Το Πόθεν Έσχες ως εργαλείο κουτσομπολιού και η πλήρης απαξίωση της Βουλής

Κάθε λίγους μήνες η Βουλή βρίσκει τον τρόπο να καταστήσει τη σελίδα της ανάρπαστη. Πότε η λίστα Γιωρκάτζη, πότε η λίστα με τα ΜΕΔ των ΠΕΠ και πότε τα Πόθεν Έσχες των αξιωματούχων, βρίσκουν δουλειά οι προγραμματιστές της Κυβέρνησης για να ανεβάζουν την πεσμένη σελίδα της Βουλής. 

Μια τέτοια αφορμή δόθηκε και την περασμένη Δευτέρα, όταν ανακοινώθηκε ότι στη σελίδα της Βουλής, ανέβηκαν οι δηλώσεις Πόθεν Έσχες των βουλευτών, με αποτέλεσμα λόγω της υπερφόρτωσης από την υψηλή επισκεψιμότητα, αυτή να πέσει για λίγη ώρα, μέχρι να επιδιορθωθεί. 

Ποια είναι όμως η ουσία πίσω από την πολλοστή πτώση του server της Βουλής; Πέραν από το γεγονός, ότι κάποια στιγμή θα πρέπει να επιδιορθωθεί, αναδεικνύεται το πιο ουσιαστικό ζήτημα που εξελίσσεται σε επιβεβαίωση του κωμικοτραγικού τρόπου που συνεχίζει να πολιτεύεται η κυπριακή πολιτεία. Ο θεσμός του Πόθεν Έσχες, έτσι όπως σχεδιάστηκε και νομοθετήθηκε πριν από 17 χρόνια, το μόνο που εξυπηρετεί είναι να ικανοποιεί την περιέργεια των πολιτών, που εν είδη κουτσομπολιού, σπεύδουν για να δουν αν ο Αβέρωφ τελικά έχει καταθέσεις, αν ο Σιζόπουλος πούλησε τη Maserati ή αν ο Θεμιστοκλέους όταν πεθάνει θα ταφεί στην Πάχνα ή στον Ύψωνα. 

Στα κράτη που πάνω από όλα σέβονται τον εαυτό τους, σκοπός του Πόθεν Έσχες, δεν είναι η ικανοποίηση του λαϊκού αισθήματος για το αν οι βουλευτές είναι φτωχοί ή πλούσιοι. Στόχος είναι να καταγραφούν τα οικονομικά μεγέθη του καθενός που εισέρχεται στην πολιτική, ώστε όταν θα αποχωρήσει ή ακόμα στα μέσα της θητείας του, εμφανίζει τέτοια διαφοροποίηση των οικονομικών του δεδομένων, που ενδεχομένως να συνιστά αθέμιτο πλουτισμό από αδιαφανείς πηγές. Δηλαδή αν οι Πρόεδροι, οι βουλευτές, οι υπουργοί και οι οικογένειες τους, εκμεταλλευόμενοι την εξουσία που τους δόθηκε από τον λαό για να πλουτίσουν.

Πάντως, άμοιρα ευθυνών δεν είναι ούτε τα μέσα, τα οποία ενώ θα μπορούσαν να προβούν σε μια έρευνα για τα οικονομικά δεδομένα των βουλευτών πριν από πέντε χρόνια και όσα δηλώνουν σήμερα, περιορίστηκαν να αναδημοσιεύσουν από την ιστοσελίδα της Βουλής, πόσα χωράφια, πόσα δάνεια και πόσες καταθέσεις έχει ο κάθε βουλευτής. 

Από τις δημόσιες τοποθετήσεις των βουλευτών, δεν υπάρχει διάθεση για αλλαγές, παρά το γεγονός, ότι οι πρώτοι που εκτίθενται από το σημερινό καθεστώς, είναι οι ίδιοι. Ωστόσο, ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών βρίσκεται σε εξέλιξη συζήτηση για το εν λόγω ζήτημα και αυτό που μένει να διαφανεί ποιο θα είναι τελικά το εύρος των αλλαγών που θα αποφασισθούν. 

Ένα από τα ζητήματα, που ήδη υπάρχει παραδοχή από τους ίδιους τους βουλευτές πως συνιστά κοροϊδία, είναι το ζήτημα των μετοχών. Κάποιοι από τους βουλευτές μπορεί να δηλώνουν την κατοχή αξίας παραδείγματος χάριν 100 μετοχών ονομαστικής αξίας ενός ευρώ εκάστη, ωστόσο πίσω από την συγκεκριμένη εταιρεία να κρύβονται θυγατρικές με αξία εκατομμυρίων, ή να δηλώνουν την κατοχή μετοχών που αγοράστηκαν έναντι ενός ευρώ και σήμερα να αξίζουν χιλιάδες, λόγω αύξησης του κύκλου δραστηριοτήτων ή της περιουσίας της εταιρείας. 

Επίσης, ένα άλλο ζήτημα που αναμένεται να συζητηθεί και να ληφθούν αποφάσεις, πάντα εντός του νομοθετικού πλαισίου που είναι σε ισχύ σήμερα, είναι το θέμα των καταθέσεων στο εξωτερικών και ειδικά σε φορολογικούς παραδείσους, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει και πρόνοια για το δικαίωμα των βουλευτών να μεταβιβάζουν την περιουσία τους σε τρίτους. 

Πλήρης απαξίωση
Εξάλλου χθες ήταν προγραμματισμένο να συζητηθεί το όλο ζήτημα στην Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή για το Πόθεν Έσχες, υπό την προεδρία της Προέδρου της Βουλής, Αννίτας Δημητρίου. Η κα. Δημητρίου, η οποία μάλιστα προσκάλεσε τεχνοκράτες για να προβούν σε προτάσεις για το όλο θέμα στα μέλη της επιτροπής, πήγε στην αίθουσα «Κερύνεια» του παλαιού κτιρίου της Βουλής, αναμένοντας για πάνω από μισή ώρα τα τρία εκ των τεσσάρων μελών, τα οποία τελικά δεν πήγαν ποτέ. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έστησαν την Αννίτα στην Επιτροπή για το Πόθεν Έσχες-Πήγε μόνο ο Τορναρίτης

Ειδικότερα από τα τέσσερα μέλη της επιτροπής, οι Γιώργος Λουκαίδης του ΑΚΕΛ, Πανίκος Λεωνίδου του ΔΗΚΟ και Μαρίνος Σιζόπουλος από την ΕΔΕΚ δεν πήγαν, με τον Νίκο Τορναρίτη να είναι το μόνο μέλος που επίσης ανέμενε με την κα. Δημητρίου. Τελικά, η πρόεδρος της Βουλής, περιορίστηκε να δηλώσει, πως τελικά η επιτροπή δεν θα συνέλθει λόγω προσωπικού κωλύματος των τριών μελών και θα επανασυγκληθεί για σήμερα ή αύριο. 

Η εν λόγω επιτροπή θα εξέταζε τις δηλώσεις των βουλευτών, ώστε να διερευνήσει κατά πόσον αυτές συμμορφώνονταν με την ισχύουσα Νομοθεσία. Και εδώ είναι που προκύπτει ακόμα ένα κενό, αφού βουλευτές καλούνται να εξετάσουν κατά πόσον οι συνάδελφοί τους ή ακόμα και οι ίδιοι, δήλωσαν όσα έπρεπε με τον ορθό τρόπο. 

Δειτε Επισης

Εκτός ΔΗΣΥ, η Νιόβη Παρισινού, μετά τη στήριξη στον Γεάδη
Διαφοροποιήθηκε ο αριθμός των Μελών των Κοινοτικών Συμβουλίων
Όραμα και εμπειρία αντιπαρέβαλαν για τη Δημαρχία Λευκωσίας Προύντζος και Τορναρίτης
Ποινική διερεύνηση για θέματα διαιτησίας και χειραγώγησης αγώνων ποδοσφαίρου
Ανάκληση όλων των αδειών για ρίψη πυροτεχνημάτων ζήτησε η Παναγιώτου-Καταζητείται ένα άτομο για τη φωτιά στην Πάφο
LIVE: Στην μάχη για τον ΕΟΑ Λευκωσίας Ασσιώτης και Γιωρκάτζης-Έδωσαν το στίγμα του οράματός τους
Κατασχέθηκαν προϊόντα ελεγχόμενων φαρμακευτικών και ναρκωτικών μετά από έρευνα σε κατάστημα
Ένταλμα σύλληψης εναντίον ενός προσώπου-Προκάλεσε τη φωτιά μετά από ρίψη πυροτεχνημάτων
Οδηγούσε υπό την επήρεια αλκοόλ στο αντίθετο ρεύμα στον αυτοκινητόδρομο
Πιθανόν από ρίψη πυροτεχνημάτων προκλήθηκε η φωτιά σε δύσβατη περιοχή στην Πάφο