Άγγιξε ευαίσθητες χορδές ο Γαβριήλ, αναδείχθηκαν οι αντίθετες ροπές σε ΔΗΣΥ-ΔΗΚΟ

Είτε συμφωνεί είτε διαφωνεί κάποιος με αυτό που ο Γιώργος Γαβριήλ, ο καθηγητής-διευθυντής δημόσιου γυμνασίου, παρουσιάζει ως έργα τέχνης, καταλήγει στο συμπέρασμα πως κατάφερε αφενός να γίνει ξανά το πρόσωπο των ημερών, αφετέρου να ξεσηκώσει μια τεράστια συζήτηση που άγγιξε το εσωτερικό των κομμάτων, προκαλώντας τριγμούς που για κάποιο διάστημα θα παρέμεναν κάτω από το χαλί. 

Για το αν τελικά αυτό που ο Γιώργος Γαβριήλ παρουσιάζει ως τέχνη, υπήρξαν πολλές τοποθετήσεις από τους πλέον αρμόδιους και ειδικούς. Για το αν έχει το δικαίωμα ένας διευθυντής σχολείου να παρουσιάζει, μεταξύ άλλων, ζωγραφιές όπου ένας σκύλος ουρεί στον Αρχιεπίσκοπο, ή τον Χριστό να κρατά κασκόλ της Ομόνοιας, ξεκαθάρισε από το γεγονός της μη δίωξης του. Αν και αυτό αναιρείται αυτόματα από την τοποθέτηση της Προεδρίας που από τη μια αποφάσισε αναστολή δίωξης, εντούτοις υπέδειξε πως ο καθηγητής παραβίασε το γράμμα και το πνεύμα των κανονισμών, που διέπει τη συμπεριφορά των λειτουργών της εκπαίδευσης. 

Το όλο θέμα όμως έχει αποκτήσει πλέον με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο μια πολιτική πτυχή που αγγίζει πολλά επίπεδα, τόσο εντός της Κυβέρνησης όσο και εντός κάποιων κομμάτων. Σε ότι αφορά την Κυβέρνηση, με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο το Προεδρικό, η πρόεδρος της Βουλής αλλά και ο Δημοκρατικός Συναγερμός, άδειασαν τον Πρόδρομο Προδρόμου με τη στάση τους. Σε ότι αφορά το Προεδρικό, το άδειασμα ενδεχομένως να ήταν και αποτέλεσμα δευτερευόντων ζητημάτων που προκάλεσαν μια δυσφορία για τις αποφάσεις Προδρόμου και σχετίζονται με την άλλη υπόθεση που προκάλεσε σάλο, με το σχίσιμο της σελίδας που εξυμνούσε τον Κεμάλ Ατατούρκ. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Παρέμβαση Υπουργικού για αναστολή δίωξης Γαβριήλ-Με το γάντι ευθύνη σε Σαββίδη

Σε ότι αφορά την πρόεδρο της Βουλής, πέραν από το γεγονός, ότι η Αννίτα Δημητρίου, ποτέ δεν έκρυψε τις προοδευτικές της απόψεις για μια σειρά από ζητήματα, όπως για παράδειγμα το μεταναστευτικό κι από τη θέση της ως βουλευτής στην προηγούμενη σύνθεση της Βουλής, ενδεχομένως το γεγονός ότι πρώτη από το κυβερνητικό στρατόπεδο, έσπευσε να διαχωρίσει τη θέση της και να κρατήσει αποστάσεις από τον υπουργό Παιδείας, να έχει και πιο βαθιά αίτια. 

Εξάλλου η κ. Δημητρίου ποτέ δεν ξέχασε και ούτε θα ξεχάσει, τον τρόπο με τον οποίο ο Πρόδρομος Προδρόμου την αντιμετώπισε στις παραμονές των βουλευτικών εκλογών του 2016, όταν η ίδια επιχειρούσε να κάνει τα πρώτα της βήματα στην κεντρική πολιτική σκηνή, με τον τότε εκπρόσωπο Τύπου του ΔΗΣΥ να εκστομίζει το αλήστου μνήμης, «πάμε σε εκλογές, όχι σε καλλιστεία», κληθείς να σχολιάσει την απόφαση για μη συμπερίληψη της Αννίτας Δημητρίου στο ψηφοδέλτιο, κόντρα στις καταστατικές διατάξεις του κόμματος. 

Επιστρέφοντας πίσω στο θέμα του Γαβριήλ, στο ίδιο μήκος κύματος με την Αννίτα Δημητρίου εξέπεμψε τις επόμενες ώρες, τόσο ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Δημήτρης Δημητρίου, όσο και το κόμμα επίσημα, επιβεβαιώνοντας πως τουλάχιστον σε επίπεδο Πινδάρου, η τάση που ελέγχει τις επίσημες θέσεις του κόμματος, είναι η φιλελεύθερη, έναντι της πιο δεξιάς ροπής που προέρχεται από τον χώρο των εθνικοφρόνων σωματείων. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στην Επ. Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων το θέμα της δίωξης Γαβριήλ-«Θυμίζει εποχές σκοταδισμού»

Αυτό άλλωστε επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι συγκεκριμένα στελέχη, είτε επέλεξαν να διαχωρίσουν τη θέση τους από την επίσημη θέση του κόμματος, είτε επέλεξαν τη σιωπή, θεωρώντας πως δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να ανοίξει μια συζήτηση που θα δημιουργούσε εσωστρέφεια, διενέξεις και ψηλούς τόνους. 

Κάτι όμως, που δεν έγινε και στο ΔΗΚΟ. Αντιθέτως το Δημοκρατικό Κόμμα, επέλεξε να τοποθετηθεί ψηλά-χαμηλά με τον ίδιο τρόπο που τοποθετήθηκε επίσημα και ο ΔΗΣΥ. 

Ειδικότερα στην ανακοίνωση του το ΔΗΚΟ χαρακτήρισε απαράδεκτη, αυταρχική και λανθασμένη την αρχική απόφαση για δίωξη του, διαχωρίζοντας πως τους έφτιαξε στον ελεύθερο του χρόνο. «Η συνταγματικά κατοχυρωμένη ελευθερία της έκφρασης σε οποιαδήποτε μορφή, αποτελεί θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα που έχει ο κάθε πολίτης και το οποίο πρέπει να είναι σεβαστό. Αυτή η έκφραση δεν μπορεί να διώκεται και τα θεσμικά όργανα του κράτους δεν μπορούν να μετατρέπονται σε εργαλεία καταπάτησης της ελευθερίας καλλιτεχνικής έκφρασης».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ανακλήθηκε η πειθαρχική δίωξη κατά του Γιώργου Γαβριήλ

Και πρόσθεσε το ΔΗΚΟ: «Η δίωξη Γαβριήλ στέλνει εντελώς λανθασμένα, αντιδημοκρατικά και αντιευρωπαϊκά μηνύματα στην ευρύτερη κοινωνία και η κυβέρνηση οφείλει άμεσα να αποσύρει τις κατηγορίες».

Σχετική ανάρτηση στο ίδιο πνεύμα έκανε και ο πρόεδρος του κόμματος, Νικόλας Παπαδόπουλος στο twitter.
 

 

Η εν λόγω επίσημη στάση του ΔΗΚΟ, δεν πέρασε στα ψηλά από μια πλειάδα στελεχών που έσπευσαν να διαχωρίσουν τη θέση τους. Παύλος Μυλωνάς, Ζαχαρίας Κουλίας και Χρύσανθος Σαββίδης, διαχώρισαν τη θέση τους. Για όσους γνωρίζουν πράγματα και καταστάσεις, η στάση των τριών δεν προκάλεσε καμία έκπληξη, αφού και σε άλλα ζητήματα στο παρελθόν τοποθετήθηκαν επί συγκεκριμένων ζητημάτων, με διαφορετική προσέγγιση από ότι η ηγεσία του κόμματος. 

Σε ότι αφορά τον Παύλο Μυλωνά, ο ίδιος έσπευσε μάλιστα μετά κι από την ανακοίνωση του ΔΗΚΟ, να ανακινήσει το ζήτημα της παραίτησης του η οποία υποβλήθηκε επίσημα από τις 14 Ιουνίου, μετά την εκλογή του στην προεδρία της επιτροπής Παιδείας της Βουλής. Χθες ο Παύλος Μυλωνάς έδωσε στη δημοσιότητα εκείνη την επιστολή παραίτησης, θέλοντας με αυτό τον τρόπο να ασκήσει πίεση στην ηγεσία, καθώς και να αναδείξει την αναβλητικότητα που υπήρξε στην αντικατάσταση του. Άλλωστε δεν αποτελεί μυστικό πως ο Παύλος Μυλωνάς, ήταν υποψήφιος με τον Πανικό Λεωνίδου για τη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου, με την ηγεσία όμως να προκρίνει τον δεύτερο. 

Τόσο ο Παύλος Μυλωνάς, όσο και ο Χρύσανθος Σαββίδης, τις τελευταίες ημέρες με δημόσιες παρεμβάσεις τους κράτησαν σαφείς αποστάσεις από την επίσημη θέση του ΔΗΚΟ. Ενδεικτική ήταν χθεσινή τοποθέτηση του κ. Σαββίδη στο κρατικό κανάλι: «Εγώ ως χριστιανός ορθόδοξος, δεν δέχομαι να μου προσβάλλει τα Θεία ο οποιοσδήποτε. Είναι εκπαιδευτικός, πρέπει να είναι προσεχτικός. Αν θέλει να κάνει αυτά τα πράγματα να τα κάνει στο σπίτια του και να τα βλέπει ο ίδιος. Αν είναι δυνατό να λέμε έργο τέχνης να ουρά ο σκύλος του αρχιεπισκόπου. Αν είναι δυνατόν, θα μας τρελάνουν αυτοί οι άνθρωποι», δήλωσε ο κ. Σαββίδης. 

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Παύλος Μυλωνάς, ο οποίος χαρακτήρισε χυδαιότητες τα έργα του Γαβριήλ, υποδεικνύοντας εμμέσως πλην σαφώς πως είναι επικίνδυνος για να βρίσκεται εντός των σχολείων μας. «Κληθείς να σχολιάσει ότι όλοι τράβηξαν το χαλί κάτω από τα πόδια του Πρόδρομου Προδρόμου, ο Παύλος Μυλωνάς υπέδειξε πως δεν είναι όλοι που τράβηξαν το χαλί. «Επικράτησε η άποψη που επικρατεί στα ΜΜΕ, βλέπω τα κοινωνικά δίκτυα. Εγώ παρατήρησα ότι οι δύο βουλευτές διαφώνησαν με το tweet  του προέδρου του κόμματος. Η δική μου η άποψη είναι ότι δεν θεωρώ ότι ο συγκεκριμένος κύριος παράγει τέχνη. Είναι στρατευμένος κομματικά σε συγκεκριμένο χώρο. Δικαίωμα του να το κάνει με τη διάφορα ότι υπάρχουν συγκεκριμένοι κανονισμοί που διέπουν τη λειτουργία των σχολείων», υπεδείκνυε χθες ο βουλευτής του ΔΗΚΟ. 

Είναι ξεκάθαρο πως η περίπτωση Γαβριήλ ανέδειξε τις τάσεις που επικρατούν τουλάχιστον στα δύο κόμματα, ενδεχομένως και σε άλλα μικρότερα, με τη ζημιά ωστόσο να είναι πλήρως ελεγχόμενη. Κανείς όμως δεν μπορεί να αποκλείσει, πως ανάλογης υφής περιστατικά, που χτυπούν τις πιο ευαίσθητες χορδές μιας μερίδας ψηφοφόρων και στελεχών των κομμάτων, θα αποτελέσουν μελλοντικά την αιτία για μετατοπίσεις και μετακινήσεις. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Βλέπει... εμμονές Προδρόμου το ΑΚΕΛ, επικρίνει Αναστασιάδη για υπόθεση Γαβριήλ

Δειτε Επισης

Δένδιας: Ύψιστη προτεραιότητα της ελληνικής πολιτείας το Κυπριακό
«Λάρνακα, Συνεχίζουμε!»-Επίσημα ανακοίνωσε την επαναδιεκδίκηση της Δημαρχίας ο Ανδρέας Βύρας
Επιδιώκει συνάντηση με Ερντογάν για το Κυπριακό ο Εσθονός Πρόεδρος
Για πρόσκληση Γκουτέρες σε Τατάρ για συνάντηση κάνουν λόγο τα κατεχόμενα
Στην Κύπρο η Ρομπέρτα Μέτσολα για επιτόπια αυτοψία στο ΚΣΕΔ για το Αμάλθεια
Οι κεραυνοί κατά της αντιπολίτευσης και η ολιστική προσέγγιση στην οικονομική πολιτική
Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Άφησαν αιχμές για «σκοπιμότητες» και «μαύρες λίστες» από το ΡΙΚ οι βουλευτές-Αντάλλαξαν πυρά