Οι θέσεις των Κύπριων Ευρωβουλευτών για την ομιλία Φον τερ Λάιεν και τις αναφορές για Τουρκία

Τις προκλήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως διαγράφηκαν από την ομιλία της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αλλά και τις αναφορές της για την σχέση με την Τουρκία, σχολίασαν οι Κύπριοι Ευρωβουλευτές με δηλώσεις τους στο ΚΥΠΕ.

Ο Ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ και μέλος της ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Λευτέρης Χριστοφόρου, είπε ότι η αντιμετώπιση των προκλήσεων, ιδιαίτερα αυτών που προέκυψαν μετά την πανδημία συνδέεται με την κοινή δουλειά που γίνεται από την ΕΕ.

«Πραγματικά δεν μπορώ να διανοηθώ που θα βρισκόμασταν εμείς ως Κύπρος αλλά και η Ευρώπη η ίδια αν δεν υπήρχε η ΕΕ για να αντέξει σε αυτούς τους τεράστιους κραδασμούς», είπε. «Δεν πιστεύω να υπάρχει χώρα της ΕΕ που να μπορούσε να αντιμετωπίσει πιο αποτελεσματικά από μόνη της την πανδημική κρίση απ’ ότι την αντιμετωπίσαμε ενωμένοι» πρόσθεσε.

Σε σχέση με τις αναφορές της κ. φον ντερ Λάιεν για την σχέση με την Τουρκία και την απουσία αναφορών στις προκλήσεις της Άγκυρας έναντι της Κύπρου, ο κ. Χριστοφόρου τόνισε πως «εμείς τηρούμε θέσεις αρχών, ως κυπριακή αντιπροσωπεία προσπαθούμε να το πράξουμε και να το υλοποιούμε και να το έχουμε ως γραμμή πλεύσης όταν ζητούμε και επιδιώκουμε κυρώσεις ή τιμωρία της Τουρκίας για όσα εγκληματικά διαπράττει σε βάρος της Κύπρου, της Ελλάδας αλλά και στο εσωτερικό της ακόμη».

«Γι’ αυτό εκεί και όπου υπάρχουν θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων είμαστε ευαίσθητοι και ακολουθούμε τη θέση αρχής και πρέπει να τα προασπιστούμε σε όποια χώρα και αν παραβιάζονται, εμείς πρέπει να είμαστε αμετακίνητοι και γι’ αυτό καλέσαμε πολλές φορές την ΕΕ να είναι αδιαπραγμάτευτη σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων γιατί μας αφορούν πρωτίστως εμάς αφού η Τουρκία τα παραβιάζει συλλήβδην εδώ και 47 χρόνια στην Κύπρο», πρόσθεσε.

Ο Λουκάς Φουρλάς, ο έτερος Ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ και του ΕΛΚ, είπε πως η υγεία αναδείχθηκε ως πρωταρχικός στόχος όλων των Ευρωπαίων πολιτών, κάτι που φάνηκε και από τις χθεσινές αναφορές της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα τη σημασία της ένωσης δυνάμεων από τα κράτη μέλη για αντιμετώπιση των προκλήσεων.

«Αν μάθαμε κάτι από όλη αυτή την ιστορία και την πανδημία είναι ότι δεν μπορούμε από μόνοι μας να ρυθμίσουμε τα του οίκου μας σε ό,τι αφορά την υγεία και χρειάζεται η συνεργασία όλων των κρατών μεταξύ τους», είπε, προσθέτοντας πως ένας ιός δεν σταματά στα σύνορα.

Για τις επόμενες προκλήσεις, όπως την έξοδο από την πανδημία, την πράσινη μετάβαση και την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας, ο κ. Φουρλάς είπε ότι υπάρχει η πρόθεση αλλά θα πρέπει να υπάρξει ταυτόχρονα και η πολιτική βούληση, κάτι για το οποίο η Ευρώπη πάσχει.

«Έχουμε θέσει ευγενείς στόχους αλλά για να υλοποιηθούν χρειάζεται πολιτική βούληση, αλλά δεν έχουμε αποδείξει μέχρι στιγμής ότι έχουμε αυτή την πολιτική βούληση.

Τέλος αναφορικά με την απουσία αναφορών για την Τουρκία και τις προκλήσεις έναντι της Κύπρου, ο κ. Φουρλάς εξέφρασε ανησυχία για τα «δύο μέτρα και δύο σταθμά», αφού η Πρόεδρος της Κομισιόν έκανε μια λακωνική αναφορά στην Τουρκία, αλλά την ίδια ώρα είπε ότι θα πρέπει να κόψουμε κάθε δεσμό με τα δικτατορικά καθεστώτα, όπως τη Ρωσία και τη Λευκορωσία.

«Δεν μπορεί να λειτουργούμε με δύο μέτρα και δύο σταθμά», είπε, ενώ ψηφίστηκαν νέα μέτρα  κατά της Ρωσίας και «αφήνουμε την Τουρκία στο απυρόβλητο».

Ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ και μέλος της ομάδας της Αριστεράς στο ΕΚ Γιώργος Γεωργίου ανάφερε στις δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ πως η Πρόεδρος της Κομισιόν χρησιμοποίησε «εύσχημα λόγια για να καλύψει κάποιες από τις αδυναμίες της ΕΕ που υφίστανται από πέρσι μέχρι σήμερα»

Όπως είπε αντί της αλληλεγγύης κατά την πανδημία, παρατηρήσαμε στην ΕΕ κλειστά σύνορα, φύλαξη ιατρικού υλικού «και παραγγελίες εμβολίων από την πίσω πόρτα». Ο κ. Γεωργίου επέκρινε επίσης το ότι από τα κονδύλια του προγράμματος υγείας EU4Health ύψους €9 δις για στήριξη της δημόσιας υγείας, δόθηκαν τα €5,3 δις.

Παρουσιάστηκε επιφυλακτικός για την έξοδο από την πανδημία, λέγοντας ότι ενώ στην Ευρώπη προχωρεί ο εμβολιασμός την ίδια ώρα η Αφρική ή οι τρίτες χώρες που γειτνιάζουν με την ΕΕ παρουσιάζουν πολλά προβλήματα με έλλειψη εμβολίων και την εμφάνιση μεταλλάξεων του Covid.

Αναφέρθηκε στην πράσινη ανάπτυξη και την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία (Green Deal) εκφράζοντας φόβους ότι σε αυτό το κρίσιμο ζήτημα «ο λεγόμενος πράσινος καπιταλισμός δεν μπορεί να σώσει την παρτίδα, αφού υπεισέρχονται φόροι που θα επιβαρύνουν στο τέλος τα νοικοκυριά, θα εκμεταλλευτούν τα πολλά δισεκατομμύρια της πράσινης ανάπτυξης κάποια μεγάλα θηρία».

Ανέδειξε το θέμα της κοινωνικής Ευρώπης, λέγοντας ότι μπορεί η ΕΕ από ίδιους πόρους να προχώρησε σε επιδοτήσεις στα κράτη – μέλη, προσθέτοντας ότι «αυτά θα πληρωθούν από το λαό, αφού μιλάμε για υπερμνημόνια», αφού οι εκταμιεύσεις βάσει των Σχεδίων Ανάπτυξης θα γίνονται ύστερα από μεταρρυθμίσεις.

Τέλος, αναφορικά με τις γενικόλογες αναφορές στην Τουρκία, ο κ. Γεωργίου αναγνώρισε πως η Τουρκία είναι ισχυρός γεωπολιτικός παίκτης και σημείωσε ότι ο Τούρκος Πρόεδρος προσπαθεί εργαλειοποιώντας το μεταναστευτικό επιδιώκει εκσυγχρονισμό της Τελωνειακής Ένωσης με την ΕΕ.

Υπέδειξε επίσης ότι η Πρόεδρος της Κομισιόν είναι εντεταλμένη από τις αποφάσεις των Ευρωπαϊκών Συμβουλίων και πρόσθεσε ότι «όντως το κλίμα στις σχέσεις με την Τουρκία θα έπρεπε να ήταν ένα κλίμα αναστροφής (της θετικής ατζέντας) όταν οι προκλήσεις είναι αφόρητες και είναι αφόρητες».

Από την πλευρά του, ο Νιαζί Κιζίλγιουρέκ, επίσης ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ και της ομάδας της Αριστεράς, είπε πως παρά την καθυστερημένη αντίδραση στην αρχή της πανδημίας το 2020, όπου «κινδύνευε η ενότητα της ΕΕ» και την έλλειψη εμβολίων «καταφέραμε να φτάσουμε σε ένα καλό σημείο με εμβολιασμό του 70% του ενήλικου πληθυσμού, αλλά και τη χρήση ιδίων πόρων από την Ένωση για χρηματοδότηση της ανάπτυξης και καταπολέμηση των οικονομικών επιπτώσεων από την πανδημία.

Σημείωσε ωστόσο ότι από την άλλη υπάρχουν πολλές προκλήσεις, όπως η πράσινη ανάπτυξη, το νέο σύστημα φορολόγησης και η δίκαιη μετάβαση, προσθέτοντας πως η ΕΕ έχει να κάνει πολλά για να ενισχύσει την εικόνα της ως διεθνής παίκτης στη διεθνή σκηνή.

Ο κ. Κιζίλγιουρέκ αναφέρθηκε σε σοβαρά προβλήματα στην Ένωση, όπως την εμφάνιση χωρών εντός της ΕΕ που ονομάζονται «μη φιλελεύθερες δημοκρατίες» αφού απουσιάζει ο σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα και στις αρχές και αξίες της ΕΕ, προσθέτοντας πως ενώ η Ευρωβουλή ψήφισε για θέσπιση μηχανισμών αντιμετώπισης αυτών των περιπτώσεων, «υπάρχει διαφοροποίηση από αυτό που κάνει η Επιτροπή και αυτό που κάνει το Συμβούλιο (κράτη – μέλη)».

Για την απουσία αναφορών από την Πρόεδρο της Επιτροπής για την Τουρκία και τις προκλήσεις έναντι της Κύπρου, ο κ. Κιζίλγιουρέκ είπε πως η διαφορά του Ευρωκοινοβουλίου από την Κομισιόν και το Συμβούλιο αντανακλάται και σε ό,τι αφορά το Κυπριακό ή την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Συχνά ψηφίσαμε με μεγάλη πλειοψηφία για την συμπεριφορά της Τουρκίας όμως όταν το θέμα φτάνει στο Συμβούλιο παίρνει άλλη μορφή» είπε, προσθέτοντας πως είναι γεγονός ότι τα κράτη-μέλη και σημαντικά κράτη όπως η Γερμανία και άλλα κράτη «δεν θέλουν να έλθουν αντιμέτωποι με την Τουρκία αφού έχουν συμφέροντα με τη χώρα αυτή». «Η ΕΕ είναι ένας παίκτης που δεν είναι παίκτης όσον αφορά το Κυπριακό», κατέληξε.

Ο Κώστας Μαυρίδης, Ευρωβουλευτής του ΔΗΚΟ και μέλος της ομάδας της προοδευτικής συμμαχίας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, είπε πως η από κοινού σύμπλευση των κρατών σε μια πανευρωπαϊκή αντιμετώπιση τόσο των προκλήσεων και των προβλημάτων (πανδημία, οικονομία και κλιματική αλλαγή) αποτελεί επιτυχία.

Σημείωσε όμως ότι υπάρχουν αντιφάσεις αναφορικά με την αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων λόγω της πανδημίας. «Ακόμη καθώς μιλάμε σήμερα δεν έχουμε ποσοτικά κριτήρια, ούτως ώστε τα κράτη – μέλη να είναι υποχρεωμένα να συμπεριλάβουν κοινωνικά κριτήρια για την αντιμετώπιση της κρίσης, ενώ υπάρχουν συγκεκριμένοι δείκτες και για το περιβάλλον και για την οικονομία», είπε.

Ο κ. Μαυρίδης μίλησε για συνεχείς αντιφάσεις στο θέμα αντιμετώπισης χωρών, όπως η Ρωσία και η Λευκορωσία, σε αντίθεση με την Τουρκία. «Δεν μπορεί κανείς να αμφιβάλλει ότι έχουμε κλασσικό παράδειγμα διαφορετικής διαχείρισης των μεν από τη δε, προφανώς επειδή αυτό υποδεικνύουν τα συμφέροντα της Τουρκίας», είπε.

Επεσήμανε ακόμη ότι ενώ υπάρχει το νομικό πλαίσιο για κυρώσεις σε περίπτωση μη ελευθερίας του Τύπου στην Τουρκία και ενώ η Πρόεδρος της Κομισιόν αναφέρθηκε στην ανάγκη σεβασμού της ελευθεροτυπίας σε τρίτες χώρες, για την Τουρκία γίνεται λόγος «για νέα δώρα για αναβάθμιση εμπορικών σχέσεων με την Τουρκία».

Τέλος, ο Δημήτρης Παπαδάκης, επίσης μέλος των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στην Ευρωβουλή, είπε στις δικές του δηλώσεις πως η ΕΕ στο θέμα της κλιματικής αλλαγής θεωρείται πρωτοπόρος, παρουσιάζοντας την πράσινη συμφωνία (η ΕΕ να γίνει κλιματικά ουδέτερη μέχρι το 2050), παρά το ότι η ΕΕ ευθύνεται για μόνο το 10% της παγκόσμιας ρύπανσης.

«Άρα πρέπει και οι υπόλοιποι πόλοι να ενταχθούν, αν θέλουμε να σώσουμε τον πλανήτη», είπε ο κ. Παπαδάκης υπενθυμίζοντας την απώλεια δασικών εκτάσεων από καταστροφικές πυρκαγιές στην Ευρώπη που αποδίδονται στην κλιματική αλλαγή.

Ο κ. Παπαδάκης στάθηκε στα μεγάλα ελλείμματα που παρουσιάζει η Κύπρος στο θέμα της πράσινης μετάβασης, ιδίως στις μεταφορές λόγω της έλλειψης αποτελεσματικού συστήματος δημοσίων συγκοινωνιών.

Σε σχέση με την απουσία αναφορών στην Τουρκία παρά τις προκλήσεις έναντι της Κύπρου, ο κ. Παπαδάκης είπε ότι υπάρχει ένα «τεράστιο κενό» στην σφαίρα της εξωτερικής πολιτικής και ότι «δεν υπάρχει παίκτης στην γεωπολιτική σκακιέρα που να ονομάζεται ΕΕ».

«Παίκτες είναι η Ρωσία, η Κίνα, ακόμη και η Τουρκία και προσπαθούν να γίνουν ξανά οι ΗΠΑ μετά την οπισθοχώρηση κατά τη διακυβέρνηση Τραμπ. Η Ευρώπη εξαντλείται στο να δίνει τα βραβεία Ζαχάροφ κάθε χρόνο και νομίζουμε ότι έτσι κάνει εξωτερική πολιτική» είπε.

Άρα, πρέπει να ξέρουμε τι ζητάμε από την Ευρώπη, βεβαίως υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορεί να κάνει και να επιβάλει στην Τουρκία, αλλά οι προσδοκίες μας να είναι μειωμένες και να μην περιμένουμε ότι θα επιτελέσει το ρόλο εκείνο που έχουμε στο μυαλό μας, κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Πρόεδρος: Σε 106 Δήμους και Κοινότητες ο Κοινωνικός Λειτουργός της Γειτονιάς, βήμα προς το κράτος πρόνοιας
Κτηνίατρος σχεδίαζε να κακοποιήσει σεξουαλικά το μωρό που θα αποκτούσε σε λίγες μέρες μέσω παρένθετης
Την προστασία δημοσιογράφων έθεσε στο Παγκόσμιο Φόρουμ ΟΟΣΑ η Χαραλαμπίδου
Αυτά είναι τα πέντε μέτρα της Κυβέρνησης για την ακρίβεια-Οριζόντια επιδότηση για ρεύμα, εφάπαξ για καύσιμα
Καταζητείται ο 55χρονος Θεόδωρου Θεοδώρου-Δεν παρουσιάστηκε στο Δικαστήριο (pic)
Εντός της εβδομάδας η αναχώρηση του δεύτερου πλοίου για τη Γάζα
LIVE: Επιτίθεται σε Εισαγγελία η πλευρά της οικογένειας του Θανάση-«Η στάση της ενίσχυσε την προσπάθεια συγκάλυψης»
Στροφή Εισαγγελίας στο Εφετείο για 82χρονο παππού-Δεν φέρει ένσταση στο αίτημα για ποινή με αναστολή
Ποινή δύο ετών στον 25χρονο για τον χαμό της 19χρονης Μαριλένα-Ξέσπασε η μητέρα της αδικοχαμένης
Ούτε αυτή την εβδομάδα αναμένεται να παρουσιαστούν ενώπιον της Ανακριτικής Επιτροπής οι μοναχοί