Κλείδωσε η τριμερής στην Νέα Υόρκη-Πρόγευμα εργασίας με Γκουτέρες και Τατάρ

Επιβεβαίωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τη διεξαγωγή τριμερούς συνάντησης για το Κυπριακό στο περιθώριο της παρουσίας του στη Γενική Συνέλευση στη Νέα Υόρκη.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Αθήνα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σημείωσε ότι θα έχει πρόγευμα εργασίας με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ και τον ΓΓ του ΟΗΕ, Ανόνιο Γκουτέρες στη Νέα Υόρκη, χωρίς όμως να προσδιορίσει ακριβώς την ημερομηνία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ρίχνει στο τραπέζι το «μοντέλο Σιγκαπούρης» ο Τατάρ-Ανοιχτός για να συναντήσει τον Αναστασιάδη

Νωρίτερα, διπλωματικές πηγές είχαν αναφέρει στο ΚΥΠΕ ότι θα πρέπει να αναμένεται πως ο ΓΓ του ΟΗΕ θα αξιοποιήσει την ευκαιρία που του δίδεται με την ταυτόχρονη παρουσία Αναστασιάδη - Τατάρ στη Νέα Υόρκη, αργότερα αυτό το μήνα, και θα επιδιώξει να έχει μια κοινή συνάντηση μαζί τους για μια συζήτηση επί της κατάστασης όπως αυτή διαμορφώνεται.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα αναχωρήσει για τη Νέα Υόρκη, μετά από τη Σύνοδο Κορυφής των 9 νότιων χωρών της ΕΕ (EUMED) που θα πραγματοποιηθεί αύριο Παρασκευή στην Αθήνα. Η σύνοδος θα είναι διευρυμένη με τη συμμετοχή για πρώτη φορά πέραν των χωρών της ομάδας Μed7 (Κύπρος, Ελλάδα, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Μάλτα), της Κροατίας και της Σλοβενίας.

Κατά τη διάρκεια της Συνόδου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ενημερώσει, μεταξύ άλλων, και για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.

Σήμερα το βράδυ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παρακαθίσει στην Αθήνα σε δείπνο με τα μέλη της Κυπριακής Ένωσης Πλοιοκτητών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Νέα Υόρκη και μετά στο... πουθενά-Παίρνει αποφάσεις ο Γκουτέρες

Μετά κι από αυτή την εξέλιξη, πλέον το ταξίδι του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Νέα Υόρκη αποκτά βαρύνουσα σημασία, αφού αναλόγως των όσων θα λεχθούν ενώπιον του Αντόνιο Γκουτέρες, ενδεχομένως να λειτουργήσουν ως καταλύτης των εξελίξεων το επόμενο διάστημα. 

Υπενθυμίζεται πως η πρόταση της τριμερούς, ήταν κάτι που εδώ και καιρό είχε προτείνει στον Γενικό Γραμματέα ο Νίκος Αναστασιάδης, σε μια προσπάθεια αναθέρμανσης της προσπάθειας, με το επιχείρημα πως και στο παρελθόν, όταν υπήρχε αδιέξοδο, με ανάλογες συναντήσεις, αυτό έσπασε και υπήρξαν σημαντικές εξελίξεις στο Κυπριακό. 

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Νίκος Αναστασιάδης, αναμένεται να ξεκαθαρίσει στον ΓΓ πως οι βρετανικές ιδέες δεν μπορούν να αποτελέσουν βάση για έναρξη της νέας προσπάθειας, υποδεικνύοντας παράλληλα πως ο ίδιος είναι έτοιμος για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από εκεί που έμειναν στο Κρανς Μοντάνα. 

Παράλληλα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αναμένεται να αναλύσει στον Γενικό Γραμματέα και τον κατοχικό ηγέτη την πρόταση του για επιστροφή στο Σύνταγμα του 1960, ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται και τα όσα ο κατοχικός ηγέτης θα αναφέρει στον Αντόνιο Γκουτέρες. 

Δειτε Επισης

Ζητά από υποψήφιους δέσμευση για προώθηση των αιτημάτων της ΟΠΑΚ
Εντοπίστηκε γρίπη των πτηνών στο αγελαδινό γάλα, προειδοποιεί ο ΠΟΥ-Σε πολύ υψηλές ποσότητες ο ιός
Απoρρίφθηκε η προσφυγή Αγοραστού στο Συμβούλιο Εφετών Λάρισας για το μπάζωμα στα Τέμπη
Τροποποίηση κανονισμού ΕΕ για προστασία καταναλωτών, ζητά ο ΓΔ του Υπ. Ενέργειας
Έφυγε… κύριος ως επισκέπτης από τις Κεντρικές ο δραπέτης-Έτσι τους πήρε στον ύπνο
Επικρίνει την Κυβέρνηση το ΑΚΕΛ-«Ξέφραγο αμπέλι για τους σφαγείς των λαών»
Ανακοινώθηκαν τα πρώτα «καλλιστεία» τεχνητής νοημοσύνης-H νικήτρια... κούκλα θα λάβει πάνω από 20.000
Ένα βήμα πριν την ήττα η Ουκρανία-Η δυσοίωνη πρόβλεψη και το κρίσιμο πακέτο βοήθειας των ΗΠΑ
Oι τρεις προτάσεις νόμου του ΔΗΣΥ για τα πρόστιμα από τις κάμερες-«Η Κυβέρνηση οφείλει να βελτιώσει την κατάσταση»
BINTEO: Συνελήφθη ο άντρας που απειλούσε να ανατιναχθεί στο ιρανικό προξενείο στο Παρίσι