Συζητείται στην Εσωτερικών, σφραγίζεται μετά στην Ολομέλεια η αναβολή εκλογών

Έχοντας ήδη καταθέσει και ζητήσει από τη Βουλή την αναβολή των εκλογών, ο Νίκος Νουρής θα βρεθεί και σήμερα ενώπιον της επιτροπής Εσωτερικών της Βουλής, η οποία συνέρχεται στις εννέα το πρωί για να εξετάσει το ζήτημα της αναβολής των εκλογών και κατ΄επέκταση της Μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. 

Την προηγούμενη Πέμπτη, ενώπιον των βουλευτών τέθηκαν δύο προτάσεις. Η μεν πρώτη προβλέπει την αναβολή των εκλογών, παραμονή των σημερινών Αρχών και εκλογές ταυτόχρονα με τις Ευρωεκλογές το 2024, και η δεύτερη τη διεξαγωγή των εκλογών κανονικά τον Δεκέμβριο για μισή θητεία, μέχρι τον Μάιο του 2024, όταν σύμφωνα και με τις δεσμεύσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας, έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα πρέπει να εφαρμοστεί η Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. 

Ωστόσο, όπως έγραψε χθες ο REPORTER, η τάση για αναβολή των εκλογών, ήταν αυτή που επικράτησε τουλάχιστον στα τρία μεγάλα κόμματα, ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ και επέτρεψε να τρέξουν οι εξελίξεις, με το υπουργικό χθες να εξουσιοδοτεί τον Νίκο Νουρή για να καταθέσει τα τρία Νομοσχέδια που προβλέπουν αναβολή των εκλογών μέχρι το 2024, για τους Δήμους, τις κοινότητες και τις σχολικές εφορείες. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κλειδώνουν αναβολή εκλογών, ξεκλειδώνουν Μεταρρύθμιση-Ρυθμιστές οι τρεις μεγάλοι

Με βάση την απόφαση του Υπουργικού, πέραν από την αναβολή των εκλογών ο Νίκος Νουρής, εξουσιοδοτείται για να επιφέρει στα εν λόγω Νομοσχέδια οποιεσδήποτε τροποποιήσεις κρίνει σκόπιμες κατά το στάδιο της επεξεργασίας και συζήτησης τους στη Βουλή. Υπενθυμίζεται ότι ο σκοπός των πιο πάνω Νομοσχεδίων είναι η παράταση της θητείας των ήδη εκλελεγμένων το 2016 εν ενεργεία δημάρχων και μελών των δημοτικών συμβουλίων, μέχρι το 2024.

Ο Νίκος Νουρής απέστειλε χθες το μεσημέρι, κατεπείγουσα επιστολή προς την Αννίτα Δημητρίου, με την οποία ζητά από την πρόεδρο της Βουλής την άμεση προώθηση τους στην Ολομέλεια της Βουλής που είναι προγραμματισμένη για σήμερα το μεσημέρι, με την μορφή του κατεπείγοντος. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Επιστολή Νουρή σε Αννίτα-Ζητά άρον άρον έγκριση Νομοσχεδίων για αναβολή εκλογών

Όπως σημειώνει ο Νίκος Νουρής, με τη διευθέτηση αυτή θα δοθεί ο αναγκαίος χρόνος στη νέα Βουλή να διεξέλθει των Νομοσχεδίων που αφορούν την Μεταρρύθμιση της ΤΑ και να προχωρήσει σε ψήφιση τους μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Επίσης, όπως αναφέρει ο υπουργός, θα δοθεί χρόνος στα υφιστάμενα δημοτικά συμβούλια, μετά τη ψήφιση των Νομοσχεδίων της Μεταρρύθμισης, να προχωρήσουν, με τις διαδικασίες που άπτονται για την προετοιμασία της εφαρμογής της ενώ κατά το μεταβατικό στάδιο, προβλέπεται η σύσταση και λειτουργία των Συμβουλίων Διαχείρισης Κοινών Υποθέσεων, τα οποία θα συντείνουν στην ομαλή μετάβαση στο νέο πλαίσιο λειτουργίας. 

Επιπρόσθετα, ο υπουργός σημειώνει ότι με τα τρία Νομοσχέδια, επιτυγχάνεται επίσης η μείωση του αριθμού των εκλογικών διαδικασιών, καθώς και η διαχρονική μείωση του κόστους διεξαγωγής των εκλογών εφόσον πρόθεση είναι πλέον οι δημοτικές και κοινοτικές εκλογές, να διεξάγονται ταυτόχρονα με τις Ευρωεκλογές. 

Οι πρόνοιες του Νομοσχεδίου

Στο Νομοσχέδιο που θα τεθεί ενώπιον της Ολομέλειας, προβλέπεται πως «ανεξάρτητα από τις διατάξεις των άρθρων 12, 17 και 19, η θητεία των ήδη εκλελεγμένων το 2016 και νυν εν ενεργεία δημάρχων και μελών των δημοτικών συμβουλίων, παρατείνεται από την 1η Ιανουαρίου 2022 και μέχρι την τελευταία μέρα του μήνα κατά τον οποίο θα διενεργηθούν οι εκλογές για ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατά το 2024 και η διενέργεια των εκλογών αυτών δεν διατάσσεται πριν την πιο πάνω ημερομηνία»

Στο Νομοσχέδιο αναφέρεται επίσης πως, «νοείται ότι, κατά τη διάρκεια της ως άνω παράτασης, η λειτουργία, η λήψη αποφάσεων και η δράση των δημάρχων και δημοτικών συμβουλίων, λογίζεται ότι διενεργείται δυνάμει των διατάξεων του παρόντος Νόμου, θεωρείται έγκυρη ως γενόμενη στο πλαίσιο της θητείας τους και κατά τα λοιπά εφαρμόζονται οι διατάξεις αυτού

Τέλος τονίζεται πως, «ανεξαρτήτως των διατάξεων του εδαφίου (2) του άρθρου 37, σε περίπτωση πoυ η θέση δημάρχoυ κεvoύται εvτός της περιόδου που καθορίζεται πιο πάνω, δεν διεξάγεται αvαπληρωματική εκλoγή και καθήκovτα δημάρχoυ αvαλαμβάvει o αvτιδήμαρχoς για τov εvαπoμείναντα χρόvo της θητείας τoυ συμβoυλίoυ». Σημειώνεται ότι οι αντίστοιχες πρόνοιες ισχύουν και για τις κοινοτικές αρχές. 

Τοποθετούνται τα κόμματα

Όπως έγραψε και χθες ο REPORTER, τα τρία μεγάλα κόμματα κλείνουν προς την πρώτη επιλογή που τους δόθηκε από τον υπουργό, δηλαδή την αναβολή των εκλογών. Βάσει και της κοινοβουλευτικής δύναμης που κατέχουν, είναι δεδομένο, πως αν ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ ταχθούν υπέρ της αναβολής, τότε η συγκεκριμένη πρόταση περνάει και οι Δημοτικές Εκλογές αναβάλλονται οριστικά. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κλειδώνουν αναβολή εκλογών, ξεκλειδώνουν Μεταρρύθμιση-Ρυθμιστές οι τρεις μεγάλοι

Εξάλλου στον ΔΗΣΥ, έχουν ήδη ξεκαθαρίσει πως τάσσονται στο πλευρό του Νίκου Νουρή για προώθηση της Μεταρρύθμισης και δεν έχουν κανένα πρόβλημα με όποια από τις δύο εναλλακτικές, τελικά επιλέξουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Στο ΑΚΕΛ, συνεδρίασε χθες το βράδυ το Πολιτικό Γραφείο, με την τάση που επιλέγει αναβολή να υπερισχύει, ενώ ανάλογη ήταν και η εικόνα στη συνεδρία του Εκτελεστικού Γραφείου της Δευτέρας. 

Και στα δύο κόμματα της αντιπολίτευσης, μετά από επισταμένη μελέτη του ζητήματος, κατέληξαν στο συμπέρασμα πως οι εκλογές για δυόμισι χρόνια στην παρούσα φάση δεν εξυπηρετεί τίποτα και κανένα -αντιθέτως δυσκολεύει την εξεύρεση υποψηφίων και προκαλεί κόπωση στο λαό εν μέσω πανδημίας- και πως η επιλογή της αναβολής θα ήταν η σοφότερη υπό τις περιστάσεις. 

Ξεκαθαρίζουν ωστόσο την ίδια ώρα, πως για να έχει νόημα η αναβολή, θα πρέπει το επόμενο διάστημα να ξεκινήσει η ουσιαστική συζήτηση για το περιεχόμενο των Νομοσχεδίων έτσι ώστε η Μεταρρύθμιση να ψηφισθεί πριν το τέλος του χρόνου. Αυτός είναι άλλωστε και ο στόχος της Κυβέρνησης, αλλά και των μικρότερων κομμάτων. Εάν στη σημερινή συνεδρία της επιτροπής Εσωτερικών, ξεκαθαρίσει το εν λόγω ζήτημα, τότε ανοίγει ο δρόμος για τη συζήτηση των Νομοσχεδίων, όπου αναμένεται να παιχθεί μια πραγματική μάχη, αφού σε βασικά ζητήματα, υπάρχουν μεγάλες και σοβαρές διαφορές ανάμεσα σε Κυβέρνηση και κόμματα. 

Η σημερινή συνεδρία της επιτροπής Εσωτερικών, είναι προγραμματισμένη για τις εννέα το πρωί και σε αυτή προσκλήθηκε ο Νίκος Νουρής, αλλά και εκπρόσωποι της Νομικής Υπηρεσίας. Η Ολομέλεια της Βουλής είναι προγραμματισμένη για τις τρεις το μεσημέρι και εκτός απροόπτου τα τρία Νομοσχέδια θα τεθούν προς ψήφιση με τη μορφή του κατεπείγοντος. 

Δειτε Επισης

Στην Κύπρο η Ρομπέρτα Μέτσολα για επιτόπια αυτοψία στο ΚΣΕΔ για το Αμάλθεια
Οι κεραυνοί κατά της αντιπολίτευσης και η ολιστική προσέγγιση στην οικονομική πολιτική
Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Άφησαν αιχμές για «σκοπιμότητες» και «μαύρες λίστες» από το ΡΙΚ οι βουλευτές-Αντάλλαξαν πυρά
Απάντησε στην κριτική της αντιπολίτευσης ο ΠτΔ-«Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που μας οδήγησαν στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Στεφάνου: Πορευόμαστε με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση προς τις Ευρωεκλογές
Πράσινο Βουλής για αλλαγές στις εκλογικές διατάξεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση
Δείχνει παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω της διχοτόμησης η έκθεση των ΗΕ-Υποδείξεις για τα οδοφράγματα