Ζητούν να ανοίξει ξανά ο φάκελος ΕΛΑΜ-Χρυσής Αυγής, το μπαλάκι στον Εισαγγελέα

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Επιλογής αποφάσισε ομόφωνα ότι δεν υπάρχει νομικό έρεισμα, που να δικαιολογεί τη μη συμμετοχή ενός βουλευτή ή μίας βουλευτού σε οποιανδήποτε επιτροπή, δήλωσε η Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου.

Σε δηλώσεις σε σχέση με τη συνεδρία της Επιτροπής Επιλογής αναφορικά με την επιστολή του Προέδρου της ΕΔΕΚ Μαρίνου Σιζόπουλου για αντικατάσταση του Προέδρου του ΕΛΑΜ Χρίστου Χρίστου από την Κοινοβουλευτική Επιτροπής Άμυνας, η κ. Δημητρίου είπε ότι το θέμα θεωρείται λήξαν και πρόσθεσε ότι η Επιτροπή Άμυνας ήδη έχει καταρτίσει την ημερήσια διάταξή της και θα συνεδριάσει κανονικά.

Ταυτόχρονα, αναφορικά με καταγγελίες κατά του Προέδρου του ΕΛΑΜ ή κατά του κόμματός του, η Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι «αυτές έχουν ήδη δοθεί στον Γενικό Εισαγγελέα". 

«Δεν υπάρχει νομικό έρεισμα που να δίδει το δικαίωμα στην Επιτροπή Επιλογής να απαλείψει ή να εξαιρέσει τη συμμετοχή ενός βουλευτή ή μίας βουλεύτριας από οποιανδήποτε επιτροπή και άρα το θέμα είναι λήξαν», υπογράμμισε.   

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Παραμένει στην επιτροπή Άμυνας ο Χρίστου-«Δεν προκύπτει νομικό ζήτημα»

Σε παρατήρηση ότι από τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ Μαρίνο Σιζόπουλο τέθηκε θέμα ασφάλειας της Κυπριακής Δημοκρατίας και ερωτηθείσα κατά πόσον θα διερευνηθεί αυτό το θέμα, η κ. Δημητρίου είπε ότι «δεν εντέλλεται η Επιτροπή Επιλογής να εξετάσει τις οποιεσδήποτε καταγγελίες».  

«Αυτές έχουν ήδη δοθεί στον Γενικό Εισαγγελέα ή θα πρέπει να απασχολήσουν την Επιτροπή Επιλογής αν και εφόσον υπάρχει καταγγελία», πρόσθεσε.

Ερωτηθείσα κατά πόσον αν και εφόσον αποδειχθούν οι καταγγελίες θα αναθεωρήσει την απόφαση της η Επιτροπή, η κ. Δημητρίου είπε ότι «αν και εφόσον, θα το εξετάσουμε» εκ νέου το θέμα.

Εξάλλου, σε δηλώσεις, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαϊδης είπε ότι ομόφωνα η Επιτροπή σε ό,τι αφορά την επιστολή του Μαρίνου Σιζόπουλου «έχει καταλήξει στη θέση ότι δεν υπάρχει νομική βάση για να αμφισβητηθεί η συμμετοχή οποιουδήποτε βουλευτή στις Επιτροπές της Βουλής, μαζί και στην Επιτροπή Άμυνας».

«Αντίθετα, το σχετικό κανονιστικό πλαίσιο επιβάλλει τη συμμετοχή των βουλευτών στις επιτροπές», ανέφερε και πρόσθεσε ότι έχει απορριφθεί το αίτημα που έχει υποβληθεί από τον κ. Σιζόπουλο.

Ο κ. Λουκαϊδής είπε ότι «χθες το ΑΚΕΛ έθεσε ενώπιον της Προέδρου της Βουλής και των υπολοίπων κομμάτων το αίτημα η Βουλή δια της Προέδρου να απευθυνθεί στον Γενικό Εισαγγελέα ώστε να τον καλέσει να προχωρήσει τις έρευνες σε ό,τι αφορά τη σχέση και τη διασύνδεση της Χρυσής Αυγής Κύπρου με την Χρυσή Αυγή στην Ελλάδα μετά και την τελική καταδίκη ως εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής».  

Ανέφερε ότι έχει ήδη γίνει αυτό το αίτημα από το ΑΚΕΛ, από τον περασμένο Οκτώβριο προς τον Γενικό Εισαγγελέα αλλά «δεν έχουμε πρόοδο και αποτέλεσμα μέχρι αυτή την ώρα» και πρόσθεσε ότι «μια τέτοια ενέργεια από τη Βουλή κρίνουμε ότι θα ενισχύσει τις προσπάθειες να έχουμε αποτέλεσμα σε ό,τι αφορά αυτό το πολύ σοβαρό ζήτημα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η συμμετοχή Χρίστου στην Άμυνας, η καταδίκη για οπλοφορία και τα... μπότοξ

«Αν καταλήξει σε διασύνδεση της Χρυσής Αυγής με το ΕΛΑΜ στην Κύπρο και με εγκληματικές δραστηριότητες, τότε θα παρασχεθούν νομικά εργαλεία για περαιτέρω δράση από πλευράς της Βουλής», ανέφερε και πρόσθεσε ότι έχει δοθεί χρόνος μέχρι την επόμενη σύσκεψη αρχηγών στην Πρόεδρο της Βουλής και στα κόμματα να τοποθετηθούν.

Κληθείς να ξεκαθαρίσει κατά πόσον η διασύνδεση είναι επί προσωπικού του κ. Χρίστου, ο κ. Λουκαϊδής είπε «γενικότερα αλλά και επί προσώπων».

«Θα πρέπει η έρευνα από πλευράς Γενικής Εισαγγελίας να καλύψει τα πάντα, από την εμφάνιση του ΕΛΑΜ ως παραρτήματος της Χρυσής Αυγής στην Κύπρο και τη συνολική δράση του παραρτήματος της Χρυσής Αυγής στην Κύπρο, όπως με μαρτυρία του κ. Χρίστου έχει με απόλυτη βεβαιότητα υπάρξει αυτή η διασύνδεση», πρόσθεσε.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ είπε ότι κ. Χρίστου σε εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού «Σίγμα» «είχε απαντήσει σε σχετική ερώτηση αμέσως μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσα ότι είμαστε η Χρυσή Αυγή της Κύπρου και ενημέρωσε ότι είχαν αιτηθεί την εγγραφή τους ως Χρυσή Αυγή Κύπρου αλλά απορρίφθηκε η αίτηση τους από το Υπουργείο Εσωτερικών», προσθέτοντας ότι δεν γνωρίζει «ποια άλλη ανάγκη υπάρχει για να διαπιστωθεί η άμεση σχέση της Χρυσής Αυγής Κύπρου με την Χρυσή Αυγή της Ελλάδας μετά και την ίδια την μαρτυρία του ίδιου του τοποτηρητή της Χρυσής Αυγής Κύπρου Χρίστου Χρίστου».

Είπε ακόμη ότι το αίτημα του ΑΚΕΛ προς την Πρόεδρο της Βουλής «δεν είναι τυχαίο» αφού υπάρχει ψήφισμα της Βουλής, όπως είπε, «που από το 2017 ζητούσε από τις αρχές της χώρας μας να παρακολουθούν την εξέλιξη της δίκης ώστε να πράξουν αυτό που απαιτήσαμε από τον Γενικό Εισαγγελέα, δηλαδή να δουν την διασύνδεση και την σχέση Χρυσής Αυγής και ΕΛΑΜ».

Πρόσθεσε πως αυτό το ψήφισμα είχε εγκριθεί με μόνη διαφωνία τις δύο ψήφους του ΕΛΑΜ.

Ο κ. Λουκαϊδης είπε ότι η Πρόεδρος της Βουλής πρέπει να ζητήσει από τον Γενικό Εισαγγελέα να προχωρήσει τάχιστα η έρευνα και η ολοκλήρωση της.

Επιπλέον, ο κ. Λουκαϊδης είπε ότι «επειδή το ΑΚΕΛ έχει μια διαχρονική συνεπή στάση απέναντι στον κίνδυνο που συνιστά αυτό το φασιστικό νεοναζιστικό μόρφωμα, προειδοποιούσε πριν να επωαστεί στο αυγό του φιδιού», προσθέτοντας ότι «αυτή η συνέπεια εκφράστηκε και όταν συζητούσαμε για τις προεδρίες των επιτροπών της Βουλής όπου δεν υπήρχε καμιά νομική υποχρέωση στα κόμματα που διαθέτουν κοινοβουλευτική ομάδα να παραχωρήσουν προεδρίες στο ΕΛΑΜ».

Ανέφερε ότι το ΑΚΕΛ είχε πει ότι θα διευκολύνει «την παραχώρηση προεδρίας επιτροπών και στην ΕΔΕΚ και στην Δημοκρατική Παράταξη, αλλά δεν είμαστε διατεθειμένοι να συμφωνήσουμε στην παραχώρηση προεδρίας στο ΕΛΑΜ» και πρόσθεσε πως υπήρξε κόμμα ο εκπρόσωπος του οποίου, όπως είπε, «ζητούσε όχι μόνο προεδρία για το ΕΛΑΜ, όπως και για τα υπόλοιπα μικρότερα κόμματα, αλλά ζητούσε συμμετοχή του ΕΛΑΜ για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες, όπως και των υπόλοιπων μικρότερων κομμάτων, στην επιτροπή των επιτροπών, την Επιτροπή Επιλογής».

Ο κ. Λουκαϊδης είπε ότι θα πρέπει να έχουμε μια συνέπεια όταν αναφερόμαστε και τοποθετούμαστε για το ΕΛΑΜ και να μην αλλάζουμε τη θέση μας ανάλογα με τη συγκυρία».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Άφησαν αιχμές για «σκοπιμότητες» και «μαύρες λίστες» από το ΡΙΚ οι βουλευτές-Αντάλλαξαν πυρά
Απάντησε στην κριτική της αντιπολίτευσης ο ΠτΔ-«Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που μας οδήγησαν στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Στεφάνου: Πορευόμαστε με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση προς τις Ευρωεκλογές
Πράσινο Βουλής για αλλαγές στις εκλογικές διατάξεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση
Δείχνει παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω της διχοτόμησης η έκθεση των ΗΕ-Υποδείξεις για τα οδοφράγματα
«Δεν έδωσε άδεια Ευρωπαϊκός οργανισμός για ηλεκτρική διασύνδεση Τουρκίας-ψευδοκράτους»
Κατηγορεί ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ για λαϊκισμό το ΔΗΚΟ στον απόηχο των αντιδράσεων για τα μέτρα