Κλείδωσε με εκκρεμότητες η αναβολή εκλογών-Στενό χρονοδιάγραμμα για Μεταρρύθμιση

Έχοντας ήδη καταθέσει και ζητήσει από τη Βουλή την αναβολή των εκλογών, ο Νίκος Νουρής βρέθηκε και σήμερα ενώπιον της επιτροπής Εσωτερικών της Βουλής, η οποία συνήλθε για να εξετάσει το ζήτημα της αναβολής των εκλογών και κατ΄επέκταση της Μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Τι έγινε στην επιτροπή
-Ο υπουργός ευχαρίστησε τα κόμματα γιατί όπως είπε χαρακτηριστικά, «είχαμε μια παραγωγική εβδομάδα». 

«Χαιρετίζω την υπευθυνότητα όλων των κομμάτων, ανεξαρτήτως των απόψεων. Εάν επιτευχθεί η Μεταρρύθμιση, δεν θα είναι επιτυχία όχι μόνο της Κυβέρνησης, αλλά και όλων των κομμάτων. 

-«Η αναβολή θα είναι πιο επωφελής και από θέμα χρόνου. Θα μειώσουμε την επιβάρυνση του φορολογουμένου που θα είναι τέσσερα εκατομμύρια», είπε ο υπουργός Εσωτερικών. 

-Και πρόσθεσε: Θα ξεκουράσουμε το κοινό από τις συνεχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις με βάση την πρόταση για αναβολή. Μέσα από τη διαβούλευση όλες αυτές τις ημέρες προκρίνονται και υπερισχύονται οι απόψεις για αναβολή των εκλογών για δυόμισι χρόνια».

«Χθες στο Υπουργικό κατέθεσα τρία τροποποιητικά Νομοσχέδια που θα δίνουν παράταση των εκλελεγμένων τοπικών αρχών. Παραμένει όμως η προϋπόθεση ότι θα υπάρξει δέσμευση από όλους μας, ότι εάν θα προχωρήσουμε και αν θα αποφασιστεί παράταση θητείας, θα πρέπει να ψηφιστεί η Μεταρρύθμιση τις επόμενες εβδομάδες». 

-Η καταληκτική τοποθέτηση Νουρή: «Άκουσα τα κόμματα μέσα στην εβδομάδα και είχαν κάποιες διαφωνίες ότι δεν προλαβαίνουμε μέσα στον Σεπτέμβρη να ολοκληρώσουμε τη συζήτηση. Παρόλα αυτά, η Κυβέρνηση έχει τη διάθεση να δώσει λίγο επιπρόσθετο χρόνο. Δώσαμε ένα έγγραφο με σημεία από όλα όσα ακούστηκαν από τα κόμματα. Άρα έχουμε τη διάθεση να δώσουμε λίγο χρόνο, με την προϋπόθεση ότι θα προωθηθεί η διαδικασία. Το μέγιστο διάστημα που μπορούμε να δώσουμε είναι μέχρι τέλος Νοεμβρίου, για να προχωρήσουμε με τη ψήφιση των Νομοσχεδίων. 

-Άριστος Δαμιανού: Πρόθεση δική μου είναι να βρούμε τον ελάχιστο κοινό παρονομαστή και να μην ανοίξουμε άλλα ζητήματα, όπως για παράδειγμα τι θα συμβεί εάν κενωθεί μια θέση δημάρχου. Εξήγησα στον υπουργό ότι εμείς θα επικεντρωθούμε στο θέμα όπως είχε τεθεί την περασμένη εβδομάδα. 

-Τον λόγο έλαβε ο Μαρίνος Μουσιούττας: Συζητούμε τη Μεταρρύθμιση εδώ και δέκα χρόνια. Προς το τέλος μπήκε το θέμα των δημοψηφισμάτων. Δεν έγιναν, κλείσαμε και ανοίξαμε και με τη Κυβέρνηση να προτείνει να μην γίνουν οι εκλογές. Το πρώτο μέρος για αναβολή το κατανοώ. Το δεύτερο δεν το κατανοώ. Ο υπουργός είπε ότι μέχρι τέλος Νοεμβρίου πρέπει να ψηφιστούν. Έχει κάποιο που μπορεί να δεσμευτεί σήμερα, ότι θα γίνει η ψήφιση τους τον Νοέμβριο;. Θα μπορούσαμε να κάνουμε διπλές συνεδρίες ή να κάνουμε ολοήμερες και να τελειώσουμε μέσα του Οκτώβρη και μετά να ψηφίσουμε για αναβολή των εκλογών, αν υπήρχε συμφωνία. Εισήγησή μας είναι να δούμε τη Μεταρρύθμιση και τη μέρα που θα γίνει να ψηφίσουμε την αναβολή. Στο τέλος μπορεί να μην γίνουν εκλογές, αλλά να μην γίνει και η Μεταρρύθμιση. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μουσιούττας: Κόπτονται όλοι για τις εκλογές, δεν ασχολούνται με τη ψήφιση της Μεταρρύθμισης

-Τον λόγο έλαβε ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Πανίκος Λεωνίδου. «Είναι εύλογα τα ερωτήματα του κ. Μουσιούττα. Ο υπουργός ζητά κάτι συγκεκριμένο και βάζει κάποιο στόχο και αφήνεται πλέον στη δική μας ευχέρεια να αποφασίσουμε μέσα στο χρονικό πλαίσιο που θέτει το Υπουργείο. Εάν δεν ψηφιστεί η Μεταρρύθμιση, στο τέλος ποια θα είναι η θέση του κάθε ενός από εμάς. Άρα η μπάλα όπως ήρθαν τα πράγματα είναι πάνω μας. Νιώθω ότι κάπου έχω μπερδευτεί. Έχω άρει τις επιφυλάξεις μου για κάποια ζητήματα. Το λάβαρο μας θα έπρεπε να είναι η Μεταρρύθμιση και όχι η αναβολή. Έπρεπε τα πράγματα να είναι πιο ξεκάθαρα. 

-Η παρέμβαση της Αλεξάνδρας Ατταλίδου των Οικολόγων: Υπογραμμίζω μια θέση μας που μας ανησυχεί πάρα πολύ. Θα αναβάλουμε τις εκλογές, αλλά θα αρχίσει το ξεχείλωμα της Μεταρρύθμισης. Πιστεύω ότι η αναβολή και Μεταρρύθμιση πρέπει να γίνουν ταυτόχρονα. στα δυόμισι αυτά χρόνια, θα γίνουν προσλήψεις και άλλες αποφάσεις των δημοτικών αρχών. Αν προσβληθούν στα Δικαστήρια, παρά τις διαβεβαιώσεις της Νομικής Υπηρεσίας, πολύ φοβάμαι ότι θα μπούμε σε νέες περιπέτειες. Ίσως σε αυτό το κομμάτι θα πρέπει να γίνουν κάποιες αλλαγές. 

-Η τοποθέτηση του Μαρίνου Σιζόπουλου: «Έγιναν μελέτες σε βάθος εικοσαετίας, για το πόσες εκλογικές διαδικασίες γίνονται στις χώρες της Ε.Ε.. Είπατε ότι θα εξοικονομήσουμε τέσσερα εκατομμύρια στην πενταετία. Εδώ πληρώνουμε έξι εκατομμύρια το μήνα για rapid test. Από την πλευρά της ΕΔΕΚ, είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε το Νομοσχέδιο ακόμα και την επόμενη εβδομάδα. Δεν θα υπάρχει ομοφωνία, γιατί κάθε κόμμα έχει τις θέσεις του. Το τελευταίο μου ερώτημα είναι, αφού θέλουμε να μειώσουμε τις εκλογικές διαδικασίες, γιατί δεν ταυτίζουμε τις βουλευτικές με τις ευρωεκλογές που έχουν παρόμοιο πλαίσιο;

-Η παρέμβαση του Άριστου Δαμιανού: Συζητούμε τη λήψη δύσκολων αποφάσεων. Μπαίνουν εύλογοι προβληματισμοί και ερωτήματα. Θα σταθώ σε κάτι που είπε ο κ. Λεωνίδου. Η μπάλα είναι στα πόδια μας. Δίνω ισχυρή δέσμευση, δική μου και του ΑΚΕΛ για συστηματική συζήτηση των Νομοσχεδίων. Πρόθεση μου είναι πριν το τέλος του μήνα να αρχίσει η συζήτηση. Τίθενται επιχειρήματα τα οποία αποτελούν παραδοξότητα. Είναι σωστός ο προβληματισμός πως, αν δεν ψηφίσουμε, τι θα γίνει κι από την άλλη να μελετήσουμε και να ψηφίσουμε τον Οκτώβριο. 

-Η τοποθέτηση του βουλευτή του ΔΗΣΥ, Νίκου Σύκα: Πολύ εύλογα τέθηκαν κάποιες ανησυχίες. Η ουσία όμως παραμένει. Δεν έχω να προσθέσω ή να αφαιρέσω από αυτά που είπατε. Εμείς είμαστε εδώ για να αποφασίσουμε, ας μην αυτοπυροβολούμαστε. Εμείς ως ΔΗΣΥ, αν χρειαστεί να δεσμευτούμε ημερολογιακά θα το κάνουμε. 

-Διαφωνεί με το deadline Νουρή ο Χατζηγιάννης: Οι δεσμεύσεις που θα αναλάβουμε σήμερα πρέπει να τηρηθούν. Δεν συμφωνώ ότι πρέπει να είναι ο Οκτώβρης. Ας μην είναι ο Νοέμβριος ή ο Δεκέμβριος, αλλά να έχουμε ψηφίσει μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου. Σε όλα πρέπει να δώσουμε χώρο και έδαφος, αλλά η χρονική δέσμευση θα βαραίνει εμάς. Δεν θα γίνουμε περίγελο της κοινωνίας. Θα πρέπει να κινηθούμε με δέσμευση να ψηφιστεί το συντομότερο. Δεν κάνουμε έκπτωση στη Δημοκρατία για να ψηφίσουμε μια νομοθεσία, αλλά να μπούμε στην ουσία. 

-Ερώτηση Μουσιούττα σε Νουρή: Η μπάλα είναι πάνω μας. Αν έρθουμε και σας πούμε πως δεν είμαστε έτοιμοι να αποφασίσουμε για αναβολή σήμερα και σας πούμε ότι θα είμαστε έτοιμοι στις 15 Οκτωβρίου, έχετε πρόβλημα; Αν δεσμευτούμε ότι στις 15 Οκτωβρίου θα ψηφίσουμε και τη Μεταρρύθμιση και την πρόνοια για εκλογές, υπάρχει πρόβλημα; 

-Απάντηση Νουρή: Όταν είπα τις θέσεις μου την περασμένη εβδομάδα, έδωσα και ημερομηνίες, λέγοντας τέλος του Σεπτέμβρη. Μέσα από αυτές τις ημέρες, θέλω να δω τη μεγάλη εικόνα, που δε είναι οι εκλογές, αλλά η Μεταρρύθμιση. Για την Κυβέρνηση αυτό που έχει σημασία, είναι η μεγάλη εικόνα. Δεν θα μπω σε επιμέρους ζητήματα. 

Εμάς στόχος μας είναι η ψήφιση της Μεταρρύθμισης. Θέλω να πω επίσης, στην ερώτηση γιατί δεν υλοποιούμε τη συζήτηση και ψηφίζουμε πακέτο. Η θέση μας ήταν ότι αν αισθάνεστε ότι μπορούμε να το κάνουμε, ελάτε να το κάνουμε. Μέσα σε 20 λεπτά ακούστηκαν 5-10 απόψεις οι οποίες δεν αποκλίνουν από τον στόχο, αλλά μπορεί να τον μπλοκάρουν. Επιτρέψτε μου να πω κάτι χωρίς να θεωρηθεί ότι προσβάλλω τη Βουλή. Προσβάλλεται τους εαυτούς σας όταν λέτε, ποιος μας εγγυάται ότι θα γίνει η Μεταρρύθμιση εάν δεσμευτούμε σήμερα. Ο Άριστος Δαμιανού, δηλώνει στοχοπροσηλωμένος στην Μεταρρύθμιση. Αν υπάρχουν κι άλλα κόμματα που θα κάνουν το ίδιο καλώς. Ο κ. Μουσιούττας είπε πριν τις 15 Οκτωβρίου. Εμείς είμαστε έτοιμοι. Αν δεσμευτούμε και φανούμε ανακόλουθοι, ας μας κρίνει ο κόσμος και εκείνος που μας ψηφίζει. Σέβομαι τη διαφωνία οποιουδήποτε ζητά εκλογές πενταετίας και ο κάθε ένας ας αναλάβει την πολιτική του ευθύνη. Αναλάβαμε μια πρωτοβουλία και φέραμε τρία τροποποιητικά Νομοσχέδια που επαναλαμβάνω ότι είναι για να ξέρουμε πώς θα προχωρήσουμε. Έχετε μια πρόταση μπροστά σας, αυτή είναι. 

-Άριστος Δαμιανού: Εμείς ως ΑΚΕΛ, είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε την αναβολή των εκλογών και την επιμήκυνση των θητειών. Είμαστε δεσμευμένοι σε αυτή τη διαδικασία. Έκκληση μου στα μέλη της επιτροπής είναι, ότι κι αν αποφασιστεί, στις 30 Σεπτεμβρίου, να αρχίσει εντατικός διάλογος για τα Νομοσχέδια. 

-Η παρέμβαση του Χρίστου Σενέκκη του ΔΗΚΟ: Είναι μια δύσκολη απόφαση, αλλά εμείς ως Δημοκρατικό Κόμμα θα τη στηρίξουμε. 

-Βαλεντίνος Φακοντής: Συμφωνούμε με τη συναίνεση και των άλλων κομμάτων, αλλά θέλουμε να δούμε και τη θέση του Υπουργείου σε κάποια θέματα που υπήρχαν, ώστε με διαλλακτικό τρόπο να προχωρήσει η Μεταρρύθμιση. 

-Ξεκίνησε η κατ΄ άρθρον συζήτηση των τριών Νομοσχεδίων

-Διαφωνεί με τη ρύθμιση σε περίπτωση κένωσης της θέσης του Δημάρχου το ΑΚΕΛ. Ειδικότερα το Νομοσχέδιο προβλέπει πως, «σε περίπτωση πoυ η θέση δημάρχoυ κεvoύται εvτός της περιόδου που καθορίζεται πιο πάνω, δεν διεξάγεται αvαπληρωματική εκλoγή και καθήκovτα δημάρχoυ αvαλαμβάvει o αvτιδήμαρχoς για τov εvαπoμείναντα χρόvo της θητείας τoυ συμβoυλίoυ».

Ο Άριστος Δαμιανού υπέδειξε πως με αυτό τον τρόπο, «θα δώσουμε αυτό που δεν θέλουμε να δώσουμε. Δηλαδή αν υπάρξει κένωση θα δώσουμε αυτόματα στον αντιδήμαρχο τη θέση του Δημάρχου. Είναι αυτό που δεν θέλουμε.

Στο κ. Δαμιανού, απάντησε ο Νίκος Νουρής, υποδεικνύοντας πως αποτελεί πολιτική θέση. «Από τη στιγμή που υπάρχει αναγνώριση ενός θέματος για ρύθμιση, να ρυθμιστεί. Μπορεί να περάσει το κείμενο ως έχε ικαι να ρυθμιστεί το θέμα τις επόμενες ημέρες», είπε ο υπουργός. 

-Στην Ολομέλεια με εκκρεμότητες: Μετά τη συζήτηση για το πιο πάνω θέμα, η επιτροπή αποφάσισε να στείλει τα Νομοσχέδια στην απογευματινή Ολομέλεια με τη μορφή του κατεπείγοντος και να αφήσει σε εκκρεμότητα το ζήτημα με το τι θα συμβεί σε περίπτωση κενωθείσας θέσης για μεταγενέστερο στάδιο. 

-Ζητά χρονοδιάγραμμα για Μεταρρύθμιση ο Νουρής: Ο υπουργός Εσωτερικών ζήτησε από τους βουλευτές ένα χρονοδιάγραμμα για συζήτηση και ψήφιση της Μεταρρύθμισης. «Δεν εκβιάζω ημερομηνίες, αλλά χρειαζόμαστε μια δέσμευση», είπε, με τον πρόεδρο της επιτροπής, Άριστο Δαμιανού, να υποδεικνύει πως αντιλήφθηκε πως κάποια κόμματα δεν έχουν πρόβλημα να δεσμευτούν. 

-Ξεκινά στις 30 Σεπτεμβρίου η συζήτηση για τη Μεταρρύθμιση, δήλωσε ο Άριστος Δαμιανού.

Πώς φτάσαμε στην αναβολή

Την προηγούμενη Πέμπτη, ενώπιον των βουλευτών τέθηκαν δύο προτάσεις. Η μεν πρώτη προβλέπει την αναβολή των εκλογών, παραμονή των σημερινών Αρχών και εκλογές ταυτόχρονα με τις Ευρωεκλογές το 2024, και η δεύτερη τη διεξαγωγή των εκλογών κανονικά τον Δεκέμβριο για μισή θητεία, μέχρι τον Μάιο του 2024, όταν σύμφωνα και με τις δεσμεύσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας, έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα πρέπει να εφαρμοστεί η Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. 

Ωστόσο, όπως έγραψε χθες ο REPORTER, η τάση για αναβολή των εκλογών, ήταν αυτή που επικράτησε τουλάχιστον στα τρία μεγάλα κόμματα, ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ και επέτρεψε να τρέξουν οι εξελίξεις, με το υπουργικό χθες να εξουσιοδοτεί τον Νίκο Νουρή για να καταθέσει τα τρία Νομοσχέδια που προβλέπουν αναβολή των εκλογών μέχρι το 2024, για τους Δήμους, τις κοινότητες και τις σχολικές εφορείες. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κλειδώνουν αναβολή εκλογών, ξεκλειδώνουν Μεταρρύθμιση-Ρυθμιστές οι τρεις μεγάλοι

Με βάση την απόφαση του Υπουργικού, πέραν από την αναβολή των εκλογών ο Νίκος Νουρής, εξουσιοδοτείται για να επιφέρει στα εν λόγω Νομοσχέδια οποιεσδήποτε τροποποιήσεις κρίνει σκόπιμες κατά το στάδιο της επεξεργασίας και συζήτησης τους στη Βουλή. Υπενθυμίζεται ότι ο σκοπός των πιο πάνω Νομοσχεδίων είναι η παράταση της θητείας των ήδη εκλελεγμένων το 2016 εν ενεργεία δημάρχων και μελών των δημοτικών συμβουλίων, μέχρι το 2024.

Ο Νίκος Νουρής απέστειλε χθες το μεσημέρι, κατεπείγουσα επιστολή προς την Αννίτα Δημητρίου, με την οποία ζητά από την πρόεδρο της Βουλής την άμεση προώθηση τους στην Ολομέλεια της Βουλής που είναι προγραμματισμένη για σήμερα το μεσημέρι, με την μορφή του κατεπείγοντος. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Επιστολή Νουρή σε Αννίτα-Ζητά άρον άρον έγκριση Νομοσχεδίων για αναβολή εκλογών

Όπως σημειώνει ο Νίκος Νουρής, με τη διευθέτηση αυτή θα δοθεί ο αναγκαίος χρόνος στη νέα Βουλή να διεξέλθει των Νομοσχεδίων που αφορούν την Μεταρρύθμιση της ΤΑ και να προχωρήσει σε ψήφιση τους μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Επίσης, όπως αναφέρει ο υπουργός, θα δοθεί χρόνος στα υφιστάμενα δημοτικά συμβούλια, μετά τη ψήφιση των Νομοσχεδίων της Μεταρρύθμισης, να προχωρήσουν, με τις διαδικασίες που άπτονται για την προετοιμασία της εφαρμογής της ενώ κατά το μεταβατικό στάδιο, προβλέπεται η σύσταση και λειτουργία των Συμβουλίων Διαχείρισης Κοινών Υποθέσεων, τα οποία θα συντείνουν στην ομαλή μετάβαση στο νέο πλαίσιο λειτουργίας. 

Επιπρόσθετα, ο υπουργός σημειώνει ότι με τα τρία Νομοσχέδια, επιτυγχάνεται επίσης η μείωση του αριθμού των εκλογικών διαδικασιών, καθώς και η διαχρονική μείωση του κόστους διεξαγωγής των εκλογών εφόσον πρόθεση είναι πλέον οι δημοτικές και κοινοτικές εκλογές, να διεξάγονται ταυτόχρονα με τις Ευρωεκλογές. 

Οι πρόνοιες του Νομοσχεδίου

Στο Νομοσχέδιο που θα τεθεί ενώπιον της Ολομέλειας, προβλέπεται πως «ανεξάρτητα από τις διατάξεις των άρθρων 12, 17 και 19, η θητεία των ήδη εκλελεγμένων το 2016 και νυν εν ενεργεία δημάρχων και μελών των δημοτικών συμβουλίων, παρατείνεται από την 1η Ιανουαρίου 2022 και μέχρι την τελευταία μέρα του μήνα κατά τον οποίο θα διενεργηθούν οι εκλογές για ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατά το 2024 και η διενέργεια των εκλογών αυτών δεν διατάσσεται πριν την πιο πάνω ημερομηνία»

Στο Νομοσχέδιο αναφέρεται επίσης πως, «νοείται ότι, κατά τη διάρκεια της ως άνω παράτασης, η λειτουργία, η λήψη αποφάσεων και η δράση των δημάρχων και δημοτικών συμβουλίων, λογίζεται ότι διενεργείται δυνάμει των διατάξεων του παρόντος Νόμου, θεωρείται έγκυρη ως γενόμενη στο πλαίσιο της θητείας τους και κατά τα λοιπά εφαρμόζονται οι διατάξεις αυτού

Τέλος τονίζεται πως, «ανεξαρτήτως των διατάξεων του εδαφίου (2) του άρθρου 37, σε περίπτωση πoυ η θέση δημάρχoυ κεvoύται εvτός της περιόδου που καθορίζεται πιο πάνω, δεν διεξάγεται αvαπληρωματική εκλoγή και καθήκovτα δημάρχoυ αvαλαμβάvει o αvτιδήμαρχoς για τov εvαπoμείναντα χρόvo της θητείας τoυ συμβoυλίoυ». Σημειώνεται ότι οι αντίστοιχες πρόνοιες ισχύουν και για τις κοινοτικές αρχές. 

Τοποθετούνται τα κόμματα

Όπως έγραψε και χθες ο REPORTER, τα τρία μεγάλα κόμματα κλείνουν προς την πρώτη επιλογή που τους δόθηκε από τον υπουργό, δηλαδή την αναβολή των εκλογών. Βάσει και της κοινοβουλευτικής δύναμης που κατέχουν, είναι δεδομένο, πως αν ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ ταχθούν υπέρ της αναβολής, τότε η συγκεκριμένη πρόταση περνάει και οι Δημοτικές Εκλογές αναβάλλονται οριστικά. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κλειδώνουν αναβολή εκλογών, ξεκλειδώνουν Μεταρρύθμιση-Ρυθμιστές οι τρεις μεγάλοι

Εξάλλου στον ΔΗΣΥ, έχουν ήδη ξεκαθαρίσει πως τάσσονται στο πλευρό του Νίκου Νουρή για προώθηση της Μεταρρύθμισης και δεν έχουν κανένα πρόβλημα με όποια από τις δύο εναλλακτικές, τελικά επιλέξουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Στο ΑΚΕΛ, συνεδρίασε χθες το βράδυ το Πολιτικό Γραφείο, με την τάση που επιλέγει αναβολή να υπερισχύει, ενώ ανάλογη ήταν και η εικόνα στη συνεδρία του Εκτελεστικού Γραφείου της Δευτέρας. 

Και στα δύο κόμματα της αντιπολίτευσης, μετά από επισταμένη μελέτη του ζητήματος, κατέληξαν στο συμπέρασμα πως οι εκλογές για δυόμισι χρόνια στην παρούσα φάση δεν εξυπηρετεί τίποτα και κανένα -αντιθέτως δυσκολεύει την εξεύρεση υποψηφίων και προκαλεί κόπωση στο λαό εν μέσω πανδημίας- και πως η επιλογή της αναβολής θα ήταν η σοφότερη υπό τις περιστάσεις. 

Ξεκαθαρίζουν ωστόσο την ίδια ώρα, πως για να έχει νόημα η αναβολή, θα πρέπει το επόμενο διάστημα να ξεκινήσει η ουσιαστική συζήτηση για το περιεχόμενο των Νομοσχεδίων έτσι ώστε η Μεταρρύθμιση να ψηφισθεί πριν το τέλος του χρόνου. Αυτός είναι άλλωστε και ο στόχος της Κυβέρνησης, αλλά και των μικρότερων κομμάτων. Εάν στη σημερινή συνεδρία της επιτροπής Εσωτερικών, ξεκαθαρίσει το εν λόγω ζήτημα, τότε ανοίγει ο δρόμος για τη συζήτηση των Νομοσχεδίων, όπου αναμένεται να παιχθεί μια πραγματική μάχη, αφού σε βασικά ζητήματα, υπάρχουν μεγάλες και σοβαρές διαφορές ανάμεσα σε Κυβέρνηση και κόμματα. 

Η σημερινή συνεδρία της επιτροπής Εσωτερικών, είναι προγραμματισμένη για τις εννέα το πρωί και σε αυτή προσκλήθηκε ο Νίκος Νουρής, αλλά και εκπρόσωποι της Νομικής Υπηρεσίας. Η Ολομέλεια της Βουλής είναι προγραμματισμένη για τις τρεις το μεσημέρι και εκτός απροόπτου τα τρία Νομοσχέδια θα τεθούν προς ψήφιση με τη μορφή του κατεπείγοντος. 

Δειτε Επισης

Οι κεραυνοί κατά της αντιπολίτευσης και η ολιστική προσέγγιση στην οικονομική πολιτική
Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Άφησαν αιχμές για «σκοπιμότητες» και «μαύρες λίστες» από το ΡΙΚ οι βουλευτές-Αντάλλαξαν πυρά
Απάντησε στην κριτική της αντιπολίτευσης ο ΠτΔ-«Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που μας οδήγησαν στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Στεφάνου: Πορευόμαστε με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση προς τις Ευρωεκλογές
Πράσινο Βουλής για αλλαγές στις εκλογικές διατάξεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση
Δείχνει παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω της διχοτόμησης η έκθεση των ΗΕ-Υποδείξεις για τα οδοφράγματα
«Δεν έδωσε άδεια Ευρωπαϊκός οργανισμός για ηλεκτρική διασύνδεση Τουρκίας-ψευδοκράτους»