οι πολιτικές αποφάσεις στην Ε.Ε. συνιστούν, ώστε να λαμβάνεται υπόψη η μεσογειακή διάσταση. Κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων και χωρίς να παραγνωρίζουμε τις τραγικές συνέπειες από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού, κοινή ήταν η θέση που καταγράφηκε στην Ειδική Σύνοδο για την Κλιματική Αλλαγή, για επίσπευση της υλοποίησης της Συμφωνίας των Παρισίων. Σε αυτό το πλαίσιο ενημέρωσα για την πρωτοβουλία της ΚΔ, για τον καταρτισμό ενός περιφερειακού σχεδίου δράσης για αντιμετώπιση της κλιματικής Αλλαγής. Μας απασχόλησε και το θέμα του μεταναστευτικού. Όπως ήταν φυσικό και έχοντας αναφερθεί σε κοινές προκλήσεις συζητήσαμε τις διεθνείς εξελίξεις και όσων επηρεάζουν αρνητικά το κοινό μας όραμα για ασφαλή ανατολική Μεσόγειο». 

«Άφησα τελευταίες τις αναφορές στις έκνομες και διεθνώς καταδικαστέες ενέργειες της Τουρκίας έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας, είτε επί εδάφους είτε επί θαλάσσης και/ή τις απαράδεκτες ιδιαίτερα αξιώσεις για αλλαγή της βάσης λύσης του Κυπριακού. Ενέργειες και αξιώσεις, οι οποίες αντιβαίνοντας του διεθνούς δικαίου, αναντίλεκτα εντείνουν το κλίμα στην ευρύτερη περιοχή, υπονομεύοντας τη σταθερότητα, την ειρήνη και την ασφάλεια», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Και πρόσθεσε: «Η δική μας θέση είναι η αυστηρή προσήλωση στο διεθνές δίκαιο, στα ψηφίσματα των ΗΕ, στους όρους εντολής του ΓΓ των ΗΕ και σε αυτό το πλαίσιο επαναλαμβάνουμε την πρόταση μας, την οποία υιοθετούν και όλα τα μέλη της Συνόδου, όλα τα μέλη της ΕΕ και όλα τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας για μόνιμη διευθέτηση του ζητήματος οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών με την Τουρκία και για εξεύρεση λύσης που να μην εκφεύγει των ψηφισμάτων των ΗΕ, του διεθνούς δικαίου και του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Σε αυτό το πλαίσιο και ενόψει της επικείμενης συνάντησης μου με τον ΓΓ των ΗΕ επανέλαβα στους συναδέλφους μου ότι παραμένουμε σταθερά προσηλωμένοι στην εξεύρεση λύσης που θα πρέπει να εδράζεται στο διεθνές δίκαιο».

«Με ιδιαίτερη ικανοποίηση χαιρετίζω την ομόφωνη θέση όλων των ηγετών, όπως καταγράφεται στη σημερινή Κοινή Διακήρυξη. Για ακόμη μια φορά θα ήθελα να εκφράσω τις θερμές μου ευχαριστίες για το περιεχόμενο της Κοινής Διακήρυξης, που επιβεβαιώνει εκ νέου την έμπρακτη στήριξη και αλληλεγγύη προς την πατρίδα μου. Όπως θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω τον φίλο Κυριάκο για τη σύγκληση της σημερινής Συνόδου. Μιας Συνόδου που επιβεβαιώνει την προσήλωσή μας στις ευρωπαϊκές αξίες και αρχές, δίδοντας την ευκαιρία, μέσα από ένα παραγωγικό διάλογο, επανακαθορισμού των κοινών μας στόχων, αλλά και την υιοθέτηση πολιτικών και δράσεων για την αντιμετώπιση των πολλαπλών προβλημάτων που όχι μόνο ως Ευρώπη, αλλά και η νότια γειτονία αντιμετωπίζει», κατέληξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. 

Αλληλεγγύη ξένων ηγετών

Εξάλλου στις δηλώσεις του ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης είπε, μεταξύ άλλων, ότι «θεμελιώδης προτεραιότητα όλων μας παραμένει η ασφάλεια και σταθερότητα σε όλο το εύρος της Μεσογείου, με βάση πάντα το διεθνές δίκαιο, τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας που οι χώρες μας όλες έχουν υπογράψει και τιμούν και η εφαρμογή της οποίας βέβαια όχι απλά απαιτούν αλλά και εγγυώνται. Αυτό αφορά και τη γειτονική Τουρκία, η οποία είναι καιρός πια να εγκαταλείψει την επιθετική συμπεριφορά απέναντι στην Κύπρο, στην Ελλάδα και συνολικά στην περιοχή», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Και πρόσθεσε: «Οι σχέσεις της Ευρώπης με την Άγκυρα καταγράφονται αναλυτικά σε όλα τα πρόσφατα Συμπεράσματα των Ευρωπαϊκών Συμβουλίων και τώρα στέλνουν και τα μεσογειακά κράτη το δικό τους μήνυμα. Πρόκειται για μια ακόμα παράμετρο που αναδεικνύει την αναγκαιότητα της στρατηγικής αυτονομίας της Ευρώπης, τη χάραξη του δικού της δρόμου, στην άμυνα, στην ασφάλεια, στην ενέργεια στην οικονομία, στην υγεία. Είναι  προβλήματα που θέτουν πια επιτακτικά στο τραπέζι τα ίδια τα γεγονότα, αλλά και οι πρόσφατες αναδιατάξεις στην παγκόσμια σκακιέρα. Είναι μια επιλογή που προφανώς προϋποθέτει νέους  συνδυασμούς στο πλέγμα των συμμαχιών μας. Αλλά προβάλλει πλέον ως αδήριτος στόχος. Για την επίτευξη του, η Ελλάδα θα βρεθεί στην πρώτη γραμμή».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Γαλλίας κ. Εμανουέλ Μακρόν είπε, μεταξύ άλλων, ότι «στείλαμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα σταθερότητας και ειρήνης και ήδη βλέπουμε αποτελέσματα, αφού βλέπουμε αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο».

Πρόσθεσε ότι «εκφράσαμε την υποστήριξη μας προς την Κύπρο, στην ακεραιότητα της Κύπρου και εκφράσαμε αυτή τη στήριξη στο πρόσωπο του Προέδρου της Κύπρου».

Επεσήμανε ακόμα τη σημασία της κοινής προσπάθειας σε ό,τι αφορά την άμυνα και την ασφάλεια, σημειώνοντας ότι πρέπει να ενισχυθεί η κυριαρχία της Ευρώπης, ώστε να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις και οι απειλές στην περιοχή.  

Αναφέρθηκε ακόμη στη στήριξη της Γαλλίας στις χώρες που πλήγηκαν από τις πυρκαγιές εκφράζοντας τη ετοιμότητα η ώρα του να παρέχει βοήθεια όποτε χρειαστεί.

Από την πλευρά του ο Πρωθυπουργός της Μάλτας κ. Ρόμπερτ Αμπέλα, μεταξύ άλλων, εξέφρασε «αλληλεγγύη προς την Κύπρο», σημειώνοντας ότι «δεν θα πάψω να υπογραμμίζω τον σεβασμό μου για τα ανθρώπινα δικαιώματα, και ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου και του διαλόγου είναι ο μόνος δρόμος για το μέλλον».

Η πολιτική διακήρυξη των EUMED9

Στην Κοινή Διακήρυξη, αναφέρεται ότι «μια ειρηνική, σταθερή, ασφαλής και ευημερούσα Μεσόγειος συνιστά στρατηγική προτεραιότητα για την ΕΕ. Οι χώρες της νότιας Ευρώπης λειτουργούν ως πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή με κοινή προσέγγιση ως προς τη διευθέτηση των προκλήσεων και με κοινό όραμα για το μέλλον της περιοχής της Μεσογείου και της Ευρώπης στο σύνολο της. Η Μεσόγειος αντιμετωπίζει πληθώρα συνεχιζόμενων κρίσεων που επηρεάζουν όλες τις χώρες και τους λαούς της περιοχής, αλλά και πέραν αυτής.

Καλούμε όλες τις χώρες της περιοχής να σεβαστούν την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών μελών της ΕΕ στις θαλάσσιες ζώνες τους, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου και του δικαίου της θάλασσας.

Υπογραμμίζουμε ότι η οριοθέτηση Υφαλοκρηπίδας και Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης πρέπει να διευθετείται με ειρηνικά μέσα επίλυσης διαφορών και σύμφωνα με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS).

Επαναλαμβάνουμε την απαίτηση μας προς την Τουρκία να αποδεχθεί την πρόσκληση της Κύπρου για συμμετοχή σε διάλογο σχετικά με την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών ανάμεσα στις ακτογραμμές τους, συμπεριλαμβανομένου μέσω της υποβολής του θέματος στο Διαρκές Διεθνές Δικαστήριο.

Σύμφωνα με τα συναφή Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τη Δήλωση της 25ης Μαρτίου 2021, είναι θεμελιώδες όλα τα κράτη να τηρούν τη διεθνή νομιμότητα και να απέχουν, κατά τρόπο συνεπή και μόνιμο, από προκλήσεις ή μονομερείς ενέργειες κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου.

Επαναβεβαιώνουμε την αποφασιστικότητα μας, σε περίπτωση τέτοιας ενέργειας, να χρησιμοποιήσουμε τα μέσα και τις επιλογές που έχει στη διάθεση της η Ευρωπαϊκή Ένωση για να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της και τα συμφέροντα των κρατών μελών της, καθώς και για να διαφυλάξει την περιφερειακή σταθερότητα.

Επαναλαμβάνουμε την ετοιμότητα μας να συζητήσουμε με την Τουρκία κατά τρόπο σταδιακό, αναλογικό και αναστρέψιμο, για την ενίσχυση της συνεργασίας σε διάφορους τομείς κοινού ενδιαφέροντος, νοουμένου ότι θα τύχουν σεβασμού οι προϋποθέσεις που τέθηκαν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του περασμένου Ιουνίου.

Επιβεβαιώνουμε την ισχυρή μας δέσμευση για μια βιώσιμη συνολική λύση του κυπριακού ζητήματος στη βάση μιας δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως καθορίζεται στα σχετικά δεσμευτικά για όλους ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ και όπως προβλέπεται από το κεκτημένο, τις αξίες και τις αρχές της ΕΕ.

Επομένως, θεωρούμε απαράδεκτη οποιαδήποτε πρόταση για λύση δύο κρατών. Οι προσπάθειες για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων δεν πρέπει να υπονομευθούν περαιτέρω από παράνομες και προκλητικές συμπεριφορές στις θαλάσσιες ζώνες και στην εδαφική επικράτεια της Κύπρου.

Καταδικάζουμε σθεναρά τις τουρκικές παράνομες ενέργειες στην περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων, κατά παράβαση των Ψηφισμάτων 550 (1984) και 789(1992), και καλούμε για την ανάκληση τους, σύμφωνα με την Προεδρική Δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ στις 23 Ιουλίου 2021 και τη Δήλωση του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ στις 27 Ιουλίου 2021.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: H διακήρυξη της EUMED9 για κλιματική αλλαγή-Τι προνοεί για θάλασσα και προστασία

Δειτε Επισης

Γυναίκα φυλακίστηκε επειδή τηλεφώνησε στην Άμεση Δράση περισσότερες από 2.000 φορές
Τέσσερις οι νεκροί από την πλημμύρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα-Επιμένουν τα προβλήματα στο Ντουμπάι
BINTEO: Άνδρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από το δικαστήριο του Τραμπ
Επανέρχεται με επιστολή προς Υφ. Πρόνοιας για το Πασχαλινό Επίδομα η ΕΚΥΣΥ
Βαφεάδης: Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική για Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας
Απορρίφθηκε αίτηση Γενικού Εισαγγελέα σε απόφαση απαλλοτρίωσης γης
Σημαντικά επιτεύγματα στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας για Ωκεανούς
ΓΓ της Κοινοπολιτείας: Η Κύπρος πρώτη στη βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια
Στεφάνου: Έχουμε τα εχέγγυα να κερδίσουμε το στοίχημα των εκλογών
ABC: Το Ισραήλ εκτόξευσε τρεις πυραύλους κατά της αεράμυνας πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν-Μήνυμα προς Τεχεράνη